Εφημερίδα Λεμεσός

Εφημερίδα Λεμεσός

Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Nunc auctor mauris tempor leo aliquam vel porta ante sodales. Nulla facilisi. In accumsan mattis odio vel luctus.

Του Γιάννη Αρμεύτη

 

Είναι προφανές ότι το κυκλοφοριακό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας. Τα αίτια που προκαλούν την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά την  άποψή μου είναι:

 

1) Η αύξηση και η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων σε συνδυασμό με την απουσία εναλλακτικών τρόπων διακίνησης.

2) Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση έργων που αφορούν δρόμους πρωταρχικής σημασίας.

3) Η απουσία ολιστικού οράματος, τόσο για την κυκλοφοριακή πολιτική όσο και για τον τρόπο ανάπτυξης των πόλεων μας.

 

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το σύστημα μεταφορών της πόλης της Λεμεσού βασίζεται στο αυτοκίνητο, αφού κατέχει το 91,8% του μεριδίου των μετακινήσεων. Το ποσοστό που αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες περιορίζεται μόνο στο 1,8%, το περπάτημα  στο 5,7% και το ποδήλατο στο 0,7%. Να σημειωθεί, ότι ο δείκτης ιδιωτικού αυτοκινήτου ανέρχεται στο 0,58 που σημαίνει ότι για κάθε 1000 νοικοκυριά αντιστοιχούν 580 αυτοκίνητα!

 

Οι δημόσιες συγκοινωνίες σήμερα είναι ανεπαρκείς. Οι λεωφορειακές γραμμές έχουν  μεγάλη χρονική διάρκεια και παρατηρείται μεγάλη αναμονή των δρομολογίων λόγω των χαμηλών συχνοτήτων, η απόσταση μεταξύ των στάσεων είναι πολλές φορές μεγάλη, δεν υπάρχει ικανοποιητική  προσβασιμότητα, τα ωράρια πολλές φορές δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών.

 

Γενικά οι κυπριακές πόλεις, και η Λεμεσός δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως είναι δομημένες σήμερα, δεν ενθαρρύνουν την πεζή διακίνηση. Τα πεζοδρόμια είναι αφιλόξενα, γεμάτα εμπόδια που δημιουργούν πρόβλημα στην προσβασιμότητα. Το πλάτος πολλές φορές είναι στενό ακόμα και σε κύριες αρτηρίες και εμπορικούς άξονες όπου προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας. Γενικά, απουσιάζουν οι ελκυστικοί πεζόδρομοι, ιδιαίτερα εκτός κέντρου, που να συνδέουν γειτονιές, με εξαίρεση τα γραμμικά πάρκα.

 

Η Λεμεσός δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα ασφαλές, ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Με εξαίρεση τα γραμμικά πάρκα και την παραλιακή λεωφόρο.

 

Με την ολοκλήρωση του κάθετου και παράλληλου δρόμου του λιμανιού, καθώς και με τα έργα αναπλάσεων των δυτικών συνοικιών του κέντρου, θα δημιουργηθεί  σύντομα ένα ενοποιημένο δίκτυο. 

 

Σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού μέχρι το 2018 θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τα  πιο κάτω έργα:

1) Κάθετος δρόμος που συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού -Πάφου.

2) Σύνδεση της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με την παραλιακή λεωφόρο.

3) Διεύρυνση της Λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως και τμήματος της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λεμεσό.

4) Βόρειος παρακαμπτήριος Λεμεσού.

5) Βελτίωση τμήματος του τουριστικού παραλιακού δρόμου στην περιοχη της αρχαίας Αμαθούντας.

6) Διεύρυνση παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας.

7) Βελτίωση της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στον Ύψωνα.

8) Διεύρυνση-βελτίωση λεωφόρου Αγίου Αθανασίου- Μουτταγιάκας από την παραλιακή λεωφόρο μέχρι τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού.

9) Διεύρυνση- βελτίωση του κύριου δρόμου προς τον  Άγιο Τύχωνα.

10) Ο δρόμος που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού με την Παρεκκλησιά.

 

Από τα πιο πάνω 10 έργα έγινε μόνο το πρώτο.  Η απουσία των πιο πάνω υποδομών σε συνδυασμό  με την απουσία οράματος για την κυκλοφοριακή πολιτική  και την υπερβολική χρήση του αυτοκίνητου, προκαλούν τα σημερινά μας προβλήματα, τον καθημερινό μας εφιάλτη και κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της ζωής μας.

 

Ελπίδα για λύση στο κυκλοφοριακό της Λεμεσού αποτελεί η εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης  Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την πόλη και την ευρύτερη αστική περιοχή της Λεμεσού. Το Σχέδιο εκφράζει την επιθυμία και την ανάγκη για βελτίωση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Λεμεσού, καθιστώντας την μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη.

 

Η Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα αφορά την μείωση των εκπομπών αερίων από τις μεταφορές, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα (CO2),  την μείωση των εκπομπών  των ρύπων και του θορύβου.

 

Η Κοινωνική Βιωσιμότητα περιλαμβάνει αύξηση του μεριδίου της μη μηχανοκίνητης χρήσης του δημόσιου αστικού χώρου,  μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην ασφάλεια, μείωση του απόλυτου αριθμού και της σοβαρότητας των ατυχημάτων, αύξηση της δυνατότητας πεζής μετακίνησης στην πόλη και ελεύθερη κυκλοφορία για όλους, τα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ και γενικά εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση ή δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο.

 

Η Οικονομική Βιωσιμότητα  θα επιφέρει αύξηση της αποδοτικότητας των δημόσιων μεταφορών, αύξηση του δυναμικού για τις επιχειρήσεις στη Λεμεσό, αύξηση της εμπορικότητας,  αύξηση των επισκεπτών σε τουριστικά αξιοθέατα κλπ.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός προγράμματος ΣΒΑΚ ανέρχεται περίπου στα €400εκ. για την περίοδο 2020-2032, με μέση ετήσια δαπάνη €40εκ. Περιλαμβάνει  το κόστος υπηρεσιών δημόσιων μεταφορών σε €119εκ., την χρηματοδότηση έργων οδικής ανάπτυξης €124εκ. και  τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με το ΣΒΑΚ €170εκ.

 

Μερικές από τις δράσεις που αναφέρονται είναι η πεζοδρομοποίηση του κέντρου, μονοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμοι, κεντρικός σταθμός λεωφορείων, δημιουργία σταθμών park and ride, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, κατασκευή Ακταίας Οδού, μέτρα ήπιας κυκλοφορίας, ενοποιημένη πολιτική στάθμευσης, ευφυή συστήματα μεταφορών ITS κλπ.

 

Το ΣΒΑΚ ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019 και η δομή του  βασίστηκε στη Λευκή Βίβλο της ΕΕ για τις μεταφορές.  Θα πρέπει να ενσωματωθεί στα Σχέδια Ανάπτυξης, αφού υιοθετηθεί πρώτα από τα Δημοτικά Συμβούλια, το Τμήμα Πολεοδομίας, το Πολεοδομικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Μετά από ένα μεγάλο αγώνα με το βάρος της εξαιτίας ενός μη διαγνωσθέντος προβλήματος υγείας, η 35χρονη συμπολίτισσά μας Καίτη Πάρκς, εξομολογείται στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ πώς κατάφερε να χάσει 25,4 κιλά, αποκτώντας τον έλεγχο του βάρους, αλλά και της υγείας της.


Όπως η ίδια μας ανέφερε, «θυμάμαι να έβλεπα τα κορίτσια στο Λύκειο να αντάλλαζαν διάφορες δίαιτες που δοκίμαζαν, αλλά όσο και να προσπαθούσα, τίποτα δεν δούλευε».


Η κα Πάρκς συνεχίζει λέγοντάς μας πως τότε έπασχε από πρόβλημα στον θυροειδή, κάτι που δεν γνώριζε, το οποίο σήμαινε πως χωρίς τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη, θα της ήταν πολύ δύσκολο να χάσει βάρος.
«Στα 27 μου χρόνια επιτέλους πήρα την διάγνωση για Υποθυροειδισμό και Χασιμότο. Αυτό συνέβηκε όταν ένας γιατρός πήρε τον χρόνο να με ακούσει για το πόσο πραγματικά προσπαθούσα να κάνω κάτι για το βάρος μου χωρίς επιτυχία», τονίζει. «Μετά από την διάγνωσή μου, ρίχτηκα στην έρευνα, προσπαθώντας να μάθω όσα πιο πολλά μπορούσα σχετικά με αυτό που είχα και πώς θα μπορούσα να πάρω την υγεία μου στα χέρια μου. Κάποια πράγματα δούλευαν αλλά τα έβρισκα αρκετά δύσκολα και στο τέλος ξανάπαιρνα το βάρος πίσω. Ήμουν τόσο απογοητευμένη με τον εαυτό μου που σε κάποια στιγμή απλά σταμάτησα να προσπαθώ», αναφέρει.

 

Katy-before-at-work
 

 

Η κα Πάρκς δήλωσε πως αποκορύφωση των όσων πέρασε, ήταν όταν δουλεύοντας ήδη ένα χρόνο σε γραφείο, διαπίστωσε πως της κοβόταν η αναπνοή μέχρι να ανέβει τις σκάλες. «Απόφευγα να μου βγάζουν φωτογραφία, γιατί ντρεπόμουν τόσο πολύ με την εμφάνισή μου. Ως γραμματέας ενός φωτογραφικού σωματείου ήταν αναπόφευκτο. Όταν έβλεπα φωτογραφίες μου, έπεφτα σε πιο βαθιά κατάθλιψη», υπογραμμίζει.


Τότε ήταν που αποφάσισε, όπως μας είπε, πως δεν ήθελε να ζει πλέον έτσι, καθώς έφτασε τα 108 κιλά και γι’ αυτό έγινε μέλος στην ομάδα του Slimming World. «Με τη βοήθεια της σύμβουλου μας Ελισάβετ Θεοκλί Ασσάφ, ξεκίνησα να ακολουθώ το πρόγραμμα Food Optimising με καθαρό στόχο αυτή τη φορά την υγεία μου». «Σε αυτό το σημείο ήδη είχα αφαιρέσει την γλουτένη, την λακτόζη και την σόγια από την διατροφή μου για λόγους υγείας. Παρά τις ανυσυχίες μου για το πώς θα με επηρέαζε αυτό να ακολουθήσω το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής του Slimming World, η Ελισάβετ με καθοδήγησε με εναλλακτικές λύσεις για να μπορέσω να παραμείνω στο πρόγραμμα», σημειώνει.


Η Καίτη Πάρκς συνεχίζει λέγοντάς μας πως μέσα σε 3 μήνες έχασε 12.7 κιλά, ενώ σε ένα μόλις χρόνο από τότε που έγινε μέλος στο Slimming World έχασε συνολικά 25.4 κιλά. «Η ομάδα μου με ψήφισε “Miss Slinky” και “Greatest Loser” το 2017 και 2018.


Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως ένοιωσα όταν κάποια από τα μέλη μας με αποκάλεσαν η έμπνευσή τους. Αυτό πραγματικά με βοήθησε να τα δω όλα από διαφορετική προοπτική, αλλά και να συνεχίσω τον αγώνα μου ακόμα πιο δυνατά», συμπλήρωσε η 35χρονη συμπολίτισσά μας.


Ολοκληρώνοντας, η Καίτη Πάρκς ευχαριστεί μέσω της εφημερίδας μας τη σύμβουλό της Ελισάβετ, το Slimming World και τους φίλους και φίλες της από την ομάδα της, που τη στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα της.

 

To μπαρμπέρικο Mancave Barbershop άνοιξε τις πύλες του και πραγματοποίησε ένα λαμπερό opening party.  Κόκτεϊλς και φαγητό υπήρχαν στον χώρο, ενώ ο dj έδινε ρυθμό στην ιδιαίτερη βραδιά, δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα για τους καλεσμένους.


Το νέο κατάστημα βρίσκεται στην διασταύρωση Μακαρίου Γ’ με Λουκή Ακρίτα 24 δίπλα από το Cinnabon, σε έναν πανέμορφο χώρο, με ιδιαίτερα προσεγμένο στυλ, βγαλμένο από μια άλλη εποχή και είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί και να σας περιποιηθεί.

 

MESA1

 

MESA

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook


Μάλιστα, όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνια επωφελήθηκαν της ειδικής έκπωσης του 20% στα ανδρικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών.  


Για ραντεβού στο τηλέφωνο: 99996900

Κατά τη διάρκεια της κοπής βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, συγκέντρωσε το ποσό των 1.022 ευρώ, για τη στήριξη του έργου του Συνδέσμου Θερμοκοιτίδα Αγάπης.

 


Την εισφορά παρέδωσε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, ο Υπουργός Άμυνας κος Σάββας Αγγελίδης στην Πρόεδρο του Συνδέσμου κα Έλενα Μαλμηδούρη Χατζηχάννα.

 


Η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ευχαριστεί θερμά το προσωπικό του Υπουργείου, αφού με την πράξη του βοηθά να ανοικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα πρόωρα νεογνά των ΜΕΝΝ.

 

Πρέπει να δοθεί νέα δυναμική στις ορεινές περιοχές με διάφορους τρόπους, ανέφερε ο νεοδιορισμένος Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, σε επιτόπια επίσκεψη του στο χωριό Όμοδος.


Η επίσκεψη αυτή εντασσόταν σε μια σειρά από άλλες που στόχο έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, να εξεταστούν οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων έτσι ώστε να επέλθει ανάπτυξη και να δοθεί πνοή στα χωριά που μαστίζονται από αστυφιλία.

 

Λειτούργησε η Σχολή Ομόδους


Ο Επίτροπος στην επίσκεψη του στο Όμοδος διαβουλεύτηκε με τον κοινοτάρχη Ομόδους, τη διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνάσιου Ομόδους το οποίο, επί θητείας του στο Υπουργείο Παιδείας, εξελίχθηκε «Σχολή Ομόδους – Γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση».


Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί πως ο κλάδος της αμπελουργίας και της οινολογίας μπορούν να επεκταθούν και να εμπλέξουν στο όλο σχέδιο και τις γύρω περιοχές. «Το παράδειγμα του Ομόδους μπορεί να λειτουργήσει ως καλή πρακτική την οποία μπορούμε να “αντιγράψουμε” και να υιοθετηθεί και από άλλες κοινότητες. Αυτό θα δώσει δυναμική στις ορεινές κοινότητες με διάφορους τρόπους», τόνισε μιλώντας στο ΚΥΠΕ.


Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ομόδους, Ευγένιος Μιχαήλ, χαιρέτισε την επίσκεψη «για να δει από κοντά τα προβλήματα, να ακούσει, να ανταλλάξουν απόψεις το οποίο είναι πολύ θετικό για την περιοχή» αλλά και ευχαρίστησε, για ακόμη μια φορά, τον κ. Χαμπιαούρη για την δημιουργία της Σχολής Ομόδους μιας και είναι «δικό του παιδί».

 

Επιστρέφουν δειλά-δειλά στο χωριό οι νέοι


Ο κ. Μιχαήλ υπογράμμισε ότι το Όμοδος έχει γύρω στους 500 κατοίκους και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην ορεινή ύπαιθρο. Έχει αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός, έχουν δημιουργηθεί έξι τοπικά οινοποιεία αφού υπάρχει ανάπτυξη στην αμπελοκαλλιέργεια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια εγκατάλειψη. «Φαίνεται ότι τα πάμε πολύ καλά αφού υπάρχει μια ραγδαία τουριστική ανάπτυξη με 13 εστιατόρια και φούρνους με παραδοσιακό αρκατένο. Έγινε μια επιστροφή από μερικούς νέους αλλά όχι η επιθυμητή επιστροφή.
Όμως είναι θετικό, είτε ανέλαβαν τις επιχειρήσεις των γονιών τους, είτε άνοιξαν δική τους επιχείρηση», τόνισε ευχαριστημένος.

 

Την Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωσή του πραγματοποίησε ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών με το καθιερωμένο κόψιμο της βασιλόπιτας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παναγίας Ευαγγελίστριας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου έκανε και ένα σύντομο απολογισμό του 2019, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες προκλήσεις που έρχονται.

 

Οι στόχοι μας υλοποιούνται

Αναφερόμενος στον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια», ο κ. Αναστασίου φανερά περήφανος δήλωσε ότι οι στόχοι τους, μέρα με τη μέρα υλοποιούνται.
Όπως ανέφερε, ήδη το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ετοιμάσει το σχεδιασμό των νέων φοιτητικών εστιών, καθώς επίσης και το κέντρο έρευνας και καινοτομίας του ΤΕΠΑΚ όπου και αναμένεται να συνεργαστεί και να στηρίξει ένα μικρό εξειδικευμένο Τεχνολογικό Πάρκο το οποίο επίσης θα στεγαστεί στο χώρο των Βερεγγαρίων.
Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε είπε και το αίτημά τους για  δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, χώροι ψυχαγωγίας, άθλησης για ανθρώπους όλων των ηλικιών. «Ένας πολυχώρος, πνεύμονας πρασίνου που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το δήμο μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας ως γνώμονα του το περιβάλλον αλλά και τις κλιματολογικές αλλαγές έχει αναθέσει σε γνωστό εμπειρογνώμονα τη μελέτη για βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου πρασίνου που ανέρχεται στις 35.000 τμ αλλά και τρόπους σύνδεσής του με άλλους πνεύμονες πρασίνου όπως είναι το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη και το δάσος των Πολεμιδιών, δυτικά του στρατοπέδου, δημιουργώντας έτσι ένα πραγματικό πνεύμονα πρασίνου», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις ευχαριστίες του στον απελθόντα Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πετρίδη, ο οποίος υιοθέτησε το αίτημα  τους για παραχώρηση  4.000 τ.μ. για κάλυψη  των κτήριακών αναγκών του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών. Επίσης ευχαρίστησε και τον απερχόμενο Υπουργό Παιδείας, κ. Χαμπιαουρή, ο οποίος προώθησε το αίτημά τους για την ανέγερση εντός του καθορισμένου χώρου, κοινοτικού εξοπλισμού, 7.000 τμ, του νέου κολυμβητήριου Λεμεσού.

 

mesa

 

Το 2021 η έναρξη του Βιολογικού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων  

«Σοβαρές εξελίξεις στο δήμο μας έχουμε και στην περίπτωση του ΣΑΛΑ, καθώς έχουν αρχίσει τα κατασκευαστικά έργα Βιολογικού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Δυτικής Λεμεσού και αναμένεται η λειτουργία του το 2021», τόνισε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος.
Όπως ο ίδιος είπε, ο Διευθυντής του ΣΑΛΑ Ιάκωβος Παπαϊακώβου τους έχει ενημερώσει πως, στόχο έχουν όπως μέχρι το 2021 να ολοκληρωθούν όλα τα έργα εντός των οικισμών και συνοικισμών του δήμου και αυτόματα με τη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού να γίνει και η σύνδεση όλης της περιοχής του δήμου με το δίκτυο του ΣΑΛΑ. Παράλληλα είπε, θα ολοκληρωθούν και όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που αφορούν την οδό Παναγιώτη Αναγνωστοπούλου, Ευγενίου Βουλγάρε- ως, Μαρίνου Γερουλάνου και Μελίνας Μερκούρη.

 

Ενεργοποίηση κτηνοτροφικής Ζώνης Κάτω Πολεμιδιών

Αναφορικά με το χρόνιο πρόβλημα του δήμου με το θέμα της κτηνοτροφικής περιοχής, ο κ. Αναστασίου ανέφερε πως έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του δήμου, των κτηνοτροφών και της Βουλής των Αντιπροσώπων κατάφεραν να πείσουν τον Υπουργό Γεωργίας για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης της κτηνοτροφικής Ζώνης Κάτω Πολεμιδιών, η οποία βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του δήμου και συνορεύει με το Δήμο Ύψωνα. «Έχουν ολοκληρωθεί οι χωρομετρικές εργασίες και αποτύπωση του δρόμου και έχει αναλάβει την ευθύνη κατασκευής του δρόμου καθώς και όλων των αναγκαίων υποδομών το Υπουργείο Γεωργίας. Διαφαίνεται ότι το ενδιαφέρον υπάρχει και πολύ σύντομα αναμένονται οι πρώτες αιτήσεις για χορήγηση άδειας οικοδομής», σημείωσε ο δήμαρχος.

 

Κατασκευή νέας υδατοδεξαμενής

Ο κ. Αναστασίου επισήμανε επίσης ότι έχουν πετύχει την έγκριση από το ΣΥΛ για την κατασκευή νέας υδατοδεξαμενής, η οποία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της νέας περιοχής, δυτικά του Νοσοκομείου, ενώ θα τοποθετηθεί και αγωγός άντλησης αλλά και παροχής. Το όλο έργο θα κατασκευαστεί με έξοδα του ΣΥΛ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια περίπου.

 

Πυλώνες ΑΗΚ

Έχει προχωρήσει ο προγραμματισμός κατασκευής νέων γραμμών και αναμένεται πολύ σύντομα να αρχίσει και η αποξήλωση των πυλώνων που περνούν μέσα από την κατοικημένη περιοχή, ανέφερε ο δήμαρχος. Επίσης, ο δήμος έχει υπογράψει με την Εsco Αηκ LTD, την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων οδικού φωτισμού στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών. Η εξοικονόμηση ενέργειας στο δήμο αναμένεται να ξεπεράσει το 67%, είπε. Το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων ανέρχεται στο ποσό των €600.000.

 

mesa1

 

Οδικά έργα
Οι Επιδιορθώσεις δρόμων και πεζοδρομίων, τη χρονιά που μας πέρασε, αγγίζουν τις €350.000, δήλωσε ο δήμαρχος στον απολογισμό του.  «Υπολογίζουμε εντός του 2021 να έχουμε επιδιορθώσει όλους τους δρόμους που χρήζουν βελτίωσης», τόνισε. Ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε και στο αίτημα για κατασκευή του συνδετήριου δρόμου Ανθούπολης με τη Λεωφόρο Νίκαιας, υπογραμμίζοντας πως η πρώην Υπουργός Μεταφορών είχε δεσμευτεί να το εντάξει στο τριετές προϋπολογισμό 2020-21-22. Παράλληλα ζήτησε να συντονιστούν με το Τμήμα Πολεοδομίας, για να προχωρήσει στην διαδικασία απαλλοτρίωσης της τουρκοκυπριακής γης μέσα από την οποία διέρχεται ο δρόμος.

 

Τέχνη και Πολιτισμός
Συνεχίζεται ο θεσμός του Πολιτιστικού Μήνα Μαθητικής Δημιουργίας. «Πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό που σκοπό έχει την προώθηση και ανάδειξη των ταλέντων των παιδιών μας. Γίνεται σε συνεργασία με τα σχολεία και τους Συνδέσμους Γονέων. Ο θεσμός τυγχάνει επιχορήγησης από το δήμο με το ποσό των €400 για κάθε σχολείο».
Παράλληλα όπως κάθε χρόνο, ο δήμος προωθεί σωρεία πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως οι πρωτοχρονιάτικες και πασχαλινές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το Πολιτιστικό Καλοκαίρι και Φθινόπωρο.

 

ΟΕΔΑ / Πράσινα Σημεία / Ανακύκλωση / Καθαριότητα
«Εδώ και δυο χρόνια έχει αρχίσει η λειτουργία  της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Στερεών και οικιακών απορριμμάτων γνωστή ως ΟΕΔΑ. Ο δήμος μας σε συνεργασία και με όλους τους Δήμους Λεμεσού αλλά και τις κοινότητες, συνεργάζονται για να δώσουν λύση στο όλο πρόβλημα όπου και σύντομα αναμένονται εξελίξεις», ανέφερε.

 

 eksw

 

Κέντρο προστασίας και απασχολησης παιδιού "ΔΑΜΩΝ"
Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αποτέλεσμα της Σύμπραξης με το Σύνδεσμο Πολυτέκνων και τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.
Στο Κέντρο απασχολούνται παιδιά από 5 μέχρι 12 χρόνων, σε ειδικά διαρρυθμισμένες αίθουσες υπό την καθοδήγηση προσοντούχου προσωπικού, κατά τις απογευματινές ώρες, στις σχολικές αργίες και διακοπές.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Κέντρο στήριξης οικογένειας και νέων «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα κοινωνικής ευαισθησίας το οποίο μέσα από διάφορες ψυχοθεραπευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες έχει ως απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του οικογενειακού θεσμού αλλά και των νέων.
Σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες οι υπηρεσίες του εν λόγω προγράμματος παρέχονται δωρεάν.

 

Πρόγραμμα κοινοτικής εργασίας χωρίς αμοιβή
Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών σε συνεργασία με το ΣΚΕ Κάτω Πολεμιδιών,  έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και συμμετέχει στο πρόγραμμα «Κοινοτική Εργασία Χωρίς Αμοιβή».

 

Τράπεζα παροχής ειδών πρώτης ανάγκης
Για την ανακούφιση των ατόμων και των οικογενειών που βρέθηκαν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών λειτούργησε την Τράπεζα Παροχής Ειδών Πρώτης Ανάγκης.
Η Τράπεζα παρέχει τρόφιμα και δωροκουπόνια, μεταχειρισμένα έπιπλα, είδη ένδυσης / υπόδησης, παιχνίδια και οικιακά σκεύη σε καλή κατάσταση.
«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε το πρώτο στο είδος του Κοινωνικό κατάστημα στην Λεμεσό το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της πόλης της Λεμεσού με προτεραιότητα βέβαια τους δημότες των Κάτω Πολεμιδιών», επισήμανε ο δήμαρχος.


Ταμείο Υποτροφιών
Πρόκειται για ένα θεσμό στήριξης των νέων στα πρώτα τους βήματα, κυρίως μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που ζούμε. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περίπου δοθεί υποτροφίες μισού εκατομμυρίου ευρώ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου προχώρησε στην παραχώρηση κουπονιών σε άπορες οικογένειες του δήμου. Κάθε χρόνο βοηθούνται περίπου 150 οικογένειες.

 


Στάσεις λεωφορείων
Στην βελτίωση της εικόνας του οδικού δικτύου έρχεται να προστεθεί και η υπογραφή συμφωνίας με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων η οποία προβλέπει την αντικατάσταση αλλά και προσθήκη νέων στάσεων λεωφορείων, σημείωσε ο κ. Αναστασίου.
Οι νέες στάσεις θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων ηλεκτρονική ενημέρωση. Επίσης θα μπορούν να τοποθετηθούν και διαφημιστικές πινακίδες οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν έσοδα για το δήμο.

 

Ενοικιάζεται σπίτι στο χωριό Κυβίδες, επαρχία Λεμεσού.

 

2

 

3

 

• 25 λεπτά απόσταση πρός Λεμεσό 

• 20 λεπτά απόσταση προς Πάφο 

• 80τμ 

• Μεγάλο κήπο

 

Τιμή: €630

 

Περισσότερες πληροφορίες: Τηλ.: 99 661 074

Page 1 of 108

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top