Σειρά στις επιτυχημένες παρουσιάσεις του αυτοβιογραφικού βιβλίου «Η Κυνηγός Εικόνων» της Κύπριας ακτιβίστριας Τασούλας Χατζητοφή, πήρε η Λεμεσός. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Λεμεσού και τη διοργάνωση ανέλαβε το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, στο οποίο φοίτησε και η ίδια η κα Χατζητοφή πριν από την τουρκική εισβολή.

 

Η παρουσίαση στη Λεμεσό ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για την κα Χατζητοφή, καθώς η Λεμεσός αποτελεί για την ίδια, όπως δήλωσε, το δεύτερό της σπίτι που την υποδέχτηκε ως πρόσφυγα από την αγαπημένη της Αμμόχωστο το 1974 και την αγκάλιασε.

 

book6

 

Η παρουσίαση όμως της Λεμεσού είχε ιδιαίτερη σημασία, κυρίως διότι για πρώτη φορά στο κοινό βρέθηκαν ο σύζυγός της Μάικλ και ο γιος της Αντρέας.

«Χαίρομαι που βρίσκεστε σήμερα εδώ», είπε συγκινημένη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, «διότι θέλω να καταλάβετε γιατί λείπω τόσο πολύ από το σπίτι».

 

book3

 

Μάλιστα, η κα Χατζητοφή εκμυστηρεύτηκε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών της με του λαθρεμπόρους για την επιστροφή των κλεμμένων ψηφιδωτών της Κανακαριάς ήταν έγκυος τον γιο της Αντρέα. «Οι έμποροι γνώριζαν την αδυναμία μου στον Απόστολο Ανδρέα και στο συγκεκριμένο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Άγιο και μου έλεγαν πως γι’ αυτό θα μου το έδιναν τελευταίο. Εκείνη την περίοδο δέχτηκα απειλές κι εγώ και ο γιός μου γι’ αυτό έδωσα στο παιδί μου το όνομα του Αποστόλου Ανδρέα που είναι το όνομα της μητέρας μου».

 

Τόσο ο σύζυγός της όσο και ο γιος της ήταν ιδιαίτερα περήφανοι για το σπουδαίο έργο ζωής της Τασούλας Χατζητοφή, αλλά και για το βιβλίο της που σημαίνει τόσα πολλά για την ίδια και για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ίδρυσε το 2011, το «Walk of Truth».

 

book4

 

Η κατάμεστη αίθουσα της Μητρόπολης Λεμεσού γέμισε με συναισθήματα, συγκίνηση και θύμισες αφού η Τασούλα συνάντησε πολλούς παλιούς συμμαθητές της, φίλους, γείτονες και συμπολίτες της από τη γενέτειρά της. Βίωσε για ακόμη μία φορά την μεγάλη αποδοχή και αγάπη του κόσμου που νιώθει περήφανος που μία τέτοια γυναίκα αγωνίζεται για την επιστροφή των κλεμμένων μας θησαυρών στα Κατεχόμενα από τους αρχαιοκάπηλους. Αυτό βέβαια, όπως είπε και η ίδια, είναι η καλύτερη αφορμή για να μπορέσει η ίδια να μιλήσει στους ξένους για την παράνομη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και να διατρανώσει το δικαίωμα της για επιστροφή στη γενέτειρά της.

 

book1

 

Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε η δημοσιογράφος Μανιάνα Καλογεράκη ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Κρίστης Χαράκης, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης και η κ. Μαρούλα Κάτζη, γραμματέας του Λυκείου Ελληνίδων οι οποίοι εξήραν τόσο τους μακροχρόνιους αγώνες της κ. Χατζητοφή για τον επαναπατρισμών των κλεμμένων θησαυρών της Κύπρου όσο και την αξία του βιβλίου της «Η Κυνηγός Εικόνων».

 

Εξήραν το βιβλίο της οι ομιλητές

Συγκεκριμένα, η κα Κάτζη ανέφερε στην ομιλία της: «Το βιβλίο αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Κύπρου, που κάνει ευρεία διαφώτιση για το μεγάλο μας εθνικό πρόβλημα. Πέραν από τον επαναπατρισμό των ιερών έργων τέχνης μέσα στο βιβλίο, η συγγραφέας αφήνει να ξεχειλίσει όλος ο πόνος για την κατοχή, τη στέρηση των πατρογονικών μας εστιών, την αποκοπή από το παρελθόν, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού των χωριών μας, την ακαριαία διακοπή της παράδοσης».

 

Ο κ. Χαράκης αφού ανέλυσε διεξοδικά τη ζωή και το έργο της αναφερόμενος στο βιβλίο κατέληξε πως: «το βιβλίο διαβάζεται με θεωρητικό οδηγό τη διαλεκτική σχέση της οδύσσειας ενός ανήσυχου πνεύματος, της γυναίκας που έβαλε στόχο ζωής τον επαναπατρισμό των ιερών θησαυρών της Κύπρου και την παράδοση στη δικαιοσύνη των «εμπόρων του Θεού». Όμως, ανεξάρτητα από τον υπέροχο σκοπό της, η ηρωίδα του βιβλίου, βρέθηκε αρκετές φορές μόνη της μπροστά στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει τον αλυσιδωτό κίνδυνο».

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ Αθανάσιος, ο Πιμ Ντίπεν, συνεργάτης της κας Χατζητοφή που ήρθε ειδικά για την παρουσίαση από την Ολλανδία, όπως ακριβώς και ο κ. Μαρκ Τσένιαν, μέλος του Δ.Σ του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Walk of Truth, που έφτασε στην Κύπρο από το Λος Άντζελες. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ.κ Μακάριος, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, ο δικηγόρος και πολιτικός Ανδρέας Νεοκλέους, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

book5

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αφηγείται την συναρπαστική ιστορία αυτής της αξιοθαύμαστης γυναίκας. Μια περιπέτεια στον κόσμο της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης, που εκπνέει και καθηλώνει από την πρώτη σελίδα…

Στη συναρπαστική αυτοβιογραφία της η Τασούλα Χατζητοφή αποκαλύπτει την επικίνδυνη περιπέτεια που έζησε ενορχηστρώνοντας την επιχείρηση του Μονάχου, που κατέληξε σε µια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεµο. Η Τασούλα διακινδύνευσε τα πάντα προκειμένου να πετύχει τον επαναπατρισμό των ιερών θησαυρών του τόπου της, γνωρίζοντας την ξεχωριστή θέση που κατέχουν αυτές οι εικόνες στην καρδιά των ορθόδοξων χριστιανών – δεν είναι απλώς αριστουργήματα, αλλά αποτελούν και την καλλιτεχνική έκφραση της πίστης και ένα μέσο επικοινωνίας µε το Θείο.

 

Διαβάστηκε 455 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top