Η ταινία Displaced του Samir Karahoda, από το Κόσοβο, απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ενώ η ταινία A Summer Place, της Αλεξάνδρας Ματθαίου, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα.

 
Ανακοίνωση της διοργάνωσης, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με την τελετή βράβευσης, στο θέατρο Ριάλτο, αναφέρει ότι Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν φέτος η Anne Gaschütz, από τη Γερμανία, διοργανώτρια και υπεύθυνη προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους FILMFEST DRESDEN.


Μέλη της επιτροπής ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος προγράμματος και διοικητικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Concorto», Simone Bardoni, η σύμβουλος ταινιών Μικρού Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και υπεύθυνη διανομής ταινιών και παραγωγός, Carla Vulpiani, ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Μάκης Παπαδημητράτος και η σκηνοθέτρια Βαγγελιώ Σουμέλη.


Το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία Displaced του Samir Karahoda από το Κόσοβο, για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να σκιαγραφήσει, μέσα από το πάθος ενός αθλήματος, την εξιλέωση μιας χώρας και μιας κοινότητας που επιθυμεί να δώσει νόημα στην ίδια την ύπαρξή της, καθώς και για τη δυναμική, ενδελεχή και συνάμα συγκινητική αφήγηση, που μετατρέπεται σε βαθύ στοχασμό γύρω από την ανθρώπινη θέληση.


Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στη Nastazja Gonera, για την ταινία της First Last Summer από την Πολωνία, «μία νεαρή σκηνοθέτιδα η οποία καταφέρνει να ξεναγήσει τον θεατή σε έναν ευφάνταστα κτισμένο δυστοπικό κόσμο».


Το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στο Hold me tight της Leo Mélanie Robert Tourneur μία συμπαραγωγή Βελγίου-Γαλλίας, ενώ το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην ταινία E14 του Peiman Zekavat από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Η κριτική επιτροπή απένειμε τιμητικές διακρίσεις στην ταινία Mission: Hebron της Rona Segal από το Ισραήλ και στην ηθοποιό Cecilie Elisabeth Bogø Bach, από τη Δανία,  πρωταγωνίστρια  στην ταινία Incident at School του Jacob Thomas Pilgaard.


Ως υποψήφια ταινία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2022, στην Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους προτάθηκε το Techno Mama, του Λιθουανού σκηνοθέτη Saulius Baradinskas.


Στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας Μικρού Μήκους έλαβε το A Summer Place της Αλεξάνδρας Ματθαίου, για μια ιστορία από την Κύπρο που αγγίζει παράλληλα το καθολικό θέμα της αποξένωσης, της μοναξιάς και της αλλοίωσης μιας πόλης. Η εταιρεία Radiator Sales, προστίθεται,  μέσω των υπηρεσιών διανομής που προσφέρει με το βραβείο αυτό, θα προτείνει φεστιβαλική στρατηγική στη σκηνοθέτιδα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή της στο διεθνές φεστιβαλικό στερέωμα, καθώς και καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προωθώντας την ταινία στις σημαντικότερες διεθνείς αγορές ταινιών μικρού μήκους.


Το δεύτερο βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία Τελετουργίες της Άνοιξης, του Γιώργου Τσαγγάρη, ενώ το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας «Ντίνου Κατσουρίδη», απονεμήθηκε στη Σεμέλη Βογαζιανού για την ταινία της Εν Λίμπο.


Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, απονεμήθηκε στον Φοίβο Φιλήτα για την ταινία Night Lives της Ναυσικάς Χατζηχρίστου, ενώ βραβείο καλύτερη ερμηνείας σε κυπριακή ταινία Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στη Μαίρη Μηνά για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία A Summer Place, της Αλεξάνδρας Ματθαίου.


Τιμητική διάκριση στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα έλαβε η ταινία ΕΡΜΑ του Άγγελου Χαραλάμπους.


Τέλος, το  βραβείο καλύτερης ταινίας, στην κατηγορία μουσικών βίντεο «Amaze Me», που επέλεξε η Φοιτητική Επιτροπή του ΤΕΠΑΚ, από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών απονεμήθηκε στο For those I love – Birthday, του Sam Davis.


Το Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του για τον Οκτώβριο του 2022.
 

ΚΥΠΕ

 

Διαβάστηκε 112 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top