Ραφαηλία Μενελάου

Ραφαηλία Μενελάου

Άρχισαν ήδη αυτή την εβδομάδα οι κατασκευαστικές εργασίες για την αναβάθμιση του «Πάρκου των Ελαιών» στον Άγιο Σιλά στον Ύψωνα.Όπως δήλωσε στη ΛΕΜΕΣΟΣ, ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου, στο πάρκο θα δημιουργηθούν δύο χώροι με παιχνιδότοπο. Ο ένας θα αφορά παιδιά ηλικίας από 0 – 6 ετών, ενώ ο δεύτερος παιχνιδότοπος θα είναι για ηλικίες από 6 – 12 ετών.Ο κ. Γεωργίου συμπλήρωσε πως στους παιχνιδότοπους θα τοποθετηθεί δάπεδο ασφαλείας, ενώ θα κατασκευαστεί επίσης και στεγασμένος χώρος με παγκάκια για τους γονείς. Ο όλος χώρος θα έχει πλήρη περίφραξη για την ασφάλεια των παιδιών, τόνισε ο δήμαρχος.

 


Αξίζει να σημειωθεί πως το όλο έργο θα στοιχίσει €220.000 και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τις οικογένειες της περιοχής και όχι μόνο.

 


Λίγα λόγια για το Πάρκο των Ελαιών ή αλλιώς το «Πάρκο του Αγίου Σίλα»
Το πάρκο πήρε την ονομασία του από τον Άγιο Σίλα του οποίου η ερειπωμένη Μονή βρίσκεται στον χώρο αυτό. Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 31 Ιουλίου και κάθε χρόνο στον χώρο του πάρκου, πλησίον της Μονής, τελείται πανηγυρικός εσπερινός και θεία λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, γίνεται προσπάθεια αναστύλωσης δύο κελιών στα οποία διέμεναν οι μοναχοί κατά τη λειτουργία της Μονής. Το εμβαδό του πάρκου ξεπερνάει τα 5900m2 και στον χώρο υπάρχει παιδότοπος και χώρος εκδηλώσεων ο οποίος χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις του δήμου.

 

Μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μέσο προστασίας ενάντια στον καρκίνο, ιδίως αν συνδυάζεται με συστηματική σωματική άσκηση, σωστή διαχείριση του βάρους, έλεγχο του σακχάρου και γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο οι οποίοι βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας, όπως τα γονίδιά μας, η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της υγείας μας.

 

Χάρη στο ιδιαίτερο διατροφικό τους προφίλ, ορισμένες τροφές έχουν συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου. Μερικές από τις τροφές με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση είναι φρούτα και λαχανικά και μπορείτε να τις δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery!

 

1-mprokolo

 

 

4-stafulia

 

Πηγή: Reader’s Digest

 

Όσοι μετά τα 50 τους πάνε συχνά σε μουσεία, θέατρα, συναυλίες και εκθέσεις, ζουν περισσότερο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

 

Η ενασχόληση με τις τέχνες και γενικότερα οι πολιτιστικές δραστηριότητες ευνοούν την μακροζωΐα. Οι τακτικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, όπερες, συναυλίες, γκαλερί, εκθέσεις και σε άλλους χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων συνδέονται με περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

 

Μάλιστα, όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό, τόσο το καλύτερο για την υγεία, όπως δείχνει η μελέτη. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι οι τέχνες μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία και βοηθούν στη μάχη κατά της κατάθλιψης, της άνοιας, των χρόνιων πόνων κ.α. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο πολιτισμός συμβάλλει θετικά και στο προσδόκιμο ζωής.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχοβιολογίας και επιδημιολογίας Ντέιζι Φάνκουρτ του Τμήματος Επιστήμης της Συμπεριφοράς και Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο British Medical Journal, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 6.000 άτομα άνω των 50 ετών. Σε βάθος 12ετίας έγινε συσχέτιση της συχνότητας επισκέψεων σε χώρους τέχνης και πολιτισμού με την κατάσταση της υγείας τους.

 

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πήγαιναν σε κάποια παράσταση ή άλλη πολιτιστική εκδήλωση έστω μια-δυο φορές το χρόνο, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν πήγαιναν καθόλου. Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη (31%) για όσους πήγαιναν συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά κάθε λίγους μήνες, και ακόμη μεγαλύτερη για όσους πήγαιναν ακόμη πιο συχνά, π.χ. κάθε μήνα.

«Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία των κοινωνικών παραγόντων στην υγεία. Ο καθένας πρέπει να έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε πολιτιστικές δραστηριότητες», τόνισαν οι ερευνητές και επεσήμαναν ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο για ορισμένες ομάδες όπως οι φτωχοί, οι καταθλιπτικοί και οι μοναχικοί άνθρωποι. Επίσης υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δραστηριότητες σχετικές με την τέχνες και τον πολιτισμό στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

 

Πηγή: https://ygeiamou.gr

 

Αναδημοσίευση από "Διάλογο" - Χρήστος Χαραλάμπους

 

Καλείται ο αρμόδιος υπουργός να υλοποιήσει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Μπορεί η ολοκλήρωση και η λειτουργία του κάθετου δρόμου που ενώνει το λιμάνι της Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο να αποδείχτηκε εξυπηρετική για τη διακίνηση του εμπορίου και να συνέβαλε στον μέγιστο βαθμό στην αποσυμφόρηση της Λεμεσού από την παρουσία των βαρέων οχημάτων, ωστόσο αρκετά είναι τα προβλήματα που ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν εδώ και αρκετό καιρό από την κυβέρνηση.

 

Προβλήματα που έχουν να κάνουν, κυρίως με την ηχορύπανση αλλά και την καλαισθησία του δρόμου σε όλο του το μήκος και από τα οποία υποφέρουν κατά κύριο λόγο οι πολίτες, τα σπίτια ή οι χώροι εργασίας των οποίων εφάπτονται ή βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το δρόμο.

 

Σχετικές είναι οι επιστολές του βουλευτή Λεμεσού του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου προς τον νέο Υπουργό Μεταφορών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, με τις οποίες επαναφέρει τα προβλήματα που υπάρχουν ζητώντας την προώθηση των ενδεδειγμένων ενεργειών ώστε, επιτέλους, να δοθούν λύσεις τις οποίες είχαν υποσχεθεί και οι προκάτοχοί του, αλλά έμειναν στα λόγια.

 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ηχορύπανση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ζητά από τον Υπουργό ενημέρωση σχετικά με την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος του κάθετου δρόμου και ιδιαίτερα στο τμήμα που καλύπτει την κατοικημένη περιοχή Μονοβολικού – Πολεμιδιών.

«Δυστυχώς έχουν παρέλθει πολλά χρόνια υποσχέσεων και δεσμεύσεων, χωρίς να γίνει τίποτα και ο κόσμος διαμαρτύρεται για την ασυνέπεια του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων», αναφέρει ο κ. Γεωργίου, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ενώ τα έργα του κάθετου δρόμου τέλειωσαν πριν από δέκα και πλέον χρόνια, ωστόσο δεν τοποθετήθηκαν τα ηχοπετάσματα, όπως είχε συμφωνηθεί με τους πολίτες οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι αφού έχασαν την κοινή τους ησυχία και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ηχορύπανση.

 

Τοπιοτέχνηση το συντομότερο

Σε ό,τι αφορά το θέμα της τοπιοτέχνησης του δρόμου από το λιμάνι μέχρι και τον κόμβο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ζητείται από τον κ. Καρούσο να παρέμβει ώστε το Υπουργείο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές Λεμεσού και Πολεμιδιών, στην τοπιοτέχνηση των κυκλικών κόμβων, καθώς και των νησίδων.

«Δαπανούμε εκατομμύρια ευρώ για οδικά έργα και απουσιάζει παντελώς η πρόβλεψη για τοπιοτέχνηση και ενώ δόθηκαν υποσχέσεις από τους προκατόχους σας στο Υπουργείο, δυστυχώς περνάνε τα χρόνια, χωρίς να γίνει κάτι», αναφέρει ο κ. Γεωργίου, υποδεικνύοντας ότι «αυτά τα έργα είναι ευρωπαϊκά και υποτίθεται ότι συνδέουν την Κύπρο διαμέσου των λιμανιών με την Ευρώπη, οπότε καταλαβαίνετε τι σημαίνει μια υποβαθμισμένη εικόνα στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και των Κυπρίων».

 

Πηγή: https://dialogos.com.cy

 

Ο Δρ. Ανδρέας Αναγιωτός είναι ο απερχόμενος πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και πριν από λίγες μέρες παρέδωσε τη σκυτάλη στο νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου τον Δρ. Παναγιώτη Ζαφείρη. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ» μιλά για το δύσκολο έργο που είχε η ηγεσία του ΤΕΠΑΚ τα πρώτα χρόνια που ανέλαβε, τα σημαντικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν αλλά και το όραμα για τα επόμενα χρόνια.

 

Η εξασφάλιση έκτασης γης στον οικισμό «Βερεγγάρια», η αύξηση της κρατικής χορηγίας και η διάκριση ως το καλύτερο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μερικά από τα επιτεύγματα της τετραετής θητείας των απερχόμενων πρυτανικών αρχών.

«Θεωρώ ότι αναδείξαμε το ΤΕΠΑΚ εκεί που του αξίζει. Ο καρπός της δουλειάς μας αναγνωρίστηκε τόσο από την Ευρώπη αλλά και από όλο τον κόσμο. Αυτό είχε και αντίκτυπο στα μάτια της κοινής γνώμης στην Κύπρο. Με σοβαρότητα βελτιώσαμε την εικόνα μας και προβάλαμε το έργο που γίνεται από τους επιστήμονες και τους φοιτητές μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

 

anagiwtos

 

 

Το Πανεπιστήμιο σε αριθμούς

«Το 2015 όταν αναλάβαμε είχαμε 14 προπτυχιακά προγράμματα, 30 μεταπτυχιακά και 13 διδακτορικά. Αυτή τη στιγμή ανεβάσαμε τα προπτυχιακά στα 22, τα μεταπτυχιακά στα 31 και τα δικτατορικά στα 14.

Οι φοιτητές μας ανέρχονται στους 2773, το ακαδημαϊκό μας προσωπικό στα 201 άτομα και οι ερευνητικοί συνεργάτες μας στους 204. Ο συνολικός μας προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 10,682,598ευρώ και τα ερευνητικά μας προγράμματα από 206 σε 339», σημειώνει.

 

Όραμα και η αποστολή

Ο κ. Αναγιωτός μιλώντας για το όραμα του Πανεπιστημίου λέει: «να καταστεί ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση, το οποίο προωθεί την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα σε τομείς αιχμής, με στόχο την επιστημονική, τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της χώρας μας».

Όσον αφορά την αποστολή του ΤΕΠΑΚ, σύμφωνα με τον τέως Πρύτανη είναι «να προσφέρουμε ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου και να προάγουμε τη διά βίου μάθηση με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Θέλουμε να παράγουμε και να μεταδίδουμε την επιστημονική γνώση μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας, και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση προκλήσεων στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε καταλυτικός αρωγός της Πολιτείας και της κοινωνίας», συμπληρώνει.

 

Η «παιδική ασθένεια» ξεπεράστηκε

Ο τέως πρύτανης μιλώντας για τις φουρτούνες που πέρασε ο Οργανισμός στις αρχές, είπε πως «αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και εμπόδια στα αρχικά στάδια ιδρύσεως του Πανεπιστημίου.

Έπρεπε να διαχειριστούμε κρίσεις, καταγγελίες τόσο εντός όσο και εκτός ΤΕΠΑΚ. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε σωστή πανεπιστημιακή κουλτούρα και με σωστή διοίκηση, με σκληρή δουλειά από το ακαδημαϊκό προσωπικό αλλάξαμε ρότα και έχουμε ανοδική πορεία».

Τα πράγματα όμως άλλαξαν καθώς, «από το 2015 έχουμε εδραίωση της θετικής δημόσιας εικόνας και αξιοπιστίας του Πανεπιστημίου αλλά και ουσιαστική εμπλοκή στην κοινωνία. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνεπής επικοινωνία με θεσμούς του κράτους, όπως με τα Υπουργεία, την Βουλή, τον Γενικό Ελεγκτή αλλά και τον Γενικό Εισαγγελέα».

Σύμφωνα με έρευνες της κοινής γνώμης το ΤΕΠΑΚ «είναι πολύ πιο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου. Πριν από τέσσερα χρόνια ο δείκτης αξιοπιστίας ήταν στο 5% και το 2019 φτάσαμε στο 6,5%. Αυτή η αύξηση της τάξης του 20% είναι αποτέλεσμα της χρηστής διοίκησης και αντανάκλαση του σεβασμού που υπάρχει στα χρήματα των φορολογουμένων», υπογραμμίζει.

 

slider

 

Κτηριακή Ανάπτυξη

Το ζήτημα της κτηριακής ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, ο απερχόμενος πρύτανης το παρομοίωσε με «μια Οδύσσεια», αναφέροντας ότι, όταν αναλάμβαναν το 2016 οι Πρυτανικές Αρχές, είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές αντιξοότητες. Σήμερα το Πανεπιστήμιο έχει κατορθώσει να αποδεσμεύσει 11 κτίρια που ενοικίαζε έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο, βάζοντας γερές βάσεις για την κτηριακή ανάπτυξή του. Αυτή είναι προγραμματισμένη σε τρεις πόλους. Στον πρώτο πόλο, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανέγερσης τριών νέων κτιρίων, η εξασφάλιση του κτιρίου του πρώην Συνεργατικού Ταμιευτηρίου και η λειτουργία της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης. Επίσης, γίνονται διαβουλεύσεις για απόκτηση του κτιρίου της πρώην Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Στον δεύτερο πόλο λειτουργεί με επιτυχία εδώ και τρία χρόνια ο πρώτος ιδιόκτητος χώρος του Πανεπιστημίου, η Κλινική Αποκατάστασης, ενώ σύντομα ξεκινά ο σχεδιασμός για αξιοποίηση του χώρου ανατολικά του παλιού Νοσοκομείου Λεμεσού αλλά και της Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, η οποία θα μετακινηθεί στα επόμενα χρόνια στον Ύψωνα.

 


Έρευνα και καινοτομία
Ο κ. Αναγιωτός απαρίθμησε στην ΛΕΜΕΣΟΣ μερικά επιτεύγματα στον τομέα της επίτευξης, ερευνητικής αριστείας αλλά και ενίσχυσης της καινοτομίας.

  • Χρηματοδότηση πέραν των €15 εκ. για 40 ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON2020 της Ε.Ε.
  • Εξασφάλιση πέραν των €11 εκ. για 60 ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο του Προγράμματος για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία RESTART 2016-2020 του Ιδρύματος για Έρευνα και Καινοτομία.
  • Χρηματοδότηση ενός εκ των 4 προγραμμάτων που εξασφάλισε η Κύπρος από το πρόγραμμα Η2020 TEAMING, ως Ανάδοχος Φορέας και δημιουργία Κέντρου Αριστείας EXCELSIOR: EXcellence Research Centre for Earth SurveiLlance and Space-Based MonItoring Of the EnviRonment» (έρευνα €35 εκ.). Το Κέντρο Αριστείας EXCELSIOR θα επιφέρει τεράστια ανάπτυξη στο ΤΕΠΑΚ και στην πόλη της Λεμεσού, τοποθετώντας το Πανεπιστήμιο στο διεθνή χάρτη Έρευνας και Καινοτομίας.
  • Συμμετοχή ως Συνεργαζόμενος Φορέας στο Πρόγραμμα TEAMING με το ακρώνυμο RISE και δημιουργία Κέντρου Αριστείας με θέμα «Research Centre οn Interactive Μedia, Smart Systems and Emerging Technologies», στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών.
  • Ίδρυση Κέντρου Έρευνας Καρκίνου (Cancer Research Center) σε συνεργασία με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και μεγάλα ερευνητικά κέντρα καρκίνου σε Γερμανία, Ελλάδα και Ισραήλ.
  • Εξασφάλιση της μιας και μοναδικής έδρας του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (European Research AreaERA Chair) της UNESCO, στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EU ERA Chair on Digital Cultural Heritage) (χρηματοδότηση €2,5 εκ.)

 

Βερεγγάρια, μια «νέα πόλη»

Ο Δρ. Αναγιωτός σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα είναι η εξασφάλιση 90.000 τ.μ. γης στον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια», στα Κάτω Πολεμίδια, όπου θα ανεγερθούν, στο πλαίσιο του Γ` πόλου ανάπτυξης, φοιτητικές εστίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, πανεπιστημιακά εργαστήρια και κέντρα καινοτομίας.

«Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη διαδικασία χωροθέτησης των κτιρίων και σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, για εξασφάλιση δανείου προς κάλυψη του κόστους ανέγερσης των ιδιόκτητων εστιών», τόνισε.

 

Οι εστίες του Αρχιεπισκόπου

Ο κ. Αναγιωτός αναφέρει ότι «η επένδυση αυτή θα στοιχίσει συνολικά 14 εκατομμύρια ευρώ και θα ανεγερθούν σε χρόνο ρεκόρ δύο μεγάλα κτήρια.

Οι διακόσιες κλίνες που θα μας δοθούν σε συνδυασμό με τις ιδιόκτητες πεντακόσιες στα Πολεμίδια, που θα είναι έτοιμες το 2022, θα ανακουφίσουν το πρόβλημα στέγασης και υψηλών ενοικίων που υπάρχει στην πόλη». Στην περιοχή θα γίνει δίκτυο με λεωφορειάκια που θα πηγαινοέρχονται και θα συνδέουν αυτές τις εστίες με το Βερεγγάρια και το κέντρο της πόλης».

anagiwtos2

 

Αξιοποίηση του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ

Παράλληλα ο καθηγητής Αναγιωτός δηλώνει την ανακούφιση και την χαρά του για την πρόσφατη επίτευξη συμφωνίας με το Δήμο Λεμεσού και τον ΚΟΑ, για την ανακατασκευή του, μετά την χορηγία 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Θα επιδιορθώσουμε αυτό τον χώρο προς όφελος των φοιτητών αλλά και της κοινωνίας. Στόχος μας είναι η βέλτιστη χρήση του ΓΣΟ, η ασφάλεια και η χρηστή διαχείριση της χορηγίας ώστε να παραδώσουμε ακόμη ένα έργο στην Λεμεσό. Οι εργασίες επιδιόρθωσης θα αρχίσουν σύντομα και αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2021 να παραδοθεί έτοιμο για χρήση», είπε.

 

tepak-1

 

Πρώτο σε κατάταξη ελληνόφωνο πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο χαίρει διεθνούς αναγνώρισης αφού καταγράφει σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια.

Βρίσκεται στις δυο από τις τρεις σημαντικότερες και παγκοσμίου φήμης λίστες κατάταξης, την Times Higher Education και Shanghai List, ενώ έχει συνεχή ανοδική πορεία στο "The World University Rankings".

Εκεί το ΤΕΠΑΚ είναι το πρώτο από τα πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα.


Ο κ. Αναγιωτός θεωρεί ότι η τεράστια πρόοδος στο ΤΕΠΑΚ δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε άριστη συνεργασία με τους Αντιπρυτάνεις τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τις Διοικητικές υπηρεσίες, την Σύγκλητο και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου.
 

 

anagiwtos-tepak

Λίγα λόγια για τον Δρ. Ανδρέα Αναγιωτό
Ο Δρ. Ανδρέας Αναγιωτός ήταν Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ των ετών 2015 με 2019 αλλά και Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών.
Σπούδασε Μηχανολογία/Αεροδιαστημική Μηχανική στο Boston University (USA) και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αεροδιαστημική Μηχανική στο Georgia Institute of Technology (USA), όπου απέκτησε και το διδακτορικό του. Από το 1991-2007 δίδαξε στο University of Alabama at Birmingham ενώ διετέλεσε και Διευθυντής των ερευνητικών εργαστηρίων Βio fluids and Echocardiography Laboratories των οποίων ήταν ο ιδρυτής. Έχει ιδρύσει επίσης το BiOLISYS στο ΤΕΠΑΚ, η έρευνα του οποίου χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το FP7- Marie-Curie Program.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Μηχανική Ρευστών - Εφαρμογές Μηχανολογίας στην Ιατρική.
Εφαρμογές: Συστήματα υπερήχων και μαγνητικής απεικόνισης, σχεδιασμό και ανάπτυξη καρδιοκυκλοφορικών μοντέλων με υπολογιστική μηχανική ρευστών, βασισμένη σε αποτελέσματα απεικόνισης, εμφυτεύματα και συσκευές καρδιοκυκλοφορικού συστήματος.
Έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά καθώς και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.
Το 2008 διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού και αργότερα του Τμήματος των Μηχανολόγων. Στη συνέχεια ήταν αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου και από το 2012-2015 Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.
Το 2015 εκλέχθηκε πρύτανης για 4 χρόνια.

 

Όλα έγιναν σήμερα, στις 11.00 το πρωί, όταν μία 69χρονη γυναίκα  έχασε τη ζωή της μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στα Καλά Νερά, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο.

 

Σοκ προκαλεί το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Βόλο, όταν σκύλος ράτσας πίτμπουλ, έκοψε κομμάτια από το πρόσωπο και τον λαιμό της ιδιοκτήτριάς του, όταν αντιλήφθηκε πως εκείνη είχε πεθάνει!Όλα έγιναν σήμερα, στις 11.00 το πρωί, όταν μία 69χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στα Καλά Νερά, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο.

 


Η γυναίκα φαίνεται ότι αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, και έχασε τις αισθήσεις της στην κουζίνα του σπιτιού, την ώρα που ο σύζυγός της απουσίαζε.


 

Μόλις επέστρεψε στην οικία του, εντόπισε τη γυναίκα του πεσμένη στο πάτωμα και τον σκύλο του, ράτσας πίτμπουλ, να είναι από πάνω της και να την δαγκώνει.
 


Η γυναίκα έφερε βαθιά τραύματα στο κεφάλι και στον λαιμό και αίματα σε πολλά σημεία του κορμιού της.

 


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σκύλος, μόλις κατάλαβε ότι η γυναίκα ήταν νεκρή όρμησε επάνω της και την δάγκωσε με μανία.Σε κατάσταση πανικού ο σύζυγος ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου, έφτασε στο σημείο, όπου διαπίστωσαν τον θάνατο της άτυχης γυναίκας.Πηγή: TheNewspaper

 

Ο 23χρονος PANAYOT PANOV από  τη Βουλγαρία έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στις 4.15 τα ξημερώματα, στη λεωφόρο Αγίου Ιλαρίωνος στο Καϊμακλί.


Ο άτυχος νέος ήταν συνοδηγός σε όχημα το οποίο συγκρούστηκε σε πάσσαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο των ερευνών της για την πρόκληση του τροχαίου, η Αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει ποιος ήταν ο οδηγός του οχήματος.


 
Στο δελτίο Τύπου για το τροχαίο η αστυνομία αναφέρει ότι κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ως συνοδηγός ο 23χρονος, παρεξέκλινε της πορείας του, με αποτέλεσμα να κτυπήσει σε σιδερένιο ηλεκτρικό πάσσαλο και να ακινητοποιηθεί.


 
Συνέπεια της σύγκρουσης, ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του PANAYOT, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου ο επί καθήκοντι ιατρός πιστοποίησε τον θάνατό του.
 


Σύμφωνα με την Αστυνομία στο πίσω κάθισμα του οχήματος, εντοπίστηκε τραυματισμένος 19χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία.
 


Η Αστυνομία παρακαλεί οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε σε σχέση με τις συνθήκες πρόκλησης του θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος, να επικοινωνήσει με την Τροχαία Λευκωσίας ή με τον Πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460.ΚΥΠΕ

 

Page 1 of 356

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top