Τα υπουργεία Αμυνας των δυτικών χωρών δείχνουν πλέον πιο πρόθυμα να αντιμετωπίσουν έναν νέο εχθρό: Την κλιματική αλλαγή. Τον Μάρτιο ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν, έγραψε ότι «το μεταβαλλόμενο κλίμα αλλάζει το παγκόσμιο επιχειρησιακό περιβάλλον και το περιβάλλον ασφάλειας, επηρεάζοντας τις αποστολές, τα σχέδια και τις εγκαταστάσεις μας». Το Πεντάγωνο δημιούργησε μια «Ομάδα Εργασίας για το Κλίμα» μετά από εντολή του Προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς οι απειλές για το κλίμα πρέπει να θεωρηθούν μεγαλύτερη προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αποστέλλουν παρόμοια μηνύματα. Στις 30 Μαρτίου το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δημοσίευσε τη μελέτη «Στρατηγική Προσέγγιση για την Κλιματική Αλλαγή και την Αειφορία». Στον πρόλογο, ο αντιστράτηγος Richard Nugee, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τη μελέτη, έγραψε: «Ο χαρακτήρας του πολέμου αλλάζει γρήγορα. Ετσι και το κλίμα… Η επιτακτική ανάγκη δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη: το υπουργείο Αμυνας πρέπει να δράσει και θα δράσει τώρα». Πριν από λίγες μέρες, σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε η κλιματική αλλαγή να αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να συγκαλύψουν ένα θεμελιώδες πρόβλημα: Δεν υπάρχει ιδέα του πόσο συμβάλλουν οι ίδιοι οι στρατοί στην αλλαγή του κλίματος. «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι δεν έχουμε αριθμούς», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Αυτή η έλλειψη δεδομένων οφείλεται στην ιστορική απροθυμία των ενόπλων δυνάμεων να αποκαλύψουν πληροφορίες που ενδέχεται να θέτουν όρια στη στρατιωτική δραστηριότητα.

Το πρωτόκολλο του Κιότο, που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1997, ήταν η πρώτη διεθνής συνθήκη για την κλιματική αλλαγή. Το πρωτόκολλο υποχρέωσε τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά είχε ένα κενό: οι παγκόσμιες εκπομπές από στρατιωτικές δραστηριότητες εξαιρέθηκαν από τις υποχρεώσεις μείωσης των ρύπων. Δεν έγινε καν αναφορά σε αυτές. Αυτό το κενό δημιουργήθηκε μετά από αίτημα των ΗΠΑ, όπου ορισμένοι επέμειναν ότι ο υπολογισμός των εκπομπών και η δημοσίευσή τους θα μπορούσε να δημιουργήσει πίεση για τον περιορισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της χώρας και, ως εκ τούτου, αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια της. (Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ τελικά δεν επικύρωσαν το πρωτόκολλο). Η κλιματική αλλαγή, μάλλον, θεωρήθηκε ως μικρότερος κίνδυνος για τις ένοπλες δυνάμεις από τον μετριασμό της.

Πηγή: The Economist Newspaper/ΟΤ

 

Διαβάστηκε 298 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top