Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) μετράει φέτος 32 χρόνια αδιάλειπτης θεατρικής παρουσίας και προγραμματίζει τέσσερεις παραγωγές για το πρώτο εξάμηνο του 2020.


Το φετινό ρεπερτόριο οικοδομήθηκε από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΘΑΛ, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία του θεάτρου της Λεμεσού και την αξιόλογη θεατρική πορεία του οργανισμού μέχρι και σήμερα. Το φετινό ρεπερτόριο αποτελεί, συνειδητά, ένα κράμα ποιότητας και ψυχαγωγίας περιλαμβάνοντας σύγχρονα αλλά και κλασσικά έργα που πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα/προβληματισμούς και απευθύνονται σε θεατές κάθε ηλικίας.


Αβελάρδος και Ελόΐζα
Η νέα θεατρική περίοδος για την ΕΘΑΛ ξεκινάει με μια από τις μεγαλύτερες και τραγικότερες ιστορίες αγάπης, το έργο Αβελάρδος και Ελόΐζα, του Γιάννη Καλαβριανού. Στο μεσαιωνικό Παρίσι του 12ου αιώνα, ο σαραντάχρονος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η δεκαεξάχρονη μαθήτριά του Ελοΐζα Φυλμπέρ, ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και πλήρωσαν για όλη τους τη ζωή, το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του.
Το έργο θα ανέβει από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, σκηνικά/κοστούμια Μαρίνας Χατζηλουκά, μουσική σύνθεση Αντρούλας Καφά, κίνηση Αλέξη Βασιλείου και σχεδιασμό φωτισμών Βασίλη Πετεινάρη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Βασιλική Κυπραίου, Αντωνία Χαραλάμπους, Θανάσης Γεωργίου και η μουσικός/περφόρμερ Αντρούλα Καφά. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 14 Φεβρουαρίου 2020.

 

Η ΕΘΑΛ θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την καλλιέργεια Θεατρικής Παιδείας και προκειμένου να προωθήσει την Θεατρική Αγωγή και τον Πολιτισμό στην πόλη μας, συνεχίζει για 21η χρονιά τη λειτουργία των Θεατρικών Εργαστηρίων. Τα μαθήματα των θεατρικών εργαστηρίων διεξάγονται στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ και στόχος των εργαστηρίων είναι να προάγουν, μέσω εκπαιδευτικών πρακτικών, τη θεατρική τέχνη σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες.Η Ρομαντική μου ιστορία
Τον Μάρτιο 2020 η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει την βραβευμένη κωμωδία του σκωτζέζου συγγραφέα Ντ. Σ.Τζάκσον Η Ρομαντική μου ιστορία.
Ένα σύγχρονο έργο που με εργαλείο το χιούμορ μιλάει για τη δυσκολία της επικοινωνίας, την αυταπάτη, την αγάπη, την πάλη των δύο φύλων και τους συμβιβασμούς.
Το έργο θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, τα σκηνικά/κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Γιάννου, την μουσική επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου και τους σχεδιασμούς φωτισμού ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Χαραλάμπους, Νίκη Δραγούμη και Άντρια Ζένιου.

 

 

-

Η Γιαγιά
Τον Απρίλιο 2020 η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ θα ανεβάσει την απολαυστική κωμωδία του Ντίνου Σπυρόπουλου Η Γιαγιά, σε διασκευή στην κυπριακή διάλεκτο. Πρόκειται για ένα νεοελληνικό θεατρικό έργο, μια παραβολή πάνω στην κρίση μιας χώρας και τη συμπεριφορά των ανθρώπων της, το οποίο με όχημα το γέλιο θίγει βαθιά κοινωνικά ζητήματα.
Το έργο θα ανέβει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, σκηνικά/κοστούμια Θέλμας Κασουλίδου, και σχεδιασμούς φωτισμού του Βασίλη Πετεινάρη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κώστας Βήχας, Γιώργος Κυριάκου, Μαρία Φιλίππου, Μάριος Κωνσταντίνου.

 

---


Οι Γαμπροί της Ευτυχίας
Το Καλοκαίρι του 2019 η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει την αγαπημένη κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, Οι Γαμπροί της Ευτυχίας σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΘΑΛ, Αχιλλέα Γραμματικόπουλου.

Έργα όπως Οι Γαμπροί της Ευτυχίας αποτελούν τη βάση του ελληνικού θεάτρου, τη ραχοκοκαλιά του... Το πηγαίο χιούμορ και η αλήθεια των ηρώων κάνει τον θεατή να ταυτιστεί και να ταξιδέψει.

Τα σκηνικά/κοστούμια υπογράφει η Έλενα Κατσούρη, την μουσική σύνθεση υπογράφει ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την ΕΘΑΛ, τις χορογραφίες/κίνηση η Χλόη Μελίδου, τους σχεδιασμούς φωτισμού ο Βασίλης Πετεινάρης και τα video art ο Γιώργος Αλεξάνδρου. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Βήχας, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Μαρίνα Βρόντη, Πένυ Φοινίρη, Ήβη Νικολαΐδου, Γρήγορης Γεωργίου, Έλενα Χειλέτη και Φιλιώ Κυριάκου.

Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται για τις 4 Ιουλίου 2020 και αναμένεται να περιοδεύσει, όπως κάθε χρόνο, σε πόλεις και χωριά της Κύπρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Επιπρόσθετα, η ΕΘΑΛ, προγραμματίζει να διοργανώσει άλλες δύο θεατρικές παραγωγές, με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.


Περισσότερες πληροφορίες για τις παραγωγές αυτές θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.


Η ΕΘΑΛ, όπως και κάθε χρόνο, προγραμματίζει να φιλοξενήσει στον Τεχνοχώρο, θεατρικά σχήματα, παραστάσεις χορού, παιδικές θεατρικές παραστάσεις κ.α.

 

Στόχος της ΕΘΑΛ και για την φετινή σεζόν είναι η διατήρηση της υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, η ενίσχυση της θεατρικής παιδείας, καθώς επίσης και η προσέλκυση νέου κοινού στο θέατρο.

 

Διαβάστηκε 2230 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top