tsouloftas

Του Γιάννη Τσουλόφτα, Επιστημονικός Συνεργάτης

 

Την εντύπωση ότι οι κύπριοι δεν αγαπούν τη λογοτεχνία και δεν διαβάζουν βιβλία έρχεται να ανατρέψει η πολύ επιτυχημένη δραστηριοποίηση των Λεσχών Ανάγνωσής στη Λεμεσό.

 

Η Λεμεσός μας κατέχει τα πρωτεία ως προς την αναβίωση των λογοτεχνικών παρέων και τη λειτουργία Λεσχών Ανάγνωσης. Συνολικά λειτουργούν τουλάχιστον τρείς οργανωμένες Λέσχες Ανάγνωσης στη Λεμεσό. Οι πιο γνωστές είναι το «Βιβλιοτρόπιο,» ο «Διάλογος,» και το «Πυρείον.» Οι τρείς αυτές Λέσχες Ανάγνωσης έχουν συμβληθεί στο «Δίκτυο Λεσχών Ανάγνωσης Λεμεσού.»

Πέραν αυτών, λειτουργεί η Πρωτοβουλία «Μεταξύ Γραφής και Ανάγνωσης» και κάποιες άλλες πιο άτυπες παρεΐστικες πρωτοβουλίες.

 

Στόχος τους είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας και της αγάπης προς το βιβλίο. Έχουν μια αξιόλογη και μακρόχρονη δραστηριότητα με ποικίλες πνευματικές και πολιτιστικές δράσεις στην πόλη μας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, την ΕΘΑΛ, τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου, το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο αλλά και τοπικά βιβλιοπωλεία.

 

 

Τι είναι ωστόσο μια Λέσχη Ανάγνωσης;

Λέσχη  Ανάγνωσης είναι μια ομάδα ανθρώπων που συναντιόνται συστηματικά και συζητούν ένα βιβλίο, το οποίο έχουν διαβάσει εκ των προτέρων, ύστερα από κοινή συμφωνία. Η ομάδα, που αριθμεί συνήθως γύρω στα δέκα άτομα,  δεν χρειάζεται να έχει οποιαδήποτε ομοιογένεια αναφορικά με το μορφωτικό ή κοινωνικό της υπόβαθρο. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι η αγάπη και ο ενθουσιασμός των μελών της για το βιβλίο και τη δημιουργική συζήτηση.

 

Οι συναντήσεις της λέσχης είναι σταθερές, συνήθως μια φορά το μήνα, για να παρέχεται αρκετός χρόνος να διαβαστεί από όλους το βιβλίο. Τα μέλη της λέσχης απολαμβάνουν μια ωραία συζήτηση γύρω από ένα βιβλίο, εμπλέκονται σε διαφορετικές αναλύσεις και προσεγγίσεις για το ίδιο βιβλίο, βιώνουν την ψυχική επαφή και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, μοιράζονται το πάθος τους για το διάβασμα, και αξιοποιούν ευχάριστα και δημιουργικά μέρος από τον ελεύθερο τους χρόνο.

 

YTBookClub2

 

Η ενασχόληση με το βιβλίο δεν είναι ανάγκη να είναι μια μοναχική διεργασία. Η ιδέα των Λεσχών Ανάγνωσης αποδεικνύει ακριβώς τοι αντίθετο. Το βιβλίο παρουσιάζεται ως αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης μιας παρέας. Το συναίσθημα που παραμένει μετά την ανάγνωση του βιβλίου και τη συζήτηση του στη λέσχη εξωτερικεύεται και δεν είναι πλέον υπόθεση ενός ατόμου αλλά μιας ομάδας. Φεύγουμε από την αποκλειστική προσωπική ανάγνωση και τη σιωπή και μεταφερόμαστε στη συλλογική συζήτηση, το μοίρασμα, την έκφραση και την αλληλεπίδραση. Έτσι ερχόμαστε πιο κοντά στο βιβλίο, τα νοήματα του, τους χαρακτήρες του, και την ουσία του.

 

Ακόμα και τα άτομα που αγαπούν τα βιβλία και τη λογοτεχνία, πολλές φορές λόγω των πολλών υποχρεώσεων και της σκληρής καθημερινότητας, δεν έχουν συχνά το κίνητρο να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο. Η συμμετοχή σε μια οργανωμένη Λέσχη Ανάγνωσης, δίδει το έναυσμα, το κίνητρο, και μας εντάσσει στη διαδικασία της συστηματικής ανάγνωσής.

 

Ως Κύπριοι και Λεμεσιανοί, έχουμε πάντα την τάση να εμπλουτίζουμε τις πνευματικές μας δράσεις με τερπνά διανθίσματα. Έτσι οι συναντήσεις των λεσχών συχνά συνδυάζονται με λίγο κρασί και κάποιο τσίμπημα.

 

 

Συνταγή για μια καλή Λέσχη Ανάγνωσης:

Υλικά:

Ένα καλό βιβλίο, καμιά δεκαριά φίλοι ή γνωστοί που αγαπούν το βιβλίο, δυο τρία μεζεδάκια (προαιρετικά,) μια μπουκάλα κρασί (προαιρετικά,) μπόλικη καλή διάθεση, αρκετή όρεξη για ανάγνωση και συζήτηση, ένας φιλόξενος χώρος, λίγη οργάνωση.

 

Εκτέλεση:

Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι μια απλή αλλά ιδιαίτερη συνταγή, με λίγα αλλά όχι δύσκολα ή δυσεύρετα υλικά. Όσο περισσότερο δοκιμάζεις και αυτοσχεδιάζεις, τόσο καλύτερη γίνεται. Προσθέτεις ή αφαιρείς υλικά και βάζεις τη δική σου πινελιά. Το πιο σημαντικό συστατικό όμως παραμένει η αγάπη για το βιβλίο.

 

Helpdesk:

Στην προσπάθεια κάποιων να δημιουργήσουν μια Λέσχη Ανάγνωσης ίσως δημιουργηθούν κάποιες απορίες. Έτσι το πλέον κατάλληλο άτομο να ρωτήσει ένας λεμεσιανός είναι ο συμπολίτης μας κύριος Παντελής Μάκη, ένας εκ των εμπνευστών και συντονιστής του Βιβλιοτροπίου, 99667599, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Διαβάστηκε 1230 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top