Σάκης Στυλιανού

Σάκης Στυλιανού

Η χορεύτρια Μαρίνα Φώτη βρέθηκε στα γραφεία της Λεμεσού και μας μίλησε για την μουσικοχορευτική παράσταση World of Fame η οποία είναι εμπνευσμένη από τα τραγούδια διάσημων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, η ώρα 20:30 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Μέσα από την παράσταση αυτή, μικροί και μεγάλοι χορευτές θα ζωντανέψουν τα παλιά φημισμένα τραγούδια με τις χορογραφίες τους.

 

Παρακολουθείστε πιο κάτω σε βίντεο την συνέντευξη:

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού (ΣΒΑΚ) έχει ολοκληρωθεί και τα έργα τα οποία προτείνει ώστε η πόλη να καταστεί το 2030 ένας βιώσιμος προορισμός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της θα αρχίσουν σε μερικούς μήνες να μπαίνουν σε πορεία εφαρμογής.

Ο «Π» αποκαλύπτει σήμερα τις προτάσεις του στρατηγικού σχεδίου – το οποίο ας σημειωθεί δεν προτείνει οδικά έργα αλλά βελτιώσεις του υφιστάμενου οδικού δικτύου – το προϋπολογιζόμενο κόστος για την υλοποίησή τους και παρουσιάζει χάρτες και εικόνες από τον βραχυχρόνιο συγκοινωνιακό σχεδιασμό ο οποίος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μεταμόρφωση της πόλης, καθιστώντας την πολύ πιο ανθρώπινη και φιλικότερη.

Ι.Χ. vs λεωφορείο

 

Οι τρεις βασικές διαπιστώσεις και προβλέψεις του ΣΒΑΚ, στις οποίες στηρίζονται και οι προτάσεις που μας αναλύει πιο κάτω ο συγκοινωνιολόγος του Τμήματος Δημοσίων Έργων και συντονιστής του ΣΒΑΚ κ. Δημήτρης Δημητρίου, είναι οι εξής:

-Η Λεμεσός δεν χωράει άλλα αυτοκίνητα. Σήμερα το 92% των μετακινήσεων (550 χιλ. την ημέρα) γίνονται με Ι.Χ., ενώ μόλις το 1,8% με λεωφορείο.

-Προβλέπεται μία αύξηση πληθυσμού κατά 32 χιλ. άτομα (210 χιλ. οι κάτοικοι σήμερα), εκ των οποίων το 15% θα εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης (περιοχή όπου αναπτύσσονται οι πύργοι) και το 25% στη δυτική Λεμεσό, στην περιοχή του Ύψωνα, η οποία βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης. Οι δημογραφικές αλλαγές συνεπάγονται και αύξηση κατά 19 χιλ. των θέσεων εργασίας. Από αυτές το 50% θα δημιουργηθούν στο κέντρο της Λεμεσού και το 14% στη δυτική Λεμεσό (π.χ. Φασούρι λόγω του καζίνου). Αυτό σημαίνει αυξημένες διακινήσεις.

-Ο κατακόρυφος άξονας που συνδέει το κέντρο της Λεμεσού με τις βόρειες οικιστικές περιοχές βόρεια του αυτοκινητόδρομου είναι από τα προβληματικά δίκτυα και προκαλούν συμφόρηση.

 

Λεωφορείο κάθε 10’

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, στόχος του ΣΒΑΚ είναι η πλήρης αναβάθμιση των δημοσίων μεταφορών ώστε το λεωφορείο να προσελκύσει περισσότερους επιβάτες, λειτουργώντας ανταγωνιστικά στο Ι.Χ. και περιορίζοντας τη χρήση του. Με βάση τα μοντέλα που έτρεξε το ΣΒΑΚ, προτείνεται πλήρης αναδιάρθρωση των γραμμών των λεωφορείων με στόχο οι μετακινήσεις με λεωφορείο να αυξηθούν στο 10% μέχρι το 2030. Το σενάριο που έχει υιοθετηθεί είναι η δημιουργία ενός βασικού δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών που να συνδέει κάθετα και ακτινωτά όλες τις περιοχές της πόλης με το κέντρο. Οι κύριες γραμμές λεωφορείου θα ξεκινούν από τις πηγές μετακινήσεων, που είναι οι περιαστικές περιοχές, και θα κατευθύνονται προς την οδό Θεμιστοκλέους στο κέντρο της πόλης όπου θα γίνει ο κεντρικός σταθμός λεωφορείου. Παρότι καταγράφονται οι διαφωνίες του Δήμου Λεμεσού για τη χωροθέτηση του σταθμού, ο κ. Δημητρίου σημειώνει πως η θέση αυτή πλεονεκτεί έναντι οποιασδήποτε άλλης, σύμφωνα με τους μελετητές, διότι από τον σταθμό θα είναι εύκολο κάποιος να περπατήσει και να φτάσει μέσα σε 5-7 λεπτά σε βασικούς προορισμούς του κέντρου.

Στην Σπύρου Κυπριανού θα υπάρχουν οι βασικές γραμμές μετεπιβίβασης για να μπορεί να γίνεται ανταπόκριση γραμμών. Η συχνότητα των βασικών γραμμών στις ώρες αιχμής είναι τα 10 λεπτά (κι όχι η μισή ώρα ή τα 45 λεπτά σήμερα). Το ωράριο λειτουργίας των λεωφορείων θα επεκταθεί από τις 7 το απόγευμα σήμερα στις 12.30 το βράδυ (κάποιες γραμμές ενδεχομένως και αργότερα).

 

Περισσότερα για το θέμα στην έντυπη έκδοση του «ΠOΛΙΤH» στο ρεπορτάζ της Μιράντας Λυσάνδρου

 

Με πορεία και δυναμικές κινητοποιήσεις επέλεξαν ακτιβιστές του Κυπριακού παραρτήματος του παγκόσμιου κινήματος 269life για να διαμαρτυρηθούν «ενάντια στη σκλαβιά». 

Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα τους, τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα αιχμαλωτίζουμε για οποιοδήποτε λόγο. Συνεχίζοντας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας δήθεν εκπαιδευτικός σκοπός. Είναι απλώς δουλεία.

Οι ακτιβιστές θα συγκεντρωθούν την Κυριακή 30 Ιουνίου στον Μόλο (έξω από το cafe Nero) στις 14:30 και στις 15:00 θα ξεκινήσουν πορεία με συνθήματα προς τον ζωολογικό κήπο Λεμεσού.  

«Διεκδικούμε μια ελεύθερη ζωή για όλους. Θέλουμε ΟΛΟΥΣ τους ζωολογικούς κήπους σε όλη την Κύπρο, είτε είναι κυβερνητικοί είτε ιδιωτικοί να κλείσουν. Τα ζώα πρέπει να είναι ελεύθερα. Θέλουμε τα ζώα να επιστρέψουν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον» προστίθεται. 

Οι ακτιβιστές ζητούν δυνατή παρουσία από τον κόσμο, καθώς και την στήριξη όλων των φιλοζωικών οργανώσεων ή ομάδων. 

kkk

 

 

 

 

Η εταιρεία BRΔS videography σκηνοθέτησε ένα βίντεο, βασισμένο στο συγκλονιστικό κείμενο της Ειρήνης Λαγουτατζή, ώστε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα.

 

Με αφορμή τα απανωτά τροχαία ατυχήματα στην Λέσβο, η εταιρεία του Γιάννη Μπαρδή - BRΔS videography σκηνοθέτησε το εξαιρετικό κείμενο αφύπνισης των νέων της Ειρήνης Λαγουτατζή, πραγματοποιώντας μια κηδεία νεαρού που σκοτώθηκε μετά από τροχαίο.

«Δες το και ξύπνα…ΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΖΗΣΕ, ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ»

Το βίντεο βασίστηκε στο παρακάτω κείμενο της Ειρήνης Λαγουτατζή:

«Θέλω να σου αστράψω δυο χαστούκια να ξυπνήσεις.

Σε εσένα τον δεκαεξάρη που οδηγείς το παπί με το κράνος αλά μπρατσέτα, σε εσένα τον εικοσιπεντάρη που γ@μάς και δέρνεις.

Θέλω να σε πάρω να πάμε μια βόλτα, θέλω να δω τη μαγκιά σου, τι λες λοιπόν; Πάμε; Ακολούθα με.

Ο δρόμος ανηφορικός νεκρική ησυχία, τριγύρω κάθε ηλικίας μαυροντυμένοι με κόκκινα μάτια , προχώρα μη μασάς, συ δε πιάνεις το διακοσάρι για πλάκα; Συνεχίζουμε, λοιπόν, ο ήλιος ψηλά σου καίει την πλάτη, να τη η εκκλησιά.

Ο κόσμος πήχτρα και δεν ακούγεται ανάσα, τρομακτικό ε; Προχώρα, αργείς, ακολουθούν κι άλλοι, μη σταματάς, μπες μέσα πάμε να δούμε τον νεκρό.

Έχεις πάει σε κηδεία εικοσάχρονου; Όχι ε; Βγάλε τον σκασμό και κοίτα.

Τι έγινε; Δε μπορείς να δεις καθαρά ; Τα μάτια σου τρέχουν ασταμάτητα τσούζουν, εκεί σε θέλω , σκάσε και κοίτα!

Έχεις δει ποτέ παλικάρια γύρω από φέρετρο ψηλά σαν λεύκες να κλαιν ανεξέλεγκτα σα μωρά παιδιά; Λεγε έχεις δει; Έχεις δει πατέρα να χτυπάει το φέρετρο και να φωνάζει με όλη του τη δύναμη "Σήκω γιε μου να φύγουμε;"

Λεγε, είδες; Έχεις δει μάνα νεκρή καθισμένη σε καρέκλα να αναπνέει; Είδες;

Όχι αγάπη μου, δε θα φύγεις τώρα, θα το δεις όλο το έργο, θα δεις τον πατέρα να βροντάει να σπάσει το φέρετρο απ' τον πόνο, θα δεις τη μάνα να λιποθύμα και να τη συνεφέρνουν για να συνεχίσει το Γολγοθά, θα ακούσεις κραυγές από Αρχαία Τραγωδία να σου ξεσκίζουν τη ψυχή και μετά θα καταλάβεις για πάντα τι θα πει μαγκιά.

Μαγκιά λοιπόν δεν είναι ούτε τα ποτά, ούτε τα τέρμα κοντέρ, ούτε οι γκόμενες, ούτε οι κόντρες...

Μαγκιά αγορίνα μου είναι να σου ξεσκίζουν την ψυχή, να σε σκοτώσουν και να πρέπει να ζησεις.

Να ζήσεις γιατί έχεις ακόμη ένα παιδί που σε περιμένει και συ πρέπει να σταθείς ΒΡΑΧΟΣ, αυτή είναι μαγκιά κι από 'δω και στο εξής, σεβασμός.

Ξύπνα και ζήσε.»

 
Πηγή: 

lesvospost.com

Πολλές φορές έχουμε λάβει φωτογραφίες και επιστολές από αναγνώστες μας για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην γειτονιά τους. Οι αρμόδιες αρχές αν και έχουν εντείνει τις προσπάθειες για καθαριότητα στα πάρκα (1 φορά την εβδομάδα) κάποιοι ανεγκέφαλοι συμπολίτες μας συνεχίζουν τον...χαβά τους. 

Τέτοια περίπτωση είναι το «μεγάλο κηπούδι» στις δυτικές συνοικίες της πόλης μας. Παραθέτουμε φωτογραφίες από την σημερινή του κατάσταση. Ενημερωτικά ο Δήμος Λεμεσού ειδοποιήθηκε για την περίπτωση και θα επιληφθεί του θέματος. Το ζήτημα όμως δεν είναι να «καθαρίζουμε τις βρωμιές» του κάθε ασυνείδητου αλλά να βρούμε τρόπους να κόβονται εξώδικα στους αντικοινωνικούς παραβάτες. 

Σ.Σ.

 

Αναδημοσίευση: Φιλελεύθερος/Β. Βασιλείου

 

Με 135 εξειδικευμένους εργάτες επιχειρούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό κουνουπιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες και προς αυτήν την κατεύθυνση εφαρμόζουν παλαιότερο πρόγραμμα με βάση το οποίο είχε εξαλειφθεί η ελονοσία από το νησί με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί η Κύπρος, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ελεύθερη χώρα (περί το 1950) από την ελονοσία. Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται σε απάντηση του υπουργού Υγείας σε ερώτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί ως προς το «πώς προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με τα κουνούπια λόγω της βαριάς βροχόπτωσης και εκτεταμένης βλάστησης;». Διευκρινίζεται επίσης πως κάποια έντομα που μας τσιμπούν ίσως δεν είναι κουνούπια.

 

Στην απάντηση ξεκαθαρίζεται πως δεν μας κατέκλεισαν ξένα προς την Κύπρο κουνούπια και αυτό διεπιστώθη από έρευνα που διεξήγαγε το ΤΕΠΑΚ κατά το 2018 στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στο λιμάνι Λεμεσού (τα κυριότερα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία). Στην απάντηση αναφέρεται πως ψεκασμοί διενεργούνται τουλάχιστον μια φορά ανά δεκαπέντε μέρες (ώστε να προλαμβάνεται η συμπλήρωση του υδρόβιου κύκλου των κουνουπιών και να μειώνεται ο αριθμός των ενήλικων εντόμων). Στην ίδια απάντηση αναφέρεται επίσης πως καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται ολόχρονα και ως περιοχές διαχείρισης θεωρούνται οι δημόσιοι χώροι όπως χείμαρροι, αργάκια με στάσιμα νερά, λίμνες, φράκτες, παροδικές/εποχικές εστίες στάσιμου νερού κ.λπ.). Παράλληλα υλοποιείται και πρόγραμμα ψεκασμών κατά μήκος της νεκρής ζώνης. Φέτος το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Οκτωβρίου.

 

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην περιοχή της Δυτικής Λεμεσού η οποία παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον, λόγω του υδροβιότοπού της, αναφέρεται πως οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν ενισχύσει το προσωπικό τους συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες που γίνονται από την Υγειονομική Υπηρεσία των Βρετανικών Βάσεων. Στην επιστολή αναφέρεται πως «παρ' όλον που είναι αδιαμφισβήτητο ότι φέτος παρατηρείται αυξημένος αριθμός κουνουπιών (λόγω της αύξησης των εστιών εκκόλαψης -συνεπεία της πολυομβρίας), θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από τους ελέγχους της Υγειονομικής Υπηρεσίας, εντοπίζεται και αυξημένος αριθμός άλλων εντόμων τα οποία ομοιάζουν με τα κουνούπια και πολύ συχνά συγχέονται από τους απλούς πολίτες με αυτά. Τέτοια έντομα είναι α) τα sandflies ή φλεβοτόμοι και β) not biting midges ή χειρονόμοι.

Πηγή: http://www.philenews.com

 

Ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων:

 

«Σύμφωνα με καταγγελία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, στις 23 Ιουνίου 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθεί συναυλία στο Lady’s Mile, εντός της προστατευόμενης περιοχής της Χερσονήσου Ακρωτηρίου, μία από τις σημαντικότερες περιοχές για τη βιοποικιλότητα στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι οι διοργανωτές δεν έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια από τις αρμόδιες αρχές για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

 

Η περιοχή του Lady’s Mile έχει μεγάλη περιβαλλοντική σημασία αφού φιλοξενεί ευάλωτα είδη πουλιών, τα οποία θα επηρεαστούν αρνητικά από την οχληρία στο χώρο. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος στο Νανοπλουμίδι, ένα χαρακτηριστικό και ευάλωτο είδος πουλιού, το οποίο αυτή την εποχή φωλιάζει στην περιοχή, ενώ παράλληλα το Lady’s Mile αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές αναπαραγωγής του.

 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης έχει ήδη καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό και ζητά να μάθει ποιες ενέργειες έχουν ληφθεί σχετικά με τη διοργάνωση συναυλίας στην περιοχή Lady’s Mile, εάν έχουν γίνει συστάσεις για την πραγματοποίηση της σε άλλο χώρο καθώς και εάν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Επιπλέον έχει εγγράψει θέμα στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος με τη μορφή του κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες που αφορούν το εν λόγω περιστατικό.

 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τον αποτροπιασμό μας για αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη. Είναι απαράδεκτο να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε ένα σημαντικό και ευαίσθητο οικολογικά χώρο χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια. Σε ενδεχόμενη πραγματοποίηση της συναυλίας ίσως να προκύψει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος».

Page 1 of 21

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top