A+ R A-
21 November 2017

Monday, 13 November 2017 09:42

Κυπριακές επιχειρήσεις και ερευνητές ενημερώθηκαν για παραγωγικές συνεργασίες

Mε μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε το workshop «Solving pressing industrial challenges using mathematical modelling”, στις 27 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

 

Το workshop συνδιοργάνωσαν το πανευρωπαϊκό δίκτυο Mathematics for Industry Network (MI-NET, COST Action TD1409), το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με κύριο στόχο να ενημερωθούν και να ενθαρρυνθούν οι κυπριακές επιχειρήσεις και ερευνητές να αναπτύξουν παραγωγικές συνεργασίες.

 

Το workshop συντονίστηκε από τη Δρα Κατερίνα Καουρή, μέλος του ΜΙ-ΝΕΤ και ερευνήτρια στο ΤΕΠΑΚ.

 

23584183_299360947217430_256793505_o.jpg

 

Στο workshop παρουσιάστηκαν δεκάδες επιτυχημένες συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων στην Αγγλία, Κύπρο και άλλες χώρες. Σε αυτές τις συνεργασίες, χρησιμοποιώντας μαθηματική μοντελοποίηση, οι επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγικότητα και τα κέρδη τους αλλά και οι ερευνητές συνέγραψαν επιστημονικά άρθρα υψηλής ποιότητας. Επίτιμος ομιλητής ήταν ο Prof. Δημήτρης Παπαγεωργίου ο οποίος κατέχει την ‘Εδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Imperial College και προσκεκλημένος ομιλητής ο Δρ Ian Griffiths από το Oxford Centre for Industrial and Applied Mathematics στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι δύο ομιλητές παρουσίασαν με απλό τρόπο επιτυχημένες συνεργασίες τους με επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους, π.χ. Dyson, Pall, Schott, Nestle κ.α.

 

Η Δρ Κατερίνα Καουρή (ΤΕΠΑΚ & ΜΙ-ΝΕΤ) παρουσίασε το 1ο Study Group with Industry στην Κύπρο (125o European Study Group with Industry, www.esgi-cy.org) που διοργανώθηκε στο ΤΕΠΑΚ μεταξύ 5-9 Δεκεμβρίου 2016 και στο οποίο 50 ερευνητές από 17 χώρες εργάστηκαν εντατικά σε προβλήματα των κυπριακών επιχειρήσεων Party Ice, ENGINO, ΟΣΕΛ, και Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων. Τα European Study Groups with Industry είναι εντατικά εργαστήρια όπου ερευνητές λύνουν επιχειρησιακά και κοινωνικά προβλήματα σε μία εβδομάδα, με ομαδική εργασία. Ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1968 και έκτοτε έχουν διοργανωθεί με επιτυχία σε περισσότερες από 20 χώρες. Το 2ο Study Group with Industry θα διοργανωθεί στην Κύπρο το 2018 και καλούνται επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ιστοσελίδα https://www.esgi-cy.org/register/company-registration/

 

Στη συνέχεια, η Δρ Μαργαρίτα Ζαχαρίου (Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής & MI-NET) ανέδειξε με παραδείγματα τον καθοριστικό ρόλο της μαθηματικής μοντελοποίησης στην επίλυση ιατρικών και βιολογικών προκλήσεων και έδωσε παραδείγματα από τα Mathematics in Medicine Study Groups.

 

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του προβλήματος της βελτίωσης των διαδρομών των λεωφορείων από τον κ. Αντρέα Αθανασιάδη (Γενικός Διευθυντής, ΟΣΕΛ) και από το Δρα Ιωάννη Κυριακίδη (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Η συνεργασία του ΟΣΕΛ με τους ερευνητές ξεκίνησε στο 1ο Κυπριακό Study Group.

 

23600321_299360940550764_935747234_o.jpg

 

Ο Δρ Νίκος Πλόσκας (Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, ΗΠΑ) παρουσίασε μια συνεργασία του με την Mitsubishi όπου με μαθηματική μοντελοποίηση οι ερευνητές βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση των εναλλακτών θερμότητας.

 

Τέλος, ο κ. Πέτρος Σορόκκος (KPMG) μίλησε για το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Science Shops” (18 εταίροι σε 12 χώρες) στο οποίο θα ταυτοποιηθούν δεκάδες κοινωνικά και επιχειρησιακά προβλήματα τα οποία θα διοχετευθούν στα πανεπιστήμια για θα λυθούν από ερευνητές.

 

Ακολούθησε εκτενής, παραγωγική συζήτηση και δικτύωση των συμμετεχόντων.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, το Enterprise Europe Network, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας, την KPMG Cyprus, την RTD TALOS, το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Centre for Entrepreneurship & Πολυτεχνική Σχολή), το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Oxford Society in Cyprus, τη Μαθηματική Εταιρεία και το Thales Foundation.

 

Περισσότερες πληροφορίες: industry-academia.esgi-cy.org, www.esgi-cy.org, Δρ Κατερίνα Καουρή, 25002472/99947843

 

Read 60 times Last modified on Monday, 13 November 2017 10:22

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν διαλέξεις και εργαστήρια στο ΤΕΠΑΚ - Tυπογραφικές Μέρες 2017

Δωρεάν διαλέξεις και εργαστήρια στο ΤΕΠΑΚ - Tυπογραφικές Μέρες 2017

Tυπο-γραφικές Μέρες 2017 Συνεπή στο ραντεβού με το κοινό της Γραφιστικής και του Σχεδιασμού για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τα ερευνητικά...

Η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού προτεραιότητα της Αλληλεγγύης

Η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού προτεραιότητα της Αλληλεγγύης

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ «Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι Δυνάμεις της Αλλαγής, έχοντας στις προτεραιότητες μας την...

Έφυγε ο καθηγητής Φώτης Καφάτος - Θλίψη στο ΤΕΠΑΚ

Έφυγε ο καθηγητής Φώτης Καφάτος - Θλίψη στο ΤΕΠΑΚ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστημίο Κύπρου εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Καθηγητή Φώτη Καφάτου, ο οποίος στις 18 Νοεμβρίου...