Μεγάλη αντιπροσωπευτική έρευνα για την ικανοποίηση των δημοτών από τους δήμους τους στη μείζονα Λεμεσό, διεξήχθη από την εταιρεία CMRC CYPRONETWORK LTD του ομίλου CΥPRONETWORK για την εφημερίδα «Λεμεσός».


Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε σε συνέντευξή του στη «Λ», ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Χρίστος Μιχαηλίδης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δήμων, τόσο ως χώροι διαβίωσης όσο και ως επιχειρησιακής ανάπτυξης. 


Σύμφωνα με την έρευνα, τα κυριότερα προβλήματα αφορούν την καθαριότητα, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, το κυκλοφοριακό, ενώ ψηλά ποσοστά καταγράφονται για την απουσία χώρων πρασίνου και έργων υποδομής.


Να σημειωθεί πως η δημοσκόπηση όσον αφορά τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών δεν ολοκληρώθηκε μέχρι την ημέρα εκτύπωσης της εφημερίδας και σε μεταγενέστερο στάδιο θα δημοσιευθούν τα ευρήματά της.

1

 

Κατ’ αρχάς πέστε μας λίγα λόγια για την ταυτότητα της έρευνας.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 3 – 23 Σεπτεμβρίου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με συνολικό δείγμα 2000 άτομα (με ελάχιστο δείγμα τα 300 και μέγιστο 550 ανά δήμο). Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις μεταξύ ατόμων 18+ με τη μέθοδο της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η ανάθεση έγινε από την Εφημερίδα Λεμεσός.

 

Πώς αξιολογούνται οι Δήμοι της Λεμεσού ως χώρος διαβίωσης και επιχειρησιακής ανάπτυξης και ποιος ο βαθμός ικανοποίησης των δημοτών;
Ως χώρος διαβίωσης όλοι οι δήμοι καταγράφουν θετικό πρόσημο (πέρα του 52%+). Το ίδιο περίπου ισχύει και σαν χώρος επιχειρησιακής ανάπτυξης.

2

3


 

Ως προς τον βαθμό ικανοποίησης των δημοτών, η πλειοψηφία δίνει θετικό πρόσημο στους περιφερειακούς δήμους και λιγότερο στον Δήμο Λεμεσού.


Το αίσθημα ασφάλειας υπερισχύει αυτού της ανασφάλειας σε όλους τους δήμους. Με ψηλότερους δείκτες αισθήματος ασφάλειας να καταγράφουν ο Δήμος Γερμασόγειας, Μέσα Γειτονιάς και Αγίου Αθανασίου.

 4


Ο Δήμος Λεμεσού μειονεκτεί σε θέματα πρασίνου και καθαριότητας, έναντι των άλλων δήμων, στα οποία προηγείται ο Δήμος Γερμασόγειας ενώ ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς προηγείται σε θέματα οδικού φωτισμού.

5

 

6

 

7


Όλοι ανεξαιρέτως οι δήμοι παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες θετικών τοποθετήσεων για το κυκλοφοριακό, που στον Δήμο Λεμεσού φτάνουν μόνο στο 17% vs 45% αρνητικές τοποθετήσεις.

8


Με εξαίρεση τη Γερμασόγεια, οι δημότες καταγράφουν δείκτες πολύ χαμηλότερους του 50% σε θέματα πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων.

9

 

10


Στο ερώτημα κατά πόσο καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες των δημοτών από τις υπηρεσίες του δήμου, καταγράφονται θετικές τοποθετήσεις από περίπου 1 στους 2 δημότες του Δήμου Ύψωνα, Γερμασόγειας και Μέσα Γειτονίας, 4 στους 10 του Δήμου Αγίου Αθανασίου και μόνο 1 στους 5 του Δήμου Λεμεσού.

11


Τα κυριότερα προβλήματα των δήμων όπως καταγράφηκαν από αυθόρμητες απαντήσεις αφορούν την καθαριότητα (δρόμων, πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων και πάρκων), την απουσία χώρων στάθμευσης (που στη Λεμεσό φτάνει το 52%) και το κυκλοφοριακό (χαμηλότερο με 13% στον Ύψωνα και ψηλότερο 36% στη Λεμεσό). 

12

 


Ψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης για την απουσία χώρων πρασίνου και έργων υποδομής, όπου στη Λεμεσό ανέρχεται στο 44%.
Σε κάποιους δήμους παρατηρούνται επίσης υψηλοί αρνητικοί δείκτες για την παράνομη στάθμευση, ανεπάρκεια υπηρεσιών στήριξης ευπαθών ομάδων, ελλιπής αστυνόμευση (Λεμεσός και Μέσα Γειτονιά) και καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων.


Σε κάθε περίπτωση καταγράφονται εμφανώς καλύτερες επιδόσεις στους Περιφερειακούς Δήμους vs του Δήμου Λεμεσού.

13

 

 

14

15

16

 

 

Διαβάστηκε 616 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top