Ο Αντώνης Σωτηριάδης γνωστός και ως Antonio Barbero, δεν μας παρουσιάζει απλά το επάγγελμα του. Μιλά για το πάθος του προς την τέχνη του μπαρμπέρη, για την old school αισθητική που επέλεξε να υπηρετήσει με αφοσίωση, καθώς επίσης μας μυεί και σε κάποια μυστικά για τον κόσμο του ανδρικού κουρέματος.

 

Πότε κατάλαβες ότι θέλεις να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα; Τι σπουδές έκανες;

Από πάντα ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με την κομμωτική, έτσι ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Κύπρο, σαν κομμωτής στον γυναικείο τομέα. Ακολούθησαν άλλα δύο χρόνια σπουδών στην Θεσσαλονίκη και μετέπειτα στην Ολλανδία. Από το 2016 ασχολούμαι αποκλειστικά με το ανδρικό κούρεμα, όπως και επίσης τα τελευταία δύο χρόνια και με την εκπαίδευση.

barbero-5

Ποια η διαφορά του μπαρμπέρη και του κομμωτή;

Οι διαφορά είναι σχετική, καθώς ο barber ασχολείται αυστηρώς με την ανδρική περιποίηση όπως κούρεμα, περιποίηση γενειάδα με το παραδοσιακό ξύρισμα και πλέον στα πιο πολλά κουρεία προστέθηκε η  περιποίηση προσώπου, η αποτρίχωση μύτης κ.α. Ο κομμωτής ασχολείται κυρίως με τη γυναικεία περιποίηση μαλλιών, όπως για παράδειγμα βάψιμο, χτένισμα, κόψιμο, ανταύγειες.

Ποια κλασσικά κουρέματα κάνετε;

Κάνω όλα τα κλασσικά κουρέματα, συγκεκριμένα pombadour, vanguard, scumbag boogie, flattop, psycho quiff, crew with part, slick back και ένα από τα αγαπημένα των πελατών, που είναι και το side part.

barbero-7

Που βρίσκονται οι διασημότεροι μπαρμπέρηδες στο κόσμο;

Κατά τη γνώμη μου βρίσκονται στο Ρότερνταμ, στη Λισαβόνα και στο Λονδίνο. Προσωπικά διδάχθηκα από τους Schorem Haarsnijder en Barbier που βρίσκονται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Αυτοχαρακτηρίζεστε ως old school μπαρμπέρης. Τι σημαίνει αυτό;

Tο λέει και η ίδια η λέξη «παλιάς σχολής». Ναι, γενικά κατέχω την ταυτότητα του oldschool, επειδή κυρίως  προτιμώ να δουλεύω πάνω στα ρετρό κλασσικά  κουρέματα, κάποια απ’ αυτά τα είχαν ο Elvis Presley, John Travolta, James Dean και άλλες μεγάλες προσωπικότητες. Θεωρώ ότι είναι διαχρονικά και με εξιτάρει να δουλεύω πάνω σε αυτά. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν μου αρέσουν και τα μοντέρνα.

barbero-10

Τεχνική ή τέχνη;

Barbering is an art, επειδή είναι κάτι που το δημιουργείς, αλλά σίγουρα χρειάζεται να έχεις και την τεχνική. Άρα και τα δύο χρειάζονται να συνδυαστούν, για ένα όμορφο αποτέλεσμα. 

Πως θα ανέβει το level του μπαρμπέρη;

Θα ανεβεί μέσω της συνεχόμενης επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του από σεμινάρια. Αυτό που λέω πάντα εγώ είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε να μαθαίνουμε, ακόμα και από έναν αρχάριο συνάδελφο γιατί έχουμε να πάρουμε κάτι. Knowledge is power.

Ποια η σχέση των συναδέλφων μεταξύ τους;

Αν και γενικώς είναι καλές, παρόλα αυτά θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερες, αν δεν ήταν τόσο μεγάλος ο βαθμός του ανταγωνισμού. Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοι, που είναι σχεδόν αδύνατον να μην υπάρχει το ανταγωνιστικό κομμάτι στο επάγγελμα.

barbero-6

Η κόμμωση τελειώνει με την διαδικασία του κουρέματος;

Εννοείται προηγείται το κούρεμα, όμως αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία, η οποία θα αναδείξει το κούρεμα μεταγενέστερα. Σε μιακόμμωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι σωστές τεχνικές, όπου ο πελάτης να μπορεί να περιποιείται εύκολα και γρήγορα το μαλλί του στο σπίτι. Για την κάθε κόμμωση, εξηγώ στον πελάτη πως να το κάνει και μόνος.

Κάθε πότε επισκεπτόμαστε τον μπαρμπέρη μας;

Όποτε νοιώσουμε την ανάγκη να περιποιηθούμε τον εαυτό μας. Βέβαια είναι κάτι ποτ και από τον κάθε πελάτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που έρχονται επί εβδομαδιαία βάση, κάθε 2 εβδομάδες κ.ο.κ.

barbero-11

Πως και ποια είναι η σχέση μπαρμπέρη και πελάτη;

Είναι πρώτα μια σχέση εμπιστοσύνης και μετά φιλίας. Το σλόγκαν που χρησιμοποιώ, είναι ότι ο μπαρμπέρης είναι σαν τον γιατρό, τον δικηγόρο και τον λογιστή που δεν πρέπει να αλλάζεις.

 

Τι υπηρεσίες έχετε για φαλακρούς;

Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να επισκέπτονται τον μπαρμπέρη, επειδή δεν έχουν μαλλιά, όμως δεν ισχύει. Συγκεκριμένα προσφέρω Head Hot towel shave, ξύρισμα με ζεστή πετσέτα, αφρό, aftershave ή balm. Επίσης,  περιποίηση γενειάδας και προσώπου.

barbero-2

 

Έχεις κάποιο μπαρμπέρη που θαυμάζεις;

Ναι, αν και υπάρχουν εξαιρετικοί μπαρμπέρηδες ανά το παγκόσμιο, μέσα απ' αυτούς ξεχωρίζω τον Robert Jan Rietveld a.k.a «The Bloody Butcher», που είχα την τύχη και την ευκαιρία να διδαχθώ  απ’ αυτόν στην Ολλανδία, καθώς επίσης παρευρέθηκα και σε σεμινάριο του στην Κύπρο το 2018.

 

Έχουμε προσωπικότητες που άφησαν την δουλειά τους για να γίνουν μπαρμπέρηδες;

Γνωρίζω συγκεκριμένη περίπτωση διάσημου Ολλανδού barber, ο οποίος έκανε καριέρα στην νομική και την σταμάτησε στα 25 του για να γίνει barber.

 

Antonio Barbero Barbershop

Γρηγόρη Αυξεντίου 29, Μέσα Γειτονιά

96503011

barbero

 

Διαβάστηκε 1060 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top