ΣΠΑΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης φτάνει στην Κύπρο για να δώσει τις πρώτες του λαϊκές συναυλίες στο νησί, ξεκινώντας από εκεί την πρώτη παγκόσμια περιοδεία του. Μαζί του, οι νεαροί τότε, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Πουλόπουλος, Δημήτρης Μητροπάνος και Ελένη Ροδά.

Μια από τις συναυλίες αυτές πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, το Κηποθέατρο της οποίας κατακλύστηκε από ένα ενθουσιώδες πλήθος. Ανάμεσά τους και ένα νεαρό αγόρι 12 ετών, που μάθαινε μουσική… Ο Μάριος Τόκας…

 

theodorakis-lemesosinavli

 

Χρόνια αργότερα, σε μία συνέντευξή του στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο Μάριος Τόκας θα εκμυστηρευτεί οτι η συναυλία εκείνη ήταν μία από τις μεγάλες δυνάμεις που τον έσπρωξαν να γράφει τραγούδια.

Και πράγματι, μέσα στα τραγούδια του, θα βρίσκει πάντοτε κάνεις τον μεγάλο εκείνο δάσκαλό του, ενώ στους αγώνες που έδωσε για την δική του πατρίδα, την Κύπρο, θα βρίσκει πάντα τον σπόρο που φύτεψε στην καρδιά του ο αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μάριος Τόκας έψαξε, βρηκε και κράτησε σαν φυλαχτό την ηχογράφηση της συναυλίας που τον σημάδεψε για πάντα.

Το Ίδρυμα Μάριος Τόκας, τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει το σπουδαίο αυτο ιστορικό ντοκουμέντο. Μια μοναδική και ιστορική ηχογραφηση, διάρκειας μιας ώρας, που ανασύρθηκε με πολλή αγάπη και απόλυτο σεβασμό από το προσωπικό αρχείο του Μάριου Τόκα, ο οποίος τη φύλαγε σαν ένα κομμάτι της ψυχής του.

Καλή ακρόαση!


https://youtu.be/fu620R8XJvA

 

Πηγή: https://mariostokas.com.cy

 

Διαβάστηκε 209 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top