giannis-tsouloftas.jpg

Του Γιάννη Τσουλόφτα, Επιστημονικός συνεργάτης


Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει την πρώτη κυπριακή οπερέτα «Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη.»

 

Η τρίπρακτη ηθογραφική οπερέτα του Κώστα Χαράκη είναι βασισμένη σε κυπριακά μοτίβα και πλαισιώνεται με ωραία ευρωπαϊκή μουσική από τον Αχιλλέα Λυμπουρίδη. Ο συγγραφέας αντλώντας από τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου προβάλλει με τον εύθυμο φακό της κυπριακής ντοπιολαλιάς ένα πραγματικό κομμάτι από τη ζωή, εμπλουτισμένο με ηθογραφικά, κωμικά, σατιρικά, ποιητικά και δραματικά στοιχεία σε παρλάτα και λιμπρέτο.

 

Οι ήρωες της παράστασης είναι δύο δραστήριοι τύποι που κρατούν τον θεατή σε εγρήγορση με τις πρωτότυπες ιδέες και τα αυθεντικά οράματα τους.

 

Η κεντρική ιδέα του συγγραφέα περιστρέφεται γύρω από την εξυπνάδα και τη θέληση για επιβίωση που δείχνει ο τυπικός κύπριος βιοπαλαιστής. Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Τζιυπρής ο Λευκαρίτης, που μαζί με τον Γιακουμή, πουλά λευκαρίτικα κεντήματα στην Ευρώπη και την Αμερική και φτάνει μέχρι τα χαρέμια της Τεχεράνης. Η ευρηματικότητα, προσαρμοστικότητα, ευστροφία και τόλμη του Τζυπρή τον βοηθούν να γίνει ο σουλτάνος της Τεχεράνης και ο Γιακουμής ο υπασπιστής του!

 

Το έργο, με γλαφυρές εικόνες και ξεκαρδιστικά επεισόδια διαδραματίζεται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας με πλοκή στην Τεχεράνη και στα Λεύκαρα και με συνεχείς εναλλαγές γεμάτες αλληγορικούς συμβολισμούς και κωμικές συγκρούσεις, όπου ο κάθε ηθοποιός ερμηνεύει δύο ρόλους, ένα στην αφύπνιση και ένα στο όνειρο.

 

Στην πρώτη εικόνα οι δύο κεντρικοί ήρωες διαθέτουν τα εμπορεύματα τους στο σεράι της Τεχεράνης, συλλαμβάνονται στην πλατεία την ημέρα που πεθαίνει ο σουλτάνος και οδηγούνται στο παλάτι.

 

Στη δεύτερη εικόνα οι δύο ήρωες περιπλανώνται στο παλάτι όπου θα βρεθούν τελικά μπροστά στην πριγκίπισσα Φατμέ και τον βεζίρη. Οι κυπριακή εξυπνάδα και ευστροφία τους βοηθά να λύσουν το αίνιγμα που όρισε ο σουλτάνος πριν πεθάνει και έτσι ο Τζιυπρής «δικαιωματικά» ανακηρύσσεται διάδοχος-σουλτάνος, παντρεύεται την πριγκίπισσα Φατμέ και καβαλικεύει το καλάμι της εξουσίας. Η Φατμέ όμως είναι σφόδρα ερωτευμένη με τον Ταχήρ και ποιος εμποδίζει ένα ακαταμάχητο έρωτα σε μια οπερέτα;

 

Στην τρίτη εικόνα ο Γιακουμής ξυπνά τον Τζυπρή στα Λεύκαρα την ώρα που αυτός έδινε στον ύπνο του διαταγές! Όλοι οι υποτακτικοί του από το παλάτι ήταν εκεί όχι όμως ντυμένοι με χρυσοποίκιλτες φανταχτερές στολές αλλά με την κυπριακή αλατζιά και τη βράκα και παλινδρομώντας μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

 

 Tsouloftas_Column_Tzipris_Lefkaritis_2.jpg

 

 

 

Avant premiere: 7 Δεκεμβρίου 2018, στις 8.00μμ, Πρεμιέρα: 8 Δεκεμβρίου 2018, στις 8.00μμ

 

Παραστάσεις:

11, 12, 14, 15 Δεκεμβρίου & 9, 12, 16, 19 Ιανουαρίου στις 8.00μμ, 9, 16 Δεκεμβρίου & 13 Ιανουαρίου στις 6.30μμ στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Τάκης Χριστοφάκης

Σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Παπαδόπουλος

Μουσική σύνθεση: Αχιλλέας Λυμπουρίδης

Αναβίωση/μεταγραφή μουσικής: Χρίστος Μάρκου

Χορογραφίες: Χλόη Μελίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Υλοποίηση σχεδιασμού φωτισμών: Χαρά Παναγή

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ιωάννου

Επί σκηνής είναι οι μουσικοί Έλενα Σολέα, Βαρβάρα Λουκά και Χρίστος Μάρκου

Πρωταγωνιστούν οι: Χάρης Ευριπίδου, Ζωή Κυπριανού, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Ρίκκος Παφίτης, Σκεύος Πολυκάρπου, Πέτρος Φιλίππου, Έφη Χαραλάμπους, Μιχάλης Χρίστου

Πληροφορίες/κρατήσεις: 25877827

 

 

Διαβάστηκε 2880 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top