Του Γιάννη Τσουλόφτα Επιστημονικός Συνεργάτης

 

Η πρόσφατη έκδοση του συλλογικού έργου «ΛΑΙΜΑΡΓΑ,» με τη συμβολή δέκα νεαρών λογοτεχνών, εκπέμπει μια ακτίνα αισιοδοξίας σε σχέση με τα κυπριακά πνευματικά δρώμενα. Το Βιβλίο «ΛΑΙΜΑΡΓΑ» που κυκλοφόρησε φέτος από τις Εκδόσεις Ακτίς, αποτελεί έργο της Wunderart Productions.

 

Πέραν της ιδιαίτερης σημασίας που προσδίδει στο έργο η συνεργατική συλλογικότητα των δέκα ανερχόμενων και υποσχόμενων συγγραφέων του, ιδιαίτερος ήταν και ο τρόπος που το βιβλίο παρουσιάστηκε στην πόλη μας, ως μια παράσταση σε μορφή σκηνοθετημένου θεατρικού αναλογίου.

 

 

Μάλιστα, ήταν τόσο εντυπωσιακή η πρώτη παράσταση στο Παλιό Ξυδάδικο, στο διήμερο ποίησης και λογοτεχνίας στo πλαίσιo του Φεστιβάλ theYard.- Residency.19, που διοργάνωσε το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, που οι συντελεστές αποφάσισαν να κάνουν και μια δεύτερη, η οποία ήταν επίσης sold out.

 

Η έκδοση «ΛΑΙΜΑΡΓΑ» είναι ένα έργο ποίησης, πεζογραφίας και σουρεαλιστικής γραφής υπό την γενική επιμέλεια της Μαρίας Τζιαούρη - Χίλμερ, με συμμετοχή των πιο κάτω δέκα Κύπριων πεζογράφων και ποιητών: Φώτης Αποστολίδης, Χριστίνα Βραχίμη, Ελένη Ιωαννίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αυγή Λίλλη, Ρωξάνη Νικολάου, Στέλλα Βοσκαρίδου - Οικονόμου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Βάλια Τσιριγώτη και Μαρία Τζιαούρη - Χίλμερ.

 

 

Μπαίνοντας στο ζεστό χώρο του Παλιού Ξυδάδικου στη Λεμεσό, το απλό φαινομενικά σκηνικό του στρωμένου τραπεζιού, σε μια πανδαισία από χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές, δημιουργούσε στον θεατή εξαρχής τη λαιμαργία της αισθητικής απόλαυσης του έργου που θα παρακολουθούσε στη συνέχεια, ενός μωσαϊκού από ιστορίες πείνας και λαιμαργίας σε μια εποχή που αδυνατεί να χορτάσει.

Έξι από τους δέκα συγγραφείς του βιβλίου ήταν οι πρωταγωνιστές σ΄ αυτές τις δύο παραστάσεις και χωρίς να είναι όλοι ηθοποιοί απέδωσαν άρτια, με τρόπο φυσικό, χωρίς υπερβολές και τυμπανοκρουσίες, ιστορίες για τη λαιμαργία της αρρώστιας, του χρόνου, της αγάπης, του φθόνου, της μοναξιάς, της ακόρεστης σεξουαλικής επιθυμίας, της αμαρτίας, των τύψεων, του αρχέγονου πένθους, της καταπίεσης.

 

 

Η εξαιρετική Μαρία Καυκαρίδου, υπεύθυνη της δραματουργικής επεξεργασίας του έργου και της σκηνοθεσίας, πήρε στα χέρια της ένα θεατρικά δύσκολο βιβλίο, με ετερόκλητα στοιχεία και νοήματα, και με δεξιοτεχνία έφτιαξε ένα σπονδυλωτό μικρό θεατρικό, όπου οι έξι πρωταγωνιστές του είχαν το ίδιο μερίδιο της πίτας παρουσιάζοντας, σε ένα κλίμα μυσταγωγίας, με υποκριτική μαεστρία, τα συναισθήματα και τα μηνύματα των ηρώων του βιβλίου. Όλοι ανεξαιρέτως ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους όχι μόνο στο χαρτί, αλλά και στη σκηνή δημιουργώντας στο κοινό την επιθυμία να θέλει να τους απολαύσει κι άλλο και σίγουρα να διαβάσει το βιβλίο «ΛΑΙΜΑΡΓΑ».

 

Τέλος, ο εκπληκτικός σχεδιασμός των φωτισμών από τον Βασίλη Πετεινάρη συνέτεινε σαφέστατα στην επιτυχία της παράστασης, τονίζοντας ότι ένα καλοφτιαγμένο έργο δεν κρίνεται στις υπερβολές.

 

Η παράσταση «ΛΑΙΜΑΡΓΑ,», ανεξάρτητα από οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς μπορεί να της δοθούν, όπως αντισυμβατική, εναλλακτική, αφοριστική, σουρεαλιστική, είναι αναμφισβήτητα εφ΄ όλης της ύλης προσεγμένα φτιαγμένη, έχει σύμφυτο το στοιχείο της ποιότητας και της πνευματικότητας και σίγουρα φανερώνει την πολιτιστική ακμή των γραμμάτων και των τεχνών στην πόλη μας, μια πόλη που καταβροχθίζει «λαίμαργα» τέτοιες πνευματικές τροφές.

 

 

Διαβάστηκε 678 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top