Σάκης Στυλιανού

Σάκης Στυλιανού

Το Ιδιωτικό Φροντιστήριο «ΕΞΕΛΙΞΗ» και ο Σύνδεσμος «Ύστερα  Ήρθε η Άνοιξη», σας προσκαλούν για μια ευχάριστη μουσική βραδιά στο «Χάνι του Κάστρου», τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 και ώρα 8 μ.μ.

 

Ελάχιστη συνεισφορά ανά άτομο €3.

 

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη στήριξη ατόμων με αιματολογικά νοσήματα.

 

Πληροφορίες και κρατήσεις: Βασίλης Σάββα 99462024.

 

 

 

Η Μαρία-­Ιζαμπέλλα στο #hashtag φιλοξένησε τον δήμαρχο της πόλης μας, Νίκο Νικολαΐδη


Παρασκευή, μεσημέρι. Όσο τον περίμενα να «απελευθερωθεί» από τις υπόλοιπές του υποχρεώσεις στο Δημαρχείο Λεμεσού, για να ξεκινήσουμε τη φωτογράφιση, γεύτηκα για λίγο, το σκηνικό της καθημερινότητας ενός δημάρχου: άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν από το ένα γραφείο στο άλλο, τηλέφωνα να χτυπούν ασταμάτητα και στοίβες από έγγραφα και επιστολές στα γραφεία της Γραμματείας του, που τον περίμεναν.

 

IAN_0572.jpg

Βγαίνουμε έξω από το Δημαρχείο και τον ακολουθάμε στη διαδρομή του για την επόμενη του συνάντηση. Καθώς προχωράμε προς τον Μόλο, σταματάει και μιλάει με περαστικούς που τον χαιρετάνε. Σύντομα, καταλήγουμε στο παλιό λιμάνι, όπου πιάνει κουβέντα με τους ψαράδες.

IAN_0658.jpg

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε, όταν φτάνετε στο Δημαρχείο Λεμεσού κάθε πρωί;

Συνήθως, πριν αρχίσω το πρόγραμμα της ημέρας έχω συναντήσεις με δημότες.

 

Πώς νιώθει ένας δήμαρχος περπατώντας στην πόλη του;

Όπως νιώθει κάθε άλλος Λεμεσιανός που αγαπά την πόλη.

 

Ποια είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης μας;

Καθαριότητα και κυκλοφοριακό.

 

Τι θα κάνετε για να λύσετε το ζήτημα της καθαριότητας, που είναι ίσως το θέμα για το οποίο η δημαρχία σας δέχεται τη μεγαλύτερη κριτική στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;

Το θέμα της καθαριότητας της πόλης το έχομε θέσει ως την πρώτη προτεραιότητα του Δήμου μας. Έχουμε συμπεριλάβει στον Προϋπολογισμό του 2019 τα απαιτούμενα κονδύλια για την πρόσληψη επιπρόσθετου ωρομίσθιου προσωπικού για τα συνεργεία καθαριότητας και παράλληλα προωθούνται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των συνεργείων, όπως για παράδειγμα η εργασία και το Σάββατο.

Θα προχωρήσουμε επίσης στην αγορά νέων μηχανικών μέσων, όπως σκυβαλοφόρων και σαρώθρων και θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και επιβολή εξωδίκων στους ρυπαίνοντες. Εκείνο που ζητούμε από τους συμπολίτες μας είναι η συνεργασία τους, ώστε να περιφρουρήσουμε την πόλη μας από τους λίγους ασυνείδητους που δημιουργούν μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει τη Λεμεσό και τον πολιτισμό μας.

 

Ποια εικόνα στην πόλη μας σας πονάει;

Κάθε τι που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την πόλη.

 

Ένας δήμαρχος έχει ελεύθερο χρόνο;

Όποτε βρεθεί μια ευκαιρία προσπαθώ να την αξιοποιήσω, κυρίως με την οικογένεια μου. Πού και πού πίνουμε κανένα καφέ με κάποιους φίλους, ώστε να μην τους ξεχνούμε και να μην μας ξεχνούν.

 

Όμως, το πρόγραμμα το ατομικό καθορίζεται αναπόφευκτα από το πρόγραμμα των υποχρεώσεων που έχω ως δήμαρχος.

 

IAN_0569.jpg

Περιγράψτε μια παιδική ανάμνησή σας στην πόλη μας:

Τα μεσημέρια, το καλοκαίρι στη θάλασσα.

 

Πώς διαχειρίζεστε την κριτική;

Επιζητώ την καλοπροαίρετη, αγνοώ την κακοπροαίρετη.

 

Η μεγαλύτερη σας δύναμη και η μεγαλύτερη σας αδυναμία...

Θα σας πω αλλά μην τα γράψετε...

 

Μια παιδική ανάμνησή σας, που οι σημερινοί Λεμεσιανοί δεν μπορούν να τη βιώσουν είναι...

....το θερινό σινεμά

 

Το τελευταίο βιβλίο/άρθρο που διαβάσατε:

Κύπρος 1950-1959, το τέλος του αλυτρωτισμού, του Τάκη Χατζηδημητρίου.

 

Η αγαπημένη στιγμή της ημέρας είναι...

Ένας καφές με έναν καλό φίλο.

 

Τι σας κάνει να νιώθετε περηφάνια;

Κάθε τι το μεγάλο και όμορφο που συμβαίνει στην πόλη.

 

Όταν φτάσει η στιγμή που θα αποχαιρετήσετε τη δημαρχία, για τι θα θέλατε να σας θυμούνται;

..ως ένα δήμαρχο που νοιαζόταν για την πόλη και τους ανθρώπους της.

 

IAN_0607.jpg

Ποια ευρωπαϊκή πόλη ζηλεύετε και γιατί;

Δεν ζηλεύω καμιά γιατί θα ζήλευα μόνο μια πόλη καλύτερη από τη Λεμεσό..

 

 

Ένα κρυφό ταλέντο σας είναι...

Δεν υπάρχουν ταλέντα που μένουν κρυφά.

 

 

Πέστε μας κάτι για σας που δεν το ξέρουνε πολλοί:

Αν σας το πω, θα πάψει να μην το ξέρουν πολλοί.

 

 

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του να είστε δήμαρχος και ποιο σας δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση;

Η υπέρβαση της γραφειοκρατίας.

Η υπέρβαση της γραφειοκρατίας.

 

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χώρος στην πόλη και γιατί;

Η θάλασσα, γιατί σε ηρεμεί και σε αναζωογονεί.

 

IAN_0611.jpg

Τι σας ενοχλεί στη νοοτροπία των Λεμεσιανών και για τι μας επαινείς;

Τίποτα δεν με ενοχλεί, ίσως μόνο το ζήτημα της αυτοπειθαρχίας σε θέματα κυρίως που αφορούν την καθαριότητα της πόλης ή λίγο την οχληρία και τον σεβασμό στον γείτονα και στον πλησίον. Όμως, τα καλά είναι τόσα πολλά, που υπερβαίνουν κατά πολύ των οποιωνδήποτε αρνητικών.

 

Ο Λεμεσιανός είναι ένας ευαίσθητος, εξωστρεφής και εκδηλωτικός άνθρωπος και παράλληλα είναι απαιτητικός όσον αφορά την πόλη του. Αυτό είναι καλό, γιατί το να έχει μια πόλη απαιτητικούς δημότες, βοηθάει τις τοπικές αρχές.

 

Η προσπάθειά μας είναι να καλλιεργήσουμε μια σχέση αλληλοστήριξης και συμμαχίας με τους πολίτες για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, χωρίς τη συνεργασία των οποίων, κανένας δήμαρχος και καμία δημοτική μηχανή δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

 

IAN_0644.jpg

 

Η Λεμεσός πριν 20 χρόνια είχε μια διαφορετική δημογραφία. Πλέον, καλείστε να είστε δήμαρχος, μιας πόλης που ξεχωρίζει για την πολυπολιτισμικότητά της. Πώς το σχολιάζετε;

Δύο στοιχεία εντοπίζω σε αυτό που είπατε. Το πρώτο είναι ότι η Λεμεσός ήταν πάντα μια πόλη κοινωνικής ζύμωσης όπου δεχόταν νέους ανθρώπους, νέες ιδέες. Δούλευε μέσα από μια διαδικασία κοινωνικής και πολιτισμικής ώσμωσης , απορροφούσε τα θετικά, απέρριπτε τα αρνητικά και έτσι διαμόρφωνε έναν χαρακτήρα, και αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο, ενός προσώπου που αλλάζει συνεχώς.

 

Η αλλαγή είναι μέρος του DNA της πόλης μας. Η Λεμεσός αν σταματήσει να αλλάζει, θα σταματήσει να είναι η πόλη που γνωρίζουμε. Είναι η ταυτότητά μας. Φτάνει αυτή η αλλαγή να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και με σεβασμό προς τα διαχρονικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της πόλης, που παραμένουν αναλλοίωτα διά μέσου των χρόνων.

 

Ένα όνειρό σας για την πόλη μας...

Να έχει ευτυχισμένους πολίτες.

 

Με εννιά λέξεις συνθέστε το παζλ του τι σημαίνει Λεμεσός για σας:

Μια πόλη όμορφη, χαρούμενη, ανοιχτόκαρδη, σύγχρονη, προοδευτική και ευαίσθητη.

Τι θα ρωτούσατε έναν δήμαρχο, που δεν τον ρώτησα εγώ;

Εξαρτάται από το ποιον δήμαρχο θα ρώταγα.

 

Βγάζουμε τις τελευταίες φωτογραφίες μπροστά από τη ΛΑΜΠΟΥΣΑ, ένα παλιό ξύλινο ψαροκάικο, απόκτημα του Δήμου ο οποίος έχει αναλάβει και τη συντήρησή του. Όσο τον κοίταγα να ελέγχει και να παρατηρεί τις φθορές του με ανησυχία, σκεφτόμουνα ότι η Λεμεσός περιμένει πολλά από τον δήμαρχό της. Είναι μια πόλη που διεκδικεί, μια πόλη με φύση επαναστατική, που ξέρει να παίρνει πρωτοβουλίες. Μια πόλη που δεν δέχεται να την απογοητεύσεις. Ο εν ενεργεία δήμαρχός της λοιπόν, κρίνεται και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Στο διπλανό μαγαζί, υπάλληλοι στολίζουν το δέντρο που διακοσμεί την είσοδό του. Η πόλη μας άρχισε ήδη να ντύνεται χριστουγεννιάτικα. Τον ρωτάω αν του έρχεται στο μυαλό κάποιο χριστουγεννιάτικο δώρο που πήρε. «Ααα» αναστενάζει... «Ένα κόκκινο αυτοκινητάκι...μα πρέπει να ήμουν τριών-τεσσάρων χρονών. Θυμούμαι το αμυδρά σαν όνειρο. Ήταν το πρώτο αυτοκινητάκι που μου αγόρασε ο πατέρας μου, στο οποίο έμπαινα μέσα και το οδηγούσα» μου λέει και το βλέμμα του αλλάζει. Το χαμόγελό του, όσο το περιγράφει, δεν είναι το χαμόγελο του δημάρχου ή του πολιτικού Νίκου Νικολαΐδη. Είναι το χαμόγελο ενός μικρού παιδιού, χρόνια πριν, στην όψη του χριστουγεννιάτικου δώρου που πήρε από τον πατέρα του, τον Ηρόδοτο.

 

 

Κάπου εκεί, αφού τον ευχαρίστησα, τον αποχαιρέτησα.

 

Εύχομαι ένα ξεχωριστό 2019, Λεμεσιανοί!

 

 

IAN_0653.jpg

 

WHO IS WHO

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 2 Νοεμβρίου, 1953. Είναι νυμφευμένος με την Έλενα Ιωάννου, πολιτικό μηχανικό και έχουν δυο παιδιά τον Ηρόδοτο και την Ήβη. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού, ως σημαιοφόρος. Υπηρέτησε τη θητεία του ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Σπούδασε με πανεπιστημιακές υποτροφίες στις ΗΠΑ. Έκανε πτυχιακές σπουδές στο Dartmouth College, στο Νέο Χαμσάιρ και μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Southern California, στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας Μηχανικής.

Μετά τις σπουδές του εργάστηκε στην Ελλάδα, σε Τεχνική Εταιρεία ως Διευθυντής Έργων για τη ΔΕΗ. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1981, όπου προσλήφθηκε ως μηχανικός στην ΑΗΚ. Αποχώρησε από την ΑΗΚ με την υπουργοποίηση κατέχοντας τη θέση του Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Λεμεσού. Με την επάνοδό του στην Κύπρο δραστηριοποιείται έντονα στα κοινά.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ένωσης Επιστημόνων Λεμεσού και μέλος ΔΣ σε πολλές μαζικές οργανώσεις και μορφωτικούς Συλλόγους. Τον Ιούλιο του 2006 διορίστηκε ως Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Αδειών. Τον Φεβρουάριο του 2008 ανάλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατία μέχρι τον Μάρτιο του 2010.Το 2011 εκλέγεται βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού με την ΕΔΕΚ.

Ως βουλευτής ήταν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Διετέλεσε επίσης μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Συγκοινωνιών και Έργων.

Από τον Νοέμβριο του 2011 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τον Ιούνιο του 2013 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

-Η συνέντευξη κυκλοφόρησε στην έντυπη «ΛΕΜΕΣΟΣ» την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου.

-Eυχαριστούμε τον Αντρέα Ιερείδη για τη φωτογράφιση.

 

Η Μαρία-­Ιζαμπέλλα αναδεικνύει ξεχωριστούς Λεμεσιανούς και συνθέτει το παζλ της προσωπικότητάς τους

 

Στο #hashtag φιλοξένησε τον ραδιοφωνικό παραγωγό της εκπομπής «Τρένο Φάντασμα» στο Κανάλι 6, συγγραφέα, διοργανωτή και παρουσιαστή εκδηλώσεων, Φανή Κρίγκο.


 

 

Ιδιαίτερος. Αυτό σκέφτεσαι μόλις τον συναντήσεις. Χειρίζεται με σεβασμό και ευφυΐα τις λέξεις και διεκδικεί από τον εαυτό του και από τους άλλους, να τις εκφράζουν με την απόλυτη έννοιά τους. Το ύφος γραφής του είναι συνήθως καυστικό, με έντονες τάσεις αποδόμησης κοινωνικών μύθων. Σε κάποια άλλα έργα του όμως, φανερώνεται η θαρραλέα ευαισθησία του.

 

 

Η φωνή του είναι πλέον οικεία για τους Λεμεσιανούς και όχι μόνο, αφού για χρόνια μας ταξιδεύει με την εκπομπή του «Τρένο Φάντασμα» και τις μουσικές του επιλογές. Αναζητεί και απαιτεί την ποιότητα σε καθετί που δημιουργεί ή διοργανώνει και δεν επαναπαύεται ποτέ. Παρουσιάζει πολλά αφιερώματα, αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες, ποιεί πολιτισμό από διάφορα πόστα.

Έχω την εντύπωση ότι αυτά που δηλώνει ως ελαττώματά του, είναι ταυτόχρονα και τα προτερήματά του. Σε έναν κόσμο που χτίζει τη βιτρίνα του και διατηρεί σχέσεις από υποχρέωση, ο Φάνης «επαναστατεί» με τις ιδέες του και τη στάση ζωής του.

 

 

Η Λεμεσός είναι για αυτόν η πόλη που τον φιλοξενεί, αφού είναι πρόσφυγας από τη Λύση Αμμοχώστου. Όταν μιλήσαμε για τη στήλη και του εξήγησα ότι αφορά Λεμεσιανούς με διόρθωσε με παράπονο, ίσως και με θυμό: «Μα εγώ, δεν είμαι Λεμεσιανός!» Όχι, δεν είναι. Αλλά την πόλη που τον φιλοξενεί, την έχει ανταμείψει και με το παραπάνω, για τα όσα η ίδια του ’χει δώσει.

 

 

IAN_5892.jpg

 

 

Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Μόνο σ’ αυτά που γίνονται λόγω αφέλειας.

 

Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;

Εμένα, όταν γίνομαι λιγότερο άνθρωπος, όταν φαίνομαι ανάξιος των προσδοκιών μου κι όταν δεν συμπεριφέρομαι σωστά στους άλλους.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;

Να μετατρέπω τις σκέψεις σε λέξεις σε μορφή τέχνης.

 

Προτιμάς να σε συμπαθούν ή να σε σέβονται;

Τίποτα απ’ τα δύο. Προτιμώ πλέον να με σέβεται ο εαυτός μου.

 

Τι θεωρείς ως έσχατο βαθµό δυστυχίας;

Την απώλεια παιδιού για ένα γονέα.

 

Πες μου κάτι που δεν είπες ποτέ σε κανένα άτομο.

Θέλω να παντρευτούμε!

 

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;

Δεν υπάρχει απόλυτη ευτυχία, μονάχα στιγμές της κι αυτές απαντούνται στις σωματικές και ψυχικές απολαύσεις, όπως επίσης και στην επίτευξη των ιδεατών στόχων.

 

Ποια μόδα σε εκνευρίζει περισσότερο;

Η μη ορθολογιστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από φορείς συλλογικής δράσης, αντίδρασης και οργάνωσης, προβολής τεκμηριωμένης άποψης, ακόμη και έξυπνου χιούμορ, έχουν μετατραπεί σε παρέλαση φάτσας και σάρκας.

 

Ποιο είναι το πιο περίεργο μήνυμα που έχεις λάβει;

Μήνυμα στην εκπομπή: «Σ΄ ακούμε προσπαθώντας να κάνουμε παιδί». Τους ευχήθηκα «κάθε επιτυχία στη διέγερση, στη διεργασία και στη δημιουργία!»

 

Ποιο βιβλίο ξαναδιάβασες και γιατί;

Την ποιητική συλλογή της Κατερίνας Γώγου «Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών» γιατί μου τραντάζει το μέσα.

 

 

Τι θεωρείς ότι θα παραμείνει διαχρονικό όσα χρόνια και αν περάσουν;

Κάθε τι που το χαρακτηρίζει η αυθεντία, το ταλέντο κι η κορυφή!

 

Ποιο τραγούδι σε κάνει να νοσταλγείς μια άλλη εποχή της ζωής σου και ποια;

Χμμ, είναι τόσα πολλά που λειτουργούν εν είδη ημερολογιακής καταγραφής κι ενθύμησης για κάποιες στιγμές κι εποχές.

 

IAN_5849.jpg

 

Ποιος είναι ο αγαπηµένος σου φανταστικός ήρωας;

Ο Δον Κιχώτης, γιατί εκφράζει τον αιώνιο τύπο του ιδεολόγου ιππότη που κυνηγάει το άπιαστο και το ουτοπικό, αδιαφορώντας για την αρνητική αντίληψη των συμβατικών ανθρώπων.

 

Ποιο είναι το καλύτερο και πιο ειλικρινές κομπλιμέντο που μπορείς να πεις σε κάποιον;

Δεν λέω κομπλιμέντα. Τη θεωρώ μια πρακτική που διακατέχεται από μια γλυκερή και γλοιώδη «ευγένεια» σε βαθμό υποκρισίας, προσδοκώντας να αποκομίσει οφέλη στον εμπνευστή τους.

 

Ποια είναι τα χειρότερα ελαττώματα σου;

Απόλυτος, εύθικτος, εκκεντρικός, κάθαρμα κι ειλικρινής σε βαθμό κακουργήματος!

IAN_5872.jpg

 

Σου αρέσει ο προγραμματισμός ή αφήνεις τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους;

Ένας μεθοδικός συνδυασμός των δύο. Χρειάζομαι μια βάση για να μπορώ να πραγματοποιώ τα πετάγματα μου...

 

 

Ποιοι είναι οι αγαπηµένοι σου συγγραφείς;

Το κίνημα των καταραμένων ποιητών, που η ζωή και το έργο τους απέχει από τα κοινωνικά και καθωσπρεπικά πρότυπα.

 

Ποια ερώτηση μισάς να απαντάς;

Τι κάνεις;

 

 

Στο ραδιόφωνο αγαπάς...

...ό,τι κι όσα λατρεύω, αδυνατώ να τα εκφράσω. Χάνομαι στην εραστική, εθιστική κι ερεθιστική τους φύση...

 

 

Από τη Λεμεσό λείπει...

σε μεγάλο βαθμό η αισθητική, η ανιδιοτέλεια, η παιδεία, ο πολιτισμός, το όραμα.

 

 

Το αγαπημένο σου «καταφύγιο» στην πόλη μας είναι...

Η περιοχή της Αρχαίας Αμαθούντας. Ένα σημείο που συγκεράζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία της περιοχής ως μια οργανωμένη πολιτεία, ένας λατρευτικός χώρος της Θεάς Αφροδίτης και συνάμα ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.

 

 

IAN_5868.jpg

 

Τι θυμάσαι έντονα από την παιδική σου ηλικία στη Λεμεσό;

Όλη μου η ζωή, έντονα στιγματισμένη, από τη διαβίωση μου στην πολυκατοικία Εστίας 26, αριθμός 9, στον προσφυγικό οικισμό του Αγίου Αθανασίου. Άνθρωποι από διαφορετικά σημεία της Κύπρου, με διαφορετικές κουλτούρες και βιώματα, δημιούργησαν μια νέα κοινότητα και κοινωνία. Παρά τις όποιες στερήσεις, νιώθω πλήρης παιδικών στιγμών, τουτέστιν, τα δεντρόσπιτα στα χωράφια της περιοχής, τις αλήτικες συμμορίες, το ποδόσφαιρο στις αλάνες, τις αυτοσχέδιες κατασκευές, τα παιχνίδια, το χωστό, το μήλο, τη φωθκιά σπιριθκιά και τόσα άλλα...

 

Ένα σπάνιο κράμα ευγένειας και αναρχισμού. Αυστηρός και απόλυτος, δεν επιδέχεται εκπτώσεις στις πεποιθήσεις του. Αντιτίθεται στις κοινωνικές ταμπελοποιήσεις. Στην προσπάθεια περιγραφής του Φάνη, το επίρρημα «πολύ» ως α΄συνθετικό είναι επιβεβλημένο... πολυμήχανος, πολύγνωρος, πολυδύναμος, πολυμορφικός, πολυτάλαντος.

 

IAN_5879.jpg

Μαρία Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

 

WHO IS WHO

Παραγωγός της εκπομπής «Τρένο Φάντασμα» στο Κανάλι 6, κατακτώντας το πρώτο βραβείο από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Έχει ασχοληθεί με την παρουσίαση αφιερωμάτων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων συνεργαζόμενος με αρκετούς καλλιτέχνες. Ως dj εμφανίστηκε σε πολλούς χώρους ανά το παγκύπριο. Ασχολείται με τη λογοτεχνία γράφοντας διήγημα, παραμύθι, δοκίμιο, κωμωδία και ποίηση. Εξέδωσε το βιβλίο «Εκτός Ρεπερτ-Ορίου». Γραπτά του έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί και συμπεριληφθεί σε δισκογραφικές δουλειές.

 

-Η συνέντευξη κυκλοφόρησε στην έντυπη «ΛΕΜΕΣΟΣ» την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου.

 

-Eυχαριστούμε τον Αντρέα Ιερείδη για τη φωτογράφιση.

Το 29ο Κύπελλο στην ιστορία της θα διεκδικήσει το Σάββατο στις 18:00 η ομάδα πετόσφαιρας γυναικών ΑΕΛ, αφού μετά από ημιτελικό που κράτησε δυο ώρες και 29 λεπτά νίκησε στον πρώτο ημιτελικό την ΑΕΚ με 2-3 σετ.

 

Οι Λεμεσιανές έχαναν 0-2 και με αντεπίθεση διαρκείας πέτυχαν την ανατροπή, κερδίζοντας τον αγώνα.

 

ΛΕΥΚΟΘΕΟ: ΑΕΚ –ΑΕΛ 2-3 (25-17, 25-20, 25-27, 22-25,12-15) ΑΕΚ (ΑΛ. ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ): Ιορδάνους, Στρίμερ, Γκόγκιτς, Λοβ, Δημητρίου, Νικ. Στυλιανού – Λίμπερο: Μοσφιλιώτη – Αλλαγές: Ειρ. Ιωάννου, Καρακώστα ΑΕΛ (ΝΤ. ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ): Πένε, Πεχλιβάνη, Μάγκντιτς, Ζελένοβιτς, Παύλου, Κωνσταντίνου - Λίμπερο: Στεφάνου – Αλλαγές: Σπύρου, Κατσουνωτού.

 

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΘΝΕ)

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού αναμένεται να οδηγηθούν αύριο δυο πρόσωπα, 40 και 26 χρόνων, σε σχέση με τον εντοπισμό ποσότητας κοκαΐνης βάρους ενός κιλού και 140 γραμμαρίων, που έφτασαν μέσω ταχυδρομείου.

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, χθες έφτασε στην Κύπρο από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ταχυδρομικό πακέτο, το οποίο περιείχε τα ναρκωτικά και σήμερα έγινε ελεγχόμενη παράδοση του στον 40χρονο παραλήπτη του, ο οποίος και συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα.

 

Κατά την ώρα της παράδοσης θεάθηκε στην περιοχή 26χρονος, ο οποίος περιφερόταν ύποπτα με τη μοτοσικλέτα του, ενώ με την εμφάνιση των μελών της ΥΚΑΝ αυτός προσπάθησε να διαφύγει, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με δύο οχήματα, ένα από τα οποία αστυνομικό.

 

Τελικά ο 26χρονος συνελήφθη και οι δυο ύποπτοι οδηγήθηκαν στα Γραφεία της ΥΚΑΝ, όπου φέρεται να παραδέχθηκαν ενοχή σε αδικήματα που αφορούν συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομη εισαγωγή, κατοχή και κατοχή με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών. Εναντίον τους εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα και επανασυνελήφθησαν, ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση διατάγματος κράτησης τους.

 

Επίσης, εναντίον του 26χρονου διερευνώνται τα αδικήματα της οδήγησης χωρίς άδεια, χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας, χωρίς προστατευτικό κράνος και μη εγγεγραμμένης μοτοσικλέτας, ενώ βρέθηκε με θετική ένδειξη σε έλεγχο ναρκοστέστ που του διενεργήθηκε.

 

ΚΥΠΕ

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πτυχές της γεωργίας, των τροφίμων και της δημόσιας υγείας, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου, επικεντρώθηκε το διήμερο διεθνές συνέδριο CLIMATICO 2019, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λεμεσό.

Το συνέδριο φιλοξένησε στο νησί η ομάδα του ORGANIKO LIFE +, που συντονίζεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ, ενώ σε αυτό συμμετείχαν σύνεδροι από διάφορες χώρες, όπως Σερβία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Λίβανος, Ιταλία και Κύπρος.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε η Διευθύντρια Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών Δρ.Δώρα Χειμωνίδου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, τόνισε ότι η Κύπρος επηρεάζεται ήδη από την κλιματική αλλαγή, κυρίως λόγω φαινομένων όπως ψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένες ξηρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αυτό αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, καθώς και την υποβάθμιση των υδάτινων και εδαφικών πόρων, πρόσθεσε, ενώ μέσω του χαιρετισμού του εξέφρασε τη στήριξη του Υπουργείου σε προσπάθειες που προωθούν την καινοτομία για ένα καλύτερο περιβάλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα μια σταθερή γεωργική ανάπτυξη.

Συνεχάρη επίσης τους διοργανωτές του συνεδρίου, αναφέροντας ότι αποτελεί την επιτομή των προσπαθειών των ερευνητικών ομάδων και των κυβερνητικών τμημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ORGANIKO LIFE+.

Στους κύριους ομιλητές ήταν η καθηγήτρια Lučka Kajfež Bogataj, Νομπελίστρια Ειρήνης του 2007 και πρώην αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία σχολίασε τους στόχους που τέθηκαν κατά τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κα. Bogataj συνέστησε να υιοθετήσουμε αυστηρότερη πολιτική για τη μείωση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 ° C, διότι αυτό θα μειώσει αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη σιγουριά τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, ο Διευθυντής Έρευνας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας, Laurent Philippot, επικεντρώθηκε στον κύκλο του αζώτου και τις επιπτώσεις του στην αλλαγή του κλίματος, ενώ από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών, η καθηγήτρια Sara Hallin, έδωσε πρακτικά παραδείγματα για το πώς ο κύκλος του αζώτου επηρεάζει τις μικροβιακές κοινότητες στο έδαφος και την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.

Οι ομιλητές και συμμετέχοντες στο συνέδριο συζήτησαν ενδελεχώς το θέμα της κλιματικής αλλαγής και το αντίκτυπο της στην υγεία, τα τρόφιμα και τη γεωργία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιολογική γεωργία και στις μεθόδους μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα, καθώς και στις μεθόδους ελέγχου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλες μεθόδους κατανάλωσης ενέργειας, όπως τα αναερόβια βιοκαύσιμα.

Άλλες παρουσιάσεις περιλάμβαναν πρακτικές προαγωγής της υγείας, αξιολόγηση των περιβαλλοντικών εκθέσεων σε φαινόμενα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και αξιολόγηση των αντιλήψεων του κοινού στην Κύπρο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου.

ΚΥΠΕ

Το γραφείο επαναπροσέγγισης στα πλαίσια του δεκαπενθήμερου επαναπροσέγγισης που διοργανώνει το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, διοργανώνει δωρεάν ξενάγηση στην παλιά πόλη με στόχο να αναδείξουν το δικοινοτικό στοιχείο και ιστορία της πόλης μας.

Η ξενάγηση θα γίνει από την αρχιτέκτονα, κυρία Σεβίνα Φλωρίδου.

Σημείο συνάντησης: Οδός Ειρήνης Παρακαλούμε όπως όσοι θα συμμετέχουν, να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή στο 97745890 (οι θέσεις είναι περιορισμένες)

Page 1 of 10

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top