Παναγιώτα Καψούλη

Παναγιώτα Καψούλη

Συνολικά 32 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και ένα νεκρό άνδρα 83 ετών, ανακοίνωσαν οι αρχές την Tρίτη.

 

Συγκεκριμένα ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την πανδημία ανέφερε ότι τα κρούσματα αφορούν:

  • 13 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
  • 15 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
  • 4 από τις Βρετανικές Βάσεις

 

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 262, (περιλαμβανομένων και των 9 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Την άφιξη στην Κύπρο της πρώτης παρτίδας ιατρικών προμηθειών από την Κίνα, ανακοίνωσε με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο Κινέζος Πρέσβης στην Κύπρο Huang Xingyuan.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Huang εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άφιξη στην Κύπρο της πρώτης παρτίδας ιατρικών προμηθειών που η Κίνα δωρίζει στην Κύπρο που περιλαμβάνει 5000 μάσκες KN95, 5000 χειρουργικές μάσκες και 1320 προστατευτικές στολές.
 
Έγραψε επίσης ότι και η δεύτερη παρτίδα ιατρικών προμηθειών είναι έτοιμη στην Κίνα για να παραληφθεί από κυπριακή ναυλωμένη πτήση.
 
«Ελπίζουμε ότι οι προμήθειές μας θα βοηθήσουν την Κύπρο!», γράφει τέλος ο Κινέζος Πρέσβης.ΚΥΠΕ

Η Διεύθυνση των Φυλακών, το προσωπικό και οι κρατούμενοι, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την καταλυτική παρέμβασή του για την αποσυμφόρηση των Φυλακών στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων πρόληψης του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξη και ευαισθησία του για την προστασία του συνόλου του λαού.

Η Διεύθυνση των Φυλακών ευχαριστεί, επίσης, τον Γενικό Εισαγγελέα για τη συνεργασία αναφορικά με τις αποφυλακίσεις και τη νομοτεχνική επεξεργασία των Νομοσχεδίων για αποσυμφόρηση των Φυλακών.

Ενεργώντας στα ίδια πλαίσια και υιοθετώντας αντίστοιχα έκτακτα μέτρα με αυτά που έχουν καθοριστεί σε άλλες αναπτυγμένες χώρες και έχουν γίνει αποδεχτά από Επιτροπές Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισηγηθήκαμε την αποσυμφόρηση των Φυλακών στα πλαίσια πρόληψης της απειλής του κορωνοϊού, καθότι η απειλή έστω και ενός κρούσματος του μεταδοτικού ιού, θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα στον έγκλειστο χώρο, με γρήγορη μόλυνση των κρατουμένων και του προσωπικού, με τραγικές συνέπειες για τον γενικότερο πληθυσμό, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στη δημόσια υγεία, καθότι δεν θα είναι εφικτό να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή το σύστημα υγείας της χώρας, παραβιάζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα στην υγεία του συνόλου των πολιτών της χώρας, όπως αναφέρει εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Υποεπιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης, Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, ο Διεθνής Σύνδεσμος Σωφρονιστικών Υπηρεσιών και Φυλακών (ICPA - International Corrections and Prisons Association), ο Διεθνής ΜΚΟ για τα θέματα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στις Φυλακές PRI - Penal Reform International, το DIGNITY το Δανέζικο Ινστιτούτο κατά των Βασανιστηρίων, ο Διεθνής Σύνδεσμος Πρόληψης των Βασανιστηρίων (APT – Association for the Prevention of Torture) κ.α., προτρέπουν τις Αρχές όλων των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα για αποσυμφόρηση των Φυλακών με αποφυλακίσεις κρατουμένων.

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, αλλά και χώρες εκτός Ευρώπης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, το Σουδάν, που το μοντέλο των Φυλακών τους έχει χαρακτηριστικά εντονότερου τιμωρητικού μοντέλου Φυλακών παρά αναμορφωτικού χαρακτήρα, ακολούθησαν το παράδειγμα του Ιράν που μέχρι σήμερα έχει αποφυλακίσει 85,000 από τους 190,000 κρατούμενους, με αποφυλακίσεις χιλιάδων κρατουμένων τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι και η Ελλάδα η οποία με σημαντικό αριθμό αποφυλακίσεων, παρόλο ότι στις τελευταίες ετήσιες στατιστικές αναλύσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2017 βρισκόταν συγκριτικά σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση από ότι ήταν η χώρα μας, η οποία ήταν η τρίτη χειρότερη χώρα στην κατάταξη των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον υπερπληθυσμό των Φυλακών.

Συγκεκριμένα, οι Ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε αποφυλακίσεις σημαντικού αριθμού κρατουμένων, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει το 20% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων, πλην καταδικασμένων για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα, π.χ για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κλπ.:

Συγκεκριμένα οι Ελληνικές Αρχές προχώρησαν στα ακόλουθα μέτρα:

  • Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών (ανεξαρτήτως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους, θα αποφυλακιστούν με τις διατάξεις που θα προβλεφθούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί άμεσα, ως αντίμετρο στον κορωνοϊό.
  • Αποφυλακίζονται, επίσης, όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.
  • Επίσης, αποφυλακίζονται, όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.

Αξιοσημείωτο είναι και το παράδειγμα των χωρών όπως η Δανία, η Νορβηγία, και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν θέματα υπερπληθυσμού, ωστόσο, ενόψει των κινδύνων της σοβαρής απειλής του κορωνοϊού έχουν προβεί σε αποφυλακίσεις κρατουμένων, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης κατά της απειλής του μεταδοτικού ιού.

Στα πιο πάνω πλαίσια, το Τμήμα Φυλακών προχώρησε σε σειρά εισηγήσεων για αποσυμφόρηση των Φυλακών και λήψη μέτρων για μείωση των κινδύνων και ασφάλεια των κρατουμένων και του προσωπικού.

Οι αποφυλακίσεις, ενόψει της απειλής του κορωνοιού, ανέρχονται σε 114 από σύνολο 800 κρατουμένων, καθώς και 23 κρατούμενοι που είναι ενταγμένοι στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού (13) ή έχουν αποφυλακιστεί από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης (10). Αποφυλακίζονται κατάδικοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια, έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους μέχρι 19/4/2020 και τους υπολείπονται 2 χρόνια για τη συμπλήρωση της. Για σκοπούς υπολογισμού της ποινής δεν λήφθηκε υπόψη η Προεδρική χάρη. Εξαιρούνται καταδικασθέντες για αδικήματα φόνου, ανθρωποκτονίας, απόπειρα φόνου, σεξουαλικά αδικήματα κατά ενηλίκων και ανηλίκων, βιασμός, παιδεραστία, παιδική πορνογραφία. Τα κριτήρια των αποφυλακίσεων είναι ευρύτερα σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονταν επί ευκαιρίας των εορτών του Πάσχα καθότι στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των Φυλακών  λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και αποτελεί έκτακτο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Στη σύλληψη 29χρονου προχώρησε η Αστυνομία το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια περιπολίας στους δρόμους της Λευκωσίας, προκειμένου να επιτηρήσει την τήρηση των μέτρων δυνάμει του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος οδηγός οχήματος, φαίρεται να αρνήθηκε να σταματήσει κατόπιν υποδείξεων της Αστυνομίας για έλεγχο και στην προσπάθεια του να διαφύγει έστριψε παράνομα σε πάροδο του δρόμου για να ανακοπεί στη συνέχεια από μέλος της Αστυνομίας. 
 
 
Ο 29χρονος, σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του στα μέλη της Αστυνομίας καθώς επίσης και την άδεια για κατ' εξαίρεση μετακίνηση εκτοξεύοντας απειλές.
 
Στην προσπάθεια των μελών να συλλάβουν τον 29χρονο, φαίρεται να αντιστάθηκε στη σύλληψη με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και να οδηγηθεί στον Αστυνομικό Σταθμό της περιοχής, όπου κατηγορήθηκε γραπτώς για αδικήματα και εκτός της παραβίασης των διαταγμάτων, που αφορούν επικίνδυνη και αλόγιστη οδήγηση, απειλές, εξύβριση κ.α και αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα ενώπιον δικαστηρίου.

 

Πηγή: www.philenews.com

Περνώ μια έντονη κρίση συνείδησης και δοκιμασίας κάθε φορά που η Κυβέρνηση υποχρεούται να πάρει αυστηρότερα μέτρα περιορισμού, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν θα ανεχτεί την όποια κατάχρηση εξουσίας που θα παραβιάζει άνευ λόγου το οικογενειακό άσυλο του κάθε πολίτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως κατανοεί τις αντιδράσεις μιας μερίδας πολιτών για τα νέα μέτρα της κατ΄ εξαίρεση διακίνησης. "Συμμερίζομαι τη δυσφορία που προκαλεί ο νέος τρόπος ζωής που έχει επιβληθεί όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε δισεκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως λόγω της πανδημίας", σημειώνει .

"Θα ήθελα να κατανοήσετε πως περνώ μια έντονη κρίση συνείδησης και δοκιμασίας κάθε φορά που η Κυβέρνηση υποχρεούται να πάρει αυστηρότερα μέτρα περιορισμού. Το δίλημμα όμως δεν είναι τι θα επιθυμούσα, αλλά τι επιβάλλεται να πράξω, κάτω από τις συνθήκες που βιώνουμε, ώστε να νιώθω πως δεν υστέρησα των ευθυνών μου την ώρα των δύσκολων αποφάσεων", επισημαίνει.

Προσθέτει πως "η ευθύνη του ιδίου και της Κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας, της ζωής αλλά και της εργασιακής ασφάλειας του καθενός από εσάς".

"Τούτο πράττοντας, σας διαβεβαιώ πως δεν θα ανεχτώ την όποια κατάχρηση εξουσίας που θα παραβιάζει άνευ λόγου το οικογενειακό άσυλο του κάθε πολίτη. Προτιμώ αυστηρά να κρίνομαι για τις σημερινές μου αποφάσεις παρά να αντιμετωπίσω τον πόνο και την πικρία σας γιατί από την δική μου ατολμία χάθηκαν ζωές αγαπημένων σας", υπογραμμίζει.

"Με την ίδια τόλμη που πήρα οδυνηρές αποφάσεις στο παρελθόν, το ίδιο θα πράξω και τώρα. Όπως τότε με τη συνεργασία όλων ξεπεράσαμε την κρίση, έτσι και τώρα θα κερδίσουμε και τούτη την μάχη. Θα τα καταφέρουμε", καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


ΚΥΠΕ

 Δεν πρόκειται να στηρίξει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ως έχει το ΔΗΚΟ και ζητά να αναβληθεί η συζήτηση του που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα, ζητά να διοχετευτεί ποσό 2 δις. ευρώ απευθείας στην οικονομία και όχι μέσω κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες. 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε τα εξής:

Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα του κράτους πρέπει να είναι ο δανεισμός ποσού ύψους €2 δισεκατομμυρίων, τα οποία θα διοχετευθούν απευθείας στην οικονομία, μέσω επιδομάτων και χρηματοδότησης, προς κάλυψη μισθών, λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.

Αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση του Κράτους, να παρέμβει προκειμένου να περιορίσει τη διάρκεια και την ένταση του κύκλου της ύφεσης. 
Συμφωνούμε πως ο δανεισμός και η χρηματοδότηση της αγοράς είναι κινήσεις αναγκαίες για την επιβίωση της οικονομίας, όμως η στήριξη της ρευστότητας μέσω του δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα με κρατικές εγγυήσεις, χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.
Γι’ αυτό, εισήγηση του Δημοκρατικού Κόμματος, θα είναι να αναβληθεί η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Philenews/Insider

Το “Hope For Children” CRC Policy Center σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα προμηθεύσει με καινούριο ηλεκτρονικό εξοπλισμό όλους τους μαθητές Γυμνασίων, Τεχνικών Σχολών και Λυκείων της Κύπρου που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν, για να καταστεί έτσι δυνατή η εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας τους.

Η συνολική δαπάνη για την αγορά του εξοπλισμού ξεπερνά τις €300.000 και οι 2.100 και πλέον συσκευές αναμένεται να καταφθάσουν στην Κύπρο με ειδικά ναυλωμένη πτήση της κυβέρνησης για μεταφορά ιατρικού και άλλου εξοπλισμού από την Κίνα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το “Hope For Children” CRC Policy εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Υπουργό Παιδείας, την Πρεσβεία της Κύπρου στην Κίνα, την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής που συνέβαλαν για να καταστεί αυτό δυνατό.

Οι ανάγκες παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν, γι’ αυτό και το Hope For Children καλεί εταιρείες, φορείς, οργανισμούς, οργανωμένα σύνολα και ιδιώτες να συμβάλουν στην προσπάθεια που άρχισε ο Οργανισμός για την παραχώρηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού στα παιδιά της Κύπρου. Ο στόχος είναι εντός των επόμενων ημερών να καλυφθούν και οι ανάγκες των μαθητών των Δημοτικών σχολείων. «Κανένα παιδί δεν πρέπει να παραμείνει χωρίς τη δυνατότητα εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Logicom η οποία ήδη έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό», τονίζει τo “Hope For Children” CRC Policy Center.

Σημειώνεται ότι ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα δοθεί και σε όλα τα παιδιά του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος της Αττικής, αφού μέρος της συνολικής δαπάνης για την αγορά του εξοπλισμού προέρχεται από αδιάθετα κονδύλια από τον έρανο #standbygreece που διενεργήθηκε το καλοκαίρι του 2018.

Όπως ανέφερε ο κ. Joseph Borghese, Γενικός Διευθυντής του Hope For Children, «Είναι προτεραιότητα μας, ως Οργανισμός, να είμαστε δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειες ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα του παιδιού και καμία κρίση δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σ’ αυτό».

 

Πηγή: omegalive.com.cy

Page 1 of 234

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top