Περίληψη

Η  παρούσα εργασία δε σκοπεύει να ερμηνεύσει την εθνοτική σύγκρουση στην Κύπρο μέσα από σχήματα όπως η "κακή κληρονομιά της ιστορίας", η "προαιώνια εχθρότητα" και το "εθνοτικό μίσος". Η εθνοτική βία στην Κύπρο δεν ήταν αποτέλεσμα των πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών ή του συναισθήματος του μίσους. Τα βαθύτερα αίτια της θα πρέπει να αναζητηθούν στον άνισο εκσυγχρονισμό των δύο κοινοτήτων κατά την περίοδο της κυπριακής νεωτερικότητας, στο γεγονός ότι η - άλλοτε "κυρίαρχη" - τουρκοκυπριακή κοινότητα ήταν πλέον αδύναμη μπροστά στην ισχυρότερη Ελληνοκυπριακή, στο δίπολο "ανώτερη - υποδεέστερη" ομάδα ως παράμετρος διαμόρφωσης των μεταξύ τους σχέσεων, στην ασυμφωνία στις επιδιώξεις των δύο ομάδων για το μέλλον του νησιού και, το σημαντικότερο, στη διαμάχη τους για κυριαρχία.

Στη ρίζα της εθνοτικής βίας στην Κύπρο βρίσκονται οι "αντιμαχόμενες επιδιώξεις" και οι "συγκρούσεις για το πολιτικό στάτους" ανάμεσα σε κοινότητες που μοιράζονται την ίδια γεωγραφία.

Καθοριστικό ρόλο στην πυροδότηση της εθνοτικής βίας διαδραμάτισε η διαμάχη για το ποιος θα είναι ο "κυρίαρχος" και ποιός η "μειονότητα", ποιος είναι ο "οικοδεσπότης" και ποιος ο "φιλοξενούμενος".

Καταφεύγοντας στη βία, οι δύο κοινότητες επεδίωκαν είτε να διασφαλίσουν το πολιτικό στάτους που θεωρούσαν πως τους άρμοζε είτε να απαλλαγούν από ένα πολιτικό στάτους που κατά τη γνώμη τους ήταν μειωτικό και καταφρονητέο. Με άλλα λόγια, από τις δύο εθνοτικές ομάδες που μοιράζονταν την ίδια γεωγραφική περιοχή, η μία στράφηκε στον διαχωρισμό και την ίδρυση του δικού της κράτους, ενώ η άλλη διεκδίκησε την πλήρη γεωγραφία επί της Κυπριακής γεωγραφίας.


Το βιβλίο διατίθεται ήδη στο Βιβλιοπωλείο Κ.Π. Κυριάκου (περιοχή Αγίου Νικολάου - απέναντι από Δικαστήρια).
Το βιβλίο του Niyazi Kizilyurek θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο στη Λεμεσό. Ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

 

Διαβάστηκε 1002 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top