Του Γιάννη Τσουλόφτα, Επιστημονικός Συνεργάτης

 

 

Συναντήσαμε το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής καθηγητή Δρ. Κώστα Κωνσταντινίδη
 


Η πόλη μας θα κινείται σε κινηματογραφικούς ρυθμούς από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου, αφού φιλοξενεί τις «Κινηματογραφικές Μέρες ΚΥΠΡΟΣ 2019,» το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας αφιερωμένο στο σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο μυθοπλασίας.

 

Για το φεστιβάλ και τη σημασία του μίλησε στη ΛΕΜΕΣΟΣ το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής καθηγητής κινηματογραφικών σπουδών Δρ. Κώστας Κωνσταντινίδης.

 

«Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική ταινία και στόχος του είναι να προβάλει ένα διαφορετικό είδος κινηματογράφου, πιο ποιοτικό και πιο καλλιτεχνικό. Παρόλο που στην Κύπρο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, κυριαρχούν οι εμπορικές ταινίες, σιγά σιγά οι θεατές αρχίζουν να επιζητούν κάτι το διαφορετικό, που το βρίσκουν στις καλλιτεχνικές ταινίες, όπως αυτές που θα προβληθούν στο φεστιβάλ. Οι καλλιτεχνικές ταινίες δίδουν περισσότερη έμφαση στα καλλιτεχνικά στοιχεία του κινηματογράφου, όπως π.χ. η ποιητική πτυχή και λιγότερο στις προτιμήσεις του μέσου θεατή. Συνήθως δίδουν στον θεατή την ευκαιρία να γνωρίσει άγνωστες χώρες, άγνωστες κοινωνίες, άγνωστα κοινωνικά προβλήματα, και δίδουν έμφαση σε ανθρωποκεντρικά θέματα, όπως η διαφορετικότητα και η συμφιλίωση.

 

 

Συχνά έχουν χαμηλό προϋπολογισμό, ωστόσο ο σκηνοθέτης έχει περισσότερη ελευθερία και αυτονομία να δημιουργήσει μια ταινία σύμφωνα με τις δικές του καλλιτεχνικές προσεγγίσεις και ο χαμηλότερος προϋπολογισμός πολλές φορές επενεργεί ως κίνητρο για ευρηματικότητα και πρωτοτυπία στις σκηνοθετικές προσεγγίσεις, κάτι που τις κάνει να ξεχωρίζουν.

 

Το κοινό της Λεμεσού θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη δουλειά νέων και ανερχόμενων καθώς και καταξιωμένων σκηνοθετών, και να απολαύσει νέα έργα, αφού όλες οι ταινίες του φεστιβάλ προβάλλονται σε παγκύπρια πρεμιέρα.

 

Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό ένα σημαντικότατο εργαστήριο masterclass από τον καταξιωμένο Κύπριο διευθυντή φωτογραφίας Χάρη Ζαμπαρλούκο και στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα προβληθεί η γνωστή ταινία Murder on the Orient Express, της οποίας υπήρξε διευθυντής φωτογραφίας. Έτσι οι Λεμεσιανοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ανακαλύψουν εκ νέου την δημοφιλή ταινία μέσα από τη ματιά αυτού του πολύ σημαντικού διευθυντή φωτογραφίας.

 

 

Αρκετές από τις κυπριακές ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ έχουν ήδη διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, έτσι το κοινό της Λεμεσού θα δει καλές κυπριακές ταινίες. Σε παγκόσμια πρεμιέρα θα προβληθεί η ταινία Μικρά Λευκά Φακελάκια, με έντονο κωμικό στοιχείο, αφού πραγματεύεται την προσπάθεια ενός μικροαπατεώνα να κλέψει από ένα γάμο τα γνωστά στην Κύπρο φακελάκια για να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα.

 

Όλες οι κυπριακές συμμετοχές έχουν έντονο το στοιχείο του κοινωνικού προβληματισμού.

 

Αυτή είναι μια σημαντική επισήμανση αφού οι κυπριακές ταινίες διαφοροποιούνται πλέον από το μέχρι τώρα κυρίαρχο εθνικό στοιχείο προς το κοινωνικο-οικονομικό και οικογενειακό, αποδομώντας έτσι παραδοσιακές κυπριακές αντιλήψεις, αλλά καθιστώντας επίσης τις κυπριακές ταινίες πιο ελκυστικές στο εξωτερικό.

 

Το κοινό της Λεμεσού αγκαλιάζει όλο και περισσότερο το φεστιβάλ κινηματογράφου που έγινε πλέον θεσμός και το ακροατήριο κάθε χρόνο αυξάνεται, ωστόσο χρειάζεται ακόμα δουλειά για προσέλκυση περισσότερων θεατών στο φεστιβάλ. Ο Δήμος Λεμεσού στηρίζει το φεστιβάλ με την προσφορά ενός βραβείου στον καλύτερο Κύπριο ηθοποιό που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών.

 

 

Επίσης, η Λεμεσός λειτουργεί ως ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τους φιλοξενούμενους του φεστιβάλ, τόσο τους συντελεστές, όπως σκηνοθέτες και ηθοποιοί, όσο και τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που είναι σημαίνουσες προσωπικότητές στο χώρο του διεθνούς κινηματογράφου».

 

Το φεστιβάλ έχει δύο διαγωνιστικά τμήματα. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν εννέα ταινίες, ανάμεσα τους και μια κυπριακή. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών συμμετέχουν τέσσερεις κυπριακές ταινίες.

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στο ΡΙΑΛΤΟ στη Λεμεσό και στο ΖΗΝΑ ΠΑΛΑΣ στη Λευκωσία.

Την απονομή των βραβείων θα αποφασίσει πενταμελής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διεθνώς διακεκριμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα τρέχει επίσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδία και Νέους, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 14 χρόνων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στο Facebook facebook.com/cyprusfilmdays

 

Διαβάστηκε 348 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top