Ραφαηλία Μενελάου

Ραφαηλία Μενελάου

Τρεις ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν από τον κορωνοϊό στην Αίγυπτο, ανεβάζοντας τα συνολικά θύματα στα 24. Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκαν 39 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τις συνολικές περιπτώσεις στις 495 σε όλη τη χώρα.
 

 

Εξάλλου, χθες το βράδυ, σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας σε αυτοκινητόδρομο του Καΐρου, που γινόταν λόγω ακριβώς αυτής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ένα μεγάλο φορτηγό έπεσε πάνω σε μία σειρά από 15 αυτοκίνητα και λεωφορεία που περίμεναν τον έλεγχό τους από τις αρμόδιες αρχές, και σκόρπισε το θάνατο σε 18 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους 20.


 
Άλλο πρόβλημα, που καταγράφει ο αιγυπτιακός Τύπος, είναι ότι στη χώρα 19 νοσοκόμοι μολύνθηκαν από τον ιό και τέθηκαν σε καραντίνα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρός τους.
 
Την ίδια στιγμή, 200 τουλάχιστον εστιατόρια ή καφέ έκλεισαν χθες οι αρχές στο Κάιρο, γιατί τα έπιασαν να λειτουργούν.


 
Πάντως, όλο και περισσότεροι Αιγύπτιοι φαίνεται να συνειδητοποιούν το πρόβλημα με τον κορωνοϊό και να λαμβάνουν μέτρα όπως μάσκες, γάντια και παίρνουν προφυλάξεις. Εχουν αρχίσει και οι μαζικές αγορές από τα σούπερ μάρκετ, με τα ράφια να παραμένουν γεμάτα και ελλείψεις στα τρόφιμα δεν υπάρχουν.
 
Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η Αίγυπτος βρίσκεται στη δεύτερη μέρα της νυκτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.
 

 

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι ευχαριστεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Αιγυπτίων που συμμορφώνονται προς τα μέτρα που έχουν τεθεί για να μην επεκταθεί ο φονικός ιός, καθώς από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί, το Κάιρο και όλες οι αιγυπτιακές πόλεις είναι έρημες. 

 

ΚΥΠΕ

 

Διευκρινίσεις για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους δίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
 


Όπως αναφέρει, διευκρινίζεται ότι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι μπορούν να κυκλοφορούν με την πολιτική ταυτότητα ή διαβατήριο και με την εν ισχύ δημοσιογραφική τους ταυτότητα.


 

Επίσης θα πρέπει να φέρουν το υπογεγραμμένο από τον εργοδότη, έντυπο «Α», στο οποίο ρητά θα αναφέρεται ότι ο υπάλληλος του οργανισμού/εκδοτικού οίκου/συγκροτήματος «βρίσκεται σε συγκεκριμένη δημοσιογραφική αποστολή».Ο κ. Νουρής εκφράζει τη πεποίθηση ότι η ΕΣΚ θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε η συγκεκριμένη διευκόλυνση να μην γίνει αντικείμενο κατάχρησης.  

 


ΚΥΠΕ

 

Τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κατέγραψε το περασμένο 24ωρο ο αριθμός των ασθενών του κορωνοϊού που κατέληξαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.Συγκεκριμένα 113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τους 578.Επίσης, τα νεότερα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα ανεβάζουν στα 11.658 επί συνόλου 104.866 εξετασθέντων. Πρόκειται για αύξηση 2.129 κρουσμάτων εντός 24 ωρών.


ΚΥΠΕ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει, με ανακοίνωσή της, τον έντονο της προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της οικονομίας που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ ζητά ενημέρωση για τα μέτρα προτού αυτά παραπεμφθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.  
 
«Ενώ η Κυβερνητική μέριμνα για παροχή ρευστότητας είναι μέτρο εξαιρετικά θετικό και απολύτως αναγκαίο  για την επιβίωση των επιχειρήσεων μέσα στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, η ΟΕΒ ανησυχεί για την σύνδεση της πρόσβασης σε ρευστότητα με την ανάληψη της υποχρέωσης της επιχείρησης να μην απολύσει ως πλεονάζον οποιονδήποτε εργαζόμενο μέχρι το τέλος του 2020» αναφέρει η ανακοίνωση.
 


Σημειώνεται ότι «η ρευστότητα δεν οδηγεί σε ανάπτυξη των επιχειρήσεων, προσφέρει το αναγκαίο οξυγόνο για να μην καταρρεύσουν και να δημιουργήσουν μαζική ανεργία».
 
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, προστίθεται,  αναφέρει επί λέξη: «Καμία επιχείρηση δεν μπορεί υπό τις συνθήκες αυτές να προβεί σε έγκυρους σχεδιασμούς για περισσότερο από μια εβδομάδα, πόσο μάλλον να δεσμευθεί τώρα για διατήρηση όλου του προσωπικού επί έξι μήνες μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Είναι συνεπώς ιδιαίτερα πιθανό, αν τεθούν όροι αυτού του χαρακτήρα να προκύψουν άμεσες μαζικές απολύσεις, κάτι που θα είναι εξαιρετικά επώδυνο.»
 

 

Περαιτέρω, η ΟΕΒ θεωρεί «εξαιρετικά σημαντικό να ενημερωθεί για τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και την προσωρινή αναστολή εργασιών των επιχειρήσεων, ολική ή μερική, πριν από την παραπομπή τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων».
 
«Είναι αδιανόητο», σημειώνει,  «να οριστικοποιηθούν αποφάσεις που καθορίζουν την επιβίωση ή την κατάρρευση των επιχειρήσεων, χωρίς να ενημερωθεί προηγουμένως η ΟΕΒ και να της δοθεί η ευκαιρία να υποβάλει εισηγήσεις».
 
«Απευθύνουμε κατεπείγουσα έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συναρμόδιους Υπουργούς, να ενημερώσουν κλιμάκιο της Εκτελεστικής Επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της  και να της παρασχεθεί η δυνατότητα έκφρασης απόψεων επί της δέσμης μέτρων συνολικά, πριν την παραπομπή τους στην Βουλή για ψήφιση», καταλήγει η ανακοίνωση.

 


ΚΥΠΕ

 

Ελληνικό αεροσκάφος C-130 που θα μεταβεί την Κυριακή 29 Μαρτίου στην Κίνα για να παραλάβει ιατρικό υλικό που παρέχει η χώρα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού θα μεταφέρει και μέρος της βοήθειας της Κίνας προς την Κύπρο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.


 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ πρόκειται για βοήθεια, που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας. Το υλικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μεταφερθεί στην Ελλάδα και από εκεί στην Κύπρο.


 
Ο Πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Huang Xingyuan, είχε αναφέρει την περασμένη Πέμπτη, σε ανάρτησή του στο Twitter, πως απεστάλη στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα ιατρικών προμηθειών, που περιλάμβανε 1.000 προστατευτικές μάσκες τύπου FFP2, στο πλαίσιο της βοήθειας που προσφέρει η Κίνα για ενίσχυση της προσπάθειας περιορισμού της επιδημίας του κορωνοϊού.


ΚΥΠΕ

 

Με νέο διάταγμα του για τα μέτρα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου προχωρεί στην αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων οχημάτων από νωρίς το πρωί την Τετάρτη έως νωρίς το πρωί της 13ης Απριλίου και εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες ατόμων από την απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων, όπως είναι οι διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς και ΑμεΑ ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις για μετάβαση για εξειδικευμένες θεραπείες.Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο διάταγμα, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας από τις 6.00 π.μ. της 25ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00π.μ. της 13ης Απριλίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων οχημάτων.

Προστίθεται ότι εξαιρούνται της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου οι επιχειρήσεις ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών αναλωσίμων και επιχειρήσεις που εμπορεύονται ανταλλακτικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

 


Αναφέρεται επίσης ότι από τις 6.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00 π.μ. της 13ης Απριλίου 2020, εξαιρούνται από την απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων που τέθηκε με το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID –19, Διάταγμα (Αρ. 9) του 2020,ημερ. 23 Μαρτίου 2020 και οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Η μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία και επαφή γονέων και τέκνων, η μετάβαση για εξειδικευμένες θεραπείες για ΑμεΑ ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις.Ο Υπουργός προβαίνει επίσης στην προσθήκη των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στις επιπρόσθετες ουσιώδεις υπηρεσίες που έχουν ήδη καθοριστεί με προηγούμενα διατάγματα.

Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ, άμεσα, με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.


ΚΥΠΕ

 

Αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα μέτρα για τον κορωνοϊό οι συνέπειες θα είναι ασύμμετρες, υπογράμμισε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις.
 
«Σήμερα χάσαμε ακόμα δύο συνανθρώπους μας ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα μέτρα, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο. Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, μείνετε στα σπίτια σας, στα καταφύγια» έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter.
 


Ανέφερε ακόμη ότι «επειδή γίνεται προσπάθεια παρερμηνείας των επεξηγήσεων του Υπουργού Εσωτερικών και του Υφυπουργού Καινοτομίας, θέλω να κάνω ξεκάθαρο: Εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή στα νέα μέτρα, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις».

 


ΚΥΠΕ

 

Page 1 of 448

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top