Για το θέμα του θανάτου και της ταφής των νεκρών στην Κύπρο μίλησε στο Lemesos Tv, ο Μητροπολίτης Λεμεσού πάτερ Αθανάσιος, ο οποίος μας εξηγεί μεταξύ άλλων, γιατί η Εκκλησία δεν αποδέχεται την καύση των νεκρών. Ταυτόχρονα αναφέρεται στη συντήρηση του νεκροταφείου Σφαλαγγιώτισσας που μέχρι τώρα είναι υπό την εποπτεία της Μητρόπολης, σημειώνοντας δε, πως ευτυχώς με τη νέα νομοθεσία φεύγει αυτός ο «βραχνάς» από κοντά τους. 

 


Ποια η άποψη της Εκκλησίας για τον θάνατο;
Ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο για να πεθαίνει. Ο θάνατος μπήκε στη ζωή του ανθρώπου σαν ένα παράσιτο το οποίο ήταν συνέπεια της «πτώσης» του ανθρώπου. Και όταν ο Θεός είπε στον άνθρωπο ότι «όταν παραβείς την εντολή μου θα αποθάνεις», δεν το είπε ως τιμωρία, αλλά ως συνέπεια της διακοπής της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό.

 


Αναφέρεστε στον Αδάμ και την Εύα;
Ναι, για τους πρώτους ανθρώπους. Πλέον, όλοι υπόκεινται στον θάνατο. Ο μόνος ο οποίος πέθανε, αλλά θεληματικά δέχτηκε τον θάνατο στη ζωή του, είναι ο Κύριος μας ο Ιησούς Χριστός, διότι δε γεννήθηκε από άντρα και γυναίκα, αλλά μόνο από την Παναγία Θεοτόκο με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Η εκκλησία μας μέσα από τα Αγία Μυστήρια, την ασκητική αγωγή και την πνευματική ζωή, βοηθά τον άνθρωπο να ξεπεράσει τον θάνατο και αξιοποιώντας τον πνευματικά, να τον μεταβάλει σε ευλογία, αντί σε κατάρα και πόνο. Βέβαια ο βιολογικός θάνατος παραμένει, αλλά ο Χριστός μας με τη Σταύρωση και την Ανάστασή του, τον κατήργησε. Στη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, θα αναστηθούν οι νεκροί και θα ζήσουν αιώνια όλοι μαζί σε κοινωνία αγάπης μαζί με Αυτόν.

 


Οι νεκροί νιώθουν;
Βέβαια. Η ψυχή τους είναι ζωντανή γιατί δεν πέθανε αυτή, αλλά το σώμα τους. Το λέει ο Χριστός στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο, ότι ο «Θεός δεν είναι των νεκρών, αλλά των ζώντων» και άρα διατηρούν τη συνείδησή τους, την προσωπικότητά τους και τον εαυτό τους, εκτός από το σώμα τους.

 


Γιατί θάβουμε τους νεκρούς;
Μέσα από την παράδοσή μας, όπως είπε ο Θεός στον Αδάμ και στην Εύα «γη ει και εις γη απελεύσει», δηλαδή είσαι πλασμένος από τη γη και θα επιστρέψεις στη γη. Ήταν η συνέπεια της πτώσης, όμως δεν ήταν εξαρχής το σχέδιο του Θεού. Στη συνέχεια όλοι οι Προφήτες και οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης τάφησαν και ο Κύριος μας ο Ιησούς Χριστός τάφηκε και αυτός. Υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι μάρτυρες κάηκαν, διαμελιστήκαν, τους πέταξαν στη θάλασσα, αλλά αυτό δεν ήταν επιλογή των Αγίων, ήταν η προτίμηση των δημίων τους. 

 


Με την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού στη Δύση, το μεγάλο κόστος, και την οικολογική διαχείριση, υπάρχει μία συζήτηση για την καύση των νεκρών, που από πολλούς θεωρείται μια απάντηση στο πρόβλημα. Ποια η άποψή σας;
Η εκκλησία δε συμφωνεί με την άποψη αυτή και επιμένει να κηδεύει και να ενταφιάζει τους νεκρούς. Το ρήμα κηδεύω στα ελληνικά σημαίνει φροντίζω, εξ ού και η λέξη κηδεμόνας από το κήδομαι. Φροντίζω το νεκρό σώμα, γιατί πιστεύω ότι αυτό θα αναστηθεί και το σώμα είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος, οπότε τίμιο και ιερό. 

 


Εμείς δεν το κάνουμε στάχτη και προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ μακάβριο πράγμα το να κάψεις τον δικό σου άνθρωπο και να μην έχεις μετά κάπου το μνήμα του, που θα σου τον φέρει στη μνήμη. Τα επιχειρήματα για οικολογική καταστροφή δε νομίζω ότι στέκουν, διότι η καύση των νεκρών με τους καπνούς που βγαίνουν και με τις αναθυμιάσεις δεν είναι καθόλου οικολογική μέθοδος, ούτε οικονομικά συμφέρουσα. Αν θέλει κάποιος να καεί, είναι δικαίωμά του.

 


Αν κάποιος θέλει να αποτεφρωθεί, η Ιερά Σύνοδος δέχεται να του κάνει την κηδεία;
Εάν κάποιος επιλέξει να αποτεφρωθεί, δε γίνεται κηδεία, αλλά ένα τρισάγιο – προσευχή. Η κηδεία αναφέρεται στην περιποίηση του νεκρού σώματος, το οποίο ενταφιάζεται ελπίζοντας και πιστεύοντας στην Ανάσταση των νεκρών. Μέχρι και στον εθνικό ύμνο, λέμε «από τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά», σεβόμαστε το σώμα και τα οστά. 
Θα μου ήταν πολύ φρικτό να διανοηθώ την παράδοση στη φωτιά του νεκρού σώματος ενός δικού μου ανθρώπου.
Το χώμα δε γίνεται στάχτη, η οποία δε διατηρεί κανένα στοιχείο από τον άνθρωπό μας. Γίνεται όμως αποσύνθεση του νεκρού σώματος. 
Βέβαια, με φυσικό τρόπο και οικολογικά είναι πολύ καλύτερο, διότι επιστρέφει εκεί από όπου παραλήφθηκε.  

 


Θεολογικά ποια η διαφορά του τρισάγιου με την κηδεία;
Η κηδεία είναι μεγάλη ακολουθία που έχει ύμνους και τροπάρια υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των κεκοιμημένων ανθρώπων και διηγείται το μυστήριο του θανάτου. Το τρισάγιο είναι μία μικρή ακολουθία με προσευχή υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου αδελφού μας.

 


Έχετε τη διαχείριση του νεκροταφείου Σφαλαγγιώτισσας. Υπάρχουν παράπονα από ανθρώπους που έχουν θάψει τους δικούς τους για την καθαριότητα και την ευπρέπεια.
Είναι ένας μεγάλος χώρος το κοιμητήριο. Έχουμε πάρα πολλούς υπαλλήλους οι οποίοι ασχολούνται με την καθαριότητα του κοιμητηρίου, αλλά καταλαβαίνετε μπορεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ή και της ημέρας κάποιοι άνθρωποι να πάνε εκεί και να λερώσουν τον χώρο. Αυτά συμβαίνουν. Δεν είναι ότι δεν τα φροντίζει η Μητρόπολη, αντιθέτως έχουμε αρκετούς υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για το θέμα αυτό. Τελευταία δεν μας έχουν κάνει ιδιαίτερα παράπονα, αλλά κατά καιρούς αναφύονται τα προβλήματα.

 


Τι γίνεται με αυτούς οι οποίοι δεν κρατάνε χρήματα για ταφή;
Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Σε κανέναν δεν αρνηθήκαμε την ταφή. Όλοι οι άνθρωποι ενταφιάζονται κανονικά. 

 


Διαβάζοντας ένα πρωτόκολλο στην ιστοσελίδα σας έλεγε ότι ειδοποιούνται οι δικοί του και αν σε διάστημα κάποιων μηνών δεν ανταποκριθούν τότε βγαίνει το σώμα.
Όχι αυτό που γίνεται είναι το εξής: Εάν κάποιος δεν αγοράσει τον τάφο, δεν είναι δηλαδή ιδιοκτησία δική του, μετά από κάποιο διάστημα ανοίγεται ο τάφος και μαζεύονται τα οστά σε ένα ειδικό κιβώτιο, το οποίο τοποθετείται στο οστεοφυλάκιο και ο τάφος χρησιμοποιείται για κάποιους άλλους.
Αλλά τώρα συμπληρώνεται το κοιμητήριο της Σφαλαγγιώτισσας. Σε ένα χρόνο περίπου θα είναι γεμάτο και έχουν αναλάβει οι δήμοι της Λεμεσού να βρουν τόπο να κάνουν νέο κοιμητήριο. Οπότε, μετατίθεται η ευθύνη σε αυτούς, ευτυχώς βέβαια, επειδή είναι πολύ μεγάλος μπελάς και φασαρία. Καλύτερα να τα διαχειρίζονται οι δήμοι παρά εμείς.

 


Τα γραφεία τελετών;
Τα γραφεία τελετών είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν είναι επιχειρήσεις της εκκλησίας. Βέβαια έχει και η Μητρόπολη ένα γραφείο τελετών, αλλά ως εταιρεία πλέον, όχι ως εκκλησία. Το θέμα που είχε προκύψει με το γραφείο τελετών έχει εξεταστεί και νομικά και έχει αποφασίσει η δικαιοσύνη ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό. 

 


 

Διαβάστηκε 1867 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top