Σάκης Στυλιανού

Σάκης Στυλιανού

Photo: G. C. Marino

Σε συνέντευξη του στη «Λ» ο Πάνος Αναστασίου* επικεντρώθηκε στην τρίτη ηλικία, το πολύπλευρο θέμα της γήρανσης του πληθυσμού, τις συντάξεις και προτείνει δράσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν στους συμπολίτες μας «άνω των 65» αξιοπρεπή γηρατειά. 

«Βρίσκω απαραίτητη την ισόρροπη προσέγγιση και αντιμετώπιση του πολύπλευρου θέματος της γήρανσης. Η τρίτη ηλικία καλείται να αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά το βιοπορισμό και όχι μόνο», αναφέρει και τονίζει ότι «η ασυμβατότητα του επιπέδου διαβίωσης με το ύψος των συντάξεων πρέπει να εξομαλυνθεί με τέτοιο τρόπο που να αποτρέπει στο να ζει κάνεις κάτω από το κοινωνικά καθορισμένο όριο της φτώχειας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν και ανάπτυξαν το κράτος μας με σκληρή δουλειά. Είναι χρέος μας να μεριμνήσουμε ώστε να προωθηθούν δράσεις κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης για τους ηλικιωμένους μας».

Δημιουργία της κάρτας «65+»

Στην συνέχεια ο κ.Αναστασίου προτείνει τη δημιουργία της κάρτας «65+», η οποία «θα δίνει τη δυνατότητα στα άτομα τρίτης ηλικίας να έχουν πρόσβαση δωρεάν ή σε προνομιακές τιμές σε βασικές και δευτερεύουσες υπηρεσίες». Ζητώντας να μας δώσει μερικά παραδείγματα μας ανέφερε ότι «η κάρτα αυτή μπορεί να παρέχει απαλλαγή κόστους ή έκπτωση της τάξης του 50% για: τη συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα, την παρακολούθηση αγώνων ομαδικών αθλημάτων καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας κ.α., τα Μέσα Δημόσιας Συγκοινωνίας, τη συμμετοχή στα προγράμματα ΑΓΟ (Αθλητισμός Για Όλους),την παρακολούθηση πολιτισμικών δραστηριοτήτων π.χ θεατρικές δραστηριότητες». 

Επίσης, η κάρτα «65+», σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή, θα μπορεί να μπορεί να παρέχει δωρεάν και αποκλειστική πρόσβαση στα άτομα άνω των 65 μαζί με ένα συνοδό τους, όπου υφίσταται η ανάγκη, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους πρασίνου με εξοπλισμό για εξειδικευμένη εκγύμναση, περιπάτους και άλλες δραστηριότητες.

«Ταυτόχρονα, στους κατόχους κάρτας «65+», κατόπιν σχετικής αίτησης το κράτος θα μεριμνά για την κατ’ οίκον αποστολή νοσηλευτών κατά τη συχνότητα που χρήζει η κάθε περίπτωση για έλεγχο της υγείας τους ούτως ώστε να διασφαλίζεται το απρόσκοπτο δικαίωμα τους στην υγιή και αξιοπρεπή διαβίωση τους», είπε.

Ειδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης

Πολύ χρήσιμη θα ήταν και η δημιουργία μιας ειδικής τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης μόνο για κατόχους κάρτας «65+», προτείνει ο κ.Αναστασίου, μέσω της οποίας θα τους παρέχεται στήριξη και επίλυση των βασικών ερωτημάτων ή και αναγκών τους.

Τέλος, δήλωσε ότι «όλες οι ζωές μετρούν, κυρίως αυτών που είναι πιο ευάλωτοι. Η κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης που να μην επιτρέπει να ζει κανείς κάτω από το κοινωνικά καθορισμένο όριο της φτώχειας είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Ας φανούμε άξιοι και αντάξιοι ως νέα γενιά. Είναι υποχρέωση μας».

*Ο Πάνος Αναστασίου είναι υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού με την ΔΗΠΑ 

Μεταξύ των προέδρων που έστειλαν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έστειλε τις ευχές του στον Ελληνικό λαό και έκανε λόγο για συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Στο μεταξύ ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα απάντησε στις αναφορές γιατί η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν μεταξύ των ηγετών που έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στην Ελλάδα για την επέτειο της επανάστασης.

 

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφήνοντας στην άκρη τις απειλές και τις προκλήσεις, έγραψε: "Με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθύνω τις ευχές μου στην Εξοχότητα σας και τον ελληνικό λαό. Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου για την ευημερία και την ευτυχία της Εξοχότητας σας και του Ελληνικού λαού και εύχομαι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας να αναπτυχθούν σε κάθε τομέα μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας".

 

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ τοποθετήθηκε στις αναφορές γιατί η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν μεταξύ των ηγετών που έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στην Ελλάδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

 

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o κ. Ράιχελ, «η κριτική ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα οφείλεται σε προφανή έλλειψη γνώσης των διπλωματικών πρακτικών».

Σημείωσε παράλληλα πως ο Γερμανός πρόεδρος και επικεφαλής του κράτους, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ «έστειλε θερμά συγχαρητήρια» προς την Αθήνα. «Αν η Γερμανία είχε προσκληθεί (στις εκδηλώσεις) ο πρόεδρος θα εκπροσωπούσε τη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Ράιχελ

 

Του Μάριου Σταδιώτη*

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων αύριο και της διαφαινόμενης ανατροπής στη χαλάρωση των μέτρων, οι ιδιοκτήτες των Κέντρων Εστίασης κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Βλέποντας τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται, από τη μια προσδοκούν σε χαλάρωση των μέτρων για να δουν επιτέλους τα μαγαζιά τους να ζωντανεύουν, και από την άλλη δεν ξέρουν αν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να διασφαλίσουν την επιβίωση τους κάτω από πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και περιορισμούς. Όπως έχω αναφέρει ξανά η εστίαση είναι ένας ευρύς τομέας με πολλές και διαφορετικές υποκατηγορίες, κατά συνέπεια τα μέτρα που θα ληφθούν αυτή τη φορά δεν πρέπει να είναι οριζόντια.


Το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λεμεσό, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήταν λανθασμένο και γι’ αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Για το λανθασμένο μέτρο υπήρξε έμμεση παραδοχή στα τέλη Φεβρουαρίου και από το μέλος της Επιδημιολογικής ομάδας, καθηγητή Μοριακής Ιολογίας Δρα Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα ληφθεί ξανά τέτοια απόφαση. Ας ελπίζουμε ότι αύριο η κυβέρνηση δεν θα κάνει «κωλοτούμπα». 


Παράλληλα, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι η τελευταία ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων καταγράφεται ενώ όλοι οι χώροι εστίασης είναι κλειστοί. Γι’ αυτό και δεν μπορεί οι χώροι εστίασης να είναι για ακόμη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα! 


Ακόμη ένα λάθος από την κυβέρνηση για τους χώρους εστίασης, μπορεί να αποβεί μοιραίο για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες ήδη βρίσκονται στο γκρεμό με απλήρωτους λογαριασμούς, καθυστέρηση στις πληρωμές δόσεων, καθυστέρηση στις πληρωμές ενοικίων, με αποτέλεσμα να απειλούνται με έξωση και να βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να πηγαίνουν χαμένοι.


Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή τη φορά πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα τα οποία, να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και την ίδια στιγμή να επιτρέψουν στον κλάδο της εστίασης να επανέλθει στη ζωή. Το διευρυμένο και ικανοποιητικό ωράριο λειτουργίας το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τον κόσμο όσο και τους χώρους εστίασης ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε βιώσιμη βάση είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο.
Παράλληλα, πρέπει άμεσα να αντιληφθεί το Υπουργείο Οικονομικών ότι αν συνεχιστεί η καθυστέρηση πληρωμής του εφάπαξ ποσού προς τις επιχειρήσεις, τότε αυτό θα αποβεί μοιραίο για την επιβίωση τους.

*Λογιστής, υποψήφιος βουλευτής Λεμεσού ΔΗΚΟ

 

Γιατί έχει γίνει τόσο ακριβό να ζούμε στην πόλη μας; Από τη Βαρκελώνη ως το Βερολίνο, το Τορόντο και τη Σεούλ, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Fredrik Gertten ερευνά πώς οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν εκρηκτική άνοδο, σπρώχνοντας τους κατοίκους έξω από τις ίδιες τους τις πόλεις. Ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ για την απρόσωπη αγορά ακινήτων και τον προσωπικό αγώνα που δίνουν ομάδες πολιτών για να διατηρήσουν τις πόλεις τους ζωντανές.

Θέμα χρόνου ήταν ως φαίνεται να ανοίξουν και στην Κύπρο οι ασκοί του Αιόλου για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Όπως γράφτηκε και τις προηγούμενες μέρες, ενώπιον των κυπριακών Αρχών βρίσκονται συνολικά εφτά καταγγελίες, όλες από τον χώρο του Αθλητισμού. Οι εν λόγω καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την καταγγελία της σκοπεύτριας Άντρης Ελευθερίου. Παρόλο που έγιναν αναφορές για κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις και στον χώρο του Πολιτισμού εντούτοις ενώπιον των Αρχών δεν έφθασε οποιαδήποτε καταγγελία.

Σοκ ωστόσο προκαλεί ότι στις Αρχές, υποβλήθηκε καταγγελία από 32χρονη (σήμερα) γυναίκα, για σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό Κύπριο πολιτικό. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν πρόκειται για συμβάν που σημειώθηκε τώρα, αλλά το 2014. Ο πολιτικός κάλεσε τη νεαρή στο διαμέρισμά του όπου και εκεί προέβη σε άσεμνες πράξεις.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άτομο που διετέλεσε και στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η 32χρονη σήμερα γυναίκα βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τα όσα έζησε λόγω κατάστασης τις τελευταίες βδομάδες γύρω απ’ το ζήτημα των παρενοχλήσεων.

Πηγή: www.sigmalive.com

Οριστικό τέλος στις πλημμύρες που ταλανίζουν για χρόνια τη Λεμεσό, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, φέρνουν τα αντιπλημμυρικά έργα, που σύντομα θα αρχίσουν και θα ολοκληρωθούν περί το καλοκαίρι του 2023.
 
 Το μεσημέρι υπογράφηκε το συμβόλαιο για την κατασκευή του πολυαναμενόμενου έργου, ύψους 16,2 εκατομμυρίων ευρώ, από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) και Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη και τον εκπρόσωπο του ανάδοχου – της κοινοπραξίας Iacovou – Zemco (SL) JV -  Γιώργο Ιακώβου.
 
Ο Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε πως η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο, στην προσπάθεια για τερματισμό της μακρόχρονης ιστορίας πλημμυρών που ταλαιπωρούν την πόλη μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 
 
«Με την υπογραφή του σημερινού συμβολαίου, αρχίζει η διαδικασία να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στην αντιπλημμυρική προστασία της Λεμεσού», είπε και πρόσθεσε ότι «ξεκινά ένα μεγάλο έργο υποδομής, ένα έργο ουσίας, ένα έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Λεμεσού, και που θα συμβάλει στο να μετατραπεί η πόλη μας σε μια σύγχρονη, ανεπτυγμένη πόλη».
 
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΣΑΛΑ και την Κυβέρνηση, θα έχει διάρκεια 30 μήνες και θα περιλαμβάνει την κατασκευή σωληνωτών οχετών μήκους 18km, τετραγωνικών οχετών μήκους 3km και 423 φρεατίων, που θα καλύπτουν περιοχές του Δήμου Λεμεσού, του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, του Δήμου Μέσα Γειτονιάς, του Δήμου Αγίου Αθανασίου και του Δήμου Γερμασόγειας.

imagew

Ο κ.Νίκος Νικολαϊδης, πρόεδρος του ΣΑΛΑ υπογράφει το συμβόλαιο με τον κ.Γιώργο Ιακώβου από πλευράς της κατασκευαστικής εταιρείας του έργου. 

Ο Πρόεδρος του ΣΑΛΑ υπέδειξε ότι «με το έργο αυτό θα εκτρέπονται τα όμβρια ύδατα από τις βόρειες περιοχές της μείζονος Λεμεσού προς τις κοίτες των ποταμών ή προς υφιστάμενα συστήματα όμβριων, έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των επιφανειακών νερών, που πλημμυρίζουν συγκεκριμένες περιοχές και να μην αφήνεται το νερό να κατέρχεται νοτιότερα προς το κέντρο της πόλης».  
 
Σημείωσε δε ότι πρόκειται για το πρώτο από τρία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που αφορούν έργα για το κέντρο της Λεμεσού και την οδό Ευαγόρα Λανίτη, στην Αγία Φύλα.
 
Συγκεκριμένα, για τα αντιπλημμυρικά έργα για το κέντρο της Λεμεσού, ο κ.Νικολαϊδης ανακοίνωσε πως έχει ολοκληρωθεί πριν λίγες μέρες ο λεπτομερής σχεδιασμός τους και αναμένεται, εντός των επόμενων βδομάδων, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό μέρος του έργου, που θα αρχίσει εντός του 2021.

Για το μεγάλο έργο του τετραγωνικού οχετού κατά μήκος της οδού Ευαγόρα Λανίτη,  το οποίο θα εκτρέπει ουσιαστικά ολόκληρο τον ποταμό της Αγίας Φύλας προς την κοίτη του ποταμού Γαρίλλη, ο Νίκος Νικολαϊδης είπε πως οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν περί τον Οκτώβριο του 2022 και θα έχει διάρκεια υλοποίησης 16 μήνες, «δίδοντας ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα των πλημμυρών στην περιοχή της Αγίας Φύλας».
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι «στον τομέα των όμβριων, το ΣΑΛΑ έχει ένα πολύ φιλόδοξο και εκτενές αναπτυξιακό πρόγραμμα και αναμένεται εντός των επόμενων χρόνων να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μεγάλα έργα, αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ και στον τομέα των λυμάτων».

Στην ομιλία του ο κ.Γιώργος Ιακώβου εκ μέρους της κατασκευαστικής εταιρείας ανέφερε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν άμεσα και θα συνεχίζονται χωρίς καμία χρονοτριβή. Επίσης τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο έργο αλλά τεράστιας σημασίας για την πόλη της Λεμεσού. 
 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλόφτας, παρουσίασε λεπτομερώς το αντιπλημμυρικό έργο, ανά περιοχή, ενώ ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, Γιώργος Ιακώβου, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν υψηλά επίπεδα ασφάλειας, υγείας και ποιότητας και πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

 
ΚΥΠΕ

Στη Λεμεσό βρέθηκαν το Σάββατο το απόγευμα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας.  Γύρω στις 15:15 περπάτησαν στο παραθαλάσσιο πάρκο του Μόλου στην παρουσία επίσης του πρόξενου της Σλοβενίας στη Κύπρο Εύρο Αλεξάνδρου.

Με το τέλος της βόλτας τους μετέβηκαν σε κτήριο στην παραλιακή λεωφόρου όπου έκαναν τα εγκαίνια του νέου προξενείου της Σλοβενίας στη πόλη αφού μεταστεγάστηκε εκεί πρόσφατα.  Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξώτερων της Σλοβενίας αναφέρθηκε στην τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του Covid-19 από τους πολίτες της Κύπρου, τους έδωσε συγχαρητήρια και ανέφερε ότι η μάσκα είναι αναγκαίο μέτρο μέχρι «η διαδικασία του εμβολιασμού ολοκληρωθεί επιτυχώς».

Page 1 of 57

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top