Ραφαηλία Μενελάου

Ραφαηλία Μενελάου

Τα Επιστημονικά Συμπόσια Προφορικής Ιστορίας, είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε η Λεμεσός το 2005. Ο Δήμος Λεμεσού μέσω του επιστημονικού του βραχίονα, του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, έχει τα τελευταία χρόνια συνδεθεί με σημαντικούς οργανισμούς.

 

Ο Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε στην ομιλία του «με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η διοργάνωση του φετινού Συμποσίου γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρό της, φίλο Ντίνο Έλληνα».

 

simposio-0

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολαΐδης αποκάλυψε ακόμη μια συνεργασία του Ιστορικού Αρχείου με τη Σχολική Εφορεία, που αφορά την ψηφιοποίηση των Πρακτικών της Εφορείας, που έχει ήδη αρχίσει.

«Όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τη διαχρονική θέση της παιδείας, της μόρφωσης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στην πόλη μας. Πρόκειται για χαρακτηριστικά της Λεμεσού που την καθιέρωσαν ως την πολιτιστική πρωτεύουσα της Κύπρου, πέρα από την οικονομική, την εμπορική και στις μέρες μας ως ηγέτιδα πόλη στην παροχή υπηρεσιών διεθνούς κύρους», τόνισε τέλος ο δήμαρχος.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Αξίζει να αναφέρουμε πως το επόμενο διάστημα θα γίνει υπογραφή πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και του ιστορικού Αρχείου, με το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών

simposio-3

 

Για ακόμη μια χρονιά, ο Πολιτιστικός Όμιλος Τραχωνίου, μετέτρεψε την κλειστή αίθουσα του Γυμνασίου Αγίου Μάμαντος, σε ένα χριστουγεννιάτικο χωριό. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν μια πληθώρα από τις δραστηριότητες που ετοίμασαν τα μέλη του ομίλου γι’ αυτούς.
 


Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών Νικολάκης, έκανε την εμφάνισή του και χάρισε άφθονο γέλιο στην θεατρική παράσταση που απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση. Φυσικά ο Άγιος Βασίλης ήρθε για να μοιράσει δώρα και αγάπη.

 

traxwni-1

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebookΕπιπρόσθετα, δωρεάν κεράσματα διατέθηκαν για όλους, όπως ζεστά ροφήματα, λουκουμάδες καθώς και ζιβανία για τους μερακλήδες, προσφορά από τον Πολιτιστικό Όμιλο Τραχωνίου.Ο κοινοτάρχης και πρόεδρος του ομίλου Κυριάκος Χριστοδούλου, εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς και στην Αστυνομία των Βάσεων Ακρωτηρίου για την πολύτιμη βοήθεια τους.

 

traxwni-9

 

Για ακόμη μια χρονιά o Δήμος Γερμασόγειας πραγματοποίησε στο κέντρο του χωριού την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, δίνοντας έτσι μια εορταστική νότα στην περιοχή.

 

Ιδιαίτερα ενθουσίασε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν η χορωδία και η φιλαρμονική του Δήμου Γερμασόγειας, ενώ γιορτινά τραγούδια τραγούδησαν παιδικές χορωδίες του ΙΒ' Δημοτικού Σχολείου Ποτ. Γερμασόγειας και του Ιδιωτικού Σχολείου L.I.T.C., ενώ απολαύσαμε παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Όμιλο Γερμασόγειας.

 

germasogeia-0

 

Σημειώνεται ότι σε όσους παρευρέθηκαν προσφέρθηκε δωρεάν κρασί και ζιβανία, φρούτα, ξηροί καρποί κι άλλα εδέσματα.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Κούλλης Τσαγκάρης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κόσμος κατέκλυσε το κέντρο για ακόμη μια χρονιά και φάνηκαν να χαίρονται όλοι την εκδήλωση.

 

germasogeia2

 

Στην ανάγκη για σημαντική αύξηση του αριθμού του τεχνικού προσωπικού με θαλάσσια εμπειρία και υπηρεσία που θα στελεχώσει τα πλοία, καθώς και τις ναυτιλιακές εταιρείες στη ξηρά, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, κατά την παρουσίαση του συγχρηματοδοτούμενου Πληροφοριακού Συστήματος Ναυτικής Σταδιοδρομίας – MARIS, Marine Career Information System.


 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υφυπουργείου, το «Πληροφοριακό Σύστημα Ναυτικής Σταδιοδρομίας -  MARIS» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A  Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας  και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας με σκοπό την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία θα αποτελέσει μια εγκεκριμένη πλήρη βάση δεδομένων σταδιοδρομίας, για χρήση της από τους ναυτικούς και από τις ναυτιλιακές εταιρείες.


 
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη άμεση χρήση της εφαρμογής, μεταξύ άλλων, είναι η δυνατότητα των ναυτικών που είναι καταχωρημένοι στο μητρώο ναυτικής απογραφής, να ενημερώνονται για το περιεχόμενο του ψηφιακού τους φακέλου αλλά και να τον ενημερώνουν για τις εκπαιδεύσεις και τη θαλάσσια υπηρεσία τους, καθώς και για αλλαγές στα προσωπικά τους στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο ψηφιακό μητρώο ναυτικής απογραφής.


 
Μιλώντας στην εκδήλωση, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας στην Κύπρο, και στην ανάγκη για σημαντική αύξηση του αριθμού του τεχνικού προσωπικού με θαλάσσια εμπειρία και υπηρεσία που θα στελεχώσει τα πλοία, καθώς και τις ναυτιλιακές εταιρείες στη ξηρά.


 
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία, σε σχολεία και εκθέσεις, τις σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας που υφίστανται στην κυπριακή ναυτιλία αλλά επιδεικνύει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βασικό συστατικό της κυπριακής ναυτιλίας που δεν είναι άλλος από τον ανθρώπινο παράγοντα. Επιπρόσθετα, εκτός από την βελτίωση της εκπαίδευσης των υφιστάμενων και μελλοντικών στελεχών της κυπριακής ναυτιλίας, δίνεται έμφαση και στην παροχή κάθε δυνατού μέσου για τη διασύνδεσή τους με τις ναυτιλιακές εταιρείες που θα τους εργοδοτήσουν.
 


Η Υφυπουργός δήλωσε επίσης, ότι το ενδιαφέρον των νέων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες ακόμα ώστε να ενημερωθούν γι
α τις απαράμιλλες και ανεξάντλητες προοπτικές σταδιοδρομίας στα ναυτιλιακά και ναυτικά επαγγέλματα.


 
Τέλος, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προωθεί χειροπιαστά την ψηφιακή ανάπτυξη της ναυτιλίας ώστε η σύγχρονη τεχνολογία να αποτελέσει αρωγό στην προσπάθεια των ναυτικών μας να εισαχθούν και να προοδεύσουν εντός της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

 


ΚΥΠΕ

 

Το ρωσικό πυρηνικό παγοθραυστικό Arktika, το οποίο παρουσιάζεται ως το πιο ισχυρό πλοίο του είδους του στον κόσμο και συμβολίζει τις φιλοδοξίες της Μόσχας για την Αρκτική, επέστρεψε σήμερα στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης έπειτα από δοκιμαστικό ταξίδι δύο ημερών.Προορισμένο να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αρκτική, αυτό το τεράστιο πλοίο έχει μήκος 173 μέτρα, ύψος 15 μέτρα και βύθισμα 14.000 τόνων. Εισήλθε σήμερα το πρωί στα ύδατα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας κατευθυνόμενο στα ναυπηγεία της Βαλτικής όπου κατασκευάστηκε. Στη διάρκεια των δύο ημερών που πέρασε στη θάλασσα το Arktika δοκίμασε τους αλγορίθμους λειτουργίας του πλοίου και την ικανότητα ελιγμών του, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση ο Μουστάφα Κάτσκα, διευθυντής της Atomflot, της εταιρίας που είναι υπεύθυνη για τον στόλο των ρωσικών παγοθραυστικών.Αν και πυρηνοκίνητο, το Arktika χρησιμοποίησε ένα πετρελαιοκινητήρα για αυτό το πρώτο ταξίδι. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, μπορεί να διασχίσει 2,8 μέτρα πάγου. Από το 2016, αποτελεί μέρος ενός πιο συνολικού σχεδίου που έχει σκοπό να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα καθ`όλη τη διάρκεια του έτους μέσω του περάσματος Βορρά-Δύσης, που συνδέει τον Ατλαντικό ωκεανό με τον Ειρηνικό ωκεανό μέσω της Αρκτικής. Αναμένεται κυρίως να απλοποιήσει για τη Ρωσία την παράδοση υδρογονανθράκων προς τη νοτιοανατολική Ασία. Οι τελικές δοκιμές του Arktika προγραμματίζονται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 και η λειτουργία του τον Μάιο του 2020.Άλλα δύο παρόμοια πλοία, το "Oural" και το "Sibir", είναι υπό κατασκευή. Η οικονομική ανάπτυξη της Αρκτικής, όπου αντιτίθενται τα συμφέροντα πέντε χωρών, εκ των οποίων η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει οριστεί ως προτεραιότητα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη οικονομική και στρατιωτική δύναμη εκμεταλλευόμενη την υπερθέρμανση και το λιώσιμο των πάγων, που αναμένεται να ανοίξουν νέες εμπορικές διαδρομές στον Μεγάλο Βορρά.KΥΠΕ

 

Χειροπέδες σε δύο νεαρούς ηλικίας 18 και 22 ετών πέρασε χθες βράδυ η αστυνομία στη Λεμεσό, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν πλαστά χαρτονομίσματα.
 


Η σύλληψη τους έγινε όταν 18χρονος πήγε χθες βράδυ σε περίπτερο και επιχείρησε να αγοράσει τσιγάρα αξίας 4.90 ευρώ, πληρώνοντας με πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. Ο υπάλληλος του περιπτέρου που αντιλήφθηκε την απάτη, ενημέρωσε την αστυνομία, μέλη της οποίας έσπευσαν επί τόπου. 

 

Οι αστυνομικοί παρέλαβαν το χαρτονόμισμα και παρά το γεγονός ότι ο 18χρονος έδωσε κάποιες εξηγήσεις για την κατοχή του, συνελήφθη. Μαζί του βρισκόταν επίσης δεύτερος νεαρός ηλικίας 22 ετών, ο οποίος συνελήφθη και αυτός. Οι δύο συνελήφθηκαν για αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού χαρτονομίσματος και απόπειρα απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις.Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους, εντοπίστηκε στην οικία του 22χρονου, ακόμα ένα παρόμοιο χαρτονόμισμα με τον ίδιο αριθμό. Οι δύο νεαροί, φέρονται να παραδέχθηκαν τη διάπραξη των αδικημάτων και το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού, όπου κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθηκαν ελεύθεροι.


ΚΥΠΕ

 

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 2019 η ώρα 11:00π.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (Κτήριο Μ) της Αρχής Λιμένων Κύπρου (Πλατεία Παλιού Λιμανιού) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέματα τις οδοντιατρικές συμβουλές και πρόληψη (θηλασμός, Διατροφή και Τερηδόνα για παιδιά από 6 μηνών μέχρι 18 χρονών).

 

Στη διάλεξη θα μιλήσει η Δρ. Φάνη Πολυκάρπου, Παιδοδοντίατρος.

«ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ»

 

Επίσης στη διάλεξη θα μιλήσει η Δρ. Μαρία Ριζονάκη, Αποκαταστικός Οδοντίατρος.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο και συμβουλές «ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ»

 

Θα έχετε την ευκαιρία να διασκεδάσετε με τον Άγιο Βασίλη.

Θα υπάρχει αλμυρό & ποτό, χριστουγεννιάτικο παζαράκι.

 

dialeksi-odontiatros

 

 

 

Page 1 of 324

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top