Σάκης Στυλιανού

Σάκης Στυλιανού

Η Θέκλα Δημητρίου είναι φοιτήτρια κομμωτικής στο CDA College και η Θεοδώρα Σαρκά (Dorine Akras) είναι γραφίστρια, make up artist. 

 

Δύο ξαδέλφες από την Λεμεσό θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις διακρίσεις στην κυπριακή κοινωνία του 2019. «Πέρασα και εγώ ρατσισμό στην παιδική μου ηλικία για τα κιλά μου», αναφέρει η Θέκλα και η Θεοδώρα τονίζει ότι «σε αντίθεση με την ξαδέλφη μου εγώ βίωσα ρατσισμό στην ενήλικη μου ζωή». 


«Ο ρατσισμός είναι διάχυτος στην Κύπρο. Δεν αποδεχόμαστε τον άλλον. Θέλουμε να του επιβάλουμε τα δικά μας "πρέπει". Θρησκευτικός, φυλετικός, σεξουαλικής προτίμησης διακρίσεις συμβαίνει καθημερινά. Υπάρχουν συμπολίτες μας που θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από τους υπόλοιπους και θέλουν να επιβληθούν είτε με σωματική είτε με λεκτική βία» επισημάνουν. 


Pop art, απόρριψη του παραδοσιακού

Η τεχνοτροπία που χρησιμοποιούν για την έκθεση φωτογραφίας είναι Ποπ Αρτ (Pop art, λαϊκή τέχνη) η οποία ως καλλιτεχνικό κίνημα  αναπτύχθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα στην Αμερική περί τα μέσα της δεκαετίας του '50, ’60. Ο κύριος λόγος που επέλεξαν το Pop art είναι η δυναμική του, η πολυχρωμία του, ο αυθορμητισμός και ,φυσικά, η απόρριψη του παραδοσιακού.

 

Πληροφορίες

Για τις ανάγκες της έκθεσης συμμετείχαν στην φωτογράφιση 15 γυναίκες διαφορετικού σωματότυπου, καταγωγής, σεξουαλικής προτίμησης και θρησκείας. Ο Αντώνης Τσάτταλος έκανε την φωτογράφιση. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου στο Art Studio 55, στην Πλατεία Ηρώων, δίπλα από το θέατρο Ριάλτο. To ωράριο της έκθεσης θα είναι από τις 17:00 μέχρι τις 21:00. Καθημερινά στις 19:00 θα υπάρχει χορευτικό show με διαφορετική θεματική.


«Αν δεν αγαπήσουμε εμείς τον εαυτό μας δεν θα μας αγαπήσει κανένας. Με την αυτοεκτίμηση χτίζεις άμυνες και δεν σε επηρεάζουν εξωτερικοί παράγοντές. Η νέα γενιά θα ανατρέψει τα στερεότυπα» τονίζουν με χαμόγελα αισιοδοξίας.  

709874347783830959273811349079438473560064n

Το καινούργιο βιβλίο του γνωστού ψυχολόγου, συγγραφέα και ποιητή Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλου «Ποίηση και Ζεϊμπέκικος Χαρμολύπη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μανδραγόρας παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Καναλιού 6 στη Λεμεσό.
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, ο Τάκης Χατζηγεωργίου και ο εκδότης-ποιητής Κώστας Κρεμμύδας.

Σε μικρό προλογικό του σημείωμα, ο εκδότης και ποιητής, Κώστας Κρεμύδας γράφει:
«Εν αρχή ην ο λόγος - Εν αρχή ην η μουσική». Μικρά Ασία, Προύσα, Αϊδίνι, Κύπρος, λειψές και χαμένες πατρίδες εκεί όπου η γλώσσα -φαινομενικά διαφορετική- ενώνει στα βάθη της τους καημούς και τα όπου γης κοινά βάσανα των ανθρώπων. Εξισλαμισμένοι Ζεϊμπέκηδες, απάτριδες διεθνιστές, άθεοι και θρησκευόμενοι βαθειά στο όνομα της μουσικής, του έρωτα και του θανάτου, εξακολουθούν δια μέσου των αιώνων να γειώνουν, με πείσμα και δύναμη στο παρόν, τους μοναχικούς αυτοσχεδιασμούς τους.

cache728x3000Analogmedium7835312288062092019

Όντας αρχικά αντικριστός χορός δύο ατόμων που έφεραν οπλισμό, ο ζεϊμπέκικος του δεξιοτέχνη πολεμιστή ποιητή Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλου και του βιρτουόζου μουσικού Γιώργου Τζώρτζη, που θα απολαύσετε στις σελίδες της παρούσας έκδοσης, αποτελεί το πιο ταιριαστό συναπάντημα ζωής και τέχνης. «Συννεφιασμένη Κυριακή» σύντροφοι – Να το Αναστάσιμο τροπάριο του καιρού μας.’

Ο συγγραφέας του βιβλίου Δρ. Μιχαήλ Κ. Παπαδόπουλος γράφει : «πως αλλιώς να εκφράσεις το βαρύ και ασήκωτο φορτίο της λύπης για αυτό που λείπει; Πώς να γίνεις ποιητής όπως όρισε τους ποιητές ο μέγας Τάσος Λειβαδίτης « Ποιητές ύποπτοι θαυματοποιοί που πυροβολούν τοις λέξεις και γίνονται πουλιά.» Ο ήχος, ο στίχος, ο στήχος, τελικά πυροδοτούν όχι μόνο τα πόδια του χορευτή αλλά και την στάση του, της χειρονομίες, τα χέρια, τα μάτια, τον εγκέφαλο με τα δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα του. Παράγουν ένα ζεϊμπεκικογράφημα το οποίο καταγράφει την κυοφορία του πόνου, του πόθου, του πάθους και την συνεπακόλουθη γέννηση των πουλιών, την γέννηση και τον θάνατο. «Η ποίηση χορεύει τις λέξεις ζεϊμπέκικο στους τεκέδες του έρωτα και του θανάτου.» (Ανθρω-πεινώ εκδ. Μανδραγόρας 2016)

Ο συγγραφέας μετά από μια ανάλυση που αφορά στον υπερρεαλισμό, στο ζεϊμπέκικο χορό, τη χαρμολύπη, την ποίηση, το πένθος, τη μουσική και το ασυνείδητο, τη κρίση και την δημιουργία, προχωρεί στην παράθεση του ζεϊμπεκικογραφήματος μια εκτενούς συνέντευξης με τον Γιώργο Τζώρτζη γύρω από τα θέματα: η σχέση τραγουδιστή-χορευτή, η περιπλάνηση στην Ευρώπη, η αλλοτρίωση της μουσικής στην Ελλάδα, αξίες και ναρκωτικά, στο Άγιον Όρος με τον Παϊσιο, ο ‘Άγιος αριστερός’, τρέλλα και δημιουργικότητα, μουσική, ποίηση και παραμύθια.
 
Ο συγγραφέας έχει γράψει δέκα επιστημονικά βιβλία, πολλές επιστημονικές έρευνες και μελέτες πάνω σε διάφορα ψυχοκοινωνικά θέματα επικεντρώνοντας το έργο του σε θέματα βίας στο σχολείο, σχολικής αποτυχίας και πρόληψης ουσιών εξάρτησης για τα οποία έχει αναγνωριστεί ως εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ουνέσκο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πηγή: Φιλελεύθερος


 

Νέο περιστατικό βίας από ασθενή εναντίον νοσηλευτών αυτή τη φορά στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Συγκεκριμένα, άνδρας ηλικίας περίπου 40 ετών μετέβη στο νοσοκομείο με πυρετό και επειδή θεώρησε πως καθυστερούσε η εξυπηρέτησή του, άρχιζε να φωνάζει, να κλωστά ό,τι έβρισκε μπροστά του και να προκαλεί αναστάτωση.

Ο άνδρας δεν συνελήφθη, αλλά του έγινε παρατήρηση από την Αστυνομία.

Καταδικάζει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.) καταδικάζει το νέο περιστατικό βίας εναντίον νοσηλευτικού προσωπικού στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών Λεμεσού, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη για την κατάσταση των καθυστερήσεων που δημιουργείται. «Η ευθύνη αυτή είναι αποκλειστικά του Υπουργείου και του ΟΚΥπΥ», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.
 
Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. αναφέρεται σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά στα ΤΑΕΠ, και που απειλούν τη ζωή, τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των νοσηλευτών.

«Η κάθε μορφή βίας εναντίον εργαζομένων εν ώρα εργασίας είναι καταδικαστέα, πόσο μάλλον εναντίον νοσηλευτών, οι οποίοι εργάζονται για τη φροντίδα και περίθαλψη ασθενών» συνεχίζει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Η οργάνωση καλεί άμεσα τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να παρέμβουν και να προστατεύσουν το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων που αγόγγυστα εργάζεται με ευσυνειδησία για τη φροντίδα ασθενών.

Το Δ.Σ. θα συνέλθει σύντομα και θα εξετάσει το θέμα καθώς και τις επιπτώσεις που δημιουργούνται για την ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού από εξαγριωμένους πολίτες που αναμένουν στα ΤΑΕΠ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας και κάθε άλλου αρμόδιου κυβερνητικού φορέα για μια μεγάλη μερίδα πολιτών της Λεμεσού, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της νεφροπάθειας.

Αδιαφορία που συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης αυτών που υποφέρουν και απειλούνται ακόμα και με θάνατο.

Σχετική είναι η αναφορά του βουλευτή Λεμεσού του ΑΚΕΛ και μέλους της Επιτροπής Υγείας, Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος μετά από προσωπικές επισκέψεις στο νοσοκομείο και επαφές με νεφροπαθείς, καταγγέλλει την αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας καθώς και του αρμόδιου Οργανισμού για τη στελέχωση της Μονάδας Νεφροπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Επισημαίνοντας ότι η Μονάδα έγινε τους τελευταίους μήνες εθελοντικά, με συντονιστή τον Σύνδεσμο Φίλων Νεφροπαθών, ο κ. Γεωργίου στιγματίζει το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει και συνεχώς διαιωνίζεται το σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης της Μονάδας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τονίζοντας ότι ο κίνδυνος για τους νεφροπαθείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη την καθημερινή αιμοκάθαρση, είναι τεράστιος, με το θάνατο να παραμονεύει, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, υποσχέσεις και δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται και παραμένουν χωρίς αντίκρισμα.

Καλώντας το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους Οργανισμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδείξουν στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία τους και να δράσουν άμεσα, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης της Μονάδας Νεφροπαθών του νοσοκομείου Λεμεσού, ο κ. Γεωργίου επισημαίνει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Υγείας ζητώντας ενημέρωση.

Πηγή: Χρ. Χαραλάμπους/ dialogos.com.cy 

Αναδημοσίευση: ΠΟΛΙΤΗΣ/ Χρ. Νέστορος

Να χρησιμοποιούν ποδήλατο για τη μετάβασή τους στην εργασία και να διανύουν αποστάσεις μικρότερες των 20 λεπτών με τα πόδια προτρέπει τους δημότες του ο Δήμος Λεμεσού, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη, προγραμματίζεται παράλληλα η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών διαλέξεων σε γυμνάσια, από το Αθλητικό Γραφείο του δήμου και τον Ποδηλατικό Όμιλο Λεμεσού.

Επίσης, το ερχόμενο Σάββατο, ο Δήμος Λεμεσού και ο Ποδηλατικός Όμιλος Λεμεσού διοργανώνουν ποδηλατικό γύρο, με αφετηρία την πλατεία Διοικητηρίου. Σημειώνεται πως θα υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα για το κοινό από την εταιρεία Next Bike, ενώ η οδός Ανεξαρτησίας θα είναι κλειστή για τα οχήματα από τις 9 μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Τις ίδιες ώρες, θα λειτουργεί στην πλατεία Διοικητηρίου περίπτερο πληροφόρησης, ενώ έχουν προγραμματιστεί τουριστικοί περίπατοι στο κέντρο πόλης.

Στο πλαίσιο των ενεργειών για αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών, ο Δήμος Λεμεσού προωθεί ολοκληρωμένο σύστημα ποδηλατόδρομων, μέσα από μια σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η σύνδεση του ποδηλατόδρομου του παραλιακού δρόμου με το λιμάνι και τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο του κάθετου δρόμου και ο ποδηλατόδρομος της Μισιαούλη και Καβάζογλου και της οδού Δημοκρατίας.

Επίσης, σημειώνεται πως βρίσκεται υπό σχεδιασμό η επέκταση του ποδηλατόδρομου του γραμμικού πάρκου και η σύνδεσή του με το δάσος Πολεμιδιών.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

 

Στη σύλληψη δασκάλου δημόσιου σχολείου της Λεμεσού, προχώρησε το απόγευμα η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για τραυματισμό 9χρονου μαθητή.
 
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την καταγγελία έκανε στην Αστυνομία ο παππούς και κηδεμόνας του 9χρονου, ο οποίος υποστηρίζει πως, μετά από φραστική αντιπαράθεση με τον δάσκαλο του, αυτός τον έσπρωξε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του.
 
Ο 9χρονος εξετάστηκε και διαπιστώθηκε πως φέρει μικρό τραύμα στο κεφάλι, ωστόσο οι ισχυρισμοί του, για το πώς προκλήθηκε το τραύμα, διερευνώνται με προσοχή από την Αστυνομία, την ώρα που ο δάσκαλος φέρεται να δίνει μια διαφορετική εκδοχή για τα όσα διαδραματίστηκαν στο σχολείο.

(ΚΥΠΕ)

Η Κύπρος θα χωριζόταν στα τρία και θα έχανε το 22% των εδαφών της.
 


Η μεγαλύτερη ποσότητα πάγου σε όλη τη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική. Η επιφάνειά της καλύπτεται από πάγο πάχους περίπου δύο χιλιομέτρων! Για φανταστείτε! Πάγος πάχους δύο χιλιάδων μέτρων..!


Τι θα συνέβαινε αν έλιωναν οι πάγοι όλης της γης;

Τότε... η στάθμη της θάλασσας σε όλο τον πλανήτη θα ανέβαινε κατά 65 μέτρα. Ολόκληρες χώρες θα εξαφανίζονταν από τον χάρτη . Πρώτες θα χάνονταν οι Μαλβίδες κι ύστερα θα ακολουθούσαν η Δανία, η Ολλανδία, η Εσθονία και η Λετονία. Μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, η Ουάσιγκτον αλλά και η Βαγδάτη, η Σιγκαπούρη και το Τόκυο θα κατέληγαν κάτω από το νερό. Η Κούβα θα έχανε τα 4/5 του εδάφους της και η ίδια η πρωτεύουσά της, η Αβάνα, θα βυθιζόταν. Δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την Ελλάδα, καθώς Πειραιάς , Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, μικρά νησιά και πολλές άλλες περιοχές θα ανήκουν στο παρελθόν.


Και η Κύπρος; Τι θα συνέβαινε στην Κύπρο;

Η Κύπρος έχει έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν έλιωναν όλοι οι πάγοι του πλανήτη, η Κύπρος θα έχανε το 22% των εδαφών της, έχοντας πλέον μια έκταση 7.211 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όλες οι μεγάλες πόλεις του νησιού και σχεδόν ολόκληρη η ακτογραμμή θα βρίσκονταν κάτω από το νερό. Ειδικά η επαρχία Αμμοχώστου θα έχανε τα περισσότερα εδάφη της. Μόνο η Λευκωσία θα σωζόταν, επειδή βρίσκεται πολύ μακριά από τη θάλασσα.


Η Κύπρος θα χωριζόταν στα τρία.

Το μεγαλύτερο τμήμα θα είχε έκταση 6.931 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα αποτελείτο από το κεντρικό, δυτικό και βόρειο τμήμα του νησιού. Εδώ θα εξακολουθούσε να βρίσκεται η πρωτεύουσα Λευκωσία. Το δεύτερο τμήμα θα σχηματιζόταν στην χερσόνησο Καρπασίας , από το κατεχόμενο χωριό Κώμα του Γιαλού ως το Ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα. Θα είχε έκταση 217 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα απείχε από το πρώτο τμήμα 500 μέτρα. Το τρίτο και μικρότερο τμήμα θα αποτελείτο από τις περιοχές Παραλίμνι, Δερύνεια, Σωτήρα και Φρέναρος στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 65 μέτρων. Αυτό το μικρότερο τμήμα θα είχε έκταση 63 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα απείχε από το μεγάλο 15 χιλιόμετρα. Έτσι, αν έλιωναν οι πάγοι, στη θέση της σημερινής Κύπρου θα υπήρχαν τρία μικρότερα νησιά, με μόνο το πρώτο να θυμίζει κάτι από την παλιά εικόνα της χώρας.

Πηγή: BigCyprus

Page 1 of 38

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top