Η περίοδος που διανύουμε, μέσα από περιοριστικά μέτρα, είναι τραγική για τους καλλιτέχνες και γενικότερα για τον πολιτισμό δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Επαγγελματιών Καλλιτεχνών, Γιώργος Γιωργαλλέτος, ο οποίος επιδίδει σήμερα σχετική επιστολή στη Βουλή.
 

 

Στην ανοιχτή επιστολή, η Συντεχνία υπογραμμίζει τη δύσκολη φάση που περνά ο καλλιτεχνικός κόσμος στην Κύπρο, θέτοντας μια σειρά από αιτήματα για στήριξη του, είπε ο κ. Γιωργαλλέτος, προσθέτοντας ότι η κοινωνία χρειάζεται τον καλλιτέχνη και τον πολιτισμό περισσότερο από ποτέ.
 

 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως σε  δύσκολες περιόδους, οι καλλιτέχνες έχουν πάντα έναν ιδιαίτερο ρόλο, «έναν ρόλο τον οποίον έχετε εξαφανίσει, γιατί οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό είναι εξαθλιωμένοι».
 
«Ένας εξαθλιωμένος καλλιτέχνης, που παλεύει για την επιβίωσή του, προμηνύει τον αφανισμό του πολιτισμού», σημειώνει η Συντεχνία, η οποία θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι αποκλείστηκαν καλλιτέχνες από επιδόματα, «γιατί έβγαλαν ένα μεροκάματο σε ένα μήνα».
 
Σήμερα, εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, σημειώνουν, οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, με κάποιους να εργάζονται περιστασιακά και άλλοι να βρίσκονται στην ανεργία από τον Μάρτη, με υπαρκτό το πρόβλημα επιβίωσης τους.
 
Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση τραγική για τους περισσότερους καλλιτέχνες, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας ανέφερε πως πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις, για στήριξη των καλλιτεχνών, κάνοντας λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τον πολιτισμό και την κοινωνία γενικότερα.
 
Συγκεκριμένα, η Συντεχνία εισηγείται την παραχώρηση άμεσου επιδόματος σε όλους τους καλλιτέχνες, μέσα από σωστές διαδικασίες και λήψη άμεσων μέτρων στήριξης από το Υπουργείο  Παιδείας , Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για την ενασχόληση και μίσθωση του καλλιτέχνη μέσα από επιχορηγημένες παραστάσεις.
 


Επιπρόσθετα ζητά όπως, κονδύλια που δίνονταν στους Δήμους και στις κοινότητες και χρησιμοποιούνταν, συνήθως, για τη διεξαγωγή  συναυλιών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, να διατεθούν για να οργανωθούν περισσότερες κυπριακές παραγωγές, έτσι ώστε ο Κύπριος καλλιτέχνης να εργαστεί.
 
Μεταξύ άλλων, η Παγκύπρια Συντεχνία Επαγγελματιών Καλλιτεχνών ζητά παρέμβαση από το Υπουργείο, προς δημόσιους υπαλλήλους που, όπως αναφέρει, εργάζονται παράνομα στον χώρο και στερούν από τους επαγγελματίες το μεροκάματο.
 
Η επιστολή με τις προτάσεις και την κραυγή απόγνωσης των καλλιτεχνών, πρόσθεσε ο Γιώργος Γιωργαλλέτος, θα επιδοθεί σήμερα από αντιπροσωπεία της Συντεχνίας στον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων.
 

ΚΥΠΕ

 

Διαβάστηκε 167 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top