Οδός Ελένης Παλαιολογίνας, μήνα Φεβρουέριο, η πρώτη κραυγή, και ο Γεώργιος και η Πόπη Βήχα, συντονίστηκαν στις εντολές του μαέστρου, και, σε πρίμο σεκόντο συγκίνηση και κλάμα χαράς έφτιαξαν την πρώτη χορωδία. Και, από τότε ο μαέστρος, δίνει εντολές, καθοδηγεί, ορχήστρες και μουσικά σύνολα, αφήνοντας τη χαρμονή να ταξιδεύει την ατμόσφαιρα.

 

Πέρασε από την τσικνούπολη ο μετεωρολόγος, ημέρα Πέμπτη, και απεφάνθη:

«Συννεφιασμένος ο καιρός σήμερα στη Λεμεσό». Δεν ρώτησε και το δελτίο της Λεμεσιανής καρδιάς για να καταλάβει πως αυτός ο τρελόκοσμος μέσα σε τόση συννεφιά, τσίκνα, είναι χαρούμενος τραγουδώντας!

Η καρδιά της πόλης, «Το Λεμεσιανό Καρναβάλι», ένας υπερήλικας, πέραν των 150 χρονών και βάλε, που δεν λέει να ωριμάσει και συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί, ξέγνοιαστο, ανέμελο, έτσι κι αυτός, ο Νίκος, σαν και τότε, όταν διεύθυνε την πρώτη χορωδία, «Γιώργος και Πόπη», έτσι, σαν και σήμερα, να σκορπά την ευτυχία.

 

nikosvixas-3

 

Η πόλη όλη, σε ένα άρμα απάνω, σε μια καντάδα, και οι Μοντέρνοι Καιροί με τον Νίκο Βήχα, τη χαρά της πόλης, σε ρυθμούς ρετρό.

Κι' εμείς εδώ, Νίκο Βήχα, για να τιμήσουμε το δικό σου τότε, όταν στην Ελένης Παλαιολογίνας οι πόρτες έμεναν ανοικτές, «κόπιασε μέσα», όπως και σήμερα, ανοικτές μένουν στην οδό Ειρήνης. Είμαστε εδώ, με εσένα μαέστρο, για εκείνο το «ερωτοδρόμιο», την Γλάδστωνος, για ένα θερινό σινεμά, μια μυρωδιά, μια γεύση. Για σένα και τη Λεμεσό, με τις γειτονιές του γιασεμιού, του ζαμπούκου, τις λεμονιές και τις κιτρομηλιές, όπως τότε έτσι και σήμερα να φιλοξενεί της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου τις μαντολινάτες, μαζί και τ' Αναφιώτικα της Πλάκας τα στενά να σμίγουν με αυτά της Γενεθλίου Μιτέλλα τα στενά και της οδού Ειρήνης τ' αρχοντικά! Αμέσως με την ίδρυση, το 1984, η Χορωδία «Μοντέρνοι Καιροί» βρέθηκε στο Λεμεσιανό Καρναβάλι. Ο μαέστρος, ο συνθέτης, ο εκπαιδευτικός Βήχας, με στόχο την καλλιέργεια και ανέλιξη της μουσικής, τον Ιούνιο του 1995 προχωρά στην ίδρυση του Πολιτιστικού Ομίλου «Μοντέρνοι Καιροί».

 

nikosvixas-4

Βήχας με την Κατερίνα Παράσχου

 

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Νίκου, δόθηκε, πάνω από τα σύννεφα, όταν σε μια μουσικοπειρατεία, έκαμε το αεροπλάνο δικό του. Πτήση Blue Air για Αθήνα. Δίνει εντολή στη χορωδία, το τραγούδι αρχινά, και ο κυβερνήτης κάνει την ανακοίνωση: «Είναι στιγμές σαν κι' αυτή που κάνουν κάθε ταξίδι πιο ευχάριστο και που αξίζει να το ζήσεις! Κυρίες και κύριοι, είναι εδώ μαζί μας η χορωδία "Μοντέρνοι Καιροί" και ο μαέστρος Νίκος Βήχας. Απολαύστε τους!» Αυτός είναι ο Νίκος Βήχας, ο έξω καρδιά των αιθέρων, της Σαριπόλου, του καρναβαλιού, των παιδιών! Θέλεις εκεί, στης Λεμεσού το καρναβάλι, να αφήσεις τη βουβαμάρα να ταξιδεύει με τη βάρκα της νοσταλγίας. Μας αφήνει, ο Νίκος Βήχας, αυτή την, «Νοσταλγία μιας άλλης εποχής», αυτά τα κομμάτια παραδείσου, να φτιάξουμε αυτό το φανταστικό ψηφιδωτό και το δικαίωμα, να λέμε, σ' αγαπάμε Λεμεσός...

 

nikosvixas-1

Μαζί με τον μαέστρο Θανάση Αθανασίου

 

Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης έγραφε: «Ρώτησαν την αμυγδαλιά αν υπάρχει Θεός, και η αμυγδαλιά άνθισε», δεν βρισκόταν στην Λεμεσό. Αν ήταν εδώ, σ' αυτές τις μέρες του καρναβαλιού, θα έγραφε: «Ρώτησαν τον Θεό αν υπάρχει παράδεισος και ο Θεός τους έδειξε τη Λεμεσό». Νίκο Βήχα με τη μαντολινάτα σου: «Πλέξε τα όνειρά μας σε στεφάνι, κάνε τις σκέψεις μας αλυσίδα, κέντησε τα μ' αρώματα του κάμπου, ράντισε το τραγούδι του καρναβαλιού με χρώματα της άνοιξης και πες στο φως του φεγγαριού ότι πιο όμορφο έχει να το κρατήσει για μας».


Του Τάκη Μιχαήλ
 

Διαβάστηκε 749 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top