Εφημερίδα Λεμεσός

Εφημερίδα Λεμεσός

Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Nunc auctor mauris tempor leo aliquam vel porta ante sodales. Nulla facilisi. In accumsan mattis odio vel luctus.

Για περισσότερο από δυο ώρες και κατά διαστήματα μέσα σε καταρρακτώδη βροχή, οργανωμένοι γονείς της Λεμεσού, καθώς και μαθητές , διαμαρτυρήθηκαν έξω από το επαρχιακό γραφείο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στη Λεμεσό, για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
 


Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» και «Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή, ελεύθερη αναπνοή για κάθε μαθητή», οι διαμαρτυρόμενοι απέκοψαν και τις  τέσσερις λωρίδες, στις δυο κατευθύνσεις κυκλοφορίας της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ζητώντας την άρση των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν χθες για τα δημοτικά σχολεία.
 


Οι «Ενωμένοι Γονείς», επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα τους διαμηνύοντας πως, χωρίς την έγκριση του γονέα, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την υγεία των παιδιών και  πως το διάταγμα είναι παράνομο.


 
«Ζητούμε την ελευθερία των παιδιών μας και να επιστρέψει το χαμόγελο στο πρόσωπο τους», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, από τους διαμαρτυρόμενους


 
Την ίδια ώρα,  δήλωσαν αποφασισμένοι να επιστρέψουν τη Δευτέρα για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους, εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε θετική ανταπόκριση στα αιτήματα τους.
 


Λόγω της διαμαρτυρίας υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, καθώς δεκάδες οχήματα παρέμειναν για ώρα εγκλωβισμένα και σε όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας της λεωφόρου.


 

ΚΥΠΕ

Μέχρι και το τέλος του 2030 αναμένεται να έχουν εγγραφεί 36.000 ηλεκτρικά οχήματα, σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, κατά τη συνέντευξη Τύπου και παρουσίαση του Σχεδίου Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων και του Σχεδίου Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων και Παραχώρησης Κινήτρων για Εναλλακτικούς, Χαμηλών Εκπομπών, Τρόπους Διακίνησης, που πραγματοποίησε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Εθνικός Στόχος είναι όπως το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά με απώτερο σκοπό όπως, μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%, δήλωσε ο κ. Καρούσος, ενώ σημείωσε ότι το 2021 έχουν εγγραφεί 250 ηλεκτρικά οχήματα.Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι ολοκληρωμένα και ισορροπημένα και είναι τα πιο ελκυστικά που υπάρχουν σε επίπεδο της ΕΕ, τόνισε ο Υπουργός. Με μια ανάλυση, συμπλήρωσε, η χορηγία των 10.000 είναι η πιο υψηλή που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Καρούσος επεσήμανε επίσης ότι τα συγκεκριμένα Σχέδια μπορούν να θεωρηθούν ως τα πλέον ολοκληρωμένα, ελκυστικά και φιλόδοξα σχέδια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
 


«Τα Σχέδια» είπε ο κ. Υπουργός «μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους, ήτοι τους ιδιώτες, τους επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα καθότι καλύπτουν την επιδότηση για αγορά καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς επίσης καλύπτουν την επιχορήγηση για εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης όπως είναι τα λεωφορεία και τα ηλεκτρικά ποδήλατα».Ανέφερε ότι τα δύο Σχέδια που ετοίμασε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχουν ως στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στο στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν εντός της Δημοκρατίας, και την προώθηση οχημάτων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Επιπρόσθετα, μέσα από τα δύο αυτά Σχέδια προωθούνται εναλλακτικοί τρόποι διακίνησης, πέραν της διακίνησης με αυτοκίνητο» είπε ο κ. Καρούσος, τονίζοντας ότι «η επιδίωξη που αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από την αξιοποίηση των δύο πιο πάνω Σχεδίων Χορηγιών είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μεταφορών και συγκεκριμένα, η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και των αέριων ρύπων».  Απαριθμώντας μερικά από τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να επιφέρει η ηλεκτροκίνηση στην καθημερινότητα μας, ο κ. Καρούσος ανέφερε τη μείωση ρύπων, το χαμηλό κόστος φόρτισης που φτάνει μέχρι και 64% μείωση σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, την χαμηλή  συντήρηση του οχήματος, τη δωρεάν στάθμευση σε δημοτικούς μη ελεγχόμενους  δημόσιους χώρους στάθμευσης και την απουσία οποιουδήποτε κόστους που αφορά την άδεια κυκλοφορίας. «Εθνικός Στόχος είναι όπως το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά με απώτερο σκοπό όπως, μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%», δήλωσε ο κ. Καρούσος.

 


Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε, ότι, τα πιο πάνω Σχέδια, τα οποία χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, ετοιμάστηκαν κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς επίσης κατόπιν επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές από εμπειρίες άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με τα Σχέδια αυτά κινούμαστε σταθερά υλοποιώντας την πολιτική της Κυβέρνησης για μετάβαση στις πράσινες μεταφορές» δήλωσε. Επεξηγώντας τα Σχέδια, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι θα έχουν διάρκεια μέχρι το τέλος του 2025 και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα λήξει στο τέλος του 2023 και η δεύτερη στο τέλος του 2025. «Το συνολικό ποσό της χορηγίας που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου και προβλέπεται να καταβληθεί μέσω του παρόντος Σχεδίου και των σχεδίων που θα ακολουθήσουν είναι €30.000.000 για το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων, €15.000.000 για το Σχέδιο Απόσυρσης Παλαιών Ρυπογόνων Οχημάτων και €4.000.000 για τη δημιουργία 1000 Σταθμών Επαναφόρτισης σε δημόσιους προβάσιμους χώρους » είπε ο κ. Υπουργός.

 


Επεσήμανε πως τα οχήματα που μπορούν να αποσυρθούν είναι τα Κατηγορίας Μ1 (σαλούν) ή Ν1 (π.χ. βαν, διπλοκάμπινο, pick up) . N είναι 12 ετών και άνω από την ημέρα έναρξης των αιτήσεων. Και επίσης να είναι εγγεγραμμένο  το όχημα στην Κύπρο για τα τελευταία 7 συνεχή χρόνια ( την ημέρα έναρξης των αιτήσεων).Δικαιούχοι, πρόσθεσε, για την υποβολή αίτησης απόσυρσης είναι 1 αίτηση για κάθε όχημα προς απόσυρση. Φυσικά πρόσωπα δικαιούνται 1 αίτηση για αυτοκίνητο, 1 αίτηση για ηλεκτρικό ποδήλατο και 1 αίτηση για δωρεάν εισιτήρια λεωφορείου. Ακόμη νομικά πρόσωπα δικαιούνται 4 αιτήσεις ( μόνο για αυτοκίνητο) – και ισχύουν οι κανόνες ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας ( de minimis).

 


Αναφερόμενος στον τύπο οχημάτων  η υπηρεσιών τόνισε πως είναι το καινούργιο όχημα κατηγορίας Μ1 ( σαλούν SUV) , να διαθέτει πιστοποιητικό συμμόρφωσης ΕΕ με ένδειξη “Euro 6d” ή μεταγενέστερη. Η τιμή αγοράς , περιλαμβανομένου ΦΠΑ να μην υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ και για ηλεκτρικό ποδήλατο τις 6.000 ευρώ. Ακόμη με μάζα εκπομπών 50 gr/kmδιοξιδίου του άνθρακα – CO2 WLTP.Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε πως η έναρξη αιτήσεων αρχίζει στις 6.12.21 στις 11:00 το πρωί μέχρι την 20η Δεκεμβρίου του 2021 στις 10:00. Αναφορικά με τα ποδήλατο η έναρξη αιτήσεων ξεκινά στις 17.1.22 στις 11:00 το πρωί μέχρι την 31.1.22στις 10:00 το πρωί. Η διάρκεια του Σχεδίου Επιχορήγησης και κάποια διαδικαστικά θέματα , όσοι είπε, εγκριθούν προκαταρκτικά θα έχουν δύο μήνες , ενώ όσοι έχουν τελική έγκριση θα έχουν 12 μήνες. Είπε ακόμη πως για τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα έχουν 6 μήνες. Είπε ακόμη πως όποιος θα καθίσταται δικαιούχος σε αυτά τα δύο σχέδια θα είναι και αυτόματα δικαιούχος στο Σχέδιο Χορηγιών για την εγκατάσταση και επέκταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και έξυπνων μετρητών σε κατοικίες για την φόρτιση του ηλεκτρικού τους οχήματος. 

 


Στην παρουσίαση ο  κ. Καρούσος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος η αγορά θα είναι 4.000 ευρώ και αν συνδυάζεται με απόσυρση ακόμη 1.000 ευρώ δηλαδή, εξήγησε, θα φτάνει τις 5.000 ευρώ . Θα δικαιούνται  μεταχειρισμένα κατηγορίας Μ1 ευρωπαϊκό ή Ιαπωνικών προδιαγραφών.  . Η τιμή αγοράς πρόσθεσε συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ δεν πρέπει να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ . Επεσήμανε ακόμη, πως τα οχήματα τα οποία θα μπορούν να αγοραστούν θα είναι οχήματα τα οποία η ημερομηνία  πρώτης εγγραφής θα πρέπει να είναι 1η Ιανουαρίου του 2019 ή μεταγενέστερη. Σε ό,τι αφορά το μεταχειρισμένο ηλεκτρικό όχημα ταξί ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως η χορηγία θα είναι 12.000 ευρώ και αν συνδυάζεται με απόσυρση ακόμη 1.000 δηλαδή 13.000 ευρώ.  Επίσης η τιμή αγοράς, πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ δεν πρέπει να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Επεσήμανε ακόμη, πως η ημερομηνία  πρώτης εγγραφής θα πρέπει να είναι 1η Ιανουαρίου του 2019 ή μεταγενέστερη. Είπε πως ο λόγος ως ημερομηνία πρώτης εγγραφής καθορίζεται η 1η Ιανουαρίου του 2019 είναι γιατί έχει το έτος 2019 έχει αλλάξει η τεχνολογία.Για την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L  τύπος μοτοποδήλατο, τρίκυκλο, μοτοσυκλέτα και ελαφρύ τετράκυκλο κυβισμού 50 cm3
Σε σχέση με την αγορά καινούργιο ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Ν1, μικτού βάρους μέχρι 3.500 κιλά , 20.000 ευρώ. Σε ό,τι αναφορά τα αναπηρικά οχήματα ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως είναι 7.000 ευρώ συν 1.000 με τις ίδιες προδιαγραφές που προανέφερε πριν. Η πολύτεκνη οικογένεια συνέχισε, πάλι 7.000 συν 1.000 για μεταχειρισμένο όχημα πολύτεκνης οικογένειας. Η αγορά καινούργιο ηλεκτρικού οχήματος το L6 E που είναι το ελαφρύ η βαρύ τετράτροχο, τα μικρά αυτοκίνητα επιδοτείται με 4.000 ευρώ. Καινούργιο μικρό λεωφορείο με 40.000 ευρώ. Ο κ. Καρούσος για το σχέδιο επιχορήγησης ηλεκτρικών οχημάτων (ποσά και αριθμός χορηγιών), σημείωσε πως το ποσό χορηγίας για αγορά καινούργιο ηλεκτρικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης είναι 9.000 ευρώ και ο αριθμός των χορηγιών ανέρχεται σε 360.Η χορηγία για την αγορά καινούργιο ηλεκτρικού οχήματος ανέρχεται σε 19.000 ευρώ και θα δοθούν 24 χορηγίες. Η χορηγία για αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αναπηρικού οχήματος είναι 11.000 ευρώ και αριθμός χορηγιών είναι 13. Όσον αφορά τη χορηγία για αγορά ηλεκτρικού οχήματος πολύτεκνης οικογένειας αυτή ανέρχεται σε 11.000 ευρώ και ο αριθμός χορηγιών σε 13.Σε σχέση με τη χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης , 4.000 ευρώ και ο αριθμός αιτήσεων σε 320.Επίσης η χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματα ταξί είναι 12.000 ευρώ και ο αριθμός χορηγιών σε 25. Όσον αφορά την χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αναπηρικού οχήματος το ποσό χορηγίας είναι 7.000 ευρώ και ο αριθμός χορηγιών 15. Επίσης σε σχέση με την χορηγία για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος πολύτεκνης οικογένειας είναι 7.000 ευρώ και ο αριθμός χορηγιών 15. 

 


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εξαντληθούν οι αιτήσεις την 1η ημέρα και  πότε θα υπάρξει η 2η φάση ο κ. Καρούσος απάντησε  πως το Υπουργείο Μεταφορών έχει εξασφαλίσει 45 εκατομμύρια μέχρι και το 2025, σημειώνοντας πως η 1η προκήρυξη αφορά τα 12 εκατομμύρια. Στόχος μας πρόσθεσε, “είναι να μπει μια προκήρυξη ανά έτος, η οποία θα επικαιροποιείται αναλόγως των δεδομένων που υπάρχουν”. Θεωρούσε, συνέχισε, ότι όσο περνά ο χρόνος οι τιμές αυτών των οχημάτων θα είναι πιο προσιτές και με βάση τα αποτελέσματα της κάθε προκήρυξης (δηλαδή το ενδιαφέρον που υπάρχει και άλλες λεπτομέρειες), όπως είπε, θα στοχεύουν ώστε να προκηρύσσεται ένα σχέδιο το χρόνο. 
Πρόσθεσε πως το Υπουργείο θα μελετήσει πόσοι θα υποβάλουν αίτηση για τα οχήματα και πόσοι θα φτάσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Στόχος μας, συνέχισε, είναι η βελτίωση του προγράμματος.


 
Αναφορικά με τους σταθμούς φόρτισης ο Υπουργός Μεταφορών και ερωτηθείς σχετικά  απάντησε πως τον σταθμό φόρτισης θα τον έχει ο καθένας στο σπίτι του. Εξήγησε πως όποιος λαμβάνει χορηγία ύψους 10.000 ευρώ για αγορά καινούργιου  ηλεκτρικού οχήματος θα δικαιούνται άλλη χορηγία ύψους 2.250 για την εγκατάσταση υποστατικού στο σπίτι του και τον έξυπνο μετρητή αλλά και τον σταθμό φόρτισης.  Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους σταθμούς ο κ. Καρούσος είπε πως εκκρεμεί αυτή τη στιγμή μια προσφορά για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους  σε 20 σημεία ουσιαστικά, όπως είπε, 10 διπλά. Επίσης βρίσκονται σε διαδικασία να αλλάξουν τον νόμο, ούτως ώστε να δικαιούνται και τα πρατήρια να πωλούν φόρτιση στα αυτοκίνητα.Στη συνέντευξη Τύπου απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού, η οποία ανέφερε ότι τα Σχέδια χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας ότι «το Σχέδιο Κύπρος το Αύριο είναι μια κορυφαία πρόκληση ώστε η χώρα μας να συμβαδίζει με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας, περιβαλλοντικής και ψηφιακής προσαρμογής και ανάπτυξης». Σε σχέση με τις εγκεκριμένες αιτήσεις επιχορήγησης ηλεκτρικού οχήματος αυτές σημείωσε θα δίδονται με τη μέθοδο κατά σειρά προτεραιότητας "First Come First Served" , διαδικτυακά στην ιστοσελίδα  : www.ev.gov.cy.

 


ΚΥΠΕ

 

Το έργο EWA (Empowering Women Athletes - Ενδυναμώνοντας τις Αθλήτριες) στοχεύει στην αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων εναντίον των γυναικών στους χώρους του αθλητισμού στην Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ. 


Μέσα από τη διαμόρφωση μιας κοινότητας αθλητριών, επαγγελματιών και υπευθύνων χάραξης αθλητικής πολιτικής στην Ευρώπη, το έργο αποσκοπεί στη διαμόρφωση αποτελεσματικών εργαλείων ώστε να συμβάλλει στην εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό. 


Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν εντός του Νοέμβρη διαδικασίες δημόσιου διαλόγου με εκπροσώπους φορέων που ασχολούνται συστηματικά με αυτά τα ζητήματα. 


Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις οκτώ συμμετέχουσες χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ελλάδα, Βέλγιο, Λιθουανία, Λετονία και Κύπρος) συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις μιας επιτυχημένης πολιτικής κατά των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό καθώς και προτάσεις για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού δικτύου κατά των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό.


Τελικός στόχος αυτής της προσπάθειας θα είναι η έκδοση ενός επικαιροποιημένου οδηγού με καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων κατά των αθλητριών. 


Η συγγραφή του οδηγού θα ολοκληρωθεί υπό την εποπτεία της ερευνητικής ομάδας του ΤΕΠΑΚ με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ, Δρ Αντώνη Θεοχάρους.

Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το έργο;
Ελάτε μαζί μας στα κοινωνικά δίκτυα και στην ιστοσελίδα του έργου - ακολουθήστε τις δραστηριότητές μας και πάρτε μέρος στην καμπάνια ευαισθητοποίησης.
fb: https://www.facebook.com/cutherac 
e-mails: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
τηλέφωνο: +35725002092 

 

 

Χιλιάδες ήταν οι δρομείς που έτρεξαν παρά τις βροχές, στον 4ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας. Εκεί, η συμπολίτισσά μας Μαρία Παπαναστασίου έλαβε μέρος στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, κατακτώντας τη 2η θέση στις γυναίκες με χρόνο 39:27.

 


Αξίζει να σημειωθεί ότι νικητής στους ανδρες αναδείχτηκε ο Χρίστος Καλλίας με χρόνο 32:40, με τον Μπαλτάζαρ Λάριτζ δεύτερο (33:07) και τον Σλάλα Αράμπι τρίτο (33:11). Πρώτη στις Γυναίκες η Ρωσίδα Μαρία Σπιτσίνα με χρόνο 36:13 και την τριάδα συμπλήρωσαν Μαρία Παπαναστασίου (39:27) και Νικίτα Ολένα (41:51).

 

Τα επίσημα εγκαίνια της ανακαινισμένης Α’ Δημοτικής Αγοράς Λεμεσού τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην παρουσία του δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαΐδη και άλλων παραγόντων και αξιωματούχων της πόλης.

 

 

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για προσπάθεια που θα «συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη, στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής, της γεωργικής οικονομίας, γενικότερα να δώσει άλλες διαστάσεις στις προσπάθειες ανάπτυξης μιας κοσμοπολίτικης πόλης, όπως έχει εξελιχθεί η Λεμεσός».

 

 

«Και πραγματικά χαίρομαι και θέλω να ευχαριστήσω την υπεύθυνη εταιρεία για την εξαίρετη δουλειά που έχουν επιτελέσει. Είναι ένα κόσμημα, μοιάζει με αγορές που συναντούμε σε ευρωπαϊκές πόλεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει στα μέρη περιήγησης και την Αγορά Λεμεσού ή το Παντοπωλείο, όπως ήταν γνωστό», πρόσθεσε.

46261

 

Ταυτόχρονα είπε ότι κάθε προσπάθεια γίνεται με στόχο την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του, για την υλοποίηση έργων στην πόλη και την επαρχία. «Ως ένδειξη της άριστης συνεργασίας και του πόσο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμπαρασταθεί στα έργα που ο δήμος προγραμματίζει θα ήθελα να αναφερθώ στα 197 έργα ύψους €591 εκ. που είτε εκτελέστηκαν είτε βρίσκονται υπό εκτέλεση ή προγραμματισμό υλοποίησης. Τα 31 αφορούν τον Δήμο Λεμεσού, με συνολική δαπάνη πέραν των €127 εκ. Μιλούν από μόνα τους τα ποσά και τα έργα. Και τα έργα για να εκτελεστούν χρειάζεται ετοιμότητα από πλευράς των δημοτικών αρχών και οφείλω να πω ότι έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015 ή το 2017 στη Λεμεσό υλοποιούνται» σημείωσε.

46254

 

Από πλευράς του ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε, ότι μέσα από τη συνεργασία του δήμου με την ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε ένα σημαντικό έργο για την πόλη. «Το Παντοπωλείο, η πρώτη Αγορά της Λεμεσού η οποία υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, γέμισε πάλι με κόσμο, με ζωή», επισήμανε. 

 

 

Τέλος, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Prosperity Group που ανέλαβε το έργο, Πάνος Αλεξάνδρου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μετά από 103 χρόνια λειτουργίας της, η Αγορά της Λεμεσού, έχει αποκτήσει την παλιά της αίγλη.

46256

Η δημοσιογράφος Αναστασία Λοΐζου φιλοξενεί στο στούντιο του Lemesos Tv και στην εκπομπή «ΤΟ ΘΕΜΑ», την εκπαιδευτικό και συγγραφέα, κα Δωρίτα Μαρκαντώνη. 


Συζητάμε για το καινούριο της βιβλίο με τίτλο «Σχολικός Εκφοβισμός - Από τους Μύθους... στην Πραγματικότητα». 

 


Η κα Μαρκαντώνη μας εξηγεί τι ορίζουμε ως σχολικό εκφοβισμό και ποια είδη υπάρχουν. Όπως μας εξηγεί, υπάρχουν τέσσερα είδη εκφοβισμού, ο σωματικός, ο λεκτικός, ο κοινωνικός και τέλος ο ηλεκτρονικός (cyber bullying).

 


Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες, κάποιοι νόμοι που να λειτουργούν ανασταλτικά για τον θύτη και να προστατεύουν το θύμα, τονίζει. Επισημαίνοντας ότι ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού, ο οποίος αποτελεί μάστιγα στις μέρες μας, μας λέει χαρακτηριστικά.

 


Καταληκτικά, η συγγραφέας μας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, στο Λανίτειο Θέατρο στη Λεμεσό. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού και του κ. Ντίνου Έλληνα.


 

Το κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λεμεσού βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο, σε ένα προνομιακό σημείο απέναντι από την θάλασσα, πολύ κοντά στον Δημόσιο Κήπο και άμεσα προσβάσιμο σε μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικό λεωφορείο 30). Με επιτόπια επίσκεψη στο χώρο, διαπιστώνει κανείς ότι η Πινακοθήκη χρήζει επιδιόρθωσης. Οι ανησυχίες των δημοτών για «ζήτημα στατικότητας» φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται.

 

 

Σε επικοινωνία μας με τον Δήμο Λεμεσού, μας ανέφεραν ότι η τοπική αρχή έχει προκηρύξει και κατακυρώσει προσφορά για οικοδομικές εργασίες συντήρησης και επισκευής της. Επίκειται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης επιδιορθώσεων €72.975 και οι εργασίες θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα. 

 

dpinakothiki-2

Στην αναμονή η ριζική αναβάθμισή της

Στο πλαίσιο έκδοσης πολεοδομικής άδειας παρακείμενης ανάπτυξης της εταιρείας Pafilia, τέθηκε ως όρος/αντισταθμιστικό όφελος, η καταβολή ποσού των €350.000, με σκοπό τη ριζική αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης. Όταν εξασφαλιστεί από τον δήμο το συνολικό απαιτούμενο ποσό που χρειάζεται, τότε θα προχωρήσει η διαδικασία. «Θα δουλέψουν οι τεχνικές υπηρεσίες για βελτίωση των τεχνικών υποδομών της, του εξοπλισμού της και φυσικά την εσωτερική διαμόρφωση του χώρου. Υπάρχουν φιλότεχνοι που περιμένουν αυτή την αναβάθμιση για να δωρίσουν σημαντικά έργα τέχνης», μας επισημαίνει ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης. 

dpinakothiki-4


«Στόχος μας, είναι το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει η διαδικασία της ριζικής αναβάθμισης του κτηρίου, για να καταστεί ελκυστικό και αντάξιο του πολύτιμου πολιτιστικού του περιεχομένου. H τοποθεσία, η υπέροχη αρχιτεκτονική του και μια εμπνευσμένη αναβάθμιση, θα αποτελέσουν τα κατάλληλα συστατικά στοιχεία που θα καταστήσουν τη Δημοτική Πινακοθήκη σημείο αναφοράς και επαυξημένου αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για ντόπιους και ξένους», μας αναφέρει ο αντιδήμαρχος Λεμεσού και τέως πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Νεόφυτος Χαραλαμπίδης.


Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού θα πρέπει να γίνει ανακατάταξη των εσωτερικών χώρων αλλά και επέκτασή της με ακόμη έναν όροφο, αναφέρει από πλευράς της η προϊσταμένη Πολιτιστικών Υπηρεσιών Δήμου Λεμεσού, Δρ. Νάτια Αναξαγόρου, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναμορφωθεί σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούνται στις δημόσιες πινακοθήκες διεθνώς.

 

 

Προβληματικό ωράριο 

Η Πινακοθήκη το Σαββατοκύριακο είναι κλειστή και τις καθημερινές λειτουργεί από τις 07:30 μέχρι τις 15:00. 
«Μας απασχολεί πάρα πολύ αυτό το ζήτημα και είμαστε σε μία διαδικασία διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο δήμο, ώστε να συμφωνήσουμε ένα πιο ευέλικτο ωράριο τόσο για την Δημοτική Πινακοθήκη, όσο και για τα άλλα μουσεία μας», σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης. Ως πρώτη φάση συζητείται, όπως μαθαίνουμε, η επέκταση του ωραρίου μέχρι τις 17:00, καθώς και το άνοιγμά της το Σάββατο.
Ο κ. Χαραλαμπίδης τονίζει ότι έχει εισηγηθεί γραπτώς την τροποποίηση για «να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των εν δυνάμει επισκεπτών της». Ανάλογη εισήγηση πληροφορηθήκαμε ότι έχει υποβάλει και αναφορικά με άλλες πολιτιστικές στέγες του δήμου.

 

 

dpinakothiki-3

Η ιστορία της

Το οίκημα της Δημοτικής Πινακοθήκης, αποκτήθηκε από το Δήμο Λεμεσού με δωρεά της α. Υπατίας Λ. Ζήνωνος (το γένος Παυλίδη) το 1984, σημειώνει η προϊσταμένη Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού. 
Όπως μας ενημερώνει, το κτήριο χτίστηκε το 1938 από το Γερμανοεβραίο αρχιτέκτονα, Γκύσμπουργκ. Εγκαινιάστηκε επί δημαρχίας Αντώνη Δ. Χατζηπαύλου στις 26 Ιουνίου 1988. Το νέο κτίριο (επέκταση) εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου 1996. 

 

 

Η εκλεκτή συλλογή της 

Υπάρχουν σήμερα περίπου 600 έργα τέχνης, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, χαρακτική, κατασκευές με μικτά υλικά). 


Σύμφωνα με ειδικούς, έχει στη διάθεσή της μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες συλλογές σύγχρονης κυπριακής τέχνης. 
Περιλαμβάνει σημαντικότατα έργα για την ιστορία του τόπου μας, όπως πχ Αδαμάντιου Διαμαντή, Μιχαήλ Κάσιαλου, Τηλέμαχου Κάνθου, Χριστόφορου Σάββα, Βίκτωρα Ιωαννίδη, Λουκίας Νικολαΐδου, Τάκη Φραγκούδη, Βασίλη Βρυωνίδη, Νίκου Νικολαΐδη, Τζων Κόρπιτζ, Ανδρέα Λαδόμματου, Στας Παράσχου, Στέλλας Μιχαηλίδου, Άντρου Ευσταθίου, Σπύρου Δημητριάδη κ.ά.

 

 

Page 1 of 198

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top