Παναγιώτα Καψούλη

Παναγιώτα Καψούλη

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας, διαφοροποιούνται από σήμερα οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στις επισκέψεις, στις κρατικές, ιδιωτικές ή κοινοτικές Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων, στα Κρατικά Ιδρύματα Παιδικής και Εφηβικής Προστασίας και Δομών 24ωρης Φροντίδας ΑμεΑ, ως ακολούθως:

 

1. Επιτρέπονται οι καθημερινές επισκέψεις οικείων προσώπων των ενοίκων (μέχρι δύο επισκέπτες ανά συνάντηση) κατόπιν τηλεφωνικής διευθέτησης της ώρας επίσκεψης, έτσι ώστε να τηρούνται τα επιτρεπόμενα όρια συνάθροισης σε εσωτερικούς χώρους και να καταγράφονται οι επισκέψεις για λόγους πιθανής ανάγκης ιχνηλάτισης.

Η είσοδος των επισκεπτών πρέπει να γίνεται κατόπιν θερμομέτρησης. Παράλληλα θα γίνεται σύντομη συνέντευξη από εργαζόμενο της Δομής, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

I. σε επισκέπτες με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό εκτός και εάν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την επιστροφή τους.

II. σε επισκέπτες που ήρθαν σε στενή επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα

III. σε επισκέπτες που παρουσιάζουν οποιαδήποτε συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος (π.χ. βήχα, πυρετό ή δεκατική πυρετική κίνηση, ρινική καταρροή, αδυναμία-καταβολή).

Οι επισκέπτες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εφαρμόζουν αυστηρή υγιεινή των χεριών και να φέρουν απλή χειρουργική μάσκα προσώπου κατά τη διάρκεια των επισκέψεων.

 

2. Επιτρέπονται οι έξοδοι των ατόμων που διαμένουν στις κρατικές, ιδιωτικές ή κοινοτικές Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων, στα Κρατικά Ιδρύματα Παιδικής και Εφηβικής Προστασίας και Δομών 24ωρης Φροντίδας ΑμεΑ με σκοπό την επίσκεψη στις οικίες των συγγενικών τους προσώπων καθώς επίσης και για σκοπούς ψυχαγωγίας, δεδομένου ότι θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Είναι λάθος η διαδεδομένη πεποίθηση – ακόμη και μεταξύ των κτηνιάτρων – ότι για να βρεθεί η «ανθρώπινη» ηλικία ενός σκύλου, αρκεί να πολλαπλασιάσει κανείς τα χρόνια ζωής του ζώου επί επτά.

 

Κάθε έτος του σκύλου στη διάρκεια της ζωής του δεν είναι ισοδύναμο με επτά ανθρώπινα χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι βασίστηκαν σε γενετική ανάλυση σκύλων και διαπίστωσαν ότι τα νεαρά σκυλάκια γερνάνε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα γερασμένα.

 

Με βάση τα ευρήματά τους, ένας σκύλος ενός έτους έχει «ανθρώπινη» ηλικία περίπου 30 ετών (και όχι επτά ετών με βάση την παραδοσιακή μέθοδο), ένας τετράχρονος σκύλος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 52 ετών (και όχι 28 ετών), ενώ ένας γέρικος σκύλος 14 ετών έχει την ηλικία ενός 75χρονου ανθρώπου.

 

Η σχέση σκυλίσιας και ανθρώπινης ηλικίας περιγράφεται από τη φόρμουλα: ανθρώπινη ηλικία = 16 λογάριθμος ηλικίας σκύλου + 31.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τρέι Άϊντεκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, οι οποίοι μελέτησαν 105 «Λαμπραντόρ Ριτρίβερ» και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell Systems, βασίζουν τη νέα μέθοδο στις λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA, δηλαδή στις χημικές τροποποιήσεις στο γονιδίωμα που δεν μεταβάλλουν την αλληλουχία του DNA, αλλά μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να αδρανοποιήσουν κάποια γονίδια.

 

Τα σκυλιά, κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, εμφανίζουν ταχύτερες και άρα περισσότερες επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμα τους από ό,τι οι άνθρωποι, πράγμα που δείχνει ότι γερνάνε με πιο γρήγορο ρυθμό. Καθώς όμως περνάνε τα χρόνια, επιβραδύνεται ο ρυθμός γήρανσης των σκύλων, σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό των ανθρώπων.

 

Πάντως άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι δύσκολο να «μεταφραστούν» απόλυτα τα χρόνια των σκύλων σε ανθρώπινα, καθώς, πέρα από τις βιολογικές αλλαγές στο «επιγενετικό ρολόι», υπεισέρχονται θέματα ορμονικά και συμπεριφοράς.

 

Έτσι, ένας σκύλος ενός έτους, που υποτίθεται ότι είναι 30 χρονών (αν ήταν άνθρωπος), στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται μάλλον ως έφηβος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν παραδέχθηκαν ενοχή στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν σήμερα οι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση εντοπισμού, τον περασμένο Μάιο, 72 κιλών κάνναβης σε αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης στο Ζακάκι. Το δικαστήριο διέταξε όπως παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την έναρξης της δίκης τους στις 30 Σεπτεμβρίου.


 
Πρόκειται για δύο κάτοικους Λάρνακας, ηλικίας 31 και 36 ετών, δυο κάτοικους Λεμεσού, 27 και 28 χρόνων και μια 45χρονη κάτοικο Πάφου, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, όπου κατηγορήθηκαν για αδικήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, παράνομη εισαγωγή και κατοχή ναρκωτικών, παράνομη κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.


 
Το αίτημα δικηγόρων για να παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δεν εγκρίθηκε από το δικαστήριο, το οποίο διέταξε όπως οι πέντε κατηγορούμενοι οδηγηθούν πίσω στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης, που ορίστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.


 
Υπενθυμίζεται πως, μετά από πληροφορία, άνδρες της ΥΚΑΝ εντόπισαν στην αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης τέσσερις συσκευασίες που έφθασαν, από την Ελλάδα, στο λιμάνι της Λεμεσού. Αφού αντικαταστάθηκαν με ομοιώματα ναρκωτικών, η αποθήκη τέθηκε υπό παρακολούθηση.


 
Στις 27 Μαΐου παραλήφθηκαν από τον 31χρονο και τον 36χρονο, οι οποίοι συνελήφθηκαν μετά από  ανακοπή του οχήματος τους στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας. Ακολούθησε η σύλληψη του 27χρονου μετά από εξασφάλιση σχετικής μαρτυρίας, καθώς και της 45χρονης, στοιχειά της οποίας εμφανίζονταν σε σχετικά έγγραφα.


 
Εναντίον του 28χρονου εκδόθηκε επίσης ένταλμα σύλληψης και καταζητείτο, ενώ εμφανίστηκε με το δικηγόρο του και παραδόθηκε στους αστυνομικούς ανακριτές στις 14 Ιουνίου.


 

ΚΥΠΕ

Τα θεμέλια για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο με εμπλοκή Δημοτικής Αρχής και συνολικής αξίας πέραν των €100 εκατομμυρίων, έβαλαν σήμερα ο Δήμος Λεμεσού και ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης. Με τη συμφωνία Δήμου – ΚΟΑΓ δρομολογείται η ανέγερση εκατοντάδων νέων οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, φοιτητών και νεαρών ζευγαριών.

 

Για το σκοπό αυτό, θα αξιοποιηθούν τρία δημοτικά τεμάχια (δύο στον Άγιο Νικόλα και ένα στον Άγιο Ιωάννη), εκεί όπου είχαν κτιστεί οι πρώτες εργατικές κατοικίες κατά τη δεκαετία του 1940 επί δημαρχίας Πλουτή Σέρβα. Στα τρία τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., θα ανεγερθούν πέραν των 600 σύγχρονων οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών με αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων. 

 

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το Δήμο Λεμεσού και την πόλη μας. Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, ευοδώνεται μια πολιτική απόφαση, ένα όραμα. Σήμερα, συγκεκριμενοποιείται και θεμελιώνεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας για σκοπούς προσιτής στέγης», τόνισε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας κατά την παρουσίαση του νέου στεγαστικού προγράμματος. «Το όλο έργο», σημείωσε, «σχεδιάζεται στη βάση των αρχών της αειφόρου - βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ώστε να παρέχονται μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, οφέλη όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά για όλη την πόλη, για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές.»

 

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνου, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Λεμεσού που ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε, διαθέτοντας την γη του, αλλά  και όσους συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή αλλάζει τους όρους του παιγνιδιού, καθώς ανοίγει την αγορά του προσιτού ενοικίου, κάτι που ήταν και στόχος του Οργανισμού.   Εξήγησε δε ότι με τη συνεργασία αυτή, ο ΚΟΑΓ που παραδοσιακά έφτιαχνε αναβαθμισμένες μονάδες που απευθύνονταν στα μεσαία αμοιβόμενα νοικοκυριά, τώρα θα καλύψει το κενό για να εξυπηρετήσει και τα χαμηλά αμοιβόμενα νοικοκυριά. Πρόκειται για μια μονάδα υψηλής ενεργειακής απόδοσης που το κόστος συντήρησης της θα είναι πολύ πιο χαμηλό από μια μονάδα η οποία προσφέρεται στην ήδη στην αγορά. Πρόσθεσε επίσης ότι τέτοιες συνεργασίες θα υπάρξουν και με άλλους φορείς της κοινωνίας, τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο έργο, ο Οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαϊκούς οργανισμούς οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία στον τομέα , ενώ είπε ότι θετική είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι τέτοια έργα χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιηθούν.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, χαρακτήρισε ιστορική μέρα για τη χώρα μας την υπογραφή της σχετική συμφωνίας Δήμου Λεμεσού και ΚΟΑΓ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που γίνεται πραγματικότητα με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αυτή τη συμφωνία, είπε, θεωρώ ότι προχωρούμε και στον εξορθολογισμό της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, αλλά και της πολιτικής του προσιτού ενοικίου με ιδιαίτερη αναφορά στις ευάλωτες ομάδες και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Υπέδειξε επίσης  ότι  στο όλο έργο, εκτός από τον Δήμο Λεμεσού και τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, θα υπάρξει εμπλοκή κι άλλων καθώς και του ιδιωτικού τομέα. Ανέφερε ακόμα ότι για το συγκεκριμένο έργο θα αξιοποιηθούν και τα κεφάλαια τα οποία αντλεί η Δημοκρατία από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. 

 

H παρουσίαση του έργου έγινε από τον Χαράλαμπο Ιακώβου του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.

2e747bbwEF

Η συμφωνία

Η ιστορική συμφωνία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ προβλέπει την από κοινού συμβολή των δύο μερών τόσο στη δημιουργία του όσο και στη διαχείριση του έργου. Η συνεργασία θα γίνει είτε υπό τη μορφή μίσθωσης (leasing), είτε αντιπαροχής είτε συνδυασμό των δύο. Το έργο θα κατασκευαστεί σε φάσεις, με βάση πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα που θα καταρτίσουν Δήμος και ΚΟΑΓ. Αναμένεται ότι η Α’ φάση του Έργου θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός ενός χρονικού διαστήματος περίπου ενάμιση χρόνου.

 

Ως δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά μιας οικιστικής μονάδας θα καθοριστούν άτομα ή οικογένειες στη βάση αντικειμενικών και πλήρως διαφανών κριτηρίων, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, «πρόθεση μας είναι, μέσα από την ανάπτυξη αυτή, να λύσουμε και το πρόβλημα της διαβίωσης των περίπου 120 οικογενειών στις υφιστάμενες σήμερα υποβαθμισμένες υποδομές στα τρία προς ανάπτυξη τεμάχια.»

4fd86e751d

 

Η «αστυνομία» του ψευδοκράτους πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο άτομα, Σύριους μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε παραλία στο κατεχόμενο Συριανοχώρι και προσπάθησαν να διαφύγουν της σύλληψης μετά και τον εντοπισμό τους.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική "Γενί Ντουζέν", τα δύο άτομα μεταφέρθηκαν για ιατρική περίθαλψη στο «κρατικό νοσοκομείο» στην κατεχόμενη Λευκωσία.
 


Σε δηλώσεις του ο αρχίατρος του νοσοκομείου είπε τα δύο άτομα φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο ενώ τους έγινε και τεστ για τον κορωνοϊό.


 
ΚΥΠΕ

Φώτο Αρχείου

 

Τριάντα Σύροι πρόσφυγες εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί στις ακτές στο κατεχόμενο Συριανοχώρι και η «αστυνομία» ανακοίνωσε ότι συνέλαβε και τους δύο καπετάνιους του σκάφους που τους μετέφερε στην ακτή.


 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, «αστυνομική» ανακοίνωση κάνει λόγο σε 20 άντρες, 3 γυναίκες και 7 παιδιά. Είναι όλοι τους Σύριοι και συνελήφθησαν στην επιχείρηση που διεξήχθη με τη συνδρομή της «ακτοφυλακής».


ΚΥΠΕ

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» φιλοξενήθηκε ο δήμαρχος της Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ο οποίος μίλησε για το σχέδιο στέγασης στην Λεμεσό.

 

Αρχικά ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ότι είναι σημαντική μέρα για τον Δήμο της Λεμεσού, ενώ πρόσθεσε ότι «δώσαμε αρκετά τα τελευταία 3,5 χρόνια».


Πρόσθεσε ότι «στον βαθμό που μας αναλογεί κάναμε παρέμβαση για να αποκτήσουν οι συμπολίτες μας μια στέγη».

 

Τόνισε ότι για την ανέγερση των κατοικιών παραχωρήθηκαν τρία δημοτικά τεμάχια σε πολύ καλές περιοχές της Λεμεσού στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Ιωάννη.

 

Ο κύριος Νικολαΐδης διευκρίνισε ότι θα υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης και αγοράς αυτών των κατοικιών.

 

Ο Δήμαρχος Λεμεσού σχολίασε και το γεγονός ότι το όλο έργο θα πραγματοποιηθεί με την βοήθεια του ΚΟΑΓ, ενώ θα στοιχήσει 100 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 65 εκατομμύρια θα προέλθουν από τον ΚΟΑΓ.

 

Επισήμανε ότι έργο θα ξεκινήσει τέλος του 2021 και θα διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρχει πλήρη διαφάνεια και θα δημοσιευτούν οι προϋποθέσεις για να κατανοήσουν οι πολίτες ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

 

Πρόσθεσε ότι το έργο θα συντηρείται και θα αναβαθμίζεται μέσα από την συνεργασία των δύο φορέων.

 

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εργατικά γκέτο, θέλουμε μια σύγχρονη ανάπτυξη», συμπλήρωσε. 

 

Τέλος ο δήμαρχος Λεμεσού διευκρίνισε ότι τα έσοδα θα πάνε για να αποσβεσθεί το χρέος της ανέγερσης αλλά και για την συντήρηση των κτιρίων.

 

Πηγή: sigmalive.com

Page 1 of 276

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top