Ραφαηλία Μενελάου

Ραφαηλία Μενελάου

Η πυρκαγιά σε Τόχνη και Καλαβασό κατέκαψε 10 εκτάρια από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μεταξύ των δυο κοινοτήτων ενεργοποιήθηκε το Ίκαρος 2, με 7 εναέρια μέσα (4 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 1 ελικόπτερο των Βρετανικών βάσεων, 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας και 1 της Εθνικής Φρουράς ως συντονιστής).

 
Η πυρκαγιά ξέσπασε στη 13:30 μεταξύ των κοινοτήτων Τόχνης και Καλαβασού και κατέκαψε 10 εκτάρια ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 3 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα από ΕΜΑΚ και Λάρνακα, καθώς επίσης και φορητές πυροσβεστικές μονάδες από το Ταμείο Θήρας.


Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς αποδεσμεύτηκαν εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούσαν σε πυρκαγιά στον Αναλιόντα και πραγματοποίησαν ρίψεις νερού στην πυρκαγιά που μαινόταν μεταξύ Καλαβασού και Τόχνης.


Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μεταξύ των δυο κοινοτήτων ενεργοποιήθηκε το Ίκαρος 2, με 7 εναέρια μέσα (4 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 1 ελικόπτερο των Βρετανικών βάσεων, 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας και 1 της Εθνικής Φρουράς ως συντονιστής).


Σημαντική ήταν και η άμεση παρέμβαση των μικρών πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτουν τα κοινοτικά συμβούλια της περιοχής, της Πολιτικής Άμυνας αλλά και η άμεση παρέμβαση εθελοντών κυνηγών με μικρά πυροσβεστικά οχήματα.


Στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης για τελικές κατασβέσεις, αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων και για πλήρη οριοθέτηση και ασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς.


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Αστυνομία διερευνούν τα αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς με όλα τα ενδεχόμενα να είναι υπό διερεύνηση.

 

ΚΥΠΕ

 

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 2 Αυγούστου οι πλήρως εμβολιασμένοι στην ΕΕ ή στις ΗΠΑ πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αγγλία χωρίς να υποχρεώνονται σε δεκαήμερη απομόνωση, εφόσον η χώρα αναχώρησης δεν υπάγεται στην κόκκινη ταξιδιωτική λίστα του Λονδίνου.


Η εξαίρεση καραντίνας ισχύει ήδη από τις 19 Ιουλίου για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι μέσω του εθνικού συστήματος υγείας NHS.


Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, από την ερχόμενη Δευτέρα οι βρετανικές αρχές θα αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ, επιτρέποντας σε ταξιδιώτες να ενωθούν ξανά με συγγενείς και φίλους στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Όσοι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδεύουν προς την Αγγλία θα πρέπει πάντως να υποβάλλονται σε τεστ πριν από την αναχώρηση και σε μοριακό τεστ κατά τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξη.

 

Ο κ. Σαπς ανακοίνωσε επίσης την επανέναρξη των διεθνών κρουαζιέρων.


ΚΥΠΕ

 

Συνολικά 50 εκτάρια ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα έκαψε η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι σε αυτοκίνητο, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού,  και επεκτάθηκε σε χωράφια.

 
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να προχωρούν σε τελικές κατασβέσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Κεττή.


Λόγω της φωτιάς και των πυκνών καπνών, έκλεισαν όλες οι λωρίδες κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου, καθώς και του παλιού δρόμου Λευκωσίας Λεμεσού, παρά την Ακτή του Κυβερνήτη, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί πυκνή τροχαία κίνηση.


Από τις 16:00, τα συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου και του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία.


Η φωτιά, που απείλησε μεμονωμένες κατοικίες, έθεσε σε επιφυλακή τη ναυαγοσωστική μονάδα Λεμεσού, η οποία σε ανάρτηση της στη σελίδα της σε ΜΚΔ, ανέφερε ότι βρισκόταν σε ετοιμότητα, εάν χρειαζόταν, να μεταφέρει δια θαλάσσης πολίτες, με σκάφος διάσωσης.


Σύμφωνα με τη Ναυαγοσωστική Μονάδα Λεμεσού, στην περιοχή βρίσκονταν και δυο σκάφη των ΟΥΚ, στο πλαίσιο σχεδίου δράσης, σε συνεργασία με Πολιτική Άμυνα και ΚΣΕΔ, για μεταφορά 100 έως 120 πολιτών.


Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε τελικά, αφού οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποσοβήσουν τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς νοτιότερα.
 

ΚΥΠΕ

 

Στους "8" του μεικτού διπλού στο Ολυμπιακό τουρνουά τένις προκρίθηκαν σήμερα Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς.


Οι δύο πρωταθλητές άφησαν πίσω τους της ήττες και τον αποκλεισμό τους στο μονό και κέρδισαν την ομάδα από τον Καναδά στην οποία αγωνίστηκαν η Γκαμπριέλα Νταμπρόφσκι και ο Φελίξ Οζέρ-Αλιασίμ.


Σάκκαρη και Τσιτσιπάς επικράτησαν με 2-0 σετ, στον πρώτο γύρο του μεικτού διπλού στο Ολυμπιακό τουρνουά τένις, στο «Ariake Tennis Court». Στο πρώτο σετ είχαν επικρατήσει με 6-3 σε 32 λεπτά, και στο δεύτερο σετ με 6-4 σε 35 λεπτά.


ΚΥΠΕ

 

Στους πολίτες στρέφεται ξανά η Παγκύπρια Συντεχνία Επαγγελματιών Καλλιτεχνών (ΠΑΣΥΝΕΚ) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των καλλιτεχνών, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την πανδημία, οργανώνοντας ξανά συναυλία, την 1η Αυγούστου.

 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας, Γιώργος Γιωργαλλέτος, ανέφερε ότι, «αυτό που μας οδήγησε βασικά να οργανώσουμε μια νέα συναυλία, είναι τα πενιχρά δυο επιδόματα που δόθηκαν μετά δυσκολίας και σε ορισμένους καλλιτέχνες, το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζεται και το γεγονός ότι δεν επανήλθαν οι περισσότεροι καλλιτέχνες».


Υπολογίζουμε ότι μόλις το 10% των καλλιτεχνών εργάζεται αυτή τη στιγμή, είπε ο κ.Γιωργαλλέτος, προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι είναι στην ανεργία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βοηθηθούν εκτός από τις δικές τους δυνατότητες και τις εκδηλώσεις στήριξης του κόσμου που οργανώνει η ΠΑΣΥΝΕΚ».
 
Αριθμούμε, συνέχισε, γύρω στα 1,300 μέλη και υπάρχουν και άλλοι τόσοι καλλιτέχνες που δεν ανήκουν σε κάποια Συντεχνία, «αλλά εμείς, ως η μεγαλύτερη Συντεχνία καλλιτεχνών,  οφείλουμε να τρέξουμε και να βοηθήσουμε και γι αυτό οργανώνουμε ακόμα μια εκδήλωση, από τους καλλιτέχνες για τους καλλιτέχνες».
 
«Ως Συντεχνία, εξακολουθούμε να παίρνουμε τρόφιμα, εδώ και 1,5 χρόνο, σε καλλιτέχνες, αλλά μας βοήθησε και ο κόσμος στις δυο μεγάλες διαδικτυακές μας παραστάσεις, που έγιναν τον Ιανουάριο, ενώ τα χρήματα δίνονται σε οικογένειες καλλιτεχνών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», συμπλήρωσε.


Ο Γιώργος Γιωργαλλέτος τόνισε ότι οι καλλιτέχνες «δεν θέλουν επιδόματα, δουλειά θέλουν» και υπέδειξε ότι η Συντεχνία είχε από πέρσι προτείνει στο αρμόδιο Υπουργείο και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, τη διοργάνωση κάποιων παραστάσεων «ώστε ο καλλιτέχνης να δούλευε και να έπαιρνε ένα μεροκάματο».
 
Δυστυχώς, συνέχισε, καμία από τις προτάσεις της ΠΑΣΥΝΕΚ δεν υιοθετήθηκε και «εφησυχάστηκαν με τα επιδόματα» ενώ σημείωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να ζήσει με τις 2.400 ευρώ που μας δόθηκαν συνολικά όλους αυτούς τους μήνες που διαρκεί η πανδημία».


Την ίδια ώρα εξέφρασε και το παράπονο του για τη στάση, όπως είπε, δημοτικών και κοινοτικών αρχών αλλά και κομμάτων, έναντι των Κύπριων καλλιτεχνών, αφού διοργανώνονται μεγάλες συναυλίες με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες «και είναι λυπηρό που τον Κύπριο καλλιτέχνη τον έχουν παραγκωνισμένο και ξεχασμένο». «Με το κόστος μιας τέτοιας συναυλίας για έναν Έλληνα καλλιτέχνη θα μπορούσαν να πληρωθούν 100 Κύπριοι καλλιτέχνες», είπε.


Η Συντεχνία, πρόσθεσε ο κ.Γιωργαλλέτος τροχοδρομεί κάποιες συναντήσεις με αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και πολιτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί ένα τρίτο επίδομα «που δεν θα μας σώσει μεν, αλλά θα είναι μια ανάσα για ν’ αντέξουν ακόμα λίγο κάποιοι καλλιτέχνες».


Η συναυλία της 1ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί τόσο με φυσική παρουσία κοινού, έξω από το κέντρο «Πέραμα» και το «Don RestoBar» στη Λεμεσό, με συμβολική είσοδο 5 ευρώ, ενώ θα μεταδίδεται και διαδικτυακά στο www.soldoutticketbox.com, όπου το κοινό θα μπορεί να κάνει τις εισφορές του.
 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΝΕΚ, η συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη, θα αρχίσει στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ενώ σε αυτήν θα συμμετάσχουν πέραν των 30 καλλιτεχνών, «σε ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα».


Η ζωντανή εκδήλωση θα γίνει με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με σύστημα κρατήσεων, ενώ για πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνεί στο 70001055.

 

ΚΥΠΕ

 

Την Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021, οι μονάδες δειγματοληψίας rapid tests που λειτουργούν μέσω του προγράμματος ελέγχου του Υπουργείου Υγείας, θα βρίσκονται στις ακόλουθες τοποθεσίες:


Λεμεσός (18 σημεία)
Πλατεία «Γρηγόρη Αυξεντίου», Λεμεσός 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

ΤΕΠΑΚ, Κτίριο «Τάσσος Παπαδόπουλος», Αγία Ζώνη (Γωνία Ιφιγενείας και Θέμιδος) 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

ΚΣΤ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού - Παναγίας Τριχερούσας, Κάψαλος 8.30 π.μ.-1 μ.μ.

Χώρος στάθμευσης αρτοποιείου «Σίγμα», Κάψαλος (Οδός Αγίας Φυλάξεως, δίπλα από Scandia) 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Ι’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού - Χαλκούτσας, Μέσα Γειτονιά 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

ΚΔ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού – Αποστόλου Βαρνάβα, Κάτω Πολεμίδια 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

ΚΕ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού – Εκάλης 2 μ.μ.-6 μ.μ.

Δημαρχείο Ύψωνα 8.30 π.μ.-5.30 μ.μ.

My Mall Limassol 8 π.μ.-7.30 μ.μ.

Δημοτικός χώρος στάθμευσης, πρώην ταβέρνα «Σκάρος», Γερμασόγεια 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Ξενοδοχείο Atlantica Oasis, Γερμασόγεια (προθάλαμος ξενοδοχείου) 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Β’ Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Γερμασόγειας 8.30 π.μ.-1 μ.μ.

Α’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου 2 μ.μ.-6 μ.μ.

Κοινοτικό Στάδιο Ερήμης 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου Λεμεσού 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Κοινοτικό Συμβούλιο Πελενδρίου 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Αίθουσα πρώην ΣΠΕ Πάχνας 9 π.μ.-1 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Πάνω Πλατρών 3 μ.μ.-5.30 μ.μ.


Λάρνακα (9 σημεία)
Δημοτικό Σχολείο «Ζήνων», Περιοχή Καμάρες, Λάρνακα 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Δημοτικό Σχολείο Μιχαλάκη Παρίδη, Δροσιά (ΚΒ) 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη, Λάρνακα 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Δημοτικό Σχολείο Λειβαδιών (ΚΑ) 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Κίτιο Αθλητικό Κέντρο 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Α’ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Β’ Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Α’ Δημοτικό Σχολείο Ξυλοτύμπου 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

ΚΕΠΟ Λευκάρων 9 π.μ.-5.30 μ.μ.


Λευκωσία (23 σημεία)
Λευκόθεο Κλειστό Γυμναστήριο, Έγκωμη 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Έγκωμη (εξέδρα αποφοιτήσεων, δίπλα από καφετέρια) 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Εκκλησία Αγίου Σπυρίδωνα, Λευκωσία (πίσω από τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού) 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία (κάτω μέρος της Πλατείας, κάτω από την γέφυρα)
7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Β’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου (ΚΑ) 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Δ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς (ΚΑ) 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Γυμνάσιο Παλουριώτισσας (είσοδος από Οδό Λυσίππου) 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Α’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου (ΚΑ) 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Β’ Δημοτικό Σχολείο Λατσιών (ΚΑ) 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Α’ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας (ΚΑ – Αγίας Παρασκευής και Αγίου Νικολάου) 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Mall of Cyprus, Στρόβολος (υπόγειος χώρος στάθμευσης) 8 π.μ.-7.30 μ.μ.

Δημοτικό Σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης», Στρόβολος 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Δημοτικό Σχολείο Ακρόπολης (ΚΑ) 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους, Γέρι 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Εκκλησία Αγίου Νικολάου, Κάτω Δευτερά 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Nicosia Mall 8 π.μ.-7.30 μ.μ.

Β’ Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοτριμιθιάς 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Α’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Κοινοτικό Συμβούλιο Αρεδιού 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Πλατεία Αναλιόντα 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς 9 π.μ.-5.30 μ.μ.

Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου Τυλληρίας 2 μ.μ.-6 μ.μ.


Πάφος (6 σημεία)
Πρώην Οικία Επάρχου, Πάφος (Οδός Γρίβα Διγενή) 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης», Πάφος (Δυτική Κερκίδα, Πύλη Α1, πρώην Παφιακό Στάδιο) 8 π.μ.-7 μ.μ.

King’s Avenue Mall, Πάφος (κεντρική είσοδος) 8 π.μ.-7.30 μ.μ.

Α’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Πόλεως Χρυσοχούς 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Νέα Εκκλησία Χριστού Γεννήσεως, Τάλα 9 π.μ.-5.30 μ.μ.


Αμμόχωστος (7 σημεία)
Πνευματικό Κέντρο Μητροπολιτικού Ναού Παραλιμνίου 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Α’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Γ’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου 7.30 π.μ.-6.30 μ.μ.

Ιερός Ναός Αγίας Νάπας, Αγία Νάπα 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.

Α’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Κέντρο Ενηλίκων Δερύνειας 8.30 π.μ.-6 μ.μ.

Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους 7.30 π.μ.-7.30 μ.μ.


Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες οφείλουν απαραίτητα να προσκομίζουν αποδεικτικό ταυτότητας (π.χ. Ταυτότητα, Άδεια Οδήγησης, Διαβατήριο, κτλ), για σκοπούς ταυτοποίησης.

 

ΚΥΠΕ

 

Κάθε Παρασκευή θα μπορούν να εμβολιάζονται και τα άτομα που δεν είναι δικαιούχοι ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ.


Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, από την Παρασκευή, 6 Αυγούστου, και κάθε Παρασκευή, στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) θα μπορούν να εμβολιάζονται και τα άτομα που δεν είναι δικαιούχοι ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ.


Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.


ΚΥΠΕ

 

Page 1 of 1663

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top