Περίπου έναν αιώνα μετά την κυκλοφορία του τέθηκε σε δημοπρασία ένας πίνακας του διάσημου καλλιτέχνη Βαν Γκογκ με πολύ ζωντανά χρώματα που τον είχαν κατασχέσει οι Ναζί.

 

Ο πίνακας Θημωνιές (Meules de blé) ζωγραφισμένος με νερομπογιά αναμένεται να πουληθεί στην τιμή των 25 εκατομμυρίων ευρώ και απεικονίζει μια σκηνή θερισμού με γυναίκες να δουλεύουν στα χωράφια στην πόλη Άρλ της νότιας Γαλλίας.

 

Ο Βαν Γκογκ εμπνευσμένος από την αγροτική ζωή στη Γαλλία προσπάθησε να την αποδώσει στο συγκεκριμένο πίνακα που χρονολογείται στο 1888.

 

Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι νερομπογιές, που χρησιμοποιήθηκαν από τον σπουδαίο Ολλανδό ζωγράφο στον πίνακα, συμβολίζουν το πάθος του για τον Ιαπωνισμό. Το συγκεκριμένο έργο παρά το γεγονός ότι απεικονίζει μια αρκετά γαλήνια σκηνή, κρύβει πίσω του μια αρκετά μπερδεμένη ιστορία. Ο πίνακας αρχικά ανήκε στον αδερφό του Van Gogh, Theo και μετά πήγε σε άλλα χέρια πριν αγοραστεί από τον Μαξ Μερόφσκι, έναν Εβραίο βιομήχανο το 1913.

 

O Μερόφσκι αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή από τους Γερμανούς οπότε ο πίνακας μεταφέρθηκε σε γκαλερί στο Παρίσι, σύμφωνα με τον οίκο Κρίστις. Ο πίνακας πέρασε στην κατοχή της Μίριαμ Κάρολαιν Αλεξαντράιν Ντε Ρόθτσάιλντ, η οποία πήγε στην Ελβετία μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. O Πίνακας του Van Gogh το 1941, μεταφέρθηκε στο μουσείο «Jeu de Paume», στο οποίο οι Ναζί τοποθετούσαν έργα τέχνης που είχαν κατασχέσει. 

 

Ο πίνακας «Meules de blé» τελικά κατέληξε στο κάστρο Schloss Kogl στην Αυστρία όπου έγινε μέρος μιας ανώνυμης, ιδιωτικής συλλογής. Παρόλο που η Ντε Ροθτσάιλντ προσπάθησε να πάρει πίσω τους χαμένους της πίνακες μετά την πτώση της ναζιστικής Γερμανίας, ο πίνακας ήταν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογής.

 

Το 1978, ο πίνακας αποκτήθηκε από τη γκαλερί Wildenstein & Co. στη Νέα Υόρκη όπου αγοράστηκε από τον συλλέκτη έργων τέχνης,Έντουαρντ Λόχριτζ Κοξ.

 

Ο πίνακας είδε το φως της δημοσιότητας για τελευταία φορά, το 1905, όπου παρουσιάστηκε ως μέρος μιας μεγαλύτερης ρετροσπεκτίβας του ζωγράφου στο μουσείο «Stedelijk» στο Άμστερνταμ και τώρα μετά από 116 χρόνια αναμένεται να βρεθεί και πάλι κοντά στο κοινό.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

Διαβάστηκε 215 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top