Παναγιώτα Καψούλη

Παναγιώτα Καψούλη

Γραμματέας Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου

 

1. Ποια είναι η ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου;
Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου ιδρύθηκε από τη δασκάλα Μαρία Παναγιώτη Ιωάννου το 1930. Με πολλή οξυδέρκεια η Μαρία Ιωάννου εντόπισε την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας και έδωσε όλες τις δυνάμεις της για να τη βγάλει από την αμάθεια. Η τουρκική εισβολή έκοψε ακαριαία τη ζωή της πόλης και του Λυκείου. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Αμμοχώστου εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό, όπου υπήρχαν άδεια σπίτια, για να ενοικιάσουν. Από τον πρώτο χρόνο μετά την εισβολή τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου εργάστηκαν σκληρά, ώστε να εντοπίσουν τα διασκορπισμένα μέλη του Λυκείου και να το επαναδραστηριοποιήσουν. Με την επαναλειτουργία στη Λεμεσό με Πρόεδρο την Κλαίρη Αγγελίδου το Λύκειο παρουσίαζε πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις, ρεσιτάλ. Το Λύκειό μας όπως δραστηριοποιήθηκε και συνεχίζει την προσφορά του στην πόλη της Λεμεσού, όπου παραμένει για 45 χρόνια άστεγο.

 


2. Θεωρείτε ότι οι Αμμοχωστιανοί με την εγκατάστασή τους στη Λεμεσό το 1974, διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της πόλης;
Ανέκαθεν η Λεμεσός ήταν φιλοπρόοδη και εξαιρετικά δραστήρια πόλη, ειδικά στον τομέα του πολιτισμού. Οι Αμμοχωστιανοί ήρθαν να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι σε όλη αυτή την έντονη δραστηριότητα της πόλης.

3. Ετοιμάζετε εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην Αμμόχωστο. Πείτε μας γι’ αυτήν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Αμμόχωστος – Αρχή και Καταλύτης της Λύσης» στο Ξενοδοχείο «Ατλάντικα Όασις» το Σάββατο, 22 Ιουνίου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλίες από τους έγκριτους νομικούς Γεώργιο Αρέστη, Θεόφιλο Β. Θεοφίλου και Δημήτριο Χ. Χατζηχαμπή.


4. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για κάποιο σκοπό;

Οι εισπράξεις από τις εκδηλώσεις, εισφορές και δωρεές των φίλων του Λυκείου αποτελούν τη δύναμή μας για τη συνέχιση της λειτουργίας της παιδικής εξοχής, όπου φιλοξενούνται παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, αυτιστικά, καρκινοπαθείς, του Ιδρύματος Άγιος Στέφανος και Θεοτόκος, από Κύπρο, Ελλάδα και όχι μόνο.


5. Γνωρίζουμε ότι κάνετε αρκετές παρόμοιες εκδηλώσεις. Πού αποσκοπούν;

Βρίσκουμε αφορμές εμείς οι Αμμοχωστιανοί για να βρισκόμαστε, να συνομιλούμε και να θυμόμαστε. Με αυτό τον τρόπο αναθερμαίνεται ο πόθος για επιστροφή.

Ασθενής χαμηλή πίεση και ασταθής αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.Σήμερα, μετά τη διάλυση της τοπικής χαμηλής νέφωσης και αραιής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί σε πολλές περιοχές κυρίως αίθριος. Νεφώσεις όμως, που θα αναπτύσσονται μετά το μεσημέρι, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες, στα ορεινά, το εσωτερικό, τα νοτιοανατολικά και τα ανατολικά παράλια. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν το απόγευμα μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και παροδικά, στα νότια παράλια, μέχρι πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα, στα προσήνεμα, μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 29 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 24 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, τοπικά όμως θα σχηματιστεί χαμηλή νέφωση ή και αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη αλλά αρχικά, στα προσήνεμα, μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 22 στα παράλια και γύρω στους 13 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, το μεσημέρι και το απόγευμα, αναμένεται ναδώσουν μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες, στα ορεινά, το εσωτερικό, τα νοτιοανατολικά και τα ανατολικά παράλια.Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, το μεσημέρι και το απόγευμα, πιθανό να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα, στα ορεινά ή και το εσωτερικό.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή την Πέμπτη αλλά στη συνέχεια θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό, για να παραμείνει όμως γύρω στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Εντοπίστηκε χθες βράδυ και συνελήφθη 33χρονη κάτοικος Λεμεσού, η οποία καταζητείτο για υπόθεση αρπαγής ανηλίκου, που διαπράχθηκε χθες στη Λεμεσό. Μαζί με την 33χρονη εντοπίστηκε και ο ανήλικος, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και επέστρεψε στο χώρο διαμονής του.

Η 33χρονη και ο 7χρονος εντοπίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας, γύρω στις 10.45μ.μ. χθες, σε διαμέρισμα στη Λεμεσό. Η 33χρονη συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων. 

 

Πηγή: Αστυνομια Κύπρου

 

Ασθενής χαµηλή πίεση και ασταθής αέρια µάζα επηρεάζουν την περιοχή.


 
Σήµερα, µετά τη διάλυση της τοπικής αραιής οµίχλης και χαµηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος. Νεφώσεις όµως που θα αναπτύσσονται, το µεσηµέρι και νωρίς το απόγευµα, αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, στα ορεινά, το εσωτερικό και πιθανό στα νοτιοανατολικά και τα ανατολικά παράλια. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ αλλά µετά το µεσηµέρι στα παράλια, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και παροδικά στα νότια µέχρι πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και στα προσήνεµα παράλια µέχρι ταραγµένη. Στα νότια παράλια το απόγευµα θα καταστεί τοπικά ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 29 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 31 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 24 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.


 
Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξηµένες χαµηλές νεφώσεις ή και αραιή οµίχλη. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά γενικά λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 20 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 21 στα παράλια και στους 12 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.


 
Την Τετάρτη, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, το µεσηµέρι και το απόγευµα, αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, στα ορεινά, το εσωτερικό και πιθανό στα νοτιοανατολικά και τα ανατολικά παράλια. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Η θερµοκρασία δεν αναµένεται να σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή, παραµένοντας λίγο κάτω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.


 
Την Πέµπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, το µεσηµέρι και το απόγευµα, αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές ή καταιγίδα, στα ορεινά ή και στο εσωτερικό. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο την Πέµπτη και µη αξιόλογη µεταβολή την Παρασκευή, για να κυµανθεί κοντά στις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

Ασθενής εποχική πίεση και αστάθεια επηρεάζουν την περιοχή.Σήµερα, µετά τη διάλυση της τοπικής αραιής οµίχλης και χαµηλής νέφωσης, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τοπικά στα παράλια θα παρατηρείται παροδικά αυξηµένη, κυρίως χαµηλή, νέφωση. Αργότερα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό. Σε περιοχές καταιγίδας είναι πολύ πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί και τοπικά µέχρι βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ για να καταστούν κυρίως µετά το µεσηµέρι µέτριοι και παροδικά, στα νότια παράλια, µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 30 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 24 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά στα δυτικά παράλια θα παρατηρείται κατά διαστήµατα αυξηµένη χαµηλή νέφωση. Τις αυγινές κυρίως ώρες τοπικά δυνατό να σχηµατιστεί αραιή οµίχλη και χαµηλή νέφωση. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά µεταβλητοί, ασθενείς, 2 µε 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθµούς στο εσωτερικό, στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 20 στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 13 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.Το Σαββατοκύριακο και τη ∆ευτέρα, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος ωστόσο νεφώσεις που θα αναπτύσσονται από το µεσηµέρι και µετά αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό.Η θερµοκρασία δεν αναµένεται να σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή κατά το τριήµερο για να κυµανθεί γύρω στις µέσες κλιµατολογικές τιµές.
        

Πίσω από κάθε άνθρωπο κρύβεται μια μοναδική ιστορία που άλλοτε έχει χαρές και άλλοτε λύπες. Έτσι και η ζωή της κας Ελένης Στυλιανού μέχρι τώρα διανθίστηκε και από απέραντη ευτυχία αλλά και από δύσκολες στιγμές. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει σε όσους την γνωρίζουν, η θετική της ενέργεια την οποία μεταδίδει σε όσους βρίσκονται γύρω της. Πάντα βρίσκει τον τρόπο να «κολλάει» ένα χαμόγελο στα χείλη σε όποιον βρεθεί μπροστά της. Στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ μας μίλησε για τα παιδικά της χρόνια, για την καθημερινότητά της ως κολυμβήτρια αλλά και ως ποδηλάτισσα. Παράλληλα,μας αποκαλύπτει ποια συμβουλή πήρε από την μητέρα της και την δίνει και αυτή με τη σειρά της στα παιδιά της, ώστε να βλέπουν την κάθε μέρα με άλλο μάτι!


Πού μεγαλώσατε;
Κατάγομαι από την Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, αλλά σε ηλικία 2 χρονών μετακομίσαμε στην περιοχή της Ομόνοιας. Από τις λίγες μνήμες που είχα, θυμάμαι ότι υπήρχαν 2 - 3 σπίτια και από εκεί και πέρα ένας απέραντος κάμπος.


Γιατί μετακομίσατε;
Είμαι μέλος μια πολυμελής οικογένειας, με 12 παιδιά, που ο τελευταίος αδερφός μου πέθανε μικρός. Μετακομίσαμε, γιατί τα αδέρφια μου έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο. Έτσι, ο πατέρας μου βρήκε δουλειά στη Λεμεσό και εγκατασταθήκαμε εδώ ώστε να έχουμε καλύτερη μόρφωση. 

Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά; 

Από τα 13 μου μέχρι και σήμερα είμαι ράφτενα. Πήγα ένα καλοκαίρι στον θείο μου για να μάθω τη συγκεκριμένη τέχνη και από τότε αυτή η δουλειά με κέρδισε. Για το μόνο πράγμα που μετανιώνω είναι ότι δεν τελείωσα το σχολείο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.


Υπάρχουν αρνητικά στο να είστε τόσο δυναμική;
Το μόνο αρνητικό που μπορεί να επιφέρει αυτό, είναι ότι ανέλαβα αρκετές ευθύνες από μικρή που με βαραίνουν, όμως δεν χάνω το κουράγιο μου.

 


Υπάρχουν στιγμές που λυγίσατε;
Η μητέρα μου λέει ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι πάντα θετικός, να είναι «βράχος» και να μην τα βάζει ποτέ κάτω. Έτσι κι εγώ πήρα αυτή τη συμβουλή και τη μετέτρεψα σε στάση ζωής. Πράγματι, συνέβησαν γεγονότα στη ζωή μου που με δυσκόλεψαν πολύ. Την ίδια συμβουλή δίνω και εγώ στα παιδιά μου. Τους προτρέπω όταν βλέπουν κάποιον που δεν είναι καλά να μην του επιτρέψουν να τους «ρίξει» ψυχολογικά και αυτούς, αλλά αντιθέτως έχουν χρέος να του «φτιάξουν»τη διάθεση.


Περιγράψτε μας μια μέρα από την καθημερινότητά σας.
Ξυπνάω από τις πέντε το πρωί και ξεκινάω με το ποδήλατό μου για να πάω στην υπέροχη θάλασσά μας και ακολούθως γυμναστήριο. Μέχρι τις εννιά είμαι στο σπίτι, όπου δουλεύω και έπειτα προσέχω τα δύο μου εγγόνια.

 


Ως κολυμβήτρια, ποια είναι η άποψή σας για την θάλασσα της Λεμεσού;
Μετά από ένα θέμα υγείας μου το 1997, άρχισα να βάζω κιλά. Από τότε δεν σταμάτησα ούτε μέρα να ασκούμε ώστε να έχω πάνω απ’ όλα καλή ψυχολογία και έπειτακαλή σωματική κατάσταση. Η ενέργεια που παίρνω από τη θάλασσα είναι απίστευτη. Μια μέρα, αν τύχει και δεν πάω, νιώθω ότι «κάτι» μου λείπει. Πραγματικά λυπάμαι όταν βλέπω συμπολίτες μου που δεν εκτιμούν τον πραγματικό πλούτο της θάλασσάς μας.


Θεωρείτε ότι έχουμε καθαρές θάλασσες στη Λεμεσό;
Μπορεί μια μέρα να είναι πεντακάθαρη και την επομένη να υπάρχουν πολλές βρωμιές. Συγκεκριμένα έχω πάθει 2-3 φορές μόλυνση. Ειλικρινά με προβληματίζει, γιατί δεν ξέρω ποια είναι η πηγή του κακού. Φταίει το αγκυροβόλιο; Φταίνε τα ψηλά κτήρια; Ίσως και τα δύο. Ποιος ξέρει;

 


Παράλληλα είστε και ποδηλάτισσα. Είναι η Λεμεσός μια πόλη φιλική σε αυτό το μέσο;
Μετά το ταξίδι μου στο Άμστερνταμ (όπου σπουδάζει η κόρη μου), κατάλαβα πόσο πολύ πίσω είμαστε εμείς σε αυτό τον τομέα. Παλαιότερα, ένας αναιδέστατος έτρεχε στον ποδηλατόδρομο και όταν του κτύπησα το καμπανάκι, αυτός χειροδίκησε εναντίον μου. Ο ποδηλατόδρομος είναι για τους ποδηλάτες και όχι για τους πεζούς. Δυστυχώς ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται. Επίσης εάν η Λεμεσός αποκτήσει περισσότερους ποδηλατόδρομους, δεν θα έχουμε πρόβλημα με την κυκλοφορία, το καυσαέριο και τα parking.

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού αναμένεται να οδηγηθεί αύριο 31χρονος πρώην υπάλληλος υποκαταστήματος τραπεζικού ιδρύματος, στη Λεμεσό, ο οποίος φέρεται να απέσπασε χρηματικό ποσό πέραν των 185 χιλιάδων ευρώ, από λογαριασμούς πελατών.


 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η καταγγελία έγινε στις 15 Μαΐου από τον εσωτερικό ελεγκτή της τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίον, ο 31χρονος φέρεται, με διάφορες παρατυπίες και πλαστογραφώντας αποδείξεις ανάληψης και κατάθεσης, να απέσπασε συνολικό χρηματικό ποσό 185,642 ευρώ από διάφορους λογαριασμούς πελατών.


 
Εναντίον του εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και σήμερα συνελήφθη, ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση διατάγματος κράτησης του.


 
Ο 31χρονος αρνήθηκε ν` απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους αστυνομικούς ανακριτές.

 

 

KYΠΕ
 

Page 1 of 61

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top