Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα επισημοποιήσει σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα ότι η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αρχίσει να χορηγείται σύντομα στους πολίτες άνω των 50 ετών και στους πλέον ευπαθείς.
 

Η ανακοίνωση ακολουθεί τη χθεσινή απόφαση για έναρξη εμβολιασμού -με μία δόση του εμβολίου της Pfizer- των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, κατόπιν εισήγησης των τεσσάρων αρχίατρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρόγραμμα χορήγησης της ενισχυτικής δόσης αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Η τρίτη δόση, με το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, θα προσφέρεται έξι μήνες μετά από τη δεύτερη δόση, κάτι που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολιακών θα γίνει αργότερα το φθινόπωρο και πριν το νέο έτος.

Θα ακολουθηθεί η σειρά προτεραιότητας της πρώτης φάσης του εμβολιαστικού προγράμματος, δηλαδή με τους τροφίμους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, τους άνω των 80 ετών και το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής στην κορυφή.

Η τρίτη δόση θα προσφερθεί σε περίπου 32 εκατομμύρια πολίτες, κυρίως σε συνοικιακά ιατρεία και φαρμακεία, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-15 περιλαμβάνονται περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά που θα κάνουν το εμβόλιο στα σχολεία τους.

Ο κ. Τζόνσον θα προειδοποιήσει ότι το τέλος της πανδημίας απέχει ακόμα πολύ, αλλά θα τονίσει ότι «χάρη στο πρωτοφανές εμβολιαστικό πρόγραμμα, νέες θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ, είμαστε σε θέση να ζούμε με τον ιό χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες μας».

Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για διαχείριση του κορωνοϊού τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεν την ανάκληση εκτάκτων εξουσιών που έχουν αποδοθεί στην κυβέρνηση για την εύκολη επιβολή lockdown, αλλά θα διατηρείται η επιλογή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και η πιθανότητα σύστασης υπέρ τηλεργασίας. Θα διατηρηθεί επίσης ως εφεδρικό πιθανό μέτρο η εισαγωγή των πιστοποιητικών εμβολιασμού για είσοδο σε νυχτερινά κλαμπ και άλλες εκδηλώσεις με μεγάλα πλήθη.

Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η κατάργηση της υποχρέωσης για υποβολή σε τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας του Λονδίνου. Θα αρκεί πλέον ένα γρήγορο τεστ πλευρικής ροής.

Επίσης είναι πιθανό να καταργηθεί τον επόμενο μήνα το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» με πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες και να διατηρηθεί μόνο η κόκκινη λίστα με χώρες στις οποίες απαγορεύονται τα ταξίδια.
 

ΚΥΠΕ
 

Διαβάστηκε 29 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top