Ένα βιβλίο που αποτελεί μια έντυπη επανάσταση ενός για χρόνια μαχητή, μα πάντα ενεργού ερευνητή και υπέρμαχου της παιδείας, με σκοπό να ξεκινήσει το διάλογο, εδώ και τώρα και στην Κύπρο.

 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Μιχάλη Παπαδόπουλου με τίτλο «Η αυτοκτονία της ψυχιατρικής».

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος της πόλης μας Νίκος Νικολαΐδης. Κύριοι ομιλητές ήταν ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκος Ρόζος και ο κ. Παντελής Παντελή, κλινικός ψυχολόγος. Παρέμβαση έκαναν  οι κ.κ. Λητώ Μαρκουλή, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ο Κώστας Ιερείδης και  η Μαρία Ιζαμπέλλα Αχιλλέως, εκπαιδευτικοί. Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε συζήτηση όπου συμμετείχε ενεργά το κοινό και ο συγγραφέας.

 

Ο Δρ. Μιχάλης Παπαδόπουλος εξετάζει την ολοένα και αυξανόμενη τάση υπεριατρικοποίησης των διαταραχών, και πιο συγκεκριμένα αυτών που αφορούν τη σχολική επίδοση των παιδιών, που δεν μπόρεσαν να χωρέσουν και να λειτουργήσουν στο σύστημα παιδείας.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Χρόνια τώρα, ακούγονται ψίθυροι για διαταραχές οι οποίες έχουν πιθανώς επινοηθεί. Η επινόηση καινούργιων «διαταραχών» πλήττει ιδιαίτερα την παιδική ηλικία, με μάστιγα επιδημιών όπως οι «μαθησιακές δυσκολίες», η «δυσλεξία», κ.α. Εκείνη όμως η διαταραχή που έγινε δημοφιλής στα media είναι η ΔΕΠΥ (ADHD). Ο συγγραφέας δεν ψιθυρίζει. Το βιβλίο του αποτελεί κραυγή απόγνωσης και προσπάθεια αφύπνισής μας.

 

Κάθε κεφάλαιο είναι και μια μάχη απέναντι στο παραμύθι της σύγχρονης νευρομυθολογίας, αφού αποδεικνύει με την παρουσίαση αρκετών ερευνητικών πορισμάτων, την εξάρτηση της ψυχιατρικής από τη φαρμακοβιομηχανία και  πώς αυτή καθοδηγεί  την  «Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρία»,  η οποία κατέχει την εξουσία για την σύνταξη του Διαγνωστικού και Στατιστικού εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM), το οποίο θεωρείται η «βίβλος» των ψυχιάτρων.

 

Αν λοιπόν η ψυχιατρική έχει αναλάβει το ρόλο του φαρμακοποιού και αφού απροκάλυπτα το DSM καταργεί την κλινική πράξη, τη διερεύνηση του ιστορικού και του σχεσιακού του περιβάλλοντος, τις κοινωνικές δηλαδή συνθήκες, τότε το «βαρύ» ουσιαστικό ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ, που χρησιμοποίησε ο Μιχάλης στον τίτλο του, ενδέχεται να είναι προφητικό. Στην αυτοκτονία της αυτή όμως η ψυχιατρική, παίρνει μαζί της χιλιάδες θύματα. Και είναι για αυτά τα θύματα που παλεύει ο ερευνητής, ο εκπαιδευτικός ψυχολόγος, ο ποιητής, μα πάνω από όλα ο Άνθρωπος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, κάνοντας έκκληση προς τους λειτουργούς της ψυχικής υγείας να εγκαταλείψουν τον παθητικό ρόλο της εκτέλεσης εντολών του DSM και να αποκτήσουν κριτική συνειδητοποίηση.

 

Το βιβλίο του είναι μια έντυπη επανάσταση ενός για χρόνια μαχητή, μα πάντα ενεργού ερευνητή και υπέρμαχου της παιδείας, με σκοπό να ξεκινήσει το διάλογο, εδώ και τώρα,  και στην Κύπρο.

Διαβάστηκε 687 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top