Εφημερίδα Λεμεσός

Εφημερίδα Λεμεσός

Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Nunc auctor mauris tempor leo aliquam vel porta ante sodales. Nulla facilisi. In accumsan mattis odio vel luctus.

giwrgospanagiotou-akouologos

Δρ Γιώργος Παναγιώτου
Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος

 

Τι είναι η ακοή;
Η ακοή είναι μία από τις πέντε αισθήσεις και αναπτύσσεται από την εμβρυική ηλικία. Το αυτί είναι το αισθητήριο όργανο της ακοής, προσλαμβάνει και μεταφέρει στον εγκέφαλο τα ηχητικά κύματα μετατρέποντάς τα σε ηλεκτρικούς παλμούς έτσι ώστε να μπορέσει ο εγκέφαλος να κατανοήσει.

 

Γιατί είναι σημαντική η ακοή;
Η ακοή είναι πάρα πολύ σημαντική. Θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις γιατί:
- διασφαλίζει την ουσιώδη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων
- συμβάλει στην αντίληψη του χώρου
- συμπληρώνει την όραση
- διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας όπως επίσης και της επικοινωνίας και της μάθησης. Ο Γερμανός φιλόσοφος, Εμμάνουελ Καντ είχε αναφέρει «η απώλεια όρασης απομακρύνει τον άνθρωπο από τα αντικείμενα, ενώ η απώλεια ακοής απομακρύνει τον άνθρωπο από τους ανθρώπους».


Τι είναι η βαρηκοΐα;
Η βαρηκοΐα είναι η πάθηση (όχι ασθένεια) σύμφωνα με την οποία μειώνεται η ακουστική ικανότητα του ατόμου και δυσχεραίνει  την επικοινωνία του ανθρώπου με το περιβάλλον. Αναπτύσσεται στις περισσότερες περιπτώσεις σταδιακά και είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας.


Ποια είναι τα πρώτα σημάδια, οι ενδείξεις της βαρηκοΐας;
Αρκετές συμπεριφορές αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει με την ακοή μας, αλλά συνήθως οι πρώτοι που θα τα αντιληφθούν είναι οι άνθρωποι από το στενό μας περιβάλλον (φιλικό ή οικογενειακό), και όχι το ίδιο το επηρεαζόμενο άτομο. Πολύ συχνά το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής:
- αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου
- δυσκολεύεται να κατανοήσει τις ομιλίες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει και θόρυβος
- δυσκολεύεται να κατανοήσει παιδικές και γυναικείες φωνές
- αισθάνεται ότι οι γύρω του μιλούν μπερδεμένα
- ζητάει από τους συνομιλητές του να επαναλάβουν αυτό που είπαν
- νιώθει σφύριγμα ή βουητό στα αυτιά του.
- αποφεύγει συζητήσεις και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

 

Η βαρηκοΐα έχει επιπτώσεις;
Η απώλεια ακοής, η βαρηκοΐα έχει αρκετές επιπτώσεις στη σωματική αλλά και στη ψυχική υγεία του ατόμου όπως επίσης και στο κοινωνικό του περιβάλλον.

 

Η βαρηκοΐα προκαλεί:
- δυσκολία στην επικοινωνία με την οικογένεια και φίλους
- πονοκέφαλος και αυξημένη αρτηριακή πίεση
- διάσπαση της προσοχής και έλλειψη συγκέντρωσης
- άγχος, νευρικότητα, μέχρι και κατάθλιψη ή άνοια
- απομόνωση, απόσυρση και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων.

 

Ποια είναι η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας; Υπάρχει λύση;
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Αν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, τότε η αποκατάσταση γίνεται μέσω της εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων. Με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας διατηρείται η ποιότητα ακοής, η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση και συμβάλλουν σημαντικά στη ποιότητα ζωής του ατόμου.


Η ακοή είναι πολύ σημαντική, μην την αφήσετε να επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητά σας ή των αγαπημένων σας προσώπων.

 

Ένα πάρτι για το 2020 πραγματοποίησε η εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων και εισαγωγής του λαδιού μηχανών PSALTIS - ENEOS.

 

Τόσο η διεύθυνση όσο και το προσωπικό, πέρασε μια όμορφη βραδιά, με υπέροχο φαγητό, άφθονο ποτό και φυσικά διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

mesa

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας και ο τυχερός που βρήκε το φλουρί, κέρδισε ένα πλούσιο δώρο.

 

mEsa1

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Ο Διευθυντής της εταιρείας Νικόλας Ψάλτης, σε σύντομη ομιλία του, ευχήθηκε σε όλους καλό και ευλογημένο το 2020.

Με το σύνθημα «Πρασινίζουμε τη Λεμεσό», η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού εγκαινιάζει εκστρατεία συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή και την αειφορία στην χώρα μας.


Η συγκεκριμένη δράση είναι αφιερωμένη στο 23ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος και θέλει να τονίσει και να αποδείξει τις ευαισθησίες του ΑΚΕΛ για την φροντίδα και προστασία του περιβάλλοντος.


Για το σκοπό αυτό καλούμε όλα τα μέλη και στελέχη του Κόμματος να συμμετέχουν ενεργά για την επιτυχία των εκδηλώσεων και για να σταλεί το μήνυμα ότι για το ΑΚΕΛ το περιβάλλον δεν είναι θεωρία και εξαγγελίες, αλλά πράξη ζωής.

 

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:


• Σάββατο 1/2/2020
10:00π.μ., πάρκο στην οδό Μελισσίων, ενορία Ανθούπολη, Κάτω Πολεμίδια
10:00π.μ. πάρκο στην οδό Βασίλη Μιχαηλίδη, Κάτω Πολεμίδια, έναντι 28ου Δημοτικού Σχολείου

 

•Σάββατο 15/2/2020
9:00π.μ., Κοινότητα Επισκοπής, πίσω από κτίριο πρώην ΣΠΕ Επισκοπής

 

 

Τα παιδιά, το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Κέντρου Παρέμβασης Λεμεσού του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό πραγματοποίησαν τα εγκαίνια του νέου τους οικήματος.


Μετά από μια μεγάλη περιπέτεια εξεύρεσης νέας στέγης, καθότι το προηγούμενο οίκημα είχε κριθεί ακατάλληλο, ο σύνδεσμος εγκαινίασε το νέο σύγχρονο του οίκημα στα Πάνω Πολεμίδια. Την κορδέλα έκοψε η  Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και εκεί βρέθηκαν οι Δήμαρχοι Λεμεσού και Κάτω Πολεμιδιών, ο Κοινοτάρχης Πάνω Πολεμιδιών, καθώς και παράγοντες της πόλης αλλά και φίλοι του συνδέσμου.

 

mesa


 

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου Τασούλα Γεωργιάδου αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο που πέρασαν, αφού για κάποιο χρονικό διάστημα τα παιδιά αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι.

 

mesa1


 

«Ο σύνδεσμός μας σήμερα εξυπηρετεί 500 οικογένειες παγκύπρια και ένα πάγιο αίτημά μας είναι η Υπουργός Εργασίας να βοηθήσει, ώστε να συμπεριληφθούμε στον κρατικό προϋπολογισμό, για να απαλλαχθούμε από το άγχος των χορηγιών», τόνισε.


Με την σειρά της η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε πως «είναι με μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ σε αυτό τον χώρο που φιλοξενεί χαρισματικά παιδιά με αυτισμό. Μετά από αρκετές συναντήσεις, έχω κατανοήσει πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύνδεσμος αλλά και οι οικογένειες».
Η Υπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αυξημένη οικονομική στήριξη του κράτους «επειδή πιστεύουμε ότι το έργο σας είναι σημαντικό».

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Επίσης δήλωσε πως θα λάβει υπόψη της το αίτημα για το θέμα του προϋπολογισμού και όπως χαρακτηριστικά είπε, θα το μελετήσει.


Ακολούθως τα παιδιά χάρισαν όμορφα δώρα και χειροτεχνίες στην Υπουργό, ενώ στη συνέχεα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του οικήματος.

 


Λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο


Ο Σύνδεσμος για άτομα με Αυτισμό ιδρύθηκε το 1990, και είναι αναγνωρισμένος από το κράτος ως φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
Είμαστε μέλος του AUTISM EUROPE και του WORLD AUTISM ORGANIZATION. Κύριος σκοπός του Συνδέσμου είναι να εργάζεται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Αυτιστικών ατόμων, έτσι ώστε να τους εξασφαλίζεται καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό πετυχαίνεται εξασφαλίζοντας τους το δικαίωμα, δια βίου, για πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις θεραπείες που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη.
Ο Σύνδεσμος λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από το Μάιο του 2004 στη Λεμεσό το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Παρέμβασης για αποκατάσταση, εκπαίδευση, θεραπεία, προστασία και απασχόληση για παιδιά και ενήλικες, που παρουσιάζουν το σύνδρομο του Αυτισμού.

 

Ένα βιβλίο που υπόσχεται να μας αλλάξει την ζωή, μας παρουσίασε η Μαρία Λάμπρου. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λεμεσό, πλημμύρισε από κόσμο που έσπευσε να τιμήσει την συγγραφέα και να εξασφαλίσει το βιβλίο «Λεπτή και Ευτυχισμένη», που αφορά το θέμα διαχείρισης βάρους, με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τα συνηθισμένα.


Τη συγγραφέα προλόγισαν τρεις όμορφες και ιδιαίτερες προσωπικότητες, η συγγραφέας και εκδότρια Άντρη Χαϊράλλα, η Κλινική Υπνοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξής Στέλλα Δημάδη και η ιδιωτική υπάλληλος Μαρία Γεωργίου.

 

mesa

 

Επιπρόσθετα στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λεμεσου Νίκος Νικολαϊδης καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Εύρος Αλεξάνδρου.
Η κα Λάμπρου αναφερόμενη στο βιβλίο, τόνισε πως ο κύριος λόγος που ονόμασε το βιβλίο «Λεπτή και Ευτυχισμένη», είναι επειδή επιδιώκει να βοηθήσει, μέσα από τις σελίδες του, το κάθε άτομο να διώξει βάρος ωθώντας το να κάνει εσωτερικές αλλαγές για να αισθανθεί σαφώς πιο ευτυχισμένο.

 

mesa1

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook


Αξίζει να σημειώσουμε πως η φιλοσοφία του βιβλίου, είναι αντίθετη με τις καταπιεστικές δίαιτες. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης η συγγραφέας έκανε ένα έξυπνο ψυχολογικό τρικ στους καλεσμένους, προσφέροντας φρούτα.


 

Το σωματείο «Παλίμψηστος» πραγματοποίησε κοπή βασιλόπιτας, με την παρουσία του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Κάτω Πολεμιδιών Άνδρο Θεοδώρου, του Αντιδημάρχου Ύψωνα Κλεάνθη Καραμανίδη, του Κοινοτάρχη της Κουκάς Μιχάλη Γεωργιάδη, καθώς επίσης μελών και φίλων του σωματείου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από τη χορωδία και χαιρετισμό από τον δημιουργό και Πρόεδρο του «Παλίμψηστου» Μάριο Καρασαμάνη, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους υγεία και ευτυχία για το 2020.

 

mesa

 

mesa1

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook


Επιπρόσθετα, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι ήταν παρόντες, στους χορηγούς του σωματείου και στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ.


Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας, η απονομή του δώρου στην τυχερή που βρήκε το φλουρί, ενώ στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν φαγητό και ποτό.

 

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ» πραγματοποίησε σε σεμνή τελετή, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του ΓΣΟ, στο Τσίρειο Στάδιο, την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε αθλητές και αθλήτριες του συλλόγου, όλων των κατηγοριών, για τις επιτυχίες τους το 2019, ενώ έγινε και η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας.


Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία πολιτικών, πολιτειακών και αθλητικών αρχών της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, καθώς και αρκετών φίλων του ΓΣΟ. Παρευρέθηκε επίσης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Ανδρέας Μιχαηλίδης.

 

mesa1


 

Η όλη εκδήλωση άρχισε με αγιασμό από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και Εκπρόσωπος Τύπου ΓΣΟ Κλέωνας Αλεξάνδρου, έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό.

 

MESa

 


Ακολούθησε ομιλία από τον Πρόεδρο του ΓΣΟ Άκη Λάμπρου, ενώ σύντομο χαιρετισμό ανέγνωσε ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Περικλής Μάρκαρης.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook


Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος της Τεχνικής Επιτροπής Αθλητισμού ΓΣΟ Φίλιππος Ταμάνης, αναφέρθηκε στην αθλητική δραστηριότητα του συλλόγου, ενώ τέλος πραγματοποιήθηκε η βράβευση των αρίστων αθλητών και αθλητριών του συλλόγου.


Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη κοπή της βασιλοπιτας.

 

 

Page 1 of 106

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top