«Οτιδήποτε έχει να κάνει με τον άνθρωπο θεωρώ πως μπαίνει στη κατηγορία του «κοινωνικού περιεχομένου». Το βιβλίο θίγει έννοιες όπως είναι η ζωή, ο έρωτας, η απώλεια, η περιθωριοποίηση», αναφέρει ο συγγραφέας Αινείας Πετάνης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα της πόλης μας. Με ευκαιρία το πρώτο του βιβλίο που έχει τίτλο «Εκείνος για εκείνον» ξεδιπλώνει τις σκέψεις του στον Σάκη Στυλιανού. 

Μας αναφέρατε πως το έργο σας είναι κοινωνικού περιεχομένου. Γιατί επιλέξατε αυτό το είδος;

Επέλεξα αυτού του είδους το περιεχόμενο για να σκεφτούμε ως άνθρωποι και λίγο περαιτέρω από τα οφθαλμοφανή. Να πάμε το μυαλό μας πιο βαθιά στη ψυχή του ανθρώπου και όχι στο περιτύλιγμα μόνο.

Σίγουρα το περιτύλιγμα παίζει σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις, λέει όμως πάντα την αλήθεια;

Η εμφάνιση είναι όντως το περιτύλιγμα του ανθρώπου. Ή το περιτύλιγμα που σκοπίμως έχει επιλέξει να φορέσει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μας λέει πάντα την αλήθεια. Κανείς δεν ξέρει τι έχει κουβαλήσει ένας συνάνθρωπος στις πλάτες του με το πέρας των χρόνων. Αυτό που πρέπει να μάθουμε όμως ως άνθρωποι είναι να αφουγκραστούμε την ιστορία του καθενός. Η ιστορία του καθενός, έχει τη δικιά της σημασία.

aineias

Μας αναφέρατε πως σας αρέσει ιδιαίτερα να παρατηρείτε τους ανθρώπους. Τι σας προσφέρει στο συγγραφικό σας έργο;

Ναι μου αρέσει. Με τα χρόνια έμαθα να αντιλαμβάνομαι τη παραμικρή κίνηση του καθενός και τη σημασία της. Ο άνθρωπος είναι χαρισματικό και παράλληλα παράξενο ον. Η ερμηνεία του με βοηθά να βελτιώνομαι και να τον βλέπω σαν τον καθρέφτη όπου εμφανίζετε το είδωλό μου. Είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιώνεσαι, νομίζω.

Πως αγγίζετε το θέμα της απώλειας ζωής;

Η απώλεια ως γενική έννοια στη ζωή μας είναι αναπόφευκτή. Όπως και η απώλεια της ζωής, δυστυχώς. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, με λεπτές ισορροπίες, εξ ου και οι διαφορετικοί τρόποι που ο καθένας επιλέγει να θρηνήσει. Σαν γενικό συμπέρασμα όμως θεωρώ πως στις δύσκολες στιγμές ο άνθρωπος δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

Πως βιώνετε το κάθε συναίσθημα;

Είμαι γενικά συναισθηματικός τύπος και ευτυχώς ή δυστυχώς λειτουργώ αρκετά με το συναίσθημα. Μεγαλώνοντας προσπαθώ να βάζω περισσότερες δόσεις λογικής στις επιλογές μου. Προσπαθώ να τα βιώνω όλα με αρκετή ένταση, όπως και να έχει πάντως. Το συναίσθημα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτό μας διαφοροποιεί άλλωστε και από τα ζώα. Χωρίς συναίσθημα θα ήμασταν απλά μαθηματικά μοντέλα.

aineias-5

Δεν είναι εύκολο κάποιος να πάρει απόφαση να μεταναστεύσει. Εσείς το τολμήσατε. 

Έχω στο όμορφο νησί της Κύπρου δυόμιση χρόνια και ο λόγος που ήρθα ήταν καθαρά επαγγελματικός. Με το καιρό αφομοιώνομαι όλο και περισσότερο στη καθημερινότητα και στις συνήθειες της Κύπρου. Νοιώθω αρκετά καλά εδώ και χαίρομαι για την απόφαση που πήρα.

Ποια είναι η διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου;

Μιλώντας για μένα, η απόφαση να ξεκινήσω τη συγγραφή ήρθε τελείως αναπάντεχα. Ένα απόγευμα πήρα ένα μικρό τεφτέρι και ξεκίνησα να γράφω. Να γράφω ασταμάτητα. Μετά από αρκετή ώρα συνειδητοποίησα πως όσα είχα γράψει θα μπορούσαν να έχουν μια δομή και ένα βαθύ περιεχόμενο. Η συγγραφή σημαίνει να αφήνεσαι να ταξιδέψει η πένα σου. Πρέπει να ξέρεις από την αρχή που πατάς και που πηγαίνεις. Το τέλος θα έρθει μόνο του.

aineias-14

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή του εκδότη;

Όπως σε καθετί στη ζωή μου που καταπιάνομαι θέλω να υπάρχει αμεσότητα, ειλικρίνεια και επαγγελματισμός. Σίγουρα και το οικονομικό σκέλος παίζει ρόλο αλλά δίχως αυτά τα στοιχεία δεν ευδοκιμεί μια συνεργασία. Με τον «Οσελότο» τα βρήκα και τα τρία στοιχεία και είμαι χαρούμενος για την επιλογή μου. Η αμερόληπτη σχέση συγγραφέα- εκδότη είναι βασικό συστατικό για να βγει ένα έργο άρτιο προς τον κόσμο.

Ως αναγνώστης τί είδους βιβλία είναι τα αγαπημένα σας;

Διαβάζω ό,τι μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Από αστυνομικά μέχρι κοινωνικά και από πολιτικά μέχρι ερωτικές νουβέλες. Ποτέ δεν περιορίζομαι σε κάτι συγκεκριμένο. Υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζεις για την πλοκή τους, άλλα για το ύφος του συγγραφέα, άλλα για το ανατρεπτικό τους τέλος και άλλα πάλι επειδή  είναι απλά καλά βιβλία.  Αυτά είναι που προτιμώ κυρίως.

Ποιον γνωστό συγγραφέα έχετε ως πρότυπο;

Πρότυπο με την έννοια ότι προσπαθώ να αντιγράψω το ύφος του ή τη γραφή του δεν έχω, αλλά προτιμώ να παίρνω από τον καθένα συγγραφέα ξεχωριστά τα ιδιαίτερα στοιχεία τους. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της γραφής μου θεωρώ και γι’ αυτό επιλέγω παράλληλα με το γράψιμο να διαβάζω και άλλα βιβλία.

Ποιον εγχώριο συγγραφέα από την νέα γενιά ξεχωρίζετε;

Διάβασα πρόσφατα το «Η έκτη μέρα» της Βασιλείας Γεωργίου και μπορώ να πω πως το βρήκα αρκετά ενδιαφέρων βιβλίο. Ανήκει στη λεγόμενη νέα γενιά συγγραφέων και το δείγμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Γενικά όμως δεν επιλέγω βιβλία ποτέ βάσει αυτού που λέμε «όνομα» συγγραφέα. Το ξεφυλλίζω στα γρήγορα , διαβάζω το οπισθόφυλλο και με το ανάλογο ρίσκο το αγοράζω.

aineias-23

Το επόμενο σας βήμα ως συγγραφέας;

Αυτή τη περίοδο συγγράφω το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο μου, το οποίο καταπιάνεται με την έννοια της διαφορετικότητας και τον ρατσισμό. Είχα σκοπό να το ξεκινούσα αυτή τη περίοδο, αλλά λόγω της κατάστασης και με τον εγκλεισμό το ξεκίνησα τελικά εν μέσω καραντίνας. Θεωρώ πως θα έχει να δώσει πολλά πράγματα και πως θα είναι για κάθε εποχή επίκαιρο.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα συμπολίτη μας που θα ήθελε να γράψει το δικό του βιβλίο;

Να το τολμήσει φυσικά, χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις. Δεν υπάρχει ωραιότερο αίσθημα από το να ανταλλάζεις βλέμματα με μια λευκή κόλλα και να σε παρακαλάει να την γεμίσεις με σκέψεις σου. Είναι το καλύτερο ταξίδι που μπορείς να κάνεις. 

 

Το «Εκείνος για εκείνον» μπορείτε να το προμηθευτείτε στο βιβλιοπωλείο Βενέλιο (Λεμεσός), στο Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου και στο Parga Bookstore (Λευκωσία). Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 96437500.

 

Διαβάστηκε 685 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top