Στη δημιουργία ενός ενιαίου προχωρούν οι έξι δήμοι.


Λόγω του γεγονότος ότι τα πλείστα κοιμητήρια των δήμων της μείζονος Λεμεσού έχουν σχεδόν γεμίσει, υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου κοιμητηρίου. Οι έξι δήμοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου κοιμητηρίου, το οποίο σύμφωνα με τους δήμαρχους, θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο BOT.


Όπως είπε ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς στη «Λ», σύμφωνα με τη νομοθεσία έπρεπε πρώτα να κηρυχθεί η ανάγκη και έχουν όπως είπε, πάρει και τη σχετική βεβαίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Τώρα είμαστε στο στάδιο των μελετών και πάμε για απαλλοτρίωση του χώρου», δήλωσε.


Όσον αφορά το κοιμητήριο της Γερμασόγειας, ο κ. Ξυδιάς ανέφερε ότι έχει γεμίσει και τώρα οι κάτοικοι του δήμου θάβονται στη Σφαλαγγιώτισσα.


Από πλευράς του ο δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Δώρος Αντωνίου δήλωσε στη «Λ» ότι προχωρά η διαδικασία για να δημιουργηθεί νεκροταφείο σε περιοχή του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.


Όσον αφορά το κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, ο δήμαρχος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο το έφτιαξαν σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Αθανασίου και τον Δήμο Λεμεσού, με τη διαχείρισή του να εναπόκειται μέχρι σήμερα στη Μητρόπολη Λεμεσού.


Για το όλο θέμα επικοινωνήσαμε και με τον δήμαρχο Κάτω Πολεμιδιών Νίκο Αναστασίου, ο οποίος μας ανέφερε πως με απόφαση και των έξι δήμων της μείζονος Λεμεσού, προχωρούν στην απαλλοτρίωση οικοπέδων εντός του δήμου του, για τη δημιουργία του νέου κοιμητηρίου Λεμεσού, βόρεια του Γενικού Νοσοκομείου.


Ταυτόχρονα, ο κ. Αναστασίου μας είπε ότι ως προσωρινή λύση είναι η επέκταση στο κοιμητήριο του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών που βρίσκεται στα όρια με τα Πάνω Πολεμίδια, που έγινε σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή της Παναγίας Ευαγγελίστριας με τη μέθοδο ΒΟΤ. 


Ερωτηθείς σε ποιον ανήκει το κοιμητήριο του δήμου του, ο δήμαρχος σημείωσε πως παλαιότερα η διαχείριση ανήκε στη Μητρόπολη αλλά έχει αλλάξει, τόνισε, η νομοθεσία και πλέον τα κοιμητήρια εναπόκεινται στις τοπικές αρχές. 


«Ως δήμος έχουμε έρθει σε συμφωνία με την Ευαγγελίστριας και τους παραχωρήσαμε το δικαίωμα του χώρου, διότι δε θέλαμε για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβουμε τη διαχείριση. Επίσης, η τοπική αρχή είναι πιο ευάλωτη στις πιέσεις. Σκεφτείτε τι προβλήματα θα δημιουργηθούν εάν δέχονται πιέσεις οι τοπικοί άρχοντες για να κάνουν εκπτώσεις στους τάφους», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασίου.


Για το νέο κοιμητήριο Λεμεσού, δήλωσε πως για αρκετά χρόνια θα διαχειρίζεται το χώρο ο επιχειρηματίας που θα δημιουργήσει το νεκροταφείο, αφού αυτό θα γίνει με τη μέθοδο ΒΟΤ, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα τεμάχια θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της Λεμεσού για την επόμενη 20ετία.


Δικό του κοιμητήριο ο Ύψωνας


Στη επέκταση του νεκροταφείου του προχώρησε ο Δήμος Ύψωνα για να καλύψει τις δικές του ανάγκες, μέχρι τη δημιουργία του ενιαίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παντελή Γεωργίου, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε ήδη στην αγορά τριών τεμαχίων, βόρεια του υφιστάμενου. 
«Έχουμε προκηρύξει προσφορές και τις κατοχυρώσαμε σε μελετητές για το σχεδιασμό του, ενώ ετοιμάσαμε και προσφορές για προκήρυξη των κατασκευαστικών εργασιών του κοιμητηρίου. Τώρα περιμένουμε την έκθεση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης για να προχωρήσει και το διάταγμα και η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του κράτους από τον Υπουργό Εσωτερικών», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.


Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος είπε πως «εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες αυτές οι διαδικασίες, τότε θα μπορέσει ο εργολάβος να ξεκινήσει τις εργασίες έτσι ώστε να έχουμε πριν το τέλος του χρόνου το δικό μας κοιμητήριο». 
Όσον αφορά τη διαχείριση του κοιμητηρίου, με τη νέα νομοθεσία πλέον, αυτή θα εναπόκειται στον ίδιο τον δήμο. 
Αναφορικά με το ενιαίο κοιμητήριο, ο δήμαρχος Ύψωνα ανέφερε ότι ετοιμάζονται οι όροι για να βγουν σε προκήρυξη με τη μέθοδο ΒΟΤ. 
Όπως μας εξήγησε αυτό γίνεται για δύο λόγους: ο πρώτος λόγος, όπως επισήμανε, έχει να κάνει με την ταχύτητα, καθώς ένας ιδιώτης θα μπορέσει πολύ πιο γρήγορα να το αναπτύξει, ενώ ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το κόστος δημιουργίας του. 


Όπως ξεκαθάρισε με τη μέθοδο BOT, ο δημότης θα επωμισθεί μόνο το κόστος της αγοράς γης και της κατασκευής του. «Επομένως με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσει έναν επιπλέον φόρο», σημείωσε.


Τι συμβαίνει με τους άπορους


Κατά τη διενέργεια του ρεπορτάζ, εύλογα προέκυψε και το ερώτημα τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν για την αγορά του τάφου. Όπως μας επισήμαναν όλοι οι τοπικοί άρχοντες, οι νεκροί θάβονται κανονικά και όταν περάσει ένα χρονικό διάστημα τριών περίπου χρόνων, τους ξεθάβουν και τοποθετούν τα οστά τους σε οστεοφυλάκια. Οι συγκεκριμένοι τάφοι πωλούνται εκ νέου, μας είπαν.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε πολλές φορές με τον δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος δεν μπόρεσε ποτέ να μας απαντήσει.

 

 

 

Διαβάστηκε 1450 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top