Στιγμιότυπο με τον συμπρωταγωνιστή, βαρύτονο Krum Galabov, από την μουσικό θεατρική παράσταση "Μαρία Καλογεροπούλου Κάλλας, η γυναίκα και η καλλιτέχνης" στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό 2019.

Από τη Βιέννη για τη Λεμεσό με την Χρύσω Μακαρίου

Η Χρύσω Μακαρίου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γόνος γνωστής οικογένειας καλλιτεχνών και διακεκριμένη υψίφωνος με πολύ σημαντική παρουσία και συνεργασίες στο εξωτερικό η κυρία Μακαρίου ζει εδώ και χρόνια την Βιέννη χωρίς να ξεχνά τις κυπριακές ρίζες της. Η εφημερίδα Λεμεσός είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί της για την καλλιτεχνική  δραστηριότητα της, την τρέχουσα κατάσταση στην Αυστρία και για τα μελλοντικά της σχέδια.

 

Πως είναι η κατάσταση στη Βιέννη αυτή τη στιγμή;
Θα έλεγα πως είναι κρίσιμη μεν, αλλά ελεγχόμενη. Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου εφαρμόστηκε για 15 μέρες ένα μερικό lockdown. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μετά τις 8 το βράδυ και έκλεισαν όλα τα ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες. Με την πάροδο εκείνων των 15 ημερών, τα κρούσματα συνέχιζαν να ανεβαίνουν οπότε και επεβλήθη καθολικό lockdown. Αυτό κράτησε 3 εβδομάδες και τώρα επανήλθαμε ξανά στο μερικό κλείσιμο, το οποίο θα συνεχίσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
 Σε επίπεδο  θεάτρων και συναυλιών, δυστυχώς είχαν όλα ακυρωθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τα μεγάλα κρατικά θέατρα, όπως η Όπερα της Βιέννης, του Musikverein, τα οποία όμως και αυτά έκλεισαν αρχές Οκτωβρίου με τα τοπικά μέτρα και θα παραμείνουν έτσι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. 


 
Πως βιώνετε εσείς οι καλλιτέχνες τις ιδιόμορφες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τον κορωνοϊό;
Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό είναι τρομερά ψυχοφθόρο και δύσκολο για μας, όπως νομίζω και για άλλα επαγγέλματα επίσης. Καταρχάς έχουμε ήδη ακυρώσει όλοι μας πολύ σημαντικές εμφανίσεις, οι οποίες είχαν πίσω τους μία μεγάλη προεργασία και δουλειά.  Είναι πάρα πολύ κουραστικό το να προγραμματίζεις συναυλίες, εκδηλώσεις και στο παραπέντε να μην ξέρεις αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι. Νομίζω πως δεν υπάρχει πιο άσχημο πράγμα από αυτή την ανασφάλεια και αστάθεια.
Πέραν του οικονομικού χτυπήματος είναι και το γεγονός πως με τις ακυρώσεις αυτές χάνεται το momentum κάποιων παραγωγών και εμφανίσεων για τις οποίες ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να προετοιμαζόταν χρόνια.
Υστέρα είναι και η στιγμή που σου λείπει η επαφή με το κοινό σου, η ζωντανή επαφή, αυτό για το οποίο ζει στην τελική ένα καλλιτέχνης, αυτή η μοναδικά μαγική στιγμή που θεατής και καλλιτέχνης γίνονται ένα. Αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μία μαγνητοσκοπημένη παράσταση, δυστυχώς.

 

xrysw-0-1

 

Έχετε κάποια στήριξη από την Πολιτεία στην Αυστρία;
Από την αρχή της πανδημίας, νιώθω ιδιαίτερα τυχερή για την επιλογή μου να έχω την Αυστρία ως την μόνιμη μου έδρα, το σπίτι μου. Η αυστριακή κυβέρνηση φρόντισε εξαρχής και συνεχίζει να φροντίζει τους καλλιτέχνες της. Δεν ένιωσα ούτε δευτερόλεπτο να με εγκαταλείπουν, κάτι το οποίο νιώθουν οι συνάδελφοί μου ελεύθεροι επαγγελματίες μουσικοί στην Κύπρο.
Η ιδιότητα  του καλλιτέχνη είναι εδώ και δεκαετίες  επαγγελματικά κατοχυρωμένη στην Αυστρία. Ένας καλλιτέχνης εδώ, έχει πολλά κίνητρα να δηλώνει τα εισοδήματα του και να είναι έτσι κατοχυρωμένος. Είναι πάρα πολύ λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι επιλέγουν να μην το κάνουν. Να αναφέρω επίσης, πώς η γραφειοκρατία είναι ελάχιστη.
Οι καλλιτέχνες μόλις αιτήθηκαν τα επιδόματα τους εδώ, εντός μίας ημέρας τα επιδόματα είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς τους. Ενώ στην Κύπρο, αυτό που διαβάζω τουλάχιστον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό κράτησε μέρες και μήνες...

 

Τι κάνεις το τελευταίο διάστημα καλλιτεχνικά;
Ξέρετε, είμαι φύση επαναστατική και αισιόδοξη. Εκεί που όταν το ρεύμα πάει σε μια κατεύθυνση, εγώ διαλέγω την άλλη. Τον Μάιο, αρνούμενη την τάση της εποχής να κάνω live από το σαλόνι μου, βγήκα κυριολεκτικά στους δρόμους παίρνοντας συνεντεύξεις σε live streaming από καλλιτέχνες, γνωστούς και μη. Αυτό είχε μία τεράστια επιτυχία, που ούτε και εγώ η ίδια μου δεν την περίμενα. Είχα ονομάσει την προσπάθεια αυτή  Γνώρισε τους Καλλιτέχνες (Meet the Artists). Έπειτα σχεδίασα το προσωπικό μου Blog και ιστοσελίδα, όπου πλέον κάθε συνέντευξη καταχωρείται εκεί.
Αυτό τον μήνα, λόγω του καθολικού lockdown, δυστυχώς οι προγραμματισμένες μου συνεντεύξεις ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Αντί αυτού, μια και τα στούντιο ηχογραφήσεων συνέχισαν την λειτουργία τους προχώρησα σε μία σειρά ηχογραφήσεων από γνωστές άριες της περιόδου του Βερισμού ( σ.σ. μετά-ρομαντική ιταλική όπερα με ρεαλιστικά θέματα που άνθισε περί τα τέλη του 19ου αιώνα).
Δύο μόλις μέρες πριν την εφαρμογή του καθολικού lockdown προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε τη συναυλία Βιεννέζικα Χριστούγεννα 2020 χωρίς κοινό, στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Βιέννη. Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε και θα προβληθεί σε live streaming από YouTube και Facebook σε Κύπρο και Αυστρία τις μέρες των Χριστουγέννων.

 

xrysw-1

 

Πες μας περισσότερα για το φιλμάκι που ετοιμάσατε;
Στο φιλμάκι ακούγεται το  Ave Maria του Mascagni, το οποίο ουσιαστικά βασίζεται στο intermezzo της όπερας Cavalleria Rusticana, του ίδιου συνθέτη, ένα μουσικό κομμάτι το οποίο πάντοτε αγαπούσα και πάντοτε τραγουδούσα με την ψυχή μου. Το συγκεκριμένο  Ave Maria, ήταν μέρος της συναυλίας Βιεννέζικα Χριστούγεννα, την οποία πραγματοποιήσαμε, χωρίς κοινό, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, για τον Σύνδεσμο Ένα Όνειρο Μια Ευχή.
Το Ave Maria, βγήκε τόσο όμορφα στην συναυλία, την οποία και μαγνητοσκοπήσαμε, που αποφασίσαμε να το πάμε ένα βήμα πάρα πέρα. Αφού οργανωθήκαμε φτιάξαμε ένα πολύ όμορφο χριστουγεννιάτικο φιλμάκι, προβάλλοντας την ολόλευκη Βιέννη αλλά και τις ιστορικές συνοικίες και καθεδρικό ναό, όπου μεγαλούργησαν οι Έλληνες της διασποράς μέσα από τους αιώνες.
Ο κύριος στόχος μου αλλά και των συνεργατών μου, είναι να στείλουμε μηνύματα αλληλεγγύης προς όλους τους καλλιτέχνες με ένα ιδιαίτερο τρόπο και ταυτόχρονα να στείλουμε το εξής μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις : η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη! Η τέχνη, με την όποια μορφή και αν μας παρουσιάζεται, είναι ο πιο πιστός σύντροφος και συνοδοιπόρος στον άνθρωπο.
Οι καλλιτέχνες χτυπήθηκαν πολύ από αυτή την κρίση που έφερε η πανδημία. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο τα επιδόματα ή η στήριξη και η κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Η τέχνη έχει χτυπηθεί καθολικά, κλείνουν εταιρίες διοργάνωσης συναυλιών, κλείνουν θέατρα όπου άνθρωποι χάνουν τις εργασίες τους.Ο πολιτισμός βρισκόταν ήδη σε κρίση τα τελευταία χρόνια λόγω της ταχύτητας του διαδικτύου, κινηματογράφου, εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στην πληροφόρηση μέσω YouTube και άλλων πλατφόρμων.  
Πέραν της ήδη υπάρχουσας δυσκολίας να συγκινήσουμε το κοινό, να δώσουμε κίνητρα και έξυπνες λύσεις για να κινήσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου να επισκέπτεται τις συναυλίες, τα θέατρα, τις εκθέσεις ζωγραφικής, να αγοράζει τα έργα των καλλιτεχνών, ήρθε η κρίση της πανδημίας να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Έχει δημιουργηθεί πλέον μία νέα πραγματικότητα, πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Σε αυτή τη νέα κατάσταση πρέπει ακριβώς να φανούμε δυνατοί και να μείνουμε όρθιοι. Το φιλμάκι με το Ave Maria, το οποίο στην ουσία είναι μία προσευχή, έρχεται να δώσει συμβολικά την ελπίδα και το μήνυμα πως το καντήλι της Τέχνης οφείλει να μείνει αναμμένο!

Ποιοι οι συντελεστές;
Στο μουσικό μέρος να αναφέρω πως ήταν μία πολύ όμορφη συνεργασία με μέλη της Vienna Classic Orchestra, στο βιολί ήταν ο Arpad Patkolo, στο κλαρίνο ο Bernhard Pfaffelmeier, στο κοντραμπάσο ο Franz König και στο πιάνο η Erina Nakasaku. Την σκηνοθεσία και κινηματογράφηση καθώς και μοντάζ ανέλαβε ο Σίμος Μπατζάκης. Όπως βλέπετε και από τα ονόματα, είμαστε μία πολυπολιτισμική ομάδα στην οποία αντανακλάται και η το όλο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Βιέννης. Η Βιέννη ανέκαθεν συγκέντρωνε καλλιτέχνες διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι όλοι μέσα από τους αιώνες συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί αυτή η δεξαμενή πολιτισμού που υπάρχει στην πόλη αυτή.

Μίλησε μας για τις δυσκολίες στην παραγωγή βίντεο κλιπ εν μέσω πανδημίας.  
Το στοίχημα εδώ δεν ήταν οι πρακτικές δυσκολίες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά περισσότερο να ξεπεράσουμε τον φόβο και να μείνουμε δημιουργικοί μέσα σε αυτή την τρομακτική ατμόσφαιρα που επικρατεί.
 Από πρακτικής πλευράς ήταν εύκολο, πήραμε την ανάλογη άδεια από τον Καθεδρικό Ναό, τηρήσαμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως απόσταση μεταξύ μας και μάσκες.
Φυσικά πρέπει να αναφέρω πως στα πλάνα όπου τραγουδώ ή πρωταγωνιστώ δεν φέρω μάσκα, αλλά κατά την διάρκεια της μέρας όπου κάναμε τα γυρίσματα, στις στιγμές που δεν τραγουδούσα ή δεν έπρεπε να είμαι στα πλάνα, έφερα πάντοτε την μάσκα.
Όπως ανάφερα και πιο πάνω, το δύσκολο μέρος σε όλη αυτή την κατάσταση είναι να μένεις δημιουργικός, να αντιστέκεσαι στον φόβο και στα συναισθήματα θλίψης που σου προκαλεί όλη αυτή η νέα πραγματικότητα, να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι ακόμα και όταν όλα σταματούν ή αναβάλλονται.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείτε συναυλία για στήριξη του Ένα όνειρο μια ευχή. Δώστε μας πληροφορίες.
Το 2015 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου η χριστουγεννιάτικη συναυλία Christmas in Vienna, εμπνευσμένη από την ομώνυμη συναυλία του Konzerthaus στη Βιέννη η οποία δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε από τους τρεις τενόρους Παβαρόττι, Ντομίγκο και Καρρέρας. Η συναυλία ήταν μία συνδιοργάνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ένα Όνειρο -  Μια Ευχή και της Αυστριακής Πρεσβείας στην Κύπρο, όπου όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια δόθηκαν στα παιδιά που υποφέρουν από καρκίνο. Στις μέρες που ακολούθησαν ο σύνδεσμος με είχε καλέσει να παραστώ στην παράδοση οικονομικών βοηθειών σε παιδιά που υποφέρουν από την επάρατη νόσο. Ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία την οποία δεν μπορώ να ξεχάσω.
Αφού επέστρεψα Βιέννη, αποφάσισα πώς πρέπει να υπάρχει μία συμβολική απάντηση από την Βιέννη. Έτσι το 2016 με τη βοήθεια ομάδας καλών μου φίλων και του καλλιτεχνικού φορέα Vienna Quartiere Artistico, μετονομάσαμε τη συναυλία Christmas in Vienna σε Βιεννέζικα Χριστούγεννα (Viennese Christmas) και την παρουσιάσαμε στο βιεννέζικο κοινό καθώς και στην ελληνική μικρή κοινωνία της διασποράς εδώ. Έκτοτε η συναυλία με την ονομασία Βιεννέζικα Χριστούγεννα, παρουσιάζεται μία χρονιά στην Λευκωσία, όπου συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ένα Όνειρο Μια Ευχή και την Αυστριακή Πρεσβεία στην Κύπρο και μία χρονιά στην Βιέννη, όπου διοργανώνεται από τον φορέα Vienna Quartiere Artistico και στηρίζεται από την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αυστρία και την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, πάντοτε υπό την αιγίδα της Υψηλής Προστάτιδας του Συνδέσμου, κας Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λευκωσία και Βιέννη ενώνονται συμβολικά μέσω της μουσικής στέλνοντας μηνύματα  αγάπης και προσφοράς. Φέτος η συναυλία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Βιέννη, πανδημία όμως μας άλλαξε τα πλάνα. Εδώ φυσικά, στην φετινή μας συναυλία το στοίχημα δεν ήταν απλώς να μείνουμε δημιουργικοί, αλλά να μείνουμε πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε το 2015. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, αφού μας παραχωρήθηκε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας.
Το κοινό της Κύπρου και της Αυστρίας θα μπορεί να κάνει την οικονομική εισφορά του στον λογαριασμό του Συνδέσμου Ένα Όνειρο Μια Ευχή αλλά και να  παρακολουθήσει την συναυλία σε Live Streaming από Youtube και Facebook την εβδομάδα των εορτών. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν εντός των ημερών από την επίσημη σελίδα μου στο Facebook, Soprano Chryso Makariou Homepage.(https://www.facebook.com/sopranochrysomakariou)

Ποιό είναι το δικό σου μήνυμα στους συμπολίτες για την νέα χρονιά;
Να διατηρήσουμε την πίστη μας και την ανθρωπιά μας. Έρχονται δύσκολες μέρες. Πρέπει όμως μέσα από όλη αυτή τη σκοτεινιά που δημιουργείται να παραμείνουμε πάνω από όλα άνθρωποι, να είμαστε αλληλέγγυοι, να βοηθούμε τον συνάνθρωπό μας όπου μπορούμε και όπως μπορούμε.
Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και προσφοράς, ελπίδας και θετικότητας.
Ο Κύπριος, παρά τα όποια αρνητικά μπορεί να έχει, χαρακτηρίζεται από φιλότιμο και ζεστασιά, καλοσύνη και μεγαλείο ψυχής!
Όλα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να τα διατηρήσουμε, να μην αφήσουμε τις δυσκολίες να μας αλλοιώσουν και μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Να μην χάσουμε την ικανότητα μας να ονειρευόμαστε και να πιστεύουμε πως όλο αυτό σε κάποια στιγμή θα τελειώσει και πως θα έρθουν ξανά καλύτερες μέρες.

 

Διαβάστηκε 470 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top