Έφυγε την Κυριακή από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο διεθνώς καταξιωμένος Κύπριος χορευτής και χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου, εκ των πρωτοπόρων της τέχνης του χορού στην Κύπρο. Ήταν ο ιδρυτής, διευθυντής και καθοδηγητής του Δημοτικού Κέντρου Χορού Λεμεσού, ένα φυτώριο που έβγαλε αρκετούς νέους καλλιτέχνες που επίσης διαπρέπουν στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

 

Γεννήθηκε στη Ζαμβία της Αφρικής. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο χορό σε ηλικία οκτώ χρονών με μπαλέτο, μιούζικαλ και κλακέτες. Φοίτησε στο Λονδίνο στο Arts Educational School όπου χόρεψε το ρόλο του πρίγκηπα στη «Λίμνη των Κύκνων», καθώς και στη περίφημη Σχολή του Βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου.

Έγινε μέλος του Alberta Ballet στον Καναδά για 13 χρόνια και χορογράφος του συγκροτήματος το 1979. Ίδρυσε το επαγγελματικό πρόγραμμα της Σχολής του Alberta Ballet, για χορευτές που αναζητούν σταδιοδρομία στο χορό.

 

Το χορογραφικό έργο του περιλαμβάνει δεκάδες μπαλέτα, όπερα, τηλεόραση, θεατρικά έργα, αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και άλλα χορευτικά γεγονότα. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες όπως Ρωσσία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κούβα, Αυστραλία, Ισλανδία, Κίνα και Ελλάδα.

Επιπλέον έχει διδάξει κλασικό μπαλέτο σε μεγάλα χορευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ιδιωτικές σχολές.

Η στενή του σχέση με την Κύπρο ξεκίνησε από  το 1992 όταν ανέβασε  την πρώτη ολοκληρωμένη παραγωγή του μπαλέτου «Καρυοθραύστης». Η επιθυμία του να καθοδηγεί νεαρούς χορευτές πραγματοποιόταν με ετήσια καλοκαιρινά σχολεία και χορογραφικά εργαστήρια.

 

Ο Λάμπρος Λάμπρου τιμήθηκε πολλές φορές για τη δημιουργικότητα του και τις πολιτιστικές του υπηρεσίες, από τις κυβερνήσεις της Κούβας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Πριν από μερικούς μήνες, η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι θα του απονέμει το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Ανθία- Πιερίδη 2020, μαζί με τον συγγραφέα Γιώργο Νεοφύτου, σε μια εκδήλωση η οποία μετατέθηκε για τις 21 Σεπτεμβρίου λόγω των περιορισμών της πανδημίας κι έτσι δεν πρόλαβε τελικά ο τιμώμενος να το παραλάβει.

 

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης εξέφρασε τη θλίψη ολόκληρης της πόλης για το θάνατο του Λάμπρου Λάμπρου και τόνισε ότι στήριξε όσο κανένας άλλος τους Κύπριους καλλιτέχνες, ότι δημιουργείται με το θάνατο του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα πολιτιστικά δρώμενα  της πόλης, «όμως αιωνία θα είναι η μνήμη του λόγω της προσφοράς του».

 

Πηγή: philenews

 

Διαβάστηκε 3310 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top