O Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος έγινε σήμερα ο πρώτος εν ενεργεία Βασιλιάς που εξέφρασε τη λύπη του για τις πράξεις βίας στο Κονγκό επί Λεοπόλδου ΙΙ και κατά την αμέσως επόμενη περίοδο, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Félix Tshisekedi, Πρόεδρο της αφρικανικής αυτής χώρας, σύμφωνα με τη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir.

H Soir αναφέρει ότι ο Φίλιππος "θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος Βέλγος αρχηγός κράτους που έχει προβεί σε αυτή την ενέργεια". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι προφανώς στο Βέλγιο, ο Βασιλιάς δεν μπορεί να μιλήσει χωρίς να καλύπτεται από την κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον Πρωθυπουργό. Η επιστολή προς  τον Felix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, εστάλη με την ευκαιρία της 60ης επετείου της ανεξαρτησίας του Κονγκό.Συγκεκριμένα ο Βασιλιάς Φίλιππος αναφέρει στην επιστολή του, "σε αυτήν την εξηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, θα ήθελα να απευθυνθώ σε εσάς και τον λαό του Κονγκό τις θερμότερες ευχές μου".

Αυτή η επέτειος, σημειώνει, "είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τα συναισθήματά μας για βαθιά φιλία και να χαρούμε για την έντονη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών μας σε τόσους πολλούς τομείς, και ιδίως στον ιατρικό τομέα που μας κινητοποιεί. σε αυτήν την περίοδο πανδημίας. Η κρίση υγείας μας πλήττει εν μέσω άλλων ανησυχιών. Η προνομιακή συνεργασία μεταξύ Βελγίου και Κονγκό αποτελεί πλεονέκτημα για την αντιμετώπισή της. Σε αυτήν την εθνική εορτή, θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και να αναπτύξουμε μια ακόμη πιο γόνιμη φιλία, πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για τη μακρά κοινή μας ιστορία με όλη την αλήθεια και την ηρεμία".

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι "η ιστορία μας αποτελείται από κοινά επιτεύγματα, αλλά έχει επίσης βιώσει επώδυνα επεισόδια. Την εποχή του ανεξάρτητου κράτους του Κονγκό, διαπράχθηκαν πράξεις βίας και σκληρότητας, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τη συλλογική μας μνήμη. Η αποικιακή περίοδος που ακολούθησε προκάλεσε επίσης ταλαιπωρία και ταπείνωση".

Και προσθέτει: "Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτές τις πληγές του παρελθόντος, ο πόνος των οποίων αναζωογονείται σήμερα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας. Θα συνεχίσω να πολεμάω όλες τις μορφές ρατσισμού. Ενθαρρύνω τον προβληματισμό που ξεκίνησε από το Κοινοβούλιο μας, έτσι ώστε η μνήμη μας να σταθεροποιηθεί οριστικά".

 


Ο Βασιλιάς Φίλιππος καταλήγει αναφέροντας ότι "οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν να κοιτάξουμε το μέλλον με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Ο αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την ένωση δυνάμεων. Αυτή τη φιλοδοξία διατυπώνω για τις δύο χώρες μας και για τις δύο ηπείρους μας, την Αφρική και την Ευρώπη. Δυστυχώς, οι τρέχουσες συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να έρθω στην όμορφη χώρα σας, την οποία θα ήθελα να μάθω καλύτερα. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία σύντομα".

Σύμφωνα με τη Soir, "κατά την επίσκεψή του στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Πρόεδρος Tshisekedi κάλεσε τον Βασιλιά να πάει στην Κινσάσα για να παρακολουθήσει τους εορτασμούς της 30ης Ιουνίου 2020. Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, μια τέτοια κίνηση δεν είναι πλέον εφικτή".

 


ΚΥΠΕ

 

Διαβάστηκε 84 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top