Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα του έργου Το Κουκλόσπιτο του Ερρίκου Ίψεν, που ανεβαίνει από τη Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου.

Ένα έργο που παραμένει επίκαιρο, σχεδόν 140 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. Το κουκλόσπιτο του Ίψεν μάς καλεί να ακολουθήσουμε την Νόρα, την πρώτη χειραφετημένη γυναίκα που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή σε ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Πρόκειται για μια παντρεμένη γυναίκα, η οποία δεν διέθετε τις εύλογες ευκαιρίες για προσωπική ολοκλήρωση σε έναν κόσμο κυριαρχούμενο από άνδρες.

 

 

xaris-xeiletis


Κριτική του έργου από τον Χάρη Χειλέτη

Η θεατρική χρονιά της ΕΘΑΛ, κλείνει με το ανέβασμα της διαχρονικής επιτυχίας, του Νορβηγού συγγραφέα. Στο έργο παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του ΙΨΕΝ. Οι τριγωνικές σχέσεις ανθρώπων, η απελευθέρωση από τις κοινωνικές υποκρισίες και προπάντων το καθήκον απέναντι του σωστού εαυτού μας.

 

Είναι ένα κοινωνικό δράμα γραμμένο για την εποχή του με αρχές, που ισχύουν επίσης σήμερα, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι με πληρότητα ηθικής συνείδησης και αυτοθυσίας.

 

Σ’ ένα ζευγάρι, ο άνδρας υποφέρει από το ομιχλώδες κλίμα μιας νορβηγικής πόλης. Οι γιατροί συστήνουν μακρά παραμονή στον νότο με ηλιοφάνεια, για να θεραπευτεί. Λεφτά δεν έχουν και η ΝΟΡΑ (σύζυγος) δανείζεται κρυφά από Τράπεζα, με εγγύηση την πλαστογραφημένη υπογραφή του νεκρού πατέρα της. Ο σύζυγος σώζεται αγνοώντας την προέλευση των χρημάτων.

 

Περνούν 8 χρόνια. Το ζευγάρι αποκτά παιδιά και ο σύζυγος προάγεται σε Δ/ντη Τράπεζας. Ανάμεσα στις προτεραιότητες του, είναι να απολύσει από υφιστάμενο του, έναν παιδικό του φίλο βεβαρημένο επίσης με παλαιότερη καταδίκη για πλαστογραφία. Κύριος όμως λόγος είναι, να μην έχει τον παλιό του φίλο στα πόδια του, που θα τον δυσκόλευε να επιβάλλεται στο υπόλοιπο προσωπικό.

 

kouklospito2

 

Ο παιδικός του φίλος, επισκέπτεται την ΝΟΡΑ και την εκβιάζει. Αν δεν μεσολαβήσει, ώστε να αποτραπεί η παύση του, θα αποκαλύψει την παρανομία της, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Τόσο γι’ αυτήν όσο και για τον σύζυγο της. Φοβισμένη η ΝΟΡΑ προσπαθεί να μεταπείσει τον άνδρα της χωρίς να του αποκαλύψει την αλήθεια. Αυτός όμως δεν πείθεται και τον απολύει. Έτσι ο απολυμένος στέλλει γράμμα στον σύζυγο, αποκαλύπτοντας αυτά που συνέβησαν.

 

Ποιος είδε τον Θεό και δεν το φοβήθηκε. Μπροστά στο πιθανό σκάνδαλο ο σύζυγος αντιδρά σπασμωδικά. Κατηγορεί την ΝΟΡΑ για ανοησία και παρανομία. Απειλεί να της πάρει τα παιδιά της. Σκέφτεται μονάχα την καριέρα του και τι θα πει ο κόσμος. Δεν του περνά καθόλου από το μυαλό, ότι η πράξη της ΝΟΡΑΣ ήταν μια θυσία αγάπης για κείνον.

 

Σε λίγο όμως, φτάνει ένα νέο γράμμα, από τον εκβιαστή! Παρακινούμενος από μια φίλη της ΝΟΡΑΣ - παλιά του ερωμένη που ξέρει την υπόθεση - σταματά τον εκβιασμό, και στέλνει το γραμμάτιο του χρέους, χωρίς καμία απαίτηση. Σώθηκα φωνάζει αμέσως ο σύζυγος. Για να συμπληρώσει μπροστά στα έκπληκτα μάτια της ΝΟΡΑΣ. Σωθήκαμε…

 

Και τότε στην ΝΟΡΑ παρουσιάζεται η στυγνή πραγματικότητα. Κινδύνεψε και θυσιάστηκε για έναν άντρα που αγαπούσε. Μα εκείνος νοιαζόταν μονάχα για τον εαυτό του και την φήμη του. Περίμενε ένα θαύμα. Να της συμπαρασταθεί στον κίνδυνο και τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας της. Να μοιραστεί μαζί της το αδιέξοδο. Ένα θαύμα που δεν ήρθε.

 

Τόσα χρόνια, δεν ζούσε σ’ ένα σπίτι που να μοιράζονται ισότιμα η αγάπη και αλληλοβοήθεια. Ζούσε σ’ ένα κουκλόσπιτο. Κι αυτή ήταν μια κούκλα. Έτσι παίρνει την μεγάλη απόφαση. Να φύγει απ όλους.

 

Αυτή η ενάρετη ΝΟΡΑ. Η στοργική μητέρα, η γυναίκα που αρνήθηκε τον έρωτα του γιατρού φίλου του άντρα της. Να φύγει σε πείσμα πιθανής κοινωνικής καταδίκης και να ακολουθήσει την επανάσταση της ψυχής της.

 

Αξίζει να δούμε όλοι το ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ.

Και μετά να κουβεντιάσουμε με τους δικούς μας. Ζούμε σε σπίτι ή σε κουκλόσπιτο; Πορευόμαστε με αμοιβαία αγάπη και κατανόηση ή κινούμαστε σαν ξεκούρδιστες, μαριονέττες κούκλες; Να κάνουμε αυτοκριτική και να προσπαθήσουμε. Θα είναι σαν εγχείρηση.

 

Επικίνδυνη που μπορεί να φέρει αιμορραγία ή θάνατο. Αναγκαία όμως για να γλιτώσουμε από την σήψη.

 

Μια θλιβερή διαπίστωση. Στο έργο συμπονούμε και ταυτιζόμαστε με την ΝΟΡΑ.

 

Στην πραγματική όμως κοινωνία, ποιος υπερασπίζεται μια γυναίκα με τρία παιδιά, που εγκαταλείπει σύζυγο Δ/ντη Τράπεζας; Μήπως πρέπει να ‘μαστε πιο προσεκτικοί όταν κατηγορούμε παρόμοιες περιπτώσεις;

 

Οι συντελεστές του έργου υπέροχοι. Η σκηνοθέτης και ηθοποιοί κατάφεραν να φέρουν τον ΙΨΕΝ στη σημερινή εποχή, διατηρώντας δυνατά τα διαχρονικά του μηνύματα. Στην αρχή η ισχνή σιλουέτα της πρωταγωνίστριας ξενίζει. Στην εξέλιξη όμως συμφωνείς πως μόνο από τέτοιο σώμα νευρώδες, βγαίνει η φλόγα που φωτίζει και καίει.

 

Σε αντίθεση με τον πληθωρικό όγκο του πρωταγωνιστή. Κατάλληλο να προβάλει την αυταρέσκεια και τον ρηχό εγωισμό του ρόλου του.

 

Εύχομαι να ‘ναι πολλοί οι τυχεροί που θα χαρούν το έργο.

 

Παραστάσεις στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ: 15, 16, Νοεμβρίου 2019 στις 8.30μ.μ. 17 Νοεμβρίου 2019 στις 6.30μ.μ. Παίζουν: Βασιλική Κυπραίου, Νεοκλής Νεοκλέους, Θανάσης Δρακόπουλος, Φώτης Αποστολίδης, Μυρτώ Κουγιάλη, Μαρία Πόβη, Λεωνίδας Έλληνας 

Διαβάστηκε 1267 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top