Ραφαηλία Μενελάου

Ραφαηλία Μενελάου

Θα υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) για επίτευξη των κοινών στόχων, που είναι το καλό της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέα Κυπριανού και τον Βοηθό Επίτροπο, Ανδρέα Ευαγγέλου, με τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών του Οργανισμού και του Υπουργείου.

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΟΑΠ, ο Υπουργός Εσωτερικών συγχάρηκε τον κ. Κυπριανού για τον διορισμό του στη θέση του Επιτρόπου, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στον θεσμό του Επιτρόπου και επισήμανε ότι, θα υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και ΚΟΑΠ για επίτευξη των κοινών στόχων, που είναι το καλό της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου.


Με το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει συμφωνία αναδοχής που προνοεί διάφορους µηχανισµούς ελέγχου και αλληλοενημέρωσης από και προς τον ΚΟΑΠ. Οι µηχανισμοί αυτοί είναι σύμφωνοι πάντα µε τις κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς αλλά και µε τον κώδικα αποτελεσματικής επικοινωνίας µε τους Αναδόχους που εφαρμόζεται από το 2005, αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Προστίθεται πως τα δύο μέρη εξέφρασαν την βάση για περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας τους.
 

ΚΥΠΕ

 

«Νιώθω δικαιωμένος. Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσοστομος, τον οποίο το Μόνιμο Κακουργιοδικειο Λαρνακας Άμμοχωστου που συνεδρίασε σήμερα στην Λάρνακα αθώωσε και απάλλαξε από την κατηγορία του βιασμού που αντιμετώπιζε.

 

Η υπόθεση της κατηγορούσας αρχής, αναφέρει το Κακουργιοδικείο σε ανακοίνωση, στηριζόταν στη μαρτυρία της προπονούμενης η οποία δεν έγινε αποδεκτή και απορρίφθηκε αφού αυτή περιέπεσε σε πολλές αντιφάσεις, ψέματα και αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς σε ουσιαστικά, κυρία και καίρια σημεία.

 

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για σκοπούς προστασίας της ταυτότητας της παραπονούμενης.
 

Εξερχόμενος από την δικαστική αίθουσα ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος συγκινημένος, με δυσκολία και με τρεμάμενη φωνή δήλωσε στο ΚΥΠΕ «νιώθω δικαιωμένος. Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της».


Ο Μιχάλης Πικής, συνήγορος υπεράσπισης του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου, εκ μέρους του πελάτη του δήλωσε πως ο πελάτης του αισθάνεται πλήρως δικαιωμένος με την σημερινή αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου.


Ο Μητροπολίτης τεως Κιτιου, συνέχισε ο κ. Πικής έχει αθωωθεί και απαλλαγεί από την κατηγορία του βιασμού την οποία αντιμετώπιζε.


Το Κακουργιοδικείο μέσα από μια εξονυχιστική ανάλυση της μαρτυρίας έκρινε την παραπονούμενη καθόλα αναξιόπιστη διαπιστώνοντας ότι περιέπεσε σε καίριες αντιφάσεις, προέβαλε ψευδείς ισχυρισμούς τόσο στην κατάθεση της όσο και σε όσα είπε σε άλλους μάρτυρες και σε τηλεοπτική εκπομπή αντιπαραβαλλόμενα μεταξύ τους κατέληξε ο κ. Πικης.

 

ΚΥΠΕ

 

Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα ηλικίας 25 και 32 χρόνων πέρασαν σήμερα τα μέλη της Αστυνομίας, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης με τον 38χρονο Αζέρο, που τελεί υπό κράτηση ως ύποπτος για το σχεδιασμό τρομοκρατικών κτυπημάτων.

 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δυο ύποπτοι συνελήφθηκαν μετά από  επιχείρηση στη Λεμεσό και αύριο αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος κράτησης τους.


Εν τω μεταξύ, ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας μεταφέρθηκε σήμερα ο 38χρονος Αζέρος για ανανέωση του διατάγματος κράτησης του, ενώ χθες ανανεώθηκε για άλλες οκτώ μέρες το διάταγμα προσωποκράτησης 27χρονου, που επίσης συνελήφθη για την υπόθεση.
 

ΚΥΠΕ

 

Η πράσινη μετάβαση θα έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό κόστος και θα πλήξει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όσον αφορά τον σχεδιασμό αυτών των πολιτικών, ούτως ώστε να μην δημιουργήσουν τις στρεβλώσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή να πλήξουν με μη δίκαιο τρόπο κάποιες συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ή την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 12ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, είπε ότι στην μετά την πανδημία εποχή «σίγουρα είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες και η άποψή μου είναι ότι η διαχείριση της οικονομικής πολιτικής μετά την πανδημία θα είναι αρκετά διαφορετική από την προ-πανδημία εποχή, με απίστευτες προκλήσεις, τόσο για την Κύπρο αλλά και για το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι».

«Βιώνουμε κάτι, το οποίο δεν είχε προβλεφθεί, μια κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε κάποιους τομείς της οικονομίας, και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια βιώνουμε κάποιες πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε.

 

Η κύρια εκτίμηση είναι ότι θα είναι κάπως παροδικές, ότι οφείλονται περισσότερο στην προσφορά προϊόντων, ότι έχει διακοπεί και δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε κάποιους τομείς της οικονομίας, στην διακοπή ή μείωση της παροχής του φυσικού αερίου, αλλά και στις καιρικές συνθήκες οι οποίες δημιούργησαν αύξηση σε κάποια προϊόντα, είπε.

«Η δική μου άποψη, δεν θέλω να είμαι αιρετικός, αλλά είναι ότι δεν είμαι τόσο αισιόδοξος», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η πληθωριστική αυτή τάση οφείλεται και σε κάποιο άλλο λόγο.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο και κατά τη διάρκεια της COVID-19 έγιναν απίστευτα μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις και η απάντηση της ίδιας της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ είναι ακόμα μεγαλύτερες κρατικές παρεμβάσεις. Προς αυτό αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το οποίο θα ρίξει ακόμα 700 δισ. στην αγορά, προσθέτοντας ότι «σίγουρα αυτό δεν θα είναι χωρίς προεκτάσεις όσον αφορά την αγορά των πρώτων υλών, την αγορά του σιδήρου, την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων».

 

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη πρόκληση, σημειώνοντας ότι «η οικονομική πολιτική αλλάζει με το Green Deal». Αναγνώρισε ότι «είναι η απάντηση, οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα διαφορετικό πλανήτη πιο φιλικό προς το περιβάλλον», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα είναι εύκολη η πράσινη μετάβαση».

«Η πράσινη μετάβαση θα έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό κόστος. Η πράσινη μετάβαση θα πλήξει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η πράσινη φορολογία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων», είπε. Είναι γι' αυτό, πρόσθεσε, που διατίθενται κονδύλια από πλευράς ΕΕ και εθνικών πόρων ούτως ώστε να βρεθούν εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Αλλά σίγουρα, είπε, «ειδικά για χώρες οι οποίες βασίζονται είτε στο φυσικό αέριο είτε στα ορυκτά καύσιμα, αυτή η μετάβαση δεν θα είναι καθόλου εύκολη».

 

Μέχρι το 2030 πρέπει να μειωθούν οι ρύποι κατά 55%, μέχρι το 2050 πρέπει να υπάρχει η ενεργειακή ουδετερότητα, ανέφερε. Αυτά, σημείωσε, «είναι εύκολα να τα λέμε ως διακηρύξεις αλλά οι πολιτικές δεν θα είναι εύκολες και θα έχουν και κόστος». Άρα, τόνισε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όσον αφορά τον σχεδιασμό αυτών των πολιτικών, ούτως ώστε να μην δημιουργήσουν τις στρεβλώσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή να πλήξουν με μη δίκαιο τρόπο κάποιες συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ή την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Θα υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις», ανέφερε, «θα υπάρχουν προκλήσεις και στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής κατά τη δική μου άποψη». Δεν είναι μέσα στους σχεδιασμούς η αύξηση των επιτοκίων αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε στο επόμενο διάστημα και θα είναι μια πρόκληση για όλους, είπε και αναφέρθηκε στην ευχέρεια δανεισμού. Επισήμανε ωστόσο ότι η ευχέρεια δανεισμού δεν είναι πάντα ο σωστότερος τόπος για να έχεις μια βιώσιμη οικονομία.

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί, είπε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προστατευτεί η βιωσιμότητα της οικονομίας και να μην αφήσουμε την κρίση της COVΙD να μετατραπεί σε κρίση χρέους.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2022 κατά 5,5% και σε παρόμοια επίπεδα το 2023 και το 2024 αν όλα πάνε καλά, τονίζοντας ότι «την βιωσιμότητα την φέρνουν οι μακροπρόθεσμες πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις».

Έκανε επίσης λόγο για το όραμα της Κυβέρνησης να μετατρέψει την Κύπρο σε κέντρο προσέλκυσης επιχειρήσεων στον τομέα υψηλής τεχνολογίας.

 

Απαντώντας σε ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι σίγουρα θα αποκατασταθούν οι αλυσίδες παραγωγής, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».

 

ΚΥΠΕ

 

Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ διοργανώνει την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021, στις 8μ.μ., στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο συναυλία με τίτλο «ΑΠ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ» .

 

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και συμπεριλαμβάνει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Μανώλη Καλομοίρη, Σταύρου Κουγιουμτζή και άλλων υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Δημηνάκη.


Συμμετέχουν οι χορωδίες "Cantus Novus" και "Cantus Novus Femina" υπό την Διεύθυνση της Αγγελίνας Νικολαΐδου. Σολίστ Μαρίζα Αναστασιάδη και Παναγιώτης Θωμά.

 

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο του Λεμεσιανού μουσικοσυνθέτη Δευκαλίωνα Ιακωβίδη με τίτλο «1821». Το έργο το οποίο γράφτηκε για την εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, βρίσκεται στα αρχεία του Ιστορικού Αρχείου και  Κέντρου Μελετών (Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο). Μετά από τόσα χρόνια η παρτιτούρα έγινε διασκευή για χορωδία και ορχήστρα από το μέλος της ορχήστρας εγχόρδων του Δήμου Λεμεσού, Ανδρέα Κελίρη.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.

 

sinavlia-egxordwnlemesou

 

Η Καναδή ερμηνεύτρια Σελίν Ντιόν επρόκειτο να ξεκινήσει ένα νέο σόου τον επόμενο μήνα, με τίτλο "Celine", σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας. Εξαιτίας προβλημάτων με την υγεία της δεν μπόρεσε να ξεκινήσει ούτε τις πρόβες. Έτσι ανέβαλε την πρεμιέρα.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της υποφέρει από "σοβαρούς και επίμονους μυϊκούς σπασμούς". "Είμαι συντετριμμένη", είπε χαρακτηριστικά η Σελίν Ντιόν. "Η ομάδα μου και εγώ δουλεύουμε για το νέο μας σόου, τους τελευταίους οκτώ μήνες και το γεγονός πως δεν θα μπορέσω να κάνω πρεμιέρα τον Νοέμβριο με λυπεί αφάνταστα." Το σόου θα γινόταν σ` ένα νέο θέατρο με τη μεγαλύτερη και ψηλότερη σκηνή της πόλης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

"Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία σας", είπε στην τραγουδίστρια ο Σκοτ Σιμπέλα πρόεδρος του ξενοδοχείου "World Las Vegas".

 

Η Ντιόν είναι σταθερή αξία στο Λας Βέγκας από το 2003, όταν παρουσίασε για πρώτη φορά το σόου της "A New Day" στο Caesar`s Palace. Είναι το επικερδέστερο σόου στην ιστορία του Λας Βέγκας, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 385.000.000 δολάρια σε διάστημα πέντε ετών.

 

ΚΥΠΕ

 

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η υπογραφή του Μνημονίου έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίσκεψης του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου στο ΤΕΠΑΚ, κατόπιν πρόσκλησης του Πρύτανη, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη. 

 
Το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που αποτυπώθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας, διαμορφώθηκε από κοινού, κατόπιν εκτενών συζητήσεων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοινές ερευνητικές δραστηριότητες και οργάνωση κοινών προγραμμάτων σπουδών όλων των κύκλων, ανταλλαγή επιστημονικού, ακαδημαϊκού, διοικητικού προσωπικού καθώς επίσης και φοιτητών για σκοπούς σπουδών και έρευνας, ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού και γνώσης και κοινές ακαδημαϊκές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως συνέδρια και σεμινάρια.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου είχε συναντήσεις με τον Πρύτανη Ζαφείρη, τους Αντιπρυτάνεις του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητές Παντελή Κελίρη και Παναγιώτη Θεοδοσίου, τους Κοσμήτορες των Σχολών, τους Προέδρους των Τμημάτων καθώς επίσης με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη της διοίκησης του Πανεπιστημίου. Έτυχε, επίσης, ξενάγησης στις κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές του ΤΕΠΑΚ, συμπεριλαμβανομένων της ιδρυματικής και δημοτικής βιβλιοθήκης της Λεμεσού.

 

tepak-panepistIONIO-

 

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου που υπογράψαμε σήμερα με τον φίλο Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων μας. Η υπογραφή του Μνημονίου εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου που έχουμε θέσει για ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου μας μέσω της διεύρυνσης και εμβάθυνσης των συνεργειών και συνεργασιών μας με άλλα Πανεπιστήμια»

«Τα Πανεπιστήμιά μας μοιράζονται τις ίδιες αρχές και έχουν κοινές επιδιώξεις και στόχους που συνοψίζονται στο τρίπτυχο ποιοτική εκπαίδευση – έρευνα – καινοτομία. Επίσης, αρκετά από τα προγράμματα σπουδών μας έχουν κοινά γνωστικά αντικείμενα και κοινές αφετηρίες, ενώ και τα δύο Πανεπιστήμια έχουν ως κύριο προσανατολισμό και επενδύουν προς τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, των τεχνών και του πολιτισμού, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρό της αποστολής τους τον άνθρωπο. Το Μνημόνιο ανοίγει ακόμη νέους ορίζοντες συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων  πρακτικών σε θέματα διοίκησης και ανάπτυξης, σε σταθερή και συνεχή βάση, προς αμοιβαίο όφελος», σημείωσε ο Παναγιώτης Ζαφείρης. 

 

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, τόνισε ότι «η πρωτοβουλία της θεμελίωσης μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί την αφετηρία μιας εξωστρεφούς συνέργειας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων τα οποία έχουν έδρα στο πλέον δυτικό και ανατολικό αντιστοίχως άκρο του Ελληνοκυπριακού ακαδημαϊκού χώρου. Δύο δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα συμπράττουν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην έρευνα». 
«Η επίσκεψη στο ΤΕΠΑΚ, κατόπιν της πρόσκλησης του Πρύτανή του Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, καθώς κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα τα οποία εκτιμάται ότι σύντομα θα βοηθήσουν στην επίτευξη των πρώτων απτών αποτελεσμάτων», ανέφερε ο κ. Φλώρος, ο οποίος ευχαρίστησε την Πρυτανική αρχή αλλά και το ακαδημαϊκό και διδακτικό προσωπικό του ΤΕΠΑΚ για την ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία που του επεφύλαξαν. 

 

Page 1 of 1901

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top