Του Γιάννη Τσουλόφτα Επιστημονικός Συνεργάτης

 

 

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και οι εκδόσεις Βακχικόν συνδιοργάνωσαν στην πόλη μας εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης της ποιητικής συλλογής «Φλοίσβος συννέφων» του λεμεσιανού ποιητή Γιώργου Φράγκου.

 

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 6 Μαρτίου 2019 στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης μας,  ανέγνωσε χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου ο λογοτέχνης Αντώνης Γεωργίου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η ποιήτρια Αλεξάνδρα Γαλανού και ο ποιητής Γιώργος Μολέσκης. Ποιήματα από τη συλλογή «Φλοίσβος συννέφων» απήγγειλε η σκηνοθέτις Αλεξία Παπαλαζάρου.

 

Η ποιητική συλλογή «Φλοίσβος συννέφων» είναι μια καλαίσθητη έκδοση με ένα πολύ πετυχημένο εξώφυλλο. Δεσπόζον στοιχείο η κριτική θεώρηση των πραγμάτων, ο σαρκασμός, η ειρωνεία και το χιούμορ. Η συλλογή είναι γραμμένη σε ελεύθερο στίχο και αποτελείται από τέσσερεις ενότητες με τους δηλωτικούς τίτλους: «Της Ποίησης», «Της Ζωής», «Της Πολιτικής», «Του Έρωτα».

 

Η πρώτη ενότητα, «Της Ποίησης», δίδει, όπως λέει ο ποιητής, φωνή στις «άλαλες καθημερινές στιγμές,» καταγράφει συνομιλίες κυμάτων και συννέφων. Τα δύο πρώτα ποιήματα της συλλογής δίδουν το στίγμα της ποιητικής ιδεολογίας του ποιητή, που διαμορφώνεται βιωματικά μέσα από την πολύχρονη και επίπονη ποιητική διεργασία. Όταν η ποίηση ωριμάζει πια μέσα σου, τότε μπορείς και να την ξεγυμνώσεις, και ν΄ αγγίξεις την ουσία, σ΄ ενοχλεί ο βαρυφορτωμένος λόγος που βουλιάζει την ποίηση, που την πνίγει.

 

Στη δεύτερη ενότητα, «Της Ζωής», τα ποιήματα είναι πιο αυτοαναφορικά, όπως το ποίημα «Αναλώνομαι» που είναι σε πρώτο πρόσωπο και αρχίζει με τους στίχους: «Αναλώνομαι σ΄ αχαμνές, πλαδαρές / κι αδύναμες χειραψίες», η χρήση των τριών επιθέτων εδώ δίνει ακριβώς την αίσθηση της κενότητας και αηδίας που θέλει να μεταδώσει ο ποιητής για την εικόνα της κοινωνίας και των κοινωνικοπολιτικών σχέσεων που επικρατούν.

 

Στην τρίτη ενότητα, με τίτλο «Της Πολιτικής», ο ποιητής με άμεση και ευθύβολη γραφή αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και της κοινωνίας, και γράφει με δεικτικό τρόπο, αντλώντας από τα βιώματα του ως δημοσιογράφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ακόλουθη στροφή στο ποίημα «Σφρίγος»: «Οι συσκεπτόμενοι κουτουλούσαν στα έδρανα / με βαριεστημάρα / ώσπου εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων / οι τηλεοπτικές κάμερες. / Μεμιάς απέκτησαν οι πάντες άποψη, σφρίγος / και κατηγορηματικότητα».

 

Στην τελευταία ενότητα, «Του Έρωτα», διαφαίνεται πίσω απ΄ τους στίχους η θλίψη για την αλλοτρίωση, την απομόνωση, τη μοναξιά· χαρακτηριστικά της εποχής μας και της φθοράς του έρωτα και των σχέσεων. «Μα οι χειρότερες, / οι πιο φρικτές, οι πιο δυσβάσταχτες / είναι οι δυο μοναξιές. / Οι δυο μοναξιές / δίπλα στον πάγκο της κουζίνας / μπροστά στην τηλεόραση / στο υπνοδωμάτιο.»

 

 

O Γιώργος Φράγκος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1962. Έκδωσε δύο ποιητικές συλλογές από τα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε δημοσιογραφία και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη λογοτεχνία. Από το 1990 εργάζεται στη Λευκωσία ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο Τύπο.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου για δυο δεκαετίες, και στις δύο τελευταίες θητείες του υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας της Ένωσης. Διατέλεσε επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Τώρα είναι Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Ο Γιώργος Φράγκος, από το 1978 μέχρι το 2013, έκδωσε πέντε ποιητικές συλλογές. Εκτός από την ποίηση, ασχολείται και με την κριτική λογοτεχνίας, έχοντας δημοσιεύσει δεκάδες βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλα συναφή κριτικά σημειώματα και μελετήματα, κυρίως στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Κύπρου.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά, ιταλικά, βουλγάρικα και ρωσικά. O «Φλοίσβος συννέφων» είναι η έκτη ποιητική συλλογή του.

Διαβάστηκε 642 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top