Ραφαηλία Μενελάου

Ραφαηλία Μενελάου

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος επέστρεψε το πρωί της Παρασκευής στο ιδιωτικό νοσοκομείο King Edward VII μετά από την επιτυχή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε την Τετάρτη λόγω προϋπάρχουσας καρδιακής πάθησης στο μεγάλο νοσοκομείο St Bartholomew’s.


Η νεότερη ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ αναφέρει ότι ο 99χρονος Δούκας του Εδιμβούργου αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για έναν αριθμό ημερών για τη συνέχιση της αγωγής που λαμβάνει.


Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο προ 18 ημερών λόγω λοίμωξης. Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στο οποίο υποβλήθηκε σε επέμβαση.


Πριν από δέκα χρόνια είχε διακομιστεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Κέμπριτζ από το βασιλικό κτήμα του Σάντριγχαμ όπου βρισκόταν λόγω πόνων στο στήθος. Είχε διαγνωστεί με φραγμένη στεφανιαία αρτηρία.


Το Παλάτι, εν τω μεταξύ, αναμένει όπως και η υπόλοιπη Βρετανία τη συνέντευξη της Δούκισσα πως και του Δούκα του Σάσεξ στην Όπρα Γουίνφρεϊ, που θα προβληθεί στις ΗΠΑ την Κυριακή.


Σε νεότερο απόσπασμα της συνέντευξης που προβλήθηκε από το CBS το μεσημέρι, η Μέγκαν Μαρκλ δηλώνει ότι αισθάνεται «απελευθερωμένη» μετά από την αποχώρησή της από τη βασιλική οικογένεια.


ΚΥΠΕ

 

Κρίσιμη εβδομάδα η επόμενη, αφού την Τρίτη συναντώνται στο Προεδρικό Μέγαρο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επιδημιολόγοι, με σκοπό να αξιολογήσουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας, μετά και από την αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς και την αύξηση του αριθμού νοσηλευομένων, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.


Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, για την ώρα το άνοιγμα της εστίασης, που έχει αποφασιστεί για τις 16 Μαρτίου, δεν κινδυνεύει, όπως επίσης δεν κινδυνεύει και η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων στις τάξεις τους.
 
Ωστόσο, οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τους δύο πλέον γνωστούς παράγοντες, που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια, η οποία αποτυπώνεται στις νοσηλείες ασθενών.


Οι ειδικοί πρόκειται να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιδημιολογική εικόνα, ενώ δεν αποκλείεται να του παρουσιάσουν και εισηγήσεις για περαιτέρω χαλαρώσεις από τις 16 Μαρτίου, εάν και εφόσον δεν επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
 
Εξάλλου, όπως αναφέρει στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, η συνάντηση που καθορίστηκε την Τρίτη είναι επίκαιρη όσο ποτέ, αφού μέχρι τότε θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, για τις τάσεις που θα επικρατούν, ενώ το θέμα θα μπορεί να εξεταστεί σφαιρικά σε σχέση με το κατά πόσον είναι ανησυχητική ή όχι η αύξηση που παρατηρείται και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, υπό την καθοδήγηση πάντα των ειδικών.


Η ίδια πηγή αναφέρει ότι αν και επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία λόγω της αύξησης των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς και της αύξησης των νοσηλευομένων τις τελευταίες μέρες, εντούτοις το άνοιγμα της εστίασης συνεχίζει να προσανατολίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων.


Ωστόσο, ο φόβος για πισωγύρισμα με το που θα βγει το λουκέτο από εστιατόρια και καφετέριες παραμένει, συμπληρώνει η ίδια πηγή.

 «Θα είναι δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές. Η πίεση θα είναι τρομερή. Προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι μέχρι τις 16 Μαρτίου. Για την ώρα ισχύει το άνοιγμα της εστίασης, παρόλο που υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων», σημειώνει.


Το ζήτημα της άρσης της απόφασης για άνοιγμα της εστίασης θα τεθεί στο τραπέζι εάν και εφόσον η αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων και νοσηλευομένων είναι ραγδαία.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι επιμένουν σε μικρά βήματα μέχρι το τέλος του μήνα, που θα αυξηθεί  περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία αναμένεται να φτάσει το 40% με 45%.


Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το θέμα της επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης, καθώς και το πρωτόκολλο που ήδη ετοιμάζεται για τον τρόπο λειτουργίας τους. 


ΚΥΠΕ


 

Στη Γραμμή Βοήθειας 1480, η οποία έχει ως στόχο να παρέχει σε παιδιά, νέους/νέες, γονείς, εκπαιδευτικούς και στο ευρύτερο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, αναφορικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, απευθύνθηκαν  συνολικά 3.106 άτομα, σημειώνοντας αύξηση στον αριθμό κλήσεων προς τη Γραμμή κατά 139,48%, σε σχέση με το 2019.

 
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ως συντονιστής του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου στη σχετική ανακοίνωση προσθέτει ότι ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κλήσεων, οφείλεται, κυρίως, στην πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 και προσθέτει ότι κρίνεται ανησυχητική  η διαπίστωση ότι, κατά τη σχετική περίοδο, τετραπλασιάστηκαν οι αναφορές περιστατικών διαδικτυακής αποπλάνησης-Grooming, όπου ενήλικα/άγνωστα άτομα, σε κοινωνικά δίκτυα, ενθάρρυναν ανήλικα παιδιά να εμπλακούν σε δραστηριότητες σεξουαλικής φύσεως


Συγκεκριμένα  οι 1.857 κλήσεις (59,79%), από το σύνολο των κλήσεων, δεν σχετίζονταν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, αλλά αφορούσαν σε πληροφόρηση για την πανδημία (π.χ., συμπτωματολογία, τρόπους προστασίας, μέτρα πρόληψης σε εργασιακούς χώρους) και στην ανάγκη πληροφόρησης του κοινού, αναφορικά με τα επιδόματα και τα βοηθήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠΚΑ).


Αναφορικά με τα 1.249 περιστατικά, που αφορούσαν στις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, αυτά ήταν κατά 14,48% αυξημένα, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αναφορικά με το φύλο των 1.249 ατόμων που κάλεσαν στη Γραμμή Βοήθειας 1480, το 61,09%  (763 άτομα) ήταν κορίτσια/γυναίκες και το 38,91% (486 άτομα), ήταν αγόρια/άντρες.


Για το προφίλ των καλούντων, αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των ατόμων, που κάλεσαν για βοήθεια και υποστήριξη, ήταν ενήλικα άτομα, 95,52% (1193 άτομα). Μόνο 56 άτομα, από το σύνολο των 1249 καλούντων, δηλαδή ποσοστό 4,48%, ήταν ανήλικα άτομα (έως 18 χρονών), τα οποία χρησιμοποίησαν τη Γραμμή Βοήθειας 1480, για να αναφερθούν σε προσωπικές τους δυσκολίες στο Διαδίκτυο.


Αναφορικά με τους λόγους επικοινωνίας με τη Γραμμή, τα περισσότερα αιτήματα, για το έτος 2020, σχετίζονταν με περιστατικά, που αφορούσαν την κατηγορία ηλεκτρονικό έγκλημα (27,46%), δηλαδή, περιστατικά που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση παραβίασης της ιδιωτικότητας (hacking), οικονομικής απάτης ή κλοπής ταυτότητας. Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός των κλήσεων προς τη Γραμμή Βοήθειας 1480, αφορούσε στην αντιμετώπιση περιστατικών διαδικτυακού εκφοβισμού (20,10%), περιστατικά τα οποία σημείωσαν ποσοστιαία αύξηση, κατά 2,04%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό των αναφορών προς τη Γραμμή Βοήθειας 1480 αφορούσε, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων - τεχνική υποστήριξη (13,93%) (π.χ., πώς να δημιουργήσουν ή να διαγράψουν έναν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα, πώς να θέσουν ρυθμίσεις ασφαλείας σε ψηφιακές συσκευές), καθώς, επίσης, και ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο προστασίας των προσωπικών δεδομένων (10,49%), τη διαδικτυακή φήμη (5,44%) καθώς, επίσης και περιστατικά που αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικού εκβιασμού/ εξαναγκασμού – Sextortion (3,20%).


Ανησυχητική κρίνεται η διαπίστωση ότι, κατά τη σχετική περίοδο, τετραπλασιάστηκαν οι αναφορές περιστατικών διαδικτυακής αποπλάνησης-Grooming, όπου  ενήλικα/άγνωστα άτομα, σε κοινωνικά δίκτυα, ενθάρρυναν ανήλικα παιδιά να εμπλακούν σε δραστηριότητες σεξουαλικής φύσεως (π.χ., αποστολή φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου). Επιπρόσθετα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, τριπλασιάστηκαν σχεδόν οι αναφορές περιστατικών Sexting, δηλαδή η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, αλλά και εικόνων (φωτογραφίες και βίντεο) με σεξουαλικό περιεχόμενο, μεταξύ των εφήβων.


Επιπλέον, κατά την περίοδο αυτή, οι λειτουργοί της Γραμμής Βοήθειας 1480 κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σημαντικό αριθμό περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης (32 περιστατικά), που αφορούσαν σε αποστολή ή σε κοινοποίηση ανεπιθύμητου σχετικού περιεχομένου και σχολίων καθώς, επίσης και να αντιμετωπίσουν περιστατικά, όπου έφηβοι ανέφεραν ότι δέχονταν μηνύματα από άγνωστα διαδικτυακά προφίλ, με στόχο να συμμετέχουν σε παιχνίδια πρόκλησης, ώστε να εκτελέσουν μια σειρά επικίνδυνων πράξεων, συμπεριλαμβανομένων και πράξεων αυτοτραυματισμού.


Όλοι οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στη Γραμμή Βοήθειας 1480, καλώντας, χωρίς χρέωση, στον αριθμό 1480 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 9.00 - 13.00 & 15:00 – 18:00, και Σάββατο 10:00 – 13:00) ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. καθώς, επίσης, και μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (https://www.cybersafety.cy/helpline-report) ή μέσω ηλεκτρονικής συνομιλίας (chat) (https://www.cybersafety.cy/helpline-chat).
 

ΚΥΠΕ

 

Τρίτο κύμα θα εκδηλωθεί αν ο κόσμος δει την αποκλιμάκωση ως ευκαιρία να καταπατήσει την εφαρμογή των μέτρων, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, η οποία είπε ότι μέχρι την επίτευξη του στόχου ενός επιθυμητού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να επιδοθούμε σε αγώνα δρόμου, ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα θετικά κρούσματα χαμηλά.


Η κ. Κολιού, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, θεωρεί ότι πως μέχρι να επιτευχθεί υψηλή εμβολιαστική κάλυψη «πρέπει να ριχθούμε σε ένα αγώνα δρόμου, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά και να μην εξαντληθούν τα αποθέματα αντοχών σε σχέση με την επάρκεια του συστήματος υγείας».


Όπως σημείωσε, αν αυτό γίνει κατορθωτό «τότε σίγουρα θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση», ωστόσο, πρόσθεσε πως «αν αφήσουμε να εκραγεί ένα κύμα και δεν προσέξουμε και δούμε την αποκλιμάκωση ως ευκαιρία να καταπατήσουμε την εφαρμογή των μέτρων -και μιλώ για τον κόσμο- τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα».


Σε σχέση με την αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς και την αύξηση των νοσηλευομένων, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, η κ. Κολιού είπε πως «αναμενόταν σε κάποιο βαθμό αύξηση», για να σημειώσει ότι «το πόσο θα αυξηθούν θα φανεί τις επόμενες μέρες και αν θα είναι πραγματικά ανησυχητική αυτή η αύξηση ή όχι».

Ερωτηθείσα για την αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα σε μαθητές το τελευταίο διάστημα, η κ. Κολιού εξέφρασε την ανησυχία της, λέγοντας ότι η αύξηση ενδεχομένως να οφείλεται και στις μεταλλάξεις των στελεχών του ιού που επικρατούν αυτή τη στιγμή.


Εξήγησε πως κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι μικρές ηλικίες είχαν κάποιου βαθμού αντοχή στο ιό, για να σημειώσει πως αυτή τη στιγμή «φαίνεται ότι προσβάλλονται πιο εύκολα, λόγω ενδεχομένως των μεταλλάξεων».

 

Σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία εντοπίστηκε και στην Κύπρο, η κ. Κολιού ανέφερε πως παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα σε μικρές ηλικίες.

«Επομένως», είπε, «έχουμε να κάνουμε με ένα διαφοροποιημένο ιό, ο οποίος είναι αρκετά πιο μεταδοτικός».


Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα από το ECDC που έλαβε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα οποία ανιχνεύθηκε σε συνολικά 31 δείγματα από την Κύπρο το βρετανικό στέλεχος του ιού, η κ. Κολιού ανέφερε ότι «όλες οι εμφανίσεις μεταλλαγμένων στελεχών μας ανησυχούν».


Όπως είπε, «εκτός από το βρετανικό στέλεχος, στην Κύπρο κυκλοφορεί και το κυπριακό στέλεχος του ιού Β1-258, το οποίο περιλαμβάνει και τη βρετανική μετάλλαξη», σημειώνοντας ότι «στην ουσία έχουμε σε μεγάλο βαθμό τη βρετανική μετάλλαξη».

«Σίγουρα μας ανησυχεί και είναι ένα πρόβλημα, το οποίο εύχομαι να μην κορυφωθεί», είπε.


Αναλύοντας περαιτέρω το θέμα των μεταλλάξεων, είπε πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται και όταν έχουν απεριόριστες δυνατότητες πολλαπλασιασμού σε μια χώρα, που δεν τηρούνται μέτρα και εκδηλώνονται κύματα από τη νόσο, χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί, τότε ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του ιού φέρνει δυνατότητες μεταλλαγής και εμφάνισης στελεχών με αυξημένα πλεονεκτήματα, όπως η αυξημένη μεταδοτικότητα».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να εμφανιστούν και άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, για να σημειώσει ότι «πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα με την εμβολιαστική κάλυψη».   


Απαντώντας σε ερώτηση για το κυπριακό μεταλλαγμένο στέλεχος και αν είναι υπεύθυνο για την αντίσταση μείωσης των κρουσμάτων, η κ. Κολιού ξεκαθάρισε ότι το κυπριακό μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να ευθύνεται για την πιο ευρεία μετάδοση, προσθέτοντας ότι η μείωση των κρουσμάτων προκύπτει μόνο από τα μέτρα και από το εμβόλιο.


ΚΥΠΕ

 

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξαρτήτων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Π.Ο.Α.Σ.Ο.) με ανακοίνωση για την 8η Μαρτίου δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση για καταπολέμηση κάθε είδους διάκρισης και βίας έναντι των γυναικών.
 

Διαπιστώνει ότι υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα καταπίεσης και νοοτροπίες παλαιότερων εποχών και διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας, προσθέτοντας ότι δεν είναι αρκετές μόνο οι νομοθεσίες και οι εξαγγελίες για να καταργηθούν πλήρως οι διακρίσεις.
 

Περαιτέρω η Ομοσπονδία αναφέρει ότι τάσσεται ενάντια σε οποιανδήποτε διάκριση σε βάρος της γυναίκας, με σκοπό να καταπολεμηθεί κάθε είδους διάκριση και βία (σωματική και λεκτική) και προσθέτει ότι οι οργανώσεις και η κοινωνία έχουν χρέος απέναντι στις Γυναίκες και οφείλουν να πράξουν το καθήκον τους με κάθε δυνατό τρόπο.

ΚΥΠΕ

Τα Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 είναι τα εξής:


1. Νικηφόρου Χριστίνα
Σπύρου Κυπριανού 18Α, ανατολικά διασταύρωσης Νίκου Παττίχη με Σπύρου Κυπριανού, απέναντι από Mega Electric, Λεμεσός
25320042

 


2. Παστελλάς Κώστας
Γλάδστωνος 88, έναντι Ελληνικής Τράπεζας, Λεμεσός
25344040, 25727221


 

3. Χριστοφόρου Νεοφύτα
Χριστάκη Κράνου 60, από Round About Γερμασόγειας προς κέντρο πόλης, 1ο φανάρι αριστερά, στα 50 μέτρα αριστερά, Γερμασόγεια
25338700, 99908486

 


4. Ιωάννου - Καμενίδου Γιάννα
Λεωφ. Φραγκλίνου Ρουσβελτ 255Ε, Ζακάκι, έναντι αρτοποιείου Sunfresh, Λεμεσός
25715315, 25715716

 

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την επιλογή του τραγουδιού με τίτλο EL DIABLO από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της «Γιουροβίζιον».


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, προσθέτει ότι η απάντηση του Ρ.Ι.Κ. στα πολλά επικριτικά σχόλια, ότι δήθεν το τραγούδι υπέχει άλλους συμβολισμούς και ότι πρέπει να δούμε τι κρύβεται πίσω από την πρώτη ανάγνωση των στίχων του, είναι υποκριτική και σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί σοβαρό ή και πειστικό επιχείρημα ενός κρατικού πολιτισμικού οργανισμού.


Καλεί, τέλος, τους αρμοδίους να συνειδητοποιήσουν ότι το  Ρ.Ι.Κ. δεν είναι ιδιωτική εταιρεία ούτε κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν νομιμοποιείται να δρα αυθαίρετα, όταν πρόκειται για ένα διεθνή Διαγωνισμό και για ένα θέμα που άπτεται απόλυτα της πολιτισμικής φυσιογνωμίας του λαού μας, σπαταλώντας αφειδώς τα χρήματα των φορολογουμένων, μάλιστα σε περίοδο βαθιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
 

ΚΥΠΕ

 

Page 1 of 1235

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top