A+ R A-
13 December 2017

Wednesday, 11 October 2017 15:25

Κόντρα Κύπρου - Τουρκίας για τις... γάτες

Οι πιστοί λένε ότι τις γάτες τις έφερε στο νησί η Αγία Ελένη, καθ΄ οδόν προς τους Αγίους Τόπους, όταν σταμάτησε μετά από φουρτούνα στην Κύπρο

 

Η Λευκωσία κατηγορεί την Άγκυρα ότι τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να διασταυρώσει με δικές της γάτες ένα κυπριακό είδος και να το μεταλλάξει.

 

Το θέμα της καθαρόαιμης κυπριακής γάτας είχε εξελιχθεί για ένα διάστημα σε μείζον πολιτικό ζήτημα στο νησί και σ΄ αυτό είχαν πάρει θέση η Εκκλησία της Κύπρου, τα πολιτικά κόμματα και κυρίως οι Οικολόγοι, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Όμιλος Καθαρόαιμων Γάτων Κύπρου καθώς και το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ντέϊβις της Καλιφόρνια.

 

Όπως αναφέρει το in.gr, όλα άρχισαν μετά από πληροφορίες που περιήλθαν στις μυστικές υπηρεσίες της Κύπρου ότι οι κάτοικοι στα κατεχόμενα άρπαζαν γάτες από τις ελεύθερες περιοχές ή γάτες που ζούσαν στα κατεχόμενα και τις μετέφεραν στην Άγκυρα για διασταύρωση με τουρκικές γάτες. Οι πρώτες καταγγελίες για το θέμα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, το 2009, στη 18η Έκθεση Καθαρόαιμων Γάτων και η τότε πρόεδρος του Ομίλου Ράνια Ραζορένοβα ανακοίνωσε ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια ώστε να «ανακοπεί η προσπάθεια ξένων και ιδιαίτερα της Τουρκίας να μεταλλάξει την κυπριακή γάτα».

 

Το σημαντικότερο είναι ότι για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε τρόπος ώστε να κατοχυρωθούν διεθνώς δύο ράτσες κυπριακής γάτας η «Αγία Ελένη» και η «Αφροδίτη».

 

Οι γάτες στην Κύπρο, είναι στην πλειονότητά τους καλοθρεμμένες με πλούσιο τρίχωμα και δυνατό νιαούρισμα. Οι πιστοί λένε ότι τις γάτες τις έφερε στο νησί η Αγία Ελένη, καθ΄ οδόν προς τους Αγίους Τόπους, όταν σταμάτησε μετά από φουρτούνα στην Κύπρο.

 

Έφερε, λέει η παράδοση τις γάτες στο νησί, για να το προστατεύσει από τα φίδια τις σαύρες και τους αρουραίους που λόγω της ξηρασίας είχαν αναπτυχθεί. Κανείς στην Κύπρο δεν πειράζει τις γάτες και πολλές οικογένειες έχουν γάτες στα σπίτια τους. Έως και «Κάβο Γάτα» υπάρχει στην Κύπρο, στην επαρχία Λεμεσού και είναι το νοτιανατολικότερο σημείο της Ευρώπης.

 

Οι Τούρκοι λένε ότι δεν έχουν ανάγκη τις κυπριακές γάτες, αφού έχουν τις δικές τους, τις περίφημες γάτες Αγκύρας.

 

Άλλο, όμως, γάτα Αγκύρας και άλλο γάτα «Αγία Ελένη» και «Αφροδίτη». Έτσι λοιπόν οι κυπριακή πλευρά απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Ντέϊβις της Καλιφόρνια για να γίνει το απαραίτητο τεστ DNA. Την υποστήριξή τους για την παγκόσμια αναγνώριση των δύο ειδών κυπριακής γάτας εκδήλωσαν οι Οικολόγοι λέγοντας ότι οι διαστάσεις του ζητήματος δεν είναι μόνον φιλοζωϊκες, αλλά και πολιτικές αφού οι Τούρκοι θέλουν να τις οικειοποιηθούν ή να τις μεταλλάξουν, καθώς και οικονομικές, τη στιγμή που όποιος πιστοποιήσει τις ράτσες αυτές μπορεί και να τις εμπορεύεται.

 

Πηγή: http://politis.com.cy

 

Read 136 times Last modified on Wednesday, 11 October 2017 15:29

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφεση στο Ανώτατο για την απόφαση του Εκλογοδικείου Λεμεσού

Έφεση στο Ανώτατο για την απόφαση του Εκλογοδικείου Λεμεσού

Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα οι δικηγόροι του τέως Δημάρχου Λεμεσού, Ανδρέα Χρίστου και των υπολοίπων αιτητών, κατά της...

Όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες όπως είναι σεβασμός, αποδοχή, μάθηση, φιλία, επικοινωνία, ανάπτυξη!

Όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες όπως είναι σεβασμός, αποδοχή, μάθηση, φιλία, επικοινωνία, ανάπτυξη!

H Παγκύπρια Οργάνωση Tυφλών για την Ενιαία εκπαίδευση «inclusive education». «Κάθε φορά που υπάρχουν αντιδράσεις στις σε καθημερινή βάση παραβιάσεις...

Τα ΕΔΟΝόπουλα διοργανώνουν για ακόμη μια χρονιά την εκστρατεία «Κάλαντα Αλληλεγγύης» στη Λεμεσό

Τα ΕΔΟΝόπουλα διοργανώνουν για ακόμη μια χρονιά την εκστρατεία «Κάλαντα Αλληλεγγύης» στη Λεμεσό

Η εκστρατεία «Κάλαντα Αλληλεγγύης» πραγματοποιείται κατά το μήνα Δεκέμβριο και εκφράζεται μέσα από εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο. Θα πραγματοποιηθούν...