A+ R A-
21 March 2018

Friday, 19 May 2017 06:52

Στο κοινό παραδόθηκε και επίσημα το έργο αποκατάστασης του Λιβαδιού Ακρωτηρίου Featured

Με τα εγκαίνια ενός εκ των δυο πτητοπαρατηρητηρίων, γιορτάστηκε χθες το απόγευμα η ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του σημαντικότερου υγρότοπου του νησιού, του Λιβαδιού Ακρωτηρίου, το οποίο φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar.

 

Το σημαντικό έργο, έκτασης 150 εκταρίων, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα "Darwin Plus" του "Darwin Initiative" της βρετανικής κυβέρνησης, με κόστος 300 χιλιάδες στερλίνες, φέροντας τον τίτλο "Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου". Υλοποιήθηκε σε διάρκεια δυο ετών, από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2017, με τη συνεργασία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, ως επικεφαλής εταίρος, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου και του οργανισμού BirdLife Μεγάλης Βρετανίας.

 

Συγκεκριμένα, στόχος του έργου ήταν η αναβάθμιση της βιοποικιλότητας του Λιβαδιού, με την αποκατάσταση του υγρότοπου και δημιουργία μωσαϊκού ενδιαιτημάτων και η ενίσχυση της σχέσης του Λιβαδιού με την κοινότητα Ακρωτηρίου, μέσω της δημιουργίας νέων κοινωνικοοικονομικών ευκαιριών για την τοπική κοινωνία. Το κοινό μπορεί να απολαύσει την άγρια ζωή του Λιβαδιού μέσω των δυο πτηνοπαρατηρητηρίων που δημιουργήθηκαν και να παρακολουθήσει τις αγελάδες που βοσκούν στον περιφραγμένο χώρο, βοηθώντας στη διαχείριση της βλάστησης της περιοχής.

 

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, o Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων, Υποστράτηγος Τζέιμς Ίλινγκγουορθ, ανέφερε πως το έργο αυτό, καθώς και άλλα, όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, αποδεικνύει τη σημασία που η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων δίνει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

 

"Το γεγονός ότι ανέλαβα καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2017 δεν μου επέτρεψε να γνωρίσω πως ήταν προηγουμένως η περιοχή αυτή, αλλά είμαι χαρούμενος που βλέπω το αποτέλεσμα αυτού του εξαίρετου έργου, το οποίο αναμένω πως θα συνεισφέρει στην αειφόρο διαχείριση αυτού του σημαντικού υγρότοπου", συμπλήρωσε.

 

Ευχαριστώντας όλους όσοι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του, ο υποστράτηγος Ίλινγκγουορθ εξέφρασε την προσδοκία του πως η περιοχή θα αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο προσέλκυσης τουριστών στο νησί μας.

 

Εξάλλου, ο Global Conservation Director του οργανισμού RSPB ( BirdLife Μεγάλης Βρετανίας), Μάρτιν Χάρπερ, σημείωσε πως σήμερα η Κύπρος έχει να πει μια θετική ιστορία στα Βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης , τα οποία όπως υπέδειξε, συνηθίζουν τα προβάλλουν το πρόβλημα της παράνομης θήρευσης στο νησί.

 

Το έργο αυτό, συνέχισε, αποδεικνύει πως μπορούν να γίνουν πολλά μέσα από τη στήριξη και τη συνεργασία φορέων, ενώ σημείωσε ότι "κανένα έργο διατήρησης της άγριας ζωής δεν είναι επιτυχημένο αν δεν υπάρχει ο συνδυασμός σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και στήριξη από την τοπική κοινωνία και το κράτος".

 

Ο Πρόεδρος του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Μελής Χαραλαμπίδης, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία και τόνισε πως "με τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας μας, είμαι βέβαιος πως μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα για την περιοχή Ακρωτηρίου, του πιο σημαντικού βιότοπου της Κύπρου".

 

Τέλος, ο κοινοτάρχης Ακρωτηρίου, Γιώργος Στυλιανού, ανέφερε πως η κοινότητα βρίσκεται σε μια περιοχή προικισμένη από τη φύση και πως το έργο αυτό "αποτελεί απτή απόδειξη ότι νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα προσδοκούμε στην αειφόρα ανάπτυξη του".

 

"Σήμερα ανοίγουν πολλοί δρόμοι και είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκεστε όλοι δίπλα μας για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για την περιοχή μας, τους κατοίκους και τον τόπο μας", συμπλήρωσε.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας άφησε ελεύθερο στη φύση έναν αετό που είχε εντοπιστεί τραυματισμένος και έτυχε της απαιτούμενης περίθαλψης, ενώ ακολούθησε, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, παρουσίαση του σχεδίου διαχείρισης της Χερσονήσου Ακρωτηρίου και του όλου έργου αποκατάστασης του Λιβαδιού.

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 517 times Last modified on Friday, 19 May 2017 07:04

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» οργανώνει απεργία πείνας για την αντίσταση της Αφρίν

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» οργανώνει απεργία πείνας για την αντίσταση της Αφρίν

Οι Κούρδοι συμπατριώτες μας προγραμματίζουν μια απεργία πείνας, για να προβάλουν την αντίσταση της Αφρίν στη τουρκική εισβολή, και την...

Καιρός: Συννεφιές και ομίχλη καλύπτουν την Κύπρο – Πότε αναμένονται βροχές στο νησί

Καιρός: Συννεφιές και ομίχλη καλύπτουν την Κύπρο – Πότε αναμένονται βροχές στο νησί

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται κατά διαστήµατα σκόνη. Σήµερα θα εµφανίζονται αυξηµένες νεφώσεις στην ανώτερη...

Ώρα της Γης 2018: Παιδιά Δημοτικών Σχολείων θα συζητήσουν με Βουλευτές για την Κλιματική Αλλαγή

Ώρα της Γης 2018: Παιδιά Δημοτικών Σχολείων θα συζητήσουν με Βουλευτές για την Κλιματική Αλλαγή

Το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018 στις 8:30μμ, εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο θα...