Ένα νέο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Οι περιπέτειες της Κατερίνας» της Μαργαρίτας Λοΐζου, παρουσιάστηκε στο βιβλιόφιλο κοινό της Λεμεσού, που στόχο έχει να δείξει σε γονείς και παιδιά τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιλύσουν καθημερινά προβλήματα. Για το βιβλίο μίλησαν η αναπλ. καθηγήτρια Παιδικής Ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Δρ. Ξένια Χατζηχαραλάμπους καθώς και η σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης UNICEF Δρ. Άντρια Σπυρίδου.


Από πλευράς της, η συγγραφέας του βιβλίου, η οποία είναι κάτοχος MSc Κλινικής Ψυχολογίας Μαργαρίτα Λοΐζου, παρέθεσε συνέντευξη στη «Λ», αναφέροντας τους λόγους που την ώθησαν στη συγγραφή του, αλλά και τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει μέσα από τις «περιπέτειες της Κατερίνας».


Πώς εμπνευστήκατε τη δημιουργία του βιβλίου «Οι περιπέτειες της Κατερίνας»;
Πηγή έμπνευσής μου γι’ αυτό το βιβλίο αποτέλεσαν οι εμπειρίες μου ως γυναίκα, μητέρα, αστυνομικός και ψυχολόγος. Μέσω του επαγγέλματός μου ως Αστυνομικός της Γειτονιάς, έχω την ευλογία να συγχρωτίζομαι με τα παιδιά στα σχολεία και να αφουγκράζομαι τους φόβους και τους προβληματισμούς τους, παρόλο που τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας έχουμε μειώσει τις επισκέψεις μας στα σχολεία. Επίσης, πηγή έμπνευσης ήταν για εμένα τα περιστατικά που με προβλημάτισαν μεγαλώνοντας τους δύο μου γιούς και η αναζήτηση από μέρους μου, τρόπων σωστής διαχείρισής τους.

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 

Πώς συνδέσατε την ιδιότητά σας ως Κλινική Ψυχολόγος με τη δημιουργία της συγγραφής του βιβλίου;
Προσπάθησα, αξιοποιώντας τις γνώσεις μου στην ψυχολογία, μέσα από τις 12 ιστοριούλες του βιβλίου να προτείνω πρακτικούς τρόπους στα παιδιά και έμμεσα στους γονείς για να αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις της καθημερινότητας, αλλά και να αναπτύσσουν δεξιότητες διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων. Η Κατερίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σχολικό εκφοβισμό, τις παγίδες του διαδικτύου, και την υστερόβουλη προσέγγιση από αγνώστους. Μέσα από τις εμπειρίες της μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος της, να τονώνει την αυτοπεποίθησή της, αλλά και να προσφέρει στο συνάνθρωπό της με πράξεις αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και αγάπης. Η αντιμετώπιση των περιπετειών της ηρωΐδας στηρίζεται στην επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχολογική διαχείριση ανάλογων καταστάσεων.


Σε ποιες κυρίως ηλικίες απευθύνεστε;
Η Κατερίνα είναι εννιά χρόνων, αλλά το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12, νοουμένου ότι στις πιο μικρές ηλικίες η ανάγνωση θα γίνεται από τους γονείς. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους διάφορα θέματα, τα οποία μπορεί να τα απασχολούν ή να προκύψουν μέσω της συζήτησης.

24326003821350593899651438627524605069999736n


Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε σε όσους το διαβάσουν;
Τα μηνύματα που θέλω να περάσω στους αναγνώστες είναι πολλά. Αρχικά, μέσω του παραμυθιού θα ήθελα οι γονείς να είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη μίας καλής επικοινωνίας και συνεννόησης με τα παιδιά τους. Παράλληλα, τα ίδια τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση μέσω των ιστοριών, να παίρνουν αποφάσεις και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Επίσης, οι γονείς να δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράζουν ελεύθερα τους φόβους και τις ανησυχίες τους και να τους βοηθήσουν να καταλάβουν ότι μέσα από τις επιτυχίες, αλλά και τις αποτυχίες της ζωής, μαθαίνουμε να γινόμαστε καλύτεροι και να εξελισσόμαστε.


Έχετε σχέδια για δημιουργία ενός νέου βιβλίου;
Έχω ήδη τελειώσει το δεύτερο μου βιβλίο το οποίο σχετίζεται με τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά δεν έχω προβεί στην έκδοσή του.

Διαβάστηκε 553 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top