YTsouloftasColumnPhoto

Του Γιάννη Τσουλόφτα Επιστημονικός Συνεργάτης

 

 

Η τέχνη της αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών αναβιώνει στη Λεμεσό. Ο πολιτιστικός οργανισμός «Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο,» που εδρεύει στην πόλη μας, έχει θέσει ως ένα από τους στόχους του την προώθηση της αφηγηματικής τέχνης και της προφορικότητας, καθώς και τη διατήρηση της λαϊκής προφορικής παράδοσης. Με έδρα του το Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» το Τεχνοδρόμιο λειτουργεί τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης και διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Παραμυθιού Κύπρου και το Φεστιβάλ Αφήγησης με αφηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

 

Το Τεχνοδόμιο πρωτοπόρησε στην αναβίωση αυτής της ξεχασμένης τέχνης στην Κύπρο και κατάφερε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού για το παραμύθι και να αναδείξει την πλούσια λαϊκή μας παράδοση, την έρευνα γύρω από το παραμύθι και τα συγγράμματα που το αφορούν. Συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού που ασκούν την ίδια δράση και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την Αφήγηση. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αναδείξει και τη Λεμεσό ως σημείο αναφοράς για το παραμύθι και την αφήγηση.  

 

Όταν λέμε αφήγηση εννοούμε την προφορική απόδοση ενός κειμένου, είτε υφιστάμενου γραπτού, είτε διασκευασμένου από τον ίδιο τον αφηγητή. Όχι την ανάγνωση αλλά ούτε την αποστήθιση ενός κείμενου. Η επινόηση και ο φωνητικός αυτοσχεδιασμός είναι βασικά στοιχεία της αφήγησης.

 

 

Ένα παραμύθι ενδέχεται να είναι δραματοποιημένο, αλλά είναι κάτι που οι αφηγητές συνήθως το αποφεύγουν γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η μετάδοση της ιστορίας, το ζωντάνεμά της μέσα από το λόγο, το μοίρασμα που προϋποθέτει η συνύπαρξη κοινού και αφηγητή.

 

Η τέχνη αυτή έχει κάτι το ζωντανό, το μοναδικό καθώς ποτέ μια αφήγηση δεν είναι η ίδια με την προηγούμενη και δίνει την ευκαιρία πολλές φορές να αναδειχθούν κείμενα ξεχασμένα, ή λιγότερο γνωστά. Έχει χαρακτήρα ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό και θεραπευτικό πολλές φορές γι’ αυτό αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών αλλά και επαγγελματιών που ασχολούνται με τον λόγο ή τη θεραπευτική.

 

Το Τεχνοδρόμιο διατηρεί επίσης τη δική του ομάδα αφηγητών, το «Παραμυθοδρόμιο» με επαγγελματίες αφηγητές που αφηγούνται ιστορίες σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, τόσο στο Πλουμιστό Ψωμί, όσο και σε άλλους χώρους, όπως σχολεία, μουσεία, πολιτιστικούς χώρους κτλ.

 

Technodromio2

 

 

 

Στις 23 Μαρτίου 2019 το Τεχνοδρόμιο διοργανώνει στην πόλη μας ημερίδα με τίτλο «Γίνε αφηγητής για μια μέρα!». Αφηγητές αλλά και άτομα που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στην αφήγηση, που αγαπούν το παραμύθι, τις ιστορίες, τους μύθους και τους θρύλους καλούνται να μοιραστούν με το κοινό μια ιστορία. Είναι ένας θεσμός που γιορτάζεται παγκόσμια στις 20 Μαρτίου και οι εορτασμοί συνήθως λαμβάνουν χώρα όλη την εβδομάδα. Κάθε χρόνο ορίζεται μια ιδιαίτερη θεματική. Φέτος η θεματική είναι «Μύθοι-Θρύλοι-Έπη». Αν κανείς επιθυμεί να ασκηθεί στην τέχνη της αφήγησης και να αποκομίσει από τα πολλαπλά οφέλη της μπορεί να απευθυνθεί στο Τεχνοδρόμιο και να ενημερωθεί. Αν πάλι σας αρέσει να ακούτε ιστορίες, να είστε εκεί στις 23 Μαρτίου για να τις απολαύσετε.

ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ» 

Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί»

Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός

Τηλ: 25340347 - 99526772

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Web site: www.technodromio.org

Διαβάστηκε 339 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top