Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο του  Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στην Νέα Υόρκη και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αμερικής διάλεξη με θέμα την αρχαιολογική έρευνα στην παράκτια ζώνη του χωριού Πύλα, στη νότια ακτή της Κύπρου, που διεξήγαγαν  τα Πανεπιστήμια, Indiana University of Pennsylvania, University of North Dakota και Messiah Colleg, υπό τη διεύθυνση του  καθηγητή William Caraher.

Την διάλεξη «10 χρόνια σε ένα αρχαίο λιμάνι στη Κύπρο"  έδωσε ο καθηγητής Caraher ο οποίος  αναφέρθηκε στα ευρήματα της περιοχής τα οποία καταγράφουν ένα οικισμό που χρονολογείται από την Αρχαϊκή μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο. 

Ο κ. Calaher σημείωσε ότι τα κεραμικά και λίθινα αντικείμενα, δείχνουν ότι στο χώρο ζούσε μια δραστήρια κοινότητα με πλούσια εμπορική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κατά την περίοδο μετά την Ρωμαϊκή εποχή και στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, η πόλη Κουτσοπέτρια απλωνόταν κατά μήκος της πεδιάδας της παραλίας κάτω από τη Βίγλα και όπως είπε ο καθηγητής  Caraher  ο οικισμός αυτός ανέπτυξε έντονη εμπορική δραστηριότητα με όλους τους λαούς της περιοχής από την Μικρά Ασία, και Βόρεια Αφρική έως το Αιγαίο.

Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του Γραφείου του ΚΟΤ στην Νέα Υόρκη Τασούλα Μαναρίδη, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στη πλούσια ιστορία και πολιτισμό της Κύπρου καλώντας τους να επισκεφθούν το νησί για να απολαύσουν τις πολλές φυσικές ομορφιές της, τον μοναδικό  αρχαίο πολιτισμό της και την απαράμιλλη φιλοξενία του κυπριακού λαού. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η Γενική Πρόξενος στη Νέα Υόρκη Κούλα Σοφιανού.
 Στον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας  της γνωστής στη Νέα Υόρκη  φωτογράφου καλών τεχνών,  Nan Melville,  από μεσαιωνικά μνημεία  της Κύπρου  που περιλάμβαναν επίσης φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο της  Πύλας. Η  έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα ΗΕ και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα μέλη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής, της διπλωματικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και δημοσιογράφοι.

 

Διαβάστηκε 766 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top