Lemesolian

Lemesolian

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Προβλήματα στα παιδιά των διαζευγμένων και στα ζητήματα γονικής επιμέλειας, έχουν επιφέρει τα μέτρα αυτοπεριορισμού που αποφασίστηκαν ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε στον «Φ» η επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου, αμέσως μετά την εφαρμογή του διατάγματος απαγόρευσης της κυκλοφορίας, το γραφείο της έλαβε περί των 15 παραπόνων και καταγγελιών. Από την πλευρά της, προτρέπει τους γονείς να συνεργαστούν και να δείξουν κατανόηση, με στόχο το καλό των παιδιών τους.


«Τα παράπονα των διαζευγμένων γονέων ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου 2020, δηλαδή αμέσως μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας», ανέφερε η κ. Μiχαηλίδου και πρόσθεσε: «Ήδη από την αρχή της εβδομάδας λάβαμε γύρω στα 15 παράπονα. Είναι πολλά αν σκεφτεί κανείς ότι οι γονείς απευθύνονται και σε άλλες υπηρεσίες, στο Γραφείο Ευημερίας και σε δικηγόρους. Δεν καταφεύγουν όλα κοντά μας». Όπως εξήγησε, κάποτε καλούν οι γονείς για να καταγγείλουν ότι δεν τους δίνουν το παιδί τους και άλλοτε πάλι καλούν οι ίδιοι για να αναφέρουν ότι δεν θέλουν να δώσουν το παιδί στον άλλο γονιό, επειδή φοβούνται για τη μετάδοση του ιού.

«Λαμβάνουμε τηλεφωνήματα και επιστολές ότι κάποιοι γονείς φοβούνται για τη μετακίνηση του παιδιού τους και συνεπώς δεν το αφήνουν να πάει στον άλλο γονιό, ο οποίος σύμφωνα με σχετικό διάταγμα έχει επικοινωνία με το παιδί. Δηλαδή, που έχει απόφαση δικαστηρίου με την οποία ρυθμίζεται ποιες μέρες και ποιες ώρες θα βρίσκεται με το παιδί του». Σε άλλες περιπτώσεις, επικοινωνούν γονείς οι οποίοι έχουν παιδιά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις και προβλήματα, όπου οι γονείς φοβόντουσαν να δώσουν.
 
Σε μια περίπτωση, μας κάλεσε μητέρα και μας είπε ότι δεν θέλει να δώσει το παιδί της, το οποίο ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, καθώς υπάρχει ακόμη ένα άτομο στο σπίτι (πέρα από τον γονιό που θα το έβλεπε), το οποίο βγαίνει έξω. Θεώρησε ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος από τις ενδεχόμενες επαφές με το τρίτο πρόσωπο».

ΠΗΓΗ: Έντυπος ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΨΥΛΛΟΥ

 

Έξι μητέρες έχουν ήδη ορίσει από κοινού δικηγόρο

Αγωνία και θυμός διακατέχει τους γονείς των νεογνών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών της μονάδας και τη μετάδοση του επικίνδυνου ιού σε ένα από τα νεογνά που νοσηλεύονται εκεί.
 
Οι διαβεβαιώσεις της Διεύθυνσης του νοσηλευτηρίου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ότι τα νεογνά είναι ασφαλή και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους γονείς, οι οποίοι πλέον παρουσιάζονται και ενοχλημένοι από το γεγονός ότι αίτημα τους για διερεύνηση της κατάστασης, δεν έτυχε καμίας ανταπόκρισης από τις αρμόδιες Αρχές.

 
Μάλιστα, έξι μητέρες έχουν ήδη ορίσει από κοινού δικηγόρο και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των νεγνών τους, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι και το προσωπικό της ΜΕΝΝ είχε αφεθεί από τις αρμόδιες Αρχές απροστάτευτο από τον κορωνοϊό.  

«Οι αξιωματούχοι, οι αρμόδιες Αρχές και διοικήσεις στην Κύπρο σιωπούν εκκωφαντικά έως τώρα σε έγγραφο αίτημα διευρεύνησης ευθυνών κ.λπ. που εστάλη στις 6.4.2020 από 6 μητέρες με νεογνά στο Μακάρειο νοσοκομείο», ανέφερε σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο μια από τις έξι μητέρες προσθέτοντας: «Άφησαν τη ΜΕΝΝ, τα νεογνά και το προσωπικό απροστάτευτους. Τα θετικά κρούσματα αυξάνονται. Το νοσοκομείο πλήττεται εκ των έσω».
 
«Στα πόσα θετικά κρούσματα κινητοποιούνται στην Κύπρο οι Αρχές; Στα πόσα η Κυπριακή κοινωνία; Πόσο και έως πότε θα πληρώνουμε διαχρονική ανεπάρκεια και ανικανότητα; Θα προσπαθήσετε να σώσετε κάτι άλλο πέραν των τραπεζών; Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη;», διερωτάται η μητέρα και ενημερώνει: «Σήμερα απευθυνόμαστε και σε ευρωπαικά αρμόδια όργανα και Αρχές».

Την ανησυχία των γονιών μετέφερε χθες και ο δικηγόρος τους Ανδρέας Χρίστου ο οποίος παρενέβη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομής στον ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας ότι η διεύθυνση του Μακάρειου Νοσοκομείου δεν λέει την αλήθεια για το αίτημα του νοσηλευτή (πρώτο κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ των επαγγελματιών υγείας της ΜΕΝΝ) να υποβληθεί σε εξέταση κορωνοϊού πριν από αρκετές ημέρες. 

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ / Μαριλένα Παναγή

Η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Exness, που εδρεύει στη Λεμεσό, μόλις ανακοίνωσε τη δωρεά 19 αναπνευστήρων και 900 κοστουμιών HazMat στο εθνικο συστημα υγείας της Κυπρου. Η εταιρεία επισης πρόσφατα δώρισε εξοπλισμο στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ)  για τη διενέργεια ακόμη μεγαλύτερου αριθμού εργαστηριακών εξετάσεων για τη διάγνωση του κορωνοϊού.

 

Η δωρεά περιλαμβάνει την παράδοση αναπνευστήρων από την Ασία και την Ευρώπη, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη φτάσει στην Κύπρο και οι υπόλοιποι αναμένεται να φτάσουν την επόμενη εβδομάδα. Αυτοι περιλαμβάνουν τους κινητούς αναπνευστήρες που είναι κατάλληλοι και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του ασθενούς, αλλα και για την ΜΕΘ, και επισης τελευταίας-τεχνολογίας αναπνευστήρες σχεδιασμένους ειδικά για τη ΜΕΘ. Όλοι οι αναπνευστήρες θα παραδοθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στη συνέχεια θα διανεμηθούν ανάλογα.
 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exness Petr Valov δήλωσε: “Όπως βλέπουμε σε μέρη όπως την Ιταλία, την Ισπανία και τη Νέα Υόρκη, η διαθεσιμότητα αναπνευστήρων είναι το κλειδί για να σωθουν ζωες εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται. Χαίρομαι που καταφέραμε να παραγγείλουμε 19 αναπνευστήρες και να παραδώσουμε τους περισσότερους από αυτούς τους 19 σε τέτοιες συνθήκες παγκόσμιας έλλειψης τέτοιου ιατρικού εξοπλισμού. Ελπίζω να σωθουν περισσότερες ζωές.”
 

Η Exness έχει δεσμεύσει οικονομική βοήθεια ύψους €1.000.000  για την υπόθεση Covid-19 στην Κύπρο, με δωρεές σε βασικούς πόρους, ιατρικούς φορείς και στον τομέα της δημόσιας υγείας.


Πηγή: https://inbusinessnews.reporter.com.cy

 

Τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την παραχώρηση του έκτακτου φοιτητικού επιδόματος, επαναβεβαιώνει η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
 

 

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι μετά την έγκριση του σχετικού κονδυλίου, ύψους 15 εκατ., ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής του επιδόματος, μετά από έλεγχο, σε όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί με τη συνοδεία των απαιτούμενων αποδεικτικών για τη φοίτηση.
 

 

Σημειώνει ότι το επίδομα των €750 δικαιούνται όσοι φοιτητές/τριες σπουδάζουν στο εξωτερικό και μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς παραμένουν εκτός Κύπρου, στη χώρα σπουδών τους, κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και προσθέτει ότι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου, στον σύνδεσμο http://www.bitly.com/epidoma750, μέχρι τις 22 Απριλίου.
 
Αναφέρει, παράλληλα, ότι μετά την έγκριση του σχετικού κονδυλίου, ύψους 15 εκατ., ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής του επιδόματος, μετά από έλεγχο, σε όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί με τη συνοδεία των απαιτούμενων αποδεικτικών για τη φοίτηση.
 

 

Το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι οι δικαιούχοι αιτητές λαμβάνουν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μήνυμα κειμένου στον αριθμό τηλεφώνου που κατέθεσαν με την αίτησή τους, με το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα του Υπουργείου, σχετική υπεύθυνη δήλωση και με την αποδοχή της Υπεύθυνης Δήλωσης, γίνεται έμβασμα στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει με την αίτησή τους.
 
«Ήδη έχει γίνει η Υπεύθυνη Δήλωση και έχουν διεκπεραιωθεί πέραν των 3000 αιτήσεων και στους δικαιούχους καταβάλλεται αύριο το ποσό. Εξυπακούεται ότι από τη στιγμή της εντολής για πληρωμή από το Υπουργείο, χρειάζονται ακόμα δύο με τρεις μέρες για να φτάσει το έμβασμα στον τραπεζικό λογαριασμό. Μέσα σε μερικές μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί από το Υπουργείο όλες οι πληρωμές στους δικαιούχους με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τώρα. Ενώ θα συνεχίσουν, με την ίδια διαδικασία, να διεκπεραιώνονται αιτήσεις που θα υποβάλλονται τις επόμενες ημέρες, μέχρι την προθεσμία της 22ας του μήνα», προσθέτει.
 

 

Το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι η ηλεκτρονική αποδοχή της υπεύθυνης δήλωσης αποσκοπεί σε έλεγχο του κατά πόσον οι αιτητές έχουν παραμείνει στο εξωτερικό και σημειώνει ότι τυχόν αλλαγές στα στοιχεία που υποβλήθηκαν αρχικά, όπως π.χ. του αριθμού τηλεφώνου, μπορεί να κοινοποιούνται από τους αιτητές μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  (http://enimerosi.moec.gov.cy/ypp10578).


ΚΥΠΕ
 

 

Την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των μέτρων που έχουν κατά καιρούς αποφασιστεί για περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε νωρίτερα την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, πλαισιωμένος από τους Υπουργούς Υγείας, Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις για επαναπατρισμό φοιτητών και εργαζομένων, τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και τη διενέργειαδειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ ιδιαίτερα αναφορά έκανε στις συναθροίσεις ενόψει του Πάσχα.
 
«Χωρίς ποτέ να θέλω να καλλιεργώ αδικαιολόγητη αισιοδοξία, αναφέρω πως και βάση με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας, τα μέτρα που λάβαμε αποδίδουν και διαφαίνεται αχτίδα φωτός» είπε  Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται «απλώς για αχτίδα φωτός».
 
Κατέστησε παράλληλα σαφές «πως δεν μας επιτρέπεται η όποια παρέκκλιση ή τυχόν χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί, καθώς μια αντίθετη ενέργεια θα οδηγούσε σε μια χωρίς προηγούμενο αναστροφή με καταστροφικές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν κατά καιρούς αποφασισθεί είτε από τον Υπουργό Υγείας είτε από τους καθ’ ύλην Υπουργούς με διατάγματα. Η σημερινή απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα, ενώ τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων της Ανάστασης, πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τον επαναπατρισμό, είπε ότι αποφασίσθηκε η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που είτε διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, (Foundation Courses), είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.
 
Το μέτρο αφορά και μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και πολίτες που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και των οποίων η επιστροφή από χώρες του εξωτερικού κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους.
 
Ανέφερε ακόμη ότι θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.  
  
Για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Πρόεδρος είπε ότι αποφασίσθηκε η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά Επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας. 
 
Επίσης είπε ότι θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα, τα οποία με βάση τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς. 
 
Θα γίνουν ακόμη δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσοι, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο, συμπλήρωσε.
 
Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020,  ενώ για περίοδο τεσσάρων μηνών, μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.
 
(Σ.Σ.:Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση)

 
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)

Πάνω από 1000 εθελοντές και 7000 κοινωνικοί λειτουργοί βοηθούν τους κατοίκους της Μόσχας κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτοαπομόνωσης που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Μαρτίου, δήλωσε η Αντιδήμαρχος της Μόσχας, Αναστασία Ράκοβα. 

"Σε μια προσπάθεια παροχής βοήθειας στους ηλικιωμένους και στα άτομα με χρόνιες παθήσεις, 7000 κοινωνικοί λειτουργοί και 1160 εθελοντές ανέλαβαν τα καθήκοντά τους", επεσήμανε.


 

Η κ. Ράκοβα είπε πως δημιουργήθηκε με γραμμή επικοινωνίας για τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που δέχεται αιτήσεις για παράδοση τροφίμων και φαρμάκων, τη συνοδεία ζώων κατά τον περίπατό τους και την παροχή βοήθειας για οικιακές δουλειές".

 

ΚΥΠΕ

 

 

Στα 32 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 1.256 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις αρχές το απόγευμα της Τετάρτης.Συγκεκριμένα, πρόκειται για 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και 8 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.


 

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 526, περιλαμβανομένων των δέκα, που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

 

Σε σχέση με τα 4 περιστατικά, που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα 2 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και για τα άλλα δύο συνεχίζεται η διερεύνηση.

 

Τα 526 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 14.273 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ),  το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.

 

Σύμφωνα με τις αρχές, τα 390 περιστατικά από τα 526 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.
Από τα 52 από τα άτομα που διαγνωστήκαν θετικά από τον ιό και νοσηλευτήκαν έχουν αποθεραπευτεί.
 
(ΣΣ: Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση)

 
ΚΥΠΕ

 

Page 1 of 89

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top