Εφημερίδα Λεμεσός

Εφημερίδα Λεμεσός

Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Nunc auctor mauris tempor leo aliquam vel porta ante sodales. Nulla facilisi. In accumsan mattis odio vel luctus.

Με πανδημοτική συγκέντρωση, οι κάτοικοι του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρήσει το κτίριο της πρώην ΣΠΕ Πολεμιδιών στον Δήμο Αμμοχώστου.

 

Σε ομιλία του, ο δήμαρχος, Νίκος Αναστασίου, ανέφερε ότι, από τον Μάρτιο του 2019, ο Δήμος Κ. Πολεμιδιών εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο κτίριο, με τα αρμόδια υπουργεία να παρουσιάζονται θετικά ως προς το αίτημα, ωστόσο, παρά την αποστολή σχετικών επιστολών, δε λήφθηκε καμία γραπτή απάντηση, ενώ δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση σε πρόσφατες προσπάθειες τηλεφωνικής επικοινωνίας.

 

Στις 2 Απριλίου, πρόσθεσε, ενημερώθηκε από τον ίδιο τον δήμαρχο Αμμοχώστου, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρησή του, για τις ανάγκες μεταστέγασης του Δημαρχείου Αμμοχώστου. Ο κ. Αναστασίου επεσήμανε, δε, πως «το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί το πρώτο ακίνητο που απέκτησε η ΣΠΕ Πολεμιδιών και αποτελεί για εμάς, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας», υποδεικνύοντας ότι, τίποτα άλλο δεν παραχωρήθηκε στον δήμο από την τεράστια ακίνητη περιουσία που υπάρχει στα Πολεμίδια και που πέρασε στα χέρια της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ).

 


Συνεχίζοντας ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχει κατανόηση για την αναγκαιότητα μεταστέγασης του Δήμου Αμμοχώστου και πως υπάρχουν αρκετά άλλα κτίρια στα Πολεμίδια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ενώ υπενθύμισε ότι ο δήμος έχει αποστείλει ήδη σχετική επιστολή προς τον ΠτΔ, ζητώντας ανάκληση της απόφασης.

 

17015497938313152969542524776158616665001484n


Το συγκεκριμένο κτίριο, κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών «είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Πολιτισμού μας, της ιστορίας μας και κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει». Κατά τη διάρκεια της πανδημοτικής συγκέντρωσης, διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τη νεοσυσταθείσα «ομάδα πρωτοβουλίας περιφρούρησης του δικαιώματος διατήρησης του ιστορικού κτιρίου ΣΠΕ Πολεμιδιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες του».

 


Πέραν από την ανάκληση της απόφασης, οι Πολεμιδιώτες ζητούν από το Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρήσει άμεσα το κτίριο στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών και να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, ότι «προϋπόθεση αποδοχής του κτιρίου είναι να μην έλθει σε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε άλλο σώμα ή φορέα το διεκδικεί».
Την ίδια ώρα, η ομάδα πρωτοβουλίας προειδοποιεί πως, αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, θα προχωρήσει στη λήψη πιο δυναμικών μέτρων, ενώ τονίζει την αμέριστη συμπαράσταση της προς το Δήμο Αμμοχώστου «ο οποίος δίκαια διεκδικεί χώρο στέγασης στη Λεμεσό».

 

 

 

«Η ποιότητα ζωής των δημοτών της Λεμεσού είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη, ειδικά την τελευταία πενταετία» τονίζει η εθνομουσικολόγος Αγγελίνα Σωτηρίου επισημαίνοντας ότι «για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι πρόβλημα μόνο της τρέχουσας δημοτικής αλλά υπάρχουν χρόνια προβλήματα και κανένας δεν ενδιαφέρεται». 

 

 

«Ουκ ολίγες φορές ενημέρωσα τις αρχές»
«Από το 2001 που επέστρεψα στη πόλη μας από τις σπουδές μου προσπάθησα ΟΥΚ ολίγες φορές να ενημερώσω τις αρχές, προσπάθησα να τους δώσω να καταλάβουν ότι τότε υπήρχε ευρωπαϊκή προοπτική και τώρα είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση και σε καμία ευρωπαϊκή πόλη δε λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Υπάρχει άρνηση να καταλάβουμε ότι η καλή ποιότητα ζωής είναι αντίστοιχη προς το πόσο ευτυχισμένος είναι ένας άνθρωπος που ζει σε μία πόλη και η κακή ποιότητα ζωής είναι πόσο δυστυχισμένος είναι. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ δυστυχισμένη που ζω στον Δήμο Λεμεσού. Και πόσο μάλλον στο συγκεκριμένο σημείο», αναφέρει η κα Σωτηρίου εμφανώς απογοητευμένη. 

 


«Έχω δύο σπίτια να διαχειριστώ μιας και έχω και ηλικιωμένους γονείς και είναι απαράδεκτο να μην έχω χώρο στάθμευσης επειδή η πολυκατοικία που ζω χτίστηκε πριν το 1974 και δεν υπήρχαν οι πολεοδομικοί κανονισμοί. 
Με σωρεία παρανομιών και προβλημάτων, μηδενική ανταπόκριση από τις δημοτικές αρχές, με το να έχω υποβάλει γραπτώς πράγματα τα οποία δεν έχουν υιοθετηθεί ποτέ και μου λένε ότι δεν τα βρίσκουν απλά. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος να γίνει αχθοφόρος κυριολεκτικά και να παρκάρει στη βιβλιοθήκη κουβαλώντας πράγματα ώστε να εφοδιάσει το νοικοκυριό του 500 μέτρα μακριά. Ούτε να κάνει 30 με 40 λεπτά κύκλους για να πάει όχι απλά να πιει καφέ, ούτε για να ψωνίσει, αλλά για να πάει στο σπίτι του», τονίζει. 

 

 

Θόρυβος και ανεξέλεγκτη ρίψη πυροτεχνημάτων
Η κα Σωτηρίου επισημαίνει ότι «ο θόρυβος και η οχληρία είναι ακόμη ένα πρόβλημα. Το διπλανό μου κτίριο είναι δημοτική περιουσία (δωρεά α. Παπαδοπούλου) και μας επισκέπτονταν αρουραίοι. Επίσης θα ήθελα να μιλήσω για τα πυροτεχνήματα, ένα θέμα που αφορά τη μείζονα Λεμεσό, καθώς και για τις διαφορές εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται χωρίς κανένα έλεγχο και επίβλεψη, όσον αφορά τη διάρκεια και την ένταση στον ήχο και τον τρόπο που τοποθετούνται κάποια μεγάφωνα και δεν υπάρχουν όροι παραχώρησης. 

 


Τις ώρες που πραγματοποιούνται αυτά τα πράγματα που συνήθως είναι βράδια σαββατοκύριακου δεν υπάρχει λειτουργός στον οποίο να πάρουμε τηλέφωνο για να παραπονεθούμε και πρέπει να υποφέρουμε σιωπηρά. Υπήρχε περίπτωση που ξεκίνησαν από τις 6 το απόγευμα και τελείωσαν στις 12 τα μεσάνυχτα. 

Η αστυνομία είναι ένα τεράστιο θέμα γιατί δεν έρχεται εφόσον υπάρχουν ξεκάθαρες παραβιάσεις του νόμου».

 

 

Δεν ενημερώνουν την Αστυνομία
Οι δημοτικές υπηρεσίες οι οποίες όφειλαν να ενημερώνουν την αστυνομία και να ζητούν την παρέμβασή τους δεν το πράττουν. Περιμένουμε από τον δημότη να τα βάλει με το διπλανό μαγαζάτορα ο όποιος παρανομεί; Ο οποίος μαγαζάτορας ενδεχομένως να έχει και διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο;

 

 

Δεκατρείς προτάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης μας προτείνει μέσω της εφημερίδας «Λ», ο βουλευτής ΔΗΚΟ Λεμεσού, Πανίκος Λεωνίδου.

 

1. Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί ξενοδόχοι, καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και άλλοι επαγγελματίες στη Λεμεσό, από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας.

 


2. Δημιουργία κοινωνικών εστιών για φιλοξενία αστέγων και άπορων οικογενειών για αντιμετώπιση των υψηλών ενοικίων. Ανέγερση πρόσθετων φοιτητικών εστιών και άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού στον Γ’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ στην περιοχή Βερεγγάρια στα Πολεμίδια.

 


3. Ριζική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ενίσχυση με ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κτιριακές υποδομές, κλίνες και αναλώσιμα.

 


4. Δημιουργία δεύτερου Νοσοκομείου υπό τη μορφή Κέντρου Αποκατάστασης και Φροντίδας για ηλικιωμένους, ασθενείς και τραυματίες που χρήζουν μακροχρόνιας ιατρικής περίθαλψης και υποστήριξης. Αύξηση των Ιατρικών Κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ύπαιθρο.

 


5. Εκπόνηση σχεδίου πόλης και καταρτισμός νέου πολεοδομικού και επιχειρηματικού μοντέλου, με βάση το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτυγχάνει την ισόρροπη και ισότιμη λειτουργία των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης, Οικονομία – Περιβάλλον - Κοινωνία. Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει: 
• Να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
• Να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από την κοινωνία των πολιτών.
• Να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την ιστορικότητα της πόλης. 
• Να συνδέεται επαρκώς και αρμονικά με τον υπόλοιπο αστικό ιστό.
• Να προσθέτει θετικά στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου. 

 


6. Αξιοποίηση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και δημιουργία μηχανισμών ανάπτυξης καινοτόμων εταιρειών και εταιρειών γνώσης βασισμένες στην έρευνα. Ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου για την πόλη μακριά από «αρπαχτές» τύπου διαβατηρίων.

 


7. Ισορροπημένη γεωγραφικά ανάπτυξη, ώστε να τύχουν αναβάθμισης τα νεκρά/παραμελημένα σημεία (π.χ. Ζακάκι, Αγία Φύλα, Άγιος Νικόλαος κλπ). Τα τοπικά σχέδια αποδείχθηκαν ανεπαρκή, αφού η ανάπτυξη γίνεται μέχρι σήμερα αποσπασματικά και ανομοιόμορφα (π.χ. παραλιακό μέτωπο, κέντρο πόλης, περιφέρεια).

 


8. Δημιουργία Πολιτιστικών υποδομών (θεατρικοί χώροι, βιβλιοθήκες κ.α.) σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεγάλων αναπτύξεων.

 


9. Αναβάθμιση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού και άλλων αρχαιολογικών χώρων με στόχο την προσέλκυση ντόπιων και ξένων επισκεπτών. 

 


10. Δημιουργία δημοτικών διαμερισμάτων Αγίας Φύλας και Ζακακίου και ένταξή τους στον Δήμο Λεμεσού, στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

 


11. Ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας για μεγαλύτερη αξιοποίηση των δρόμων από πεζούς και ποδηλάτες.

 

 
12. Δημιουργία χώρων πρασίνου και γραμμικών πάρκων και αξιοποίηση του ποταμού Κούρρη με στόχο την τουριστική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. 

 


+1. Εκπόνηση από τον ΚΟΑ ενός γενικού σχεδιασμού για δημιουργία αθλητικών κέντρων στην πόλη και επαρχία, για την υγιή ενασχόληση των νέων και την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού.

 

 

«H Λεμεσός αποτελεί ένα δήμο πολιτισμού και ταυτόχρονα πολλών προβλημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος βουλευτής με το ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, Ντίνος Νικολαΐδης. 


Κάνοντας αρχή στην απαρίθμηση των προβλημάτων, αναφέρθηκε στην καθαριότητα, η οποία δεν είναι στα επίπεδα που έπρεπε να είναι. «Υπάρχει μία γενικότερη ακαταστασία στους δρόμους, για την οποία ευθύνεται σύμφωνα με τον ίδιο ο υπερπληθυσμός των αυτοκινήτων. Αυτό έχει συνέπειες τόσο στην ρύπανση της ατμόσφαιρας, όσο και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αφού οι ρύποι προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία», εξήγησε.


Η ανακύκλωση, για τον κ. Νικολαΐδη αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς πιστεύει πως θα έπρεπε εν έτει 2021 να βρίσκεται σε πολύ υψηλό ποσοστό. Όπως ανέλυσε, αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση προς τον κόσμο, για το πώς πρέπει να διαχειρίζεται σωστά τα σκουπίδια του. Δηλαδή πρέπει πρώτα να επιτευχθεί η μείωση των απορριμμάτων, έπειτα η ανακύκλωση και τέλος ο κόσμος να προχωρήσει σε κομποστοποίηση. 


Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θεωρεί πως οι δημοτικές υπηρεσίες είναι φιλικές προς το κοινό, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε πως δεν είναι καθόλου. Συγκεκριμένα, έδωσε το παράδειγμα των τεχνικών υπηρεσιών, οι οποίες εξυπηρετούν κόσμο από τις 8:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι. «Σε αυτές τις τρεις ώρες δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μία τεράστια πόλη, ενώ τον Αύγουστο είναι κλειστές. Σίγουρα πρέπει οι υπάλληλοι να πάρουν τις άδειές τους, αλλά η ζωή δεν σταματά», συμπλήρωσε.

 
Όσον αφορά την ταυτότητα της Λεμεσού, θεωρεί πως αυτή εντοπίζεται στους πολλούς δημόσιους της χώρους και ειδικά στο Παραθαλάσσιο Πάρκο της Επίχωσης. «Ο περίπατος στην παραλία είναι ένα έργο που δεν κόστισε πάρα πολλά λεφτά, εκτός από αυτό του Μόλου, όμως άλλαξε το χαρακτήρα της πόλης και έφερε τον κόσμο πιο κοντά στο παραλιακό μέτωπο. Θα ήταν ευχής έργον να συνεχίζει μέχρι το νέο λιμάνι», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού Ντίνος Έλληνας, σε συνέντευξή του στη «Λ», μίλησε για όλα όσα θαυμάζει αλλά και τον προβληματίζουν στην πόλη του. 


Για αρχή, μας ξεκαθάρισε πως ναι μεν η Λεμεσός είναι όμορφη και ελκυστική τόσο για τους Κύπριους όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως  είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρήζει καθημερινής έγνοιας και φροντίδας. 


«Όλα μαζί συνάδουν στο να έχουμε μια πόλη πού να προσφέρει στον επισκέπτη, αλλά κυρίως στον πολίτη της όλα εκείνα τα δεδομένα που να ομορφαίνουν την καθημερινότητά του. Θέλουμε μία πόλη ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα», συμπλήρωσε. 

Πράσινη Λεμεσός

Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και στο φυσικό περιβάλλον, το οποίο θεωρεί πως στερούμαστε αφού ο Δήμος Λεμεσού σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται ως πράσινος. «Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος σεβασμός προς το περιβάλλον και να αξιοποιήσουμε τα ήδη υφιστάμενα πάρκα, ώστε να γίνουν πιο πράσινα και ελκυστικά. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν σε όλες τις συνοικίες της πόλης πάρκα και οι πράσινοι πνεύμονες να συνδέονται μεταξύ τους», είπε.

Έργα που σημάδεψαν την πόλη

Τα έργα που έχουν σημαδέψει την πόλη, σύμφωνα με τον συνεντευξιαζόμενο τα τελευταία χρόνια είναι πρώτο απ’ όλα το παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα ο Μόλος. Επίσης, πιστεύει πως η Μαρίνα Λεμεσού που έχει φέρει αρκετούς επισκέπτες από άλλες πόλεις, ενώ παράλληλα έφερε ζωή σε ένα παραμελημένο μέτωπο. Το τρίτο έργο που μας ανέφερε είναι η ανάπτυξη στο Λανίτειο, με την αναμόρφωση του σταδίου και την ολική διαμόρφωση των χώρων πρασίνου. «Αποτελεί έναν πράσινο πνεύμονα 110.000 τετραγωνικών μέτρων και στο κέντρο της πόλης, όπου στο άμεσο μέλλον θα γίνουν κι’ άλλες αναπτύξεις. 

Θέσεις εργασίας

Σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό που έχει πάρει η πόλη ως «οικονομική πρωτεύουσα», ο κ. Έλληνας συμφώνησε και συμπλήρωσε πως αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι η Κύπρος έχει μικρή φορολογική επιβάρυνση, αλλά και επειδή είναι πολύ ελκυστική. 
«Αυτό ισοδυναμεί με διάνοιξη θέσεων εργασίας, ενώ ας μη ξεχνάμε πως όταν το καζίνο στη Λεμεσό αποτελεί ήδη λόγο για πολλούς συμπολίτες μας να εργαστούν.

Κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το τελευταίο θέμα που μας ανέλυσε ήταν το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η πόλη μας, τονίζοντας πως υπάρχει θέμα στις υποδομές και τις ασφαλτοστρώσεις. «Για να έχουμε αναπτύξεις στη Λεμεσό, πρέπει να αναπτυχθούν πρώτα οι υποδομές. Δεν αρκεί να δίνονται άδειες οικοδομής σε χώρους που χρήζουν εμπορικής χρήσης, ενώ οι δρόμοι μπροστά από αυτές που περνούν χιλιάδες αυτοκίνητα και πεζοί να είναι χάλια», λέει χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας μας ανέφερε πως πιστεύει  ότι οι μονοδρομήσεις οδών, κυρίως στο κέντρο της πόλης, θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό.

 

Σε συνέντευξή του στην «Λ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό Κώστας Κώστα μίλησε για τα σημαντικά έργα υποδομής που έχουν γίνει στην πόλη μας τις τελευταίες δεκαετίες, τα οποία βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα της πόλης, αλλά και την ποιότητα ζωής των δημοτών. «Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία παραμένουν ακόμη ανοιχτά και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συμβολή του δήμου, αλλά και του κεντρικού κράτους», ξεκαθαρίζει. 


Το πιο σημαντικό από αυτά τα προβλήματα, ο κ. Κώστα θεωρεί την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να υφίστανται καθημερινά πολύωρη ταλαιπωρία. «Πιστεύω ότι οι συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι τριτοκοσμικές. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, στον μεγαλύτερο δήμο της Κύπρου και στη δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία, να έχουμε ένα υποτυπώδες νοσοκομείο», είπε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει προς τη βελτίωση της κατάστασης, πιστεύει πως είναι η στελέχωση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών, αφού πλήθος κόσμου περιμένει ουρές, γιατί δεν υπάρχει ο σωστός αριθμός γιατρών και νοσηλευτών. 

Να προχωρήσει άμεσα ο Β’ Πόλος ΤΕΠΑΚ
Να σημειωθεί πως το νοσοκομείο, συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του δεύτερου πόλου του Πανεπιστημίου του ΤΕΠΑΚ. «Για αρχή να υπογραμμίσω πως είμαι και εγώ υπερήφανος ως Λεμεσιανός για το πανεπιστήμιο της πόλης μας, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία ανά το παγκόσμιο. Αναπτύσσεται συνεχώς και ειλικρινά χαίρομαι, γιατί όλοι όσοι έκαναν μάχη για να φέρουν το πανεπιστήμιο στο κέντρο της πόλης, σήμερα έχουν δικαιωθεί», τονίζει. 
Παράλληλα, συμπληρώνει πως δόθηκε ζωή στο ιστορικό κέντρο και ανάσα στις επιχειρήσεις, ενώ συντηρήθηκαν και διασώθηκαν κτίρια τα οποία πιθανότατα να κατεδαφίζονταν. 
Σήμερα όμως, το πανεπιστημιακό ίδρυμα «ασφυκτιά» μέσα στις εγκαταστάσεις που έχει και θα ήταν θετικό να προχωρούσε η ανάπτυξή του με νέες σχολές στον Β’ Πόλο, δηλαδή στην Τεχνική Σχολή και το Παλαιό Νοσοκομείο.

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το κυκλοφοριακό. Πρέπει επιτέλους να βρεθούν λύσεις, επισημαίνει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε να λυθεί το πρόβλημα. «Πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του ΣΒΑΚ και η ανάλογη πίεση στο κεντρικό κράτος για κοντύλια. 
Η πόλη μας αξίζει ένα βιώσιμο σύστημα αστικών συγκοινωνιών και μετακινήσεων, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η εφαρμογή της Μελέτης θα βελτιώσει από τη μια την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος (μείωση της ρύπανσης, των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας) και από την άλλη θα κάνει τη Λεμεσό πιο ελκυστική στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (γρήγορη και οικονομική μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, περισσότερες θέσεις εργασίας)», τόνισε ο βουλευτής.

Πλημμύρες και καθαριότητα
«Επιπρόσθετα, θα ήθελα να θέσω το ζήτημα με τις πλημμύρες που υφίσταται η Λεμεσός κάθε χειμώνα.  Ελπίζω πως με τα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν, θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα, ειδικά όταν υπάρχουν έντονες βροχές στο κέντρο της πόλης», είπε.
Ψηλά στις προτεραιότητες θεωρεί πως πρέπει να βρίσκεται η καθαριότητα η οποία, δυστυχώς βλέπει να εξελίσσεται σε πολύ σοβαρό πρόβλημα. «Με το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στο Βατί, υπάρχει απόρριψη μπαζών, κλαδεμάτων και άχρηστων σε διάφορα σημεία της πόλης, αυθαίρετα», παρατηρεί.  
Ο κ. Κώστα πιστεύει πως η καθαριότητα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο «παντρεύεται» με αυτό του πράσινου. «Τα πάρκα μας οφείλουμε να τα αναβαθμίσουμε και να τα αυξήσουμε. Θα ήθελα πολύ να δω στη Λεμεσό ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, αφού ο μεγαλύτερος πράσινος πνεύμονας της πόλης εντός δημοτικών ορίων είναι ο δημόσιος κήπος», επισήμανε.

Περιοχή του Καρνάγιου και Ακταία Οδός
Ιερό για τον ίδιο είναι και το θέμα της Ακταίας οδού, το οποίο τον απασχολεί ιδιαίτερα, αφού το έχει θέσει και ως θέμα στη βουλή. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα ολοκληρώσει τον δρόμο από το Ζακάκι μέχρι τον Πύργο. Είναι σαν ένα πάζλ που το συγκεκριμένο κομμάτι λείπει, ώστε να συμπληρωθεί η συνοχή του παραλιακού μετώπου. Με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, θα μεγαλώσει το παράθυρο της Λεμεσού προς τη θάλασσα. Με το σχεδιασμό που υπάρχει θα αξιοποιηθούν πλήρως τα βιομηχανικά κτίρια που υπάρχουν και έχουν τεράστια ιστορική σημασία. Αυτό το κομμάτι είναι το μόνο που δεν έμεινε απλά αναξιοποίητο, αλλά η σημερινή του εικόνα είναι τραγική» δήλωσε ο κ. Κώστα, προσθέτοντας ότι «εκεί πρέπει να γίνει ένα πράσινο γραμμικό παραθαλάσσιο πάρκο που να το χαίρονται οι δημότες».

Ψηλά κτήρια και ρύπανση της θάλασσας
Τέλος, μίλησε για τα ψηλά κτίρια και ξεκαθάρισε πως κανένας δε διαφωνεί με την οικοδομική τους ανάπτυξη, αφού έδωσαν δουλειά στον κόσμο. Αυτό που τον προβληματίζει είναι πως γίνονται άναρχα, χωρίς σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό. «Στο τοπικό σχέδιο Λεμεσού, υπάρχουν περιοχές καθορισμένες για τέτοιου είδους κτίρια και σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει κανένα από αυτά», εξηγεί.
Επιπρόσθετα, τον ανησυχεί η ρύπανση της θάλασσας και η απόρριψη των αποβλήτων, λόγω των εκσκαφών, «τα οποία δυστυχώς παίρνουν άδεια από το Τμήμα Περιβάλλοντος». Ως μια πόλη που προσελκύει ποιοτικό τουρισμό, δεν είναι δυνατόν να έχει βρώμικες θάλασσες, γιατί άλλωστε τίθεται θέμα της υγείας των κολυμβητών τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Την ανάγκη για παρακίνηση της Λεμεσού σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής ήταν το κίνητρο που ώθησε στη διεξαγωγή της έρευνας από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό» με την IMR και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λ», ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης. 

 


Όπως είπε, στόχος ήταν να διαφανεί: Τι πρέπει να ενθαρρυνθεί; Πού μειονεκτεί; Σε ποια έργα φείδεται; Ποια να βελτιώσει; Τι να υποκινήσει; Τα ευρήματα εάν αναγνωστούν σωστά, θα είναι ένα εξαιρετικό αναλυτικό εργαλείο για την πρόοδο και την προχωρητική εξέλιξη της πόλης, σημείωσε. 
Ακολούθως, ο κ. Αρμεύτης ανέλυσε στην εφημερίδα μας τα αποτελέσματα, που έχουν κυρίως ως αναφορές, τη θάλασσα το πράσινο, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό, τα οποία παραθέτουμε αυτούσια. Ταυτόχρονα, εξάγει τα συμπεράσματά του και κάνει τις δικές του προτάσεις, ούτως ώστε να βελτιωθούν τα «κακώς κείμενα» και να καλυτερεύσει η ποιότητα ζωής των δημοτών της πόλης.

 

Θαλάσσιο μέτωπο

Φαίνεται πως η σχέση του Λεμεσιανού με τη θάλασσα έχει αποκατασταθεί. Τα έργα που έχουν γίνει για την ανάδειξη της θάλασσας ώστε να κατευθύνει μια διαδραστική σχέση και επαφή του πολίτη με το στοιχείο της, έχουν ανταποκριθεί και πριμοδοτήσει την ποιότητα ζωής του. Όχι μόνο ορίζουν ως παραλιακό δήμο τη Λεμεσό στην ερώτηση για την ταυτότητά της, αλλά απαντούν καταιγιστικά ότι οι δραστηριότητες που απολαμβάνουν περισσότερο στην πόλη είναι το περπάτημα/ποδηλασία στο παραλιακό μέτωπο. Ξεχωρίζοντας ως πιο σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στη Λεμεσό, εκείνα της Μαρίνας, του Πολυλειτουργικού Πάρκου της Επίχωσης/Μόλου και του παραλιακού δρόμου/μετώπου. 
Τι σημαίνει αυτό; Τα έργα που έγιναν μέχρι τώρα για την ενίσχυση του υγρού στοιχείου, έχουν όντως ενθαρρύνει και ζωντανεύσει τη σχέση του Λεμεσιανού και ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη του για υποδομές που υγιαίνουν την ποιότητα ζωής του. 
Έχοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, οι προθέσεις μας πρέπει να είναι να διαφωτίσουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη σχέση, ενδυναμώνοντας τα έργα που προτρέπουν την επαφή των ανθρώπων με τη θάλασσα. 

 


Περιβάλλον και υποδομές

Η καθαριότητα ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που φαίνεται να επισημαίνουν οι Λεμεσιανοί και οι πλημύρες οι οποίες φαίνεται πως δεν αντιμετωπίστηκαν ακόμα, είναι θέματα που δεν πρέπει να προσπεράσουμε. Ωστόσο πρέπει να δούμε το ζήτημα πιο ολιστικά. 
Οι περιβαλλοντικές υποδομές θέλουν μια εκ νέου προσέγγιση. Πράσινα σημεία με καλύτερη οργάνωση, αλλαγή στην κουλτούρα και στη διαχείριση αποβλήτων, η ανακύκλωση με δομές και διαμόρφωσή της ως τρόπο ζωής, η ανάπτυξη υποδομών κυκλικής οικονομίας και αειφορίας, τα έργα όμβριων υδάτων με νέες τεχνολογίες και σύγχρονη δομική δεξιότητα, θα λύσουν τα προβλήματα που οι συμπολίτες μας βιώνουν και δηλώνουν ως αγνοημένα από το δήμο. 

 

 

Δίκτυα διασύνδεσης 

Πρόταση της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό» είναι επίσης η σύνδεση και ανάδειξη των 30km μεταξύ αρχαιολογικών χώρων (Κούριο μέχρι Αμαθούντα) ενοποιώντας τες με μπλε διαδρομές και ποδηλατόδρομο. 
Επιπρόσθετα, να ζωντανέψουμε τους περιαστικούς χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως της  Αλυκής Ακρωτηρίου, Φράγματα Πολεμιδιών – Κούρρη - Γερμασόγειας. Τέτοια επινοητικά δίκτυα αναβαθμίζουν την κυκλοφοριακή και εκδρομική ρουτίνα του Λεμεσιανού.

 

armeuti2-

 

Συνοικίες  (πόλη των 15 λεπτών)

Η ποιότητα ζωής πρέπει να μεταφερθεί και στις γειτονιές και τις συνοικίες. Να δημιουργηθούν δομές πολιτισμού, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και στη μικροκλίμακα γειτονιών, ώστε να διαθέτουν όλες τις υποδομές και διασυνδέσεις με τρόπο που να αναβαθμίζεται η καθημερινότητα των κατοίκων. Φαίνεται πως η πόλη δεν έχει μεταρρυθμιστεί προς όφελος των συνοικιών όσο περίμενε και ήθελε ο δημότης. Πρέπει να ενοποιηθούν οι συνοικίες τόσο μεταξύ τους, όσο και με το κέντρο της πόλης. 
Η ενοποίηση γειτονιών θα προσφέρει ασφάλεια, ταχύτητα, περιβαλλοντική ωφέλεια και δικτύωση. Η διασύνδεσή τους που μετατρέπει την πόλη, σε «Πόλη των 15 λεπτών» και που προσφέρει στον πολίτη ό,τι αυτός χρειάζεται σε ακτίνα και χρόνο μικρό, είναι η απάντηση τόσο στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, όσο και στην ποιότητα της ζωής του. 
Η σύνδεση γειτονιών, σχολείων, τοπικών κέντρων, αγορών, υπηρεσιών, δομών ανάγκης (αστυνομία, ιατρικά κέντρα, πυροσβεστικά τμήματα) και κέντρου πόλης ή παραλιακό μέτωπο, όπου όλα θα παρέχονται και θα συνδέονται εντός δεκαπέντε λεπτών, με ασφάλεια, πεζοδρόμηση, ποδηλατοδρόμους, θα δώσει θετική έκβαση στις μετακινήσεις των κατοίκων των συνοικιών. 

 

armeuti

 

Πράσινο

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο για το πράσινο στην πόλη μας, είναι ότι το πράσινο που αντιστοιχεί ανά τετραγωνικό σήμερα σε κάθε κάτοικο, είναι 1,8m2, δηλαδή ακριβώς όσο ήταν πριν από τριάντα έξι χρόνια. Αυτό αναδεικνύει ότι η επένδυση στο πράσινο είναι ελλιπής. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στο αστικό πράσινο, φαίνεται ότι δεν είμαστε σε ευθυπορία με τις ανάγκες της περιβαλλοντικής κρίσης. Μέσα από συγκεκριμένα έργα και δράσεις που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του πλάνου της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό» (όπως για παράδειγμα η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου, οι πράσινες διαδρομές, το γραμμικό πάρκο της ακταίας οδού, η ενίσχυση του αστικού πρασίνου) η αναλογία αυτή θα αυξηθεί στα 11m2 ανά κάτοικο. 
Μια πόλη που πρασινίζει, ενισχύει ψυχολογικά και σωματικά τον δημότη και τη δημόσια υγεία. Παρέχει επίσης το κατάλληλο κλίμα για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη.
Η έρευνα έδειξε πως το πράσινο δεν είναι ένα στοιχείο που ορίζει την ταυτότητα της πόλης και αυτό δεν πρέπει να το αντιπαρέλθουμε. Πρέπει να το αναγνώσουμε εφευρετικά και χωρίς άλλη νωχέλια. Τα έργα που έγιναν για την ανάδειξη της θάλασσας είναι εκείνα που σήμερα απολαμβάνουν οι Λεμεσιανοί κι έχουν προσθέσει ποιότητα στη ζωή τους. Αυτό πρέπει να ερμηνεύσει με ευστροφία ότι, εάν γίνουν επενδύσεις κι έργα προς ένα πράσινο αστικό περιβάλλον, όχι μόνο θα προαιρέσουν στην πράσινη ταυτότητα της Λεμεσού, αλλά θα ενδυναμώσουν τη σχέση του Λεμεσιανού με τη φύση και την απόλαυσή τους στην καθημερινότητά του, μεταφέροντας την ποιότητα ζωής και στις γειτονιές. Τέτοια έργα έχουν απόλυτα κοινωνική χροιά καθώς ορίζουν μια πόλη της οποίας το περιβάλλον και ο δημόσιος χώρος, απολαμβάνονται από όλες τις ομάδες πληθυσμού ανεξαιρέτως.  

armeuti1

Κυκλοφοριακό

Είναι πλέον σαφής η ανάγκη επίλυσης του κυκλοφοριακού ζητήματος και της συμφόρησης που προκαλείται σε συγκεκριμένους κυκλικούς κόμβους. Γι’ αυτό, πρέπει να βάλουμε ξανά στο τραπέζι τη δημιουργία του βόρειου παρακαμπτήριου περιφερειακά της πόλης.
Η επικαιροποίηση του ΣΒΑΚ είναι άμεση ανάγκη και ακολούθως η επιτέλους εφαρμογή του. Πρέπει επιτέλους να διαμορφωθούν οι λεωφορειολωρίδες και να οριστούν σύντομες διαδρομές για δημόσια μέσα μεταφοράς. Η ενθάρρυνση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης πρέπει να ενθαρρυνθεί και υποδομηθεί με δίκτυα κατάλληλα για μονόκυκλα, δίκυκλα και άλλα οχήματα πέραν του αυτοκινήτου. Είναι επίσης πλέον επιτακτικό να δημιουργήσουμε ένα εξυπνότερο εσωτερικό οδικό δακτύλιο στην πόλη με περιμετρικές μονοδρομήσεις, για να διοχετεύονται έξυπνα κι επιδέξια τα αυτοκίνητα στις διαδρομές του αστικού δικτύου. 
Δεν είναι καθόλου ουτοπικό να μιλήσουμε και για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς (π.χ. τραμ) και μιας διαδρομής που θα εξυπηρετήσει την πόλη στο μήκος της με ταχύτητα και συχνότητα το οποίο να συνδέει την περιοχή δυτικά του Νέου Λιμανιού με το κέντρο της πόλης. Η χρήση λεωφορείων και τραμ και η αποσυμφόρηση αυτοκινήτων από το κέντρο, μπορούν να  ενθαρρυνθούν χωροθετώντας περιφερειακούς χώρους στάθμευσης και κίνητρα για χρήση τους, όπως στον επιβατικό σταθμό Λιμανιού, Τσίρειο Στάδιο,  όπου υπάρχουν ήδη ελεύθεροι χώροι. 

 

 

Στην επόμενη μας έκδοση ακολουθεί το β’ μέρος της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η IMR καθώς και η ανάλυση σε περαιτέρω θέματα από τον αρχιτέκτονα, Γιάννη Αρμεύτη.

 

 

Page 1 of 152

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top