Το βιβλίο του Δρ. Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν «Το Κυπριακό αδιέξοδο της Τουρκικής Αριστεράς» παρουσιάστηκε την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο τουρκοκύπριος ερευνητής αποφάσισε να εκδώσει το βιβλίο του και στα ελληνικά, αφού ήδη κυκλοφορεί στα τουρκικά, με την βοήθεια της τουρκολόγου Μαρίας Σιακαλλή, η οποία έκανε μια σύντομη ομιλία για την προσέγγιση που έκανε στο συγκεκριμένο βιβλίο.

 

Επιπρόσθετα προσκεκλημένοι του συγγραφέα ήταν ο τέως Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής και ο Διευθυντής της εφημερίδας ΛΕΜΕΣΟΣ Σάκης Στυλιανού.
 

Ξεκινώντας τη ομιλία του ο κ. Σκορδής ανέφερε χαρακτηρίστηκα «το να προσπαθήσει κάποιος, καβαλώντας τη μηχανή του χρόνου, να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν ουδέτερο παρατηρητή, σε μια περίοδο τόσο περίπλοκη ιστορικά, πολιτικά και ιδεολογικά για την Κύπρο, είναι ένα πράγματι δύσκολο εγχείρημα από μόνο του». Ακολούθως έκανε μια περίληψη όλων των κεφαλαίων του βιβλίου και τόνισε πως μέσα στις 330 κάπου σελίδες του βιβλίου, κλείνεται όλη η ιστορία, οι πολιτικές διαπλοκές ξένων, αλλά και των τουρκικών και ελληνικών κυβερνήσεων.

 

Δείτε όλες τις φωτογραφίες ΕΔΩ

 

Στα διάφορα κεφάλαια και το παράρτημα του βιβλίου, εξετάζεται η στάση των αριστερών οργανώσεων, κινημάτων και κομμάτων στην Τουρκία, από την εμφάνιση του Κυπριακού προβλήματος στη δεκαετία του ’50. Εξετάζεται η ρητορική που υιοθετούσαν απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων της Τουρκίας και γενικότερα οι προσεγγίσεις τους σε σχέση με την Κύπρο.  Επίσης μεγάλη σημασία αποδίδεται στις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ), όπως και του Τουρκικού Εργατικού κόμματος (ΤΙΡ), χωρίς να παραβλέπονται και όλα τα άλλα αριστερά κινήματα στην Τουρκία.

 

«Το βιβλίο αυτό λοιπόν, θα μπορούσε να λεχθεί πως αγγίζει τα όρια ενός πολιτικού εγχειριδίου, για τόσους θελήσουν να κάνουν ανάληψη, μιας καλής δόσης γνώσης και επίγνωσης» υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σκορδής.

 

Διαβάστηκε 350 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top