Παναγιώτα Καψούλη

Παναγιώτα Καψούλη

Σάρκα και οστά πήρε σήμερα, στη Λεμεσό, το Κυπριακό Ίδρυμα για τη Θάλασσα (CY-FOS), το οποίο στοχεύει να  διαμορφώσει το μέλλον της "Γαλάζιας Ανάπτυξης" της Κύπρου.


 
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία και με τη συμμετοχή άλλων φορέων σχετικών με την Γαλάζια Ανάπτυξη, μεταξύ αυτών και τα Υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Αρχή Λιμένων, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τη CYMEPA κ.α.


 
Η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία και του Δημάρχου, Νίκου Νικολαΐδη, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επιλογή του ιστορικού χώρου του δημαρχείου Λεμεσού.


 
Σημείωσε ότι η πόλη είναι περήφανη για τη ναυτιλιακή της βιομηχανία, η οποία έχει προσφέρει στη Λεμεσό, μια σειρά από οφέλη, όπως είπε, μεταξύ αυτών αναγνώριση και κύρος.
 


Όπως αναφέρθηκε, κατά την παρουσία του Ιδρύματος, όραμα του είναι η διαμόρφωση του μέλλοντος της "Γαλάζιας Ανάπτυξης" στον τόπο μας και σκοπός του, να ενεργεί ως καθοδηγητική πλατφόρμα, ως προς το είδος της έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης που απαιτούνται για τους θαλάσσιους και ναυτιλιακούς τομείς και την εφαρμογή των δράσεων που θα προβλέπει η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Κύπρου.


 
Κατά τη διάρκεια της Ιδρυτικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν διεργασίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος το οποίο αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες και εμπλεκόμενους της “Γαλάζιας Ανάπτυξης” από δημόσιους, ιδιωτικούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς και άλλους φορείς.


 
Πρόεδρος του Ιδρύματος εξελέγη ο Eugen Adami, Διοικητικός Σύμβουλος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και Αντιπρόεδρος ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Κώστας Ιακώβου.


 
Ο captain Adami ευχαρίστησε το Δήμο Λεμεσού για τη φιλοξενία και δώρισε στο Δήμαρχο μια σειρά από φωτογραφίες της Λεμεσού, του χθες και του σήμερα.


 
Κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής συνέλευσης, έγινε παρουσίαση των μελλοντικών στόχων και της στρατηγικής του Ιδρύματος για τη Θάλασσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Μια 50χρονη από τη Λαμία βρέθηκε σε γάμο στη Λάρισα, αλλά την παραμονή του γάμου «έκαναν φτερά» ακόμη και τα χρήματα που είχαν δώσει σε «φακελάκια» ως δώρο στην κοπέλα που παντρευόταν.

 

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018 όταν η «φίλη» από τη Λαμία προσφέρθηκε να βοηθήσει στις ετοιμασίες του γάμου την οικογένεια της νύφης, αφού γνώριζε την αδελφή της μητέρας της. Την παραμονή του γάμου στο τραπέζι που έγινε στο σπίτι, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό της. Την ώρα που όλοι ήταν απασχολημένοι η γυναίκα άρπαξε χρήματα από την τσάντα της θείας, της νύφης, το συρτάρι της κρεβατοκάμαρας, ακόμη και κάποια από τα φακελάκια με τα χρήματα που είχε στο κομοδίνο η νύφη που της τα είχαν δώσει ως δώρο του γάμου.

 

Γύρω στις 4:30′ τα ξημερώματα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το γλέντι που ήταν σε εξέλιξη, όταν πρώτη η θεία ανακαλύπτει ότι έλειπαν χρήματα από τη τσάντα της. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν τα μόνα που είχαν κλαπεί και όλοι πάγωσαν. «Δεν θα βγει κάνεις από το σπίτι αν δεν γίνει σωματικός έλεγχος... Οι άντρες θα ψάξουν τους άντρες και οι γυναίκες τις γυναίκες...», είπε ο αδελφός της νύφης που ήταν και ο πιο ψύχραιμος. Συγγενείς, συμπέθεροι, φίλοι κολλητοί και κολλητές, όλοι κοιτούσαν ο ένας τον άλλον, μη μπορώντας να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει. Ακολούθησε σωματικός έλεγχος σε όλους και δεν βρέθηκε τίποτα πάνω σε κανέναν.

 

Η «φίλη» από τη Λαμία επειδή ένιωσε προσβεβλημένη, από τον σωματικό έλεγχο που της έγινε, ζήτησε να φύγει. Την τελευταία στιγμή όμως γύρισε από την πόρτα για να πάει στην τουαλέτα για σωματική της ανάγκη, όπως είπε. Η νύφη άκουσε ένα ντουλάπι της τουαλέτας να ανοιγοκλείνει και κατάλαβε. Όταν η 50χρονη βγήκε για να φύγει της ζήτησαν να την ψάξουν και πάλι. Εκείνη αρχικά αρνήθηκε. Όμως δεν μπόρεσε να το αποφύγει, αφού δεν είχε κάποια σοβαρή δικαιολογία. Στο δεύτερο έλεγχο βρέθηκαν τα χρήματα επιμελώς κρυμμένα μέσα στο εσώρουχό της.

 

Η 50χρονη παραδέχτηκε την πράξη της και επέστρεψε τα χρήματα, τα οποία συνολικά ήταν 1.680€. «Δεν υπάρχουν λόγια για να σας περιγράψω αυτό που ζήσαμε. Μας χάλασε την πιο ωραία στιγμή της ζωής μας. Την ημέρα που παντρευόταν η κόρη μου εμείς τρέχαμε στην αστυνομία και στα αυτόφωρα για την «κυρία». Τη βάλαμε στο σπίτι μας, τη φιλοξενήσαμε και μας έκλεψε....», είπε στο LamiaReport η μητέρα της νύφης.

 

Την ίδια ημέρα η 50χρονη Λαμιώτισσα οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή με τριετή αναστολή. Στο δικαστήριο η κατηγορούμενη είπε ότι μετάνοιωσε για την πράξη της και ότι πήρε τα χρήματα γιατί αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Την Τετάρτη (9/10) θα γινόταν η δίκη στη Λάρισα, όμως αναβλήθηκε για τις 4/5/2020.

 

Πηγή: www.lifo.gr/ lamiareport.gr

Μαθητές του Λυκείου Κολοσσίου μάζεψαν τις ελιές που βρίσκονται στην αυλή του σχολείου, ώστε να εκμεταλευτούν το λάδι για φιλανθρωπικό σκοπό.

 

Από τη συγκομιδή εξήχθησαν 40 κιλά λαδιού, τα οποία αγόρασαν καθηγητές για ενίσχυση του Ταμείου Πρόνοιας.

 

Μπράβο στους μαθητές μας που εργάστηκαν με ζήλο. Το σχολείο απευθύνει ευχαριστίες στα Ελαιοτριβεία Περμανός για τη δωρεά εξαγωγή του ελαιόλαδου.

H Παγκύπρια Οργάνωση Ελεύθερων  Επαγγελατιών Μελετητών (Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών), διοργάνωσε εκδήλωση καθαρισμού των προσόψεων καταστημάτων επί της Αγίου Ανδρέου από τις ποικίλες επιγραφές και τα σπρέι των σκοταδόβιων επίδοξων Βαν Γκογκ, που απαξιούν τους καμβάδες, εκτονώνοντας τον καλλιτεχνικό τους οίστρο στους τοίχους και τα κουφώματα διατηρητέων κτηρίων.

 

Η εκδήλωση είχε συμβολικό χαρακτήρα και έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και σε συνεννόηση με τους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες. Στόχος η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας και των πολιτών σε ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου και προκαλεί δυσάρεστη οπτική οχληρία σε όλους μας.

 

Σε ανακoίνωσή της η ΠΟΕΕΜ αναφέρει πως "προσδοκούμε να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση και να μην μείνουμε -ως συνήθως- σε συμβολικές εκδηλώσεις και κενά λόγια".