Lemesolian

Lemesolian

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζει την οργή της για την τροπή που έχει λάβει το έργο της κατασκευής ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Εκφράζει την απογοήτευση της για τις εικόνες ντροπής του ποδηλατοδρόμου που κάνουν τον γύρω του διαδικτύου, των μέσων μαζικής δικτύωσης και των ΜΜΕ.

Είναι άξιο απορίας πως για ένα έργο ώριμο, που για την μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του εξασφαλίστηκε Ευρωπαϊκή χορηγία και που αποσκοπούσε στην επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων του κέντρου της πόλης προς την δυτική της πλευρά μέχρι το Νέο Λιμάνι και κατ’ επέκταση το Lady’s Mile φτάσαμε χωρίς την όποια εκ των προτέρων ενημέρωση και λήψη αποφάσεων να βλέπουμε εικόνες που ρεζιλεύουν την πόλη και αμαυρώνουν ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ομόφωνα μαζί με το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική μας Ομάδα τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής έρευνας με ερευνώντα λειτουργό για διερεύνηση του θέματος και απόδοση ευθυνών. Ζητάμε την διερεύνηση των όσων επισημάνει στην ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, κ. Χάρης Τρίκκης. 

Θεωρούμε ο ποδηλατόδρομος που έχει κατασκευαστεί νοτίως της Φραγκλίνου Ρούσβελτ πρέπει να ακυρωθεί και να αποκατασταθούν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια ως είχαν. Οποιοδήποτε έργο δεν πληρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του, που δεν εξασφαλίζει την συναίνεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και που εκπίπτει των ορίων της μέσης αποδεκτής αισθητικής δεν είναι καλοδεχούμενο στο Δήμο Λεμεσού.

Διαβεβαιώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε και θα διαφυλάξουμε το έργο του ερευνώντα λειτουργού και τo πόρισμα της έρευνας του, έτσι ώστε οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν εκεί και όπου υπάρχουν.

Δημοτική Ομάδα Δημοκρατικού Συναγερμού
Δήμος Λεμεσού

Μετά την τελευταία Μουσική Πανσέληνο του 2019 που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο Θέατρο της προκυμαίας με συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού, ακολουθούν άλλες τέσσερις ξεχωριστές συναυλίες που περιλαμβάνουν δύο βραδιές αφιερωμένες στην όπερα και άλλες δύο αφιερωμένες στον αείμνηστο Κύπριο μουσικοσυνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του με τη Λεμεσό όπου και κληροδότησε το πλούσιο αρχείο του το οποίο φυλάσσεται στο ομώνυμο Δημοτικό Μουσείο-Αρχείο Σόλωνα Μιχαηλίδη.


Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στις 8:30 μ.μ., ο Δήμος Λεμεσού παρουσιάζει στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο τη Λυρική Σκηνή Λεμεσού Κύπρου στη συναυλία «A Visit to the Opera: From Mozart to Puccini» με σολίστ την εκλεκτή Λεμεσιανή σοπράνο Ιόλη Μουστερή, τους τενόρους Μιχάλη Ψιλοΐνη, Μάριο Χριστοφίνη, Μάριο Ιωάννου, Γιώργο Όσκη και Μάριο Ανδρέου, τον μπασοβαρύτονο Μάριο Βούργο και τους μπάσους Κυριάκο Σοφοκλέους και Δήμο Δημοσθένους. Τη διεύθυνση της Χορωδίας της Λυρικής Σκηνής Λεμεσού Κύπρου έχει η Ιόλη Μουστερή. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί προς τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο.


Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, μια δεύτερη οπερατική βραδιά που τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη και τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, πραγματοποιείται στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, στις 8:00 μ.μ. Το έργο «Διδώ και Αινείας» παρουσιάζουν οι λυρικοί ερμηνευτές Μαρίζα Αναστασιάδη και ο Μάριος Ανδρέου με την Ορχήστρα Commandaria υπό τη διεύθυνση του  Francis Guy.


Ακολουθούν οι δύο συναυλίες που είναι αφιερωμένες στον μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη με αφορμή την επέτειο των σαράντα χρόνων από τον θάνατό του.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στις 8:30 μ.μ. ο Δήμος Λεμεσού παρουσιάζει στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο τη Συναυλία-Αφιέρωμα στη Μνήμη του Σόλωνα Μιχαηλίδη σε καλλιτεχνική επιμέλεια του ανεψιού του, γνωστού μαέστρου Μίκη Μιχαηλίδη. Στη συναυλία συμμετέχουν η Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Λεμεσού υπό τη διεύθυνση του Μίκη Μιχαηλίδη, η Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού και η νεοσύστατη Παιδική Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά, η μέτζο-σοπράνο Ραφαέλλα Χαραλάμπους και ο βαρύτονος Μάριος Ανδρέου. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα και στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού.
Τέλος, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019,  στις 8:00 μ.μ. και πάλι στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο διοργανώνεται η δεύτερη συναυλία που αφιερώνεται στον Σόλωνα Μιχαηλίδη και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη και τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού. Πρόκειται για μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με το Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού υπό τη διεύθυνση της Βιολέτας Κακομανώλη και τη φιλοξενούμενη Χορωδία του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» από την αδελφή πόλη της Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Ελισάβετ Δεμίρογλου, με σολίστ τον τενόρο Μάριο Ανδρέου και την συνθέτρια Αναστασία Guy. 

Ο δήμος Λεμεσού τέλει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας το ετήσιο μνημόσυνο του μεγάλου ευεργέτη της πόλης μας, αείμνηστου ηθοποιού Χρήστου Παπαδόπουλου και καλεί όσους τιμούν τη μνήμη του να παραστούν.

 

AΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ - ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Το ζήτημα σχετικά με τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου στην ανατολική πλευρά του Νέου Λιμανιού και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας απασχόλησαν τις τελευταίες μέρες τους δημότες της Λεμεσού αλλά έγινε και παγκύπριο θέμα στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκκης μίλησε στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ και έκθεσε επιχειρήματα, στοιχεία και γεγονότα για το επίμαχο θέμα. Στο δεύτερο σκέλος των δηλώσεων του έθεσε κάποια πολύ σημαντικά ερωτήματα που χρήζουν διερεύνησης και απάντησης. Σας παραθέτουμε αυτούσια τι μας ανέφερε: 

«Ο εν λόγω ποδηλατοδρόμος ανήκει σε δράση που προγραμματίστηκε να εκτελεστεί μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Sumport το οποίο εξασφάλισε ο Δήμος Λεμεσού μέσω του Γραφείου των Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 30 μήνες και προϋπολογισμό 100,000 Ευρώ για την συγκεκριμένη δράση. Στόχος του προγράμματος ήταν να καλύψει τις ανάγκες Ευρωπαϊκών πόλεων με λιμάνια και την ανεπαρκή σύνδεση τους με τα κέντρα των πόλεων τους μέσω εναλλακτικών μέσων μεταφοράς όπως ποδήλατα, πεζόδρομους κ.α. Με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Θεμάτων πρότεινε τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου ο οποίος θα συνέδεε το Νέο με το Παλιό Λιμάνι και το κέντρο της πόλης, μέσω της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ. 
 
Η επιλογή της Φραγκλίνου Ρούσβελτ δεν ήταν τυχαία αφού είναι η μοναδική οδός που ενώνει το Νέο Λιμάνι με το Παλιό και το κέντρο της πόλης μας. Η επιλογή για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου αποσκοπούσε επίσης στην επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων του κέντρου προς την δυτική πλευρά της πόλης μέχρι και το Ladies Mile, αφού παράλληλα θα εξυπηρετούσε και τις ανάγκες των Τουριστών που κατεβαίνουν στο λιμάνι με κρουαζιερόπλοια και θα μπορούσαν να μεταβούν προς το κέντρο της πόλης με ποδήλατα, μέσω σταθμού ενοικίαση ποδηλάτων.
 
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ποδηλατοδρόμου μέσω της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ενός έργου που θεωρήθηκε από την αρχή δύσκολο εγχείρημα, είχε εξασφαλιστεί επιπλέον κονδύλι για την μελέτη και τον σχεδιασμό του, μέσω του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος. Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε αρμόδιος λειτουργός των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού.
 
Η εξέλιξη και η τροπή που πήρε η υλοποίηση του, ουδεμία σχέση δεν έχει με τις αρχικές προθέσεις, αλλά ούτε και με τον αρχικό σχεδιασμό του. Μετά από εισήγηση μου, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Οκτωβρίου 2019, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή έρευνας με ερευνώντα λειτουργό για διερεύνηση του θέματος και απόδοση ευθυνών.
 
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου, θέτω κάποια ερωτήματα που χρήζουν διερεύνησης και απάντησης από τον ερευνώντα λειτουργό:
1. Γιατί οι πληροφορίες και οι διαβεβαιώσεις που λάμβανε η Επιτροπή και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου ήταν μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 ότι η έλευση του ποδηλατοδρόμου θα γινόταν επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ όπως αρχικά είχε αποφασιστεί και σχεδιαστεί.
2. Γιατί η Επιτροπή και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την αλλαγή των σχεδίων όδευσης του ποδηλατοδρόμου έτσι ώστε να βρεθούν άλλες εναλλακτικές δράσεις στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, πάρα μόνο ενημερώθηκαν λίγες ημέρες πριν την λήξη του.
3. Πως προχώρησε η διεξαγωγή μελέτης από ιδιωτικό οίκο με κόστος αρκετών χιλιάδων Ευρώ για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, χωρίς την εκ των προτέρων συναίνεση των Δημόσιων Έργων και του Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων.
4. Πως ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, παρουσιάστηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και έλαβε έγκριση, χωρίς την εμπλοκή των Δημόσιων Έργων και του Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων.
5. Πως μετά την άρνηση των Δημόσιων Έργων να γίνει ο ποδηλατόδρομος επί της Φραγκλίνου Ρούσβελτ και την παρουσίαση εναλλακτικών διαδρομών πίσω από την Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ο εργολάβος βρέθηκε να κατασκευάζει τον ποδηλατόδρομο σε άλλους οδούς και σε άλλα σημεία πέρα των εναλλακτικών που παρουσιάστηκαν.
6. Με ποιο σκεπτικό και γιατί για δεύτερη συνεχή φορά, δεν εξασφαλίστηκε η συναίνεση από τα Δημόσια Έργα και τον Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων για την εναλλακτική όδευση του ποδηλατοδρόμου.
7. Πως κατακυρώθηκε η προσφορά σε εργολάβο για την εναλλακτική όδευση και υλοποίηση του ποδηλατοδρόμου χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Προσφορών.
8. Ποια σχέδια για όδευση του ποδηλατοδρόμου δόθηκαν στον εργολάβο αφού ούτε η εναλλακτική λύση που προτάθηκε δεν ακολουθήθηκε.
9. Τι είδους οδηγίες δοθήκαν στον εργολάβο για την υλοποίηση του ποδηλατοδρόμου. Ο αρχικός σχεδιασμός που εγκρίθηκε προνοούσε λεπτές ευθυτενής και παράλληλες λωρίδες επί του πεζοδρομίου που θα αποτύπωναν τον ποδηλατόδρομο και σίγουρα όχι αυτό το φιδωτό και κακόγουστο βάψιμο επί των πεζοδρομίων του οποίου γίναμε όλοι μάρτυρες.
10. Τι είδους προδιαγραφές ακολουθήθηκαν και τι ασφάλεια παρέχει στον ποδηλάτη ο ποδηλατόδρομος όπως υλοποιείται.
Με λύπη δηλώνω ότι η κατασκευή και η ολοκλήρωση του ποδηλατοδρόμου πρέπει να ματαιωθεί. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν τόσο οι δρόμοι όσο και τα πεζοδρόμια στην αρχική τους μορφή. Με ποδοσφαιρικούς όρους το όλο εγχείρημα της έλευσης ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ και την σύνδεση του Νέου Λιμανιού με το παλιό και το κέντρο της πόλης μας, παρομοιάζει με ένα καθαρό αυτογκόλ για το Δήμο Λεμεσού που ρεζιλεύει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Υπηρεσία, όσο και ολόκληρη την πόλη.
 
Ευθύνες υπάρχουν και οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν μέσω της έρευνας που αποφασίστηκε να διεξαχθεί».
 
podi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εξώφυλλο της εφημερίδας της πόλης μας ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 2019. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ)

Αναδημοσίευση ΔΙΑΛΟΓΟΣ/Χρ. Χαραλάμπους

 

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Δήμου Αγίου Αθανασίου για ανάδειξη της 3ης Οκτωβρίου σε Ευρωπαϊκή Μέρα Μνήμης και Φιλοξενίας για τους πρόσφυγες όλου του κόσμου.

Η σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Πλατεία Ειρήνης, στην καρδιά του δήμου, έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες κατοίκους αλλά και γενικότερα πολίτες της Λεμεσού, Κύπριους και υπηκόους άλλων χωρών, να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές που λαμβάνονται από τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προωθούν το διαμοιρασμό της ευθύνης ισάξια σε όλα τα κράτη-μέλη, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους τους πρόσφυγες, επιδεικνύοντας ανθρωπισμό και αλληλεγγύη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που περιελάμβανε μουσικοχορευτικά δρώμενα με αντικείμενο όλα εκείνα τα τραγικά που χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, αλλά και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα το βραβευμένο έργο «Μετανάστες» της εκπαιδευτικού και εικαστικού Πόπης Νικολάου και των μαθητών της, δόθηκε επίσης η ευκαιρία στον κόσμο να εκφράσει την ευαισθησία του και τον προβληματισμό του για το μεταναστευτικό πρόβλημα, υπογράφοντας και σχετική αίτηση συνδράμοντας στις προσπάθειες των συνοριακών περιοχών της ΕΕ, οι οποίες εγκαινιάζουν ένα κίνημα αλληλεγγύης τόσο ως προς τους κατοίκους των τόπων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών που πρώτιστα υφίστανται τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, αλλά και ως προς τους ίδιους τους πρόσφυγες, στέλνοντας το μήνυμα της ανθρωπιάς και της συνυπευθυνότητας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τονίζοντας ότι «μόνο με αλληλεγγύη, ανθρωπιά και ίση μεταχείριση μπορούμε να επιτύχουμε σταθερότητα στην τοπική κοινωνία και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας», ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, απευθυνόμενος στον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση, θύμισε ότι ο Δήμος Αγίου Αθανασίου στον οποίο φιλοξενούνται οι μεγαλύτεροι προσφυγικοί συνοικισμοί, «αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ότι οι πρόσφυγες μπορούν να συμβάλουν θετικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Αντρέας Κεττής, μίλησε για τις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί κλειδί στην όλη εξίσωση η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων των κρατών-μελών για έμπρακτη συμμόρφωση προς τη νομική τους υποχρέωση για επίδειξη αλληλεγγύης στη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων».


Αναφέρθηκε επίσης, όπως και η εκπρόσωπος του UNHCR στην Κύπρο, Katja Saha, στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ και τα εμπορικά σκάφη στην υλοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης. «Δεν πρέπει να ποινικοποιούνται ούτε να στιγματίζονται για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Saha τονίζοντας τη σημασία των συζητήσεων που γίνονται για τη «θέσπιση μιας προσωρινής και προβλέψιμης ρύθμισης για την αποβίβαση των διασωθέντων στη θάλασσα και την ίση κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών για τη μετέπειτα φιλοξενία τους».

Στον πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο χαρακτήρα του μεταναστευτικού ζητήματος, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι «αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί με συλλογικότητα και συνεργασία από όλες τις χώρες της Ευρώπης», ανακοινώνοντας τον τριπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τα κράτη-μέλη για σκοπούς διαχείρισης της μετανάστευσης.

Να σημειωθεί ότι η επιλογή της 3ης Οκτωβρίου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης (παράλληλες διοργανώσεις έγιναν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις), δεν ήταν καθόλου τυχαία. Αντίθετα είχε συμβολικό χαρακτήρα αφού, εκτός των άλλων, υπενθυμίζει ότι 368 άνθρωποι μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά, στις 3 Οκτωβρίου του 2013, κυνηγημένοι από τα δεινά του πολέμου στην πατρίδα τους και αναζητώντας μέσα από μια βάρκα τη σωτηρία τους, έχασαν τις ζωές τους σε ναυάγιο έξω από την ακτή του νησιού Λαμπεντούζα στην Ιταλία.

Εκείνες οι πρώτες απώλειες ήταν μόνο η αρχή της τραγωδίας που από τότε παίζεται στα νερά της Μεσογείου, αφού από εκείνη την 3η Οκτωβρίου 2013 μέχρι και σήμερα 17.900 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βρεθεί νεκροί ή αγνοούνται στη θάλασσα. Μόνο το 2016, 5.096 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρουν σωτηρία στην Ευρώπη, ενώ το 2018 ένας στους 18 ανθρώπους που διέσχισε τη Μεσόγειο κατευθυνόμενος προς την Ευρώπη, έχασε τη ζωή του.

ΠΗΓΗ: https://dialogos.com.cy

Στη σύλληψη των δυο άλλων καταζητούμενων για την απάτη με άστεγους και την απόσπαση 35 χιλιάδων ευρώ από το κράτος, προχώρησε το απόγευμα η Αστυνομία, ενώ ήδη τελεί υπό κράτηση ο 46χρονος πρόεδρος κινήματος για τους άστεγους.
 
Πρόκειται για τον 57χρονο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και 66χρονο υπάλληλο του, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα γραφεία ΤΑΕ Λεμεσού και ανακρίνονται, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία είχε καταγγελθεί από λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας Λεμεσού.
 
Το κράτος συνέχιζε να καταβάλλει χρήματα

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης, οι ύποπτοι φέρεται να μετέφεραν άστεγους στο ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται σε συμφωνία με το κράτος, που καλύπτει τα έξοδα διαμονής και σίτισης. Σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχων, λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας, δεν εντόπιζαν τους άστεγους που υποτίθεται φιλοξενούσε το ξενοδοχείο, παρόλο που το κράτος συνέχιζε να καταβάλλει το κόστος διαμονής και σίτισης. Καταγγέλθηκε δε ότι, στην επιμονή τους για έλεγχο, οι λειτουργοί δέχονταν πιέσεις και απειλές.
 
Οι τρεις αναμένεται να οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση διατάγματος κράτησης τους, σε σχέση με αδικήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο μεταξύ Αυγούστου 2018 και 12 Οκτωβρίου 2019 και που αφορούν συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση και απόπειρα απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και απάτη.

Το ΤΑΕ Λεμεσού καταζητεί και έναν 75χρονο, ο οποίος φέρεται, μετά από υποδείξεις, να ισχυρίστηκε ότι ήταν άστεγος και διέμενε σε κλουβί, ενώ όπως αποδείχθηκε από εξετάσεις, διέμενε σε κανονική κατοικία.
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΡΠΑ)

Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Λεμεσός τόνισε ότι, «χρειάζεται μια καθαρή εξήγηση. Έχω επισκεφθεί την περιοχή νοτίως της Φραγκλίνου Ρούσβελτ και είδα με τα μάτια μου τι γίνεται. Μιλώ για τσαπατσουλιά, προχειρότητα και ανευθυνότητα».


Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «δεν είναι μόνο οι ευθύνες για τις κακοτεχνίες το θέμα. Το κόστος χρωματισμού των πεζοδρομίων ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ. Για μένα προκύπτουν ερωτήματα για την σκοπιμότητα, τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την κοστολόγηση του έργου».


Από την άλλη ο κ. Αρμεύτης χαιρέτησε το γεγονός ότι το θέμα έθεσαν έγκαιρα και το διερευνούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λεμεσού ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης.


«Τα έργα, μικρά, μεσαία ή μεγάλα χρειάζεται να εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό και να είναι ώριμα όταν εκτελούνται . Να εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους. Έτσι θα έχουν όφελος για τους πολίτες» είπε καταληκτικά. 

Page 1 of 6

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top