giannis-tsouloftas.jpg

Του Γιάννη Τσουλόφτα

 

Η κόρη μου, που είναι μισή Γερμανίδα, και η φίλη της, που είναι Ιταλίδα, ήρθαν για λίγες μέρες στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενες τις φθινοπωρινές διακοπές του κολλεγίου τους.

 

Στο πρόγραμμα των διακοπών τους υπήρχαν εκδρομές σε πόλεις και χωριά της Κύπρου, ξεναγήσεις και επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί, μια συναυλία στο Ριάλτο και μια στο Παττίχειο, κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του Κόλπου της Επισκοπής, περίπατοι στα μονοπάτια της φύσης στο Τρόοδος, βραδινές έξοδοι στα μπαράκια της Σαριπόλου και πολλά άλλα που θα ανέμενε κανείς να κάνουν δύο δεκαοκτάχρονες που βρίσκονται σε διακοπές.

 

Ωστόσο, ήταν για μένα μεγάλη έκπληξη που εξέφρασαν την επιθυμία να παρευρεθούν στην παρέλαση για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου. Όταν τις ρώτησα γιατί θέλουν να δουν την παρέλαση, η απάντησή τους ήταν αποστομωτική. «Μας ενδιαφέρει η Ευρωπαϊκή ιστορία, θέλουμε να ξέρουμε όλα τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή ενωμένη Ευρώπη. Μας ενδιαφέρει το παρελθόν της Ευρώπης γιατί νοιαζόμαστε για το παρόν και το μέλλον της.»

 

Οι σημερινοί νέοι Ευρωπαίοι έχουν γαλουχηθεί με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ιδανικά της ενωμένης Ευρώπης, αντιλαμβάνονται την Ευρώπη σαν το κοινό τους σπίτι και βλέπουν μεταξύ τους πολύ περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Αντιλαμβάνονται ότι η πορεία τους δεν μπορεί παρά να είναι κοινή και πορεύονται προς το μέλλον χέρι με χέρι. Ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς στις χώρες της Ένωσης, είναι πολύγλωσσοι και πολυπολιτισμικοί, ανεχτικοί, κοσμοπολίτες και διεθνιστές.

 

Αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή ιστορία ως το προζύμι για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος, και τους Ευρωπαϊκούς πολέμους του παρελθόντος ως δίδαγμα για σύσφιξη μιας αδιαίρετης Ευρώπης των λαών.

 

Ακόμα και στη «διαφορετική» Βρετανία, η νεολαία και ιδίως οι μορφωμένοι νέοι, είναι βαθύτατα ευρωπαϊστές, έχουν ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι περισσότεροι μιλούν αγγλικά και γαλλικά, και νοιώθουν την Ευρώπη ως τη μεγάλη πατρίδα τους.

 

Οι σημερινοί ευρωπαίοι, αγαπούν την Ευρώπη χωρίς να απαξιώνουν και να υποτιμούν τη δική τους εθνική ιστορία και παράδοση. Η αγάπη τους για την Ευρώπη δεν μειώνει την ένταση της αγάπης για τη δική τους εθνική καταγωγή, γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση. Απεναντίας, οι διαφορετικότητες μεταξύ των Κρατών Μελών της Ένωσης κάνουν ακόμα πιο όμορφη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη την Ευρώπη. Τόσο διαφορετικοί μα συνάμα τόσο όμοιοι.

 

Οι φυσικές ομορφιές, η εξωστρέφεια και η εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του μεσογειακού Νότου μπλέκονται αρμονικά με τον ορθολογισμό, την αυτοσυγκράτηση και την αυστηρή τάξη του Βορρά. Σαν ένα περσικό χαλί, που τα αμέτρητα του σχήματα, χρώματα και μοτίβα, το κάνουν τόσο όμορφο και τόσο μοναδικό, έτσι και οι πολλές γλώσσες, κουλτούρες, ιδιοσυγκρασίες, έθιμα και συνήθειες, οι ποικίλες μουσικές και αρχιτεκτονικές αποχρώσεις, δίδουν στην Ευρώπη μια ξεχωριστή ομορφιά.

 

Ακόμα και ο διαφορετικός τρόπος που οδηγούμε, κορνάρουμε, χειρονομούμε και παρανομούμε στους δρόμους, δίδει στην Ευρώπη κάτι ξεχωριστό, μια σύνθετη ποικιλομορφία.

 

 

Διαβάστηκε 270 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top