Το σπίτι στην ακρογιαλιά, δίπλα από τα Δημοτικά Λουτρά, "δκυό αππιθκιές" από το ΓΣΟ.

 

Κάθε μεσημέρι, βρισκόταν στο γήπεδο και ότι χρώμα φανέλα έβλεπε ήταν και με αυτή την ομάδα. Ο Λυκούργος Αρχοντίδης ενθουσιάστηκε από το πάθος και το ταλέντο του νεαρού Γιαννάκη Βασιλειάδη και για να τον δελεάσει να εγγραφεί στον ΑΡΗ του έδωσε «μια περιουσία». Πάρε πέντε λίρες να αγοράσεις παπούτσια και αθλητικό υλικό, για να κατεβείς προπόνηση. Ο πατέρας του, ο Βάσος, εκπλάγηκε πού βρήκε ο γιος του ένα τόσο μεγάλο ποσό και ζήτησε εξηγήσεις. «Μου τα έδωσε ο προπονητής που φορούσε πράσινα να αγοράσω παπούτσια να κατεβώ προπόνηση», του απάντησε.

Ο κύριος Βάσος ήταν Αελίστας και θα ήταν προδοσία και μεγάλη ντροπή ο γιος του να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα.

 

61--59--

 

Ο κύριος με τα πράσινα πήρε πίσω τα λεφτά. Δεκαπέντε χρονών βρίσκεται στην ΑΕΛ με την φανέλα νούμερο έντεκα στον πρώτο αγώνα της καριέρας του, στο ΑΕΛ-Ανόρθωση.

 

Από την ΑΕΛ βρέθηκε στον Απόλλωνα μαζί με τους άλλους ποδοσφαιριστές που ακολούθησαν τον Γαβαλά. Αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας, και ανεβάζουν τον Απόλλωνα στη Α' κατηγορία. Η προσφορά του Γιαννάκη είναι τόση που του αξίζει σε μια από τις κολόνες του σωματείου να γραφτεί το όνομα. Κλείνει την ποδοσφαιρική του καριέρα και μπαίνει στην προπονητική, για να δώσει στο σωματείο του μεγάλα ταλέντα που διέπρεψαν.

 

Θα χαρακτηρίζαμε τον Γιαννάκη Βασιλειάδη σαν τον στιχουργό πάνω στον οποίο πάτησε ένας μουσικοσυνθέτης και ένας τραγουδιστής για να γίνει γνωστός και μεγάλος. Εκεί πάτησε και ο Απόλλωνας.

 

Οργανωτής, ηγετική φυσιογνωμία, ο Γιαννάκης είναι αυτός που έκτιζε τις φάσεις για να τις δώσει έτοιμες για τη τελική εκτέλεση από κάποιο συμποδοσφαιριστή του.

 

Και, αν αυτός ήταν ο αδελφός του, τότε η «μπαλιά λουκούμι» είχε χρυσόδετο περιτύλιγμα. Ο Κωστάκης Βασιλειάδης έμεινε στην ιστορία του σωματείου του σαν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς. Νευρώδης, ταχύς, διεισδυτικός, ήταν ο πονοκέφαλος για κάθε τερματοφύλακα. Γι' αυτά του τα προσόντα, για την κινητικότητα του από το ένα άκρο στο άλλο του γηπέδου, ο Κωστάκης κέρδισε ένα παρατσούκλι. Έτσι, όπως με την ποδοσφαιρική του ιδιότητα που «εν τον χωρούσαν οι τόποι», ένας εξωστρεφής ποδοσφαιριστής, έτσι ήταν και στην προσωπική του ζωή.

 

63--

 

Ανοιχτόκαρδος, ανοιχτόμυαλος, με το χαμόγελο πάντα στα χείλη. Έτσι δέχτηκε και το «παρατσούκλι» που του κόλλησαν με μεγάλη αγάπη οι φίλαθλοι. «Ο πελλός». Το διασκέδαζε, το χαιρόταν και το χαίρεται με αγάπη, παραμένοντας πάντα ένας φίνος τρελός...

 

Όμως, κοντά στον «ζογκλέρ» Γιαννάκη, τον σκόρερ Κωστάκη, έπρεπε να μπει και ένας ακόμα Βασιλειάδης, να προσέχει την άμυνα. Αυτός ήταν ο μικρότερος αδελφός, ο Κόκος. Ψηλός, γεροδεμένος, με προσόν να διαβάζει τον αντίπαλο, ο Κόκος Βασιλειάδης ήταν μια ασφάλεια στην άμυνα του Απόλλωνα.  Χαρακτηριστική περίπτωση, και αυτός, όπως πολλοί αμυντικοί να είναι βράχος, γρανίτης μέσα στο γήπεδο, να τρώει σίδερα, με την λήξη του αγώνα μια ευγενική ψυχή, ένας καλόκαρδος, μειλίχιος άνθρωπος. Ένας ακόμα Βασιλειάδης, ο Ανδρέας, αγωνίστηκε για λίγο καιρό, εγκαταλείποντας νωρίς τα εγκόσμια.

 

Κάποτε, εκεί στο ΓΣΟ, με ένα μαχαλεπί που τον Πάγκαλο, με τον Τσακιστό κέρβερο στην είσοδο, τον Ανδρέα με την βαρέλα του δημαρχείου να ραντίζει το γήπεδο, τον Πανίκο Τριανταφυλλή να σκοράρει και τους προπονητές κερκίδας, Ρήσο και Γαλατού να καθοδηγούν τις ομάδες, με σφήνα τον Κουλουντή, «αέρα περιστέρια»... Ο δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης τίμησε τους αδελφούς Βασιλειάδη!

 

Του Τάκη Μιχαήλ

Διαβάστηκε 2352 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top