Πόσο στοιχίζει μια κηδεία; Στην Κύπρο του 2021 ακόμα και ο θάνατος … κοστίζει. Και δεν κοστίζει μόνο ψυχολογικά σε όσους χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και κυριολεκτικά, αφού μια οικονομική κηδεία μπορεί να ξεκινήσει από €800 μέχρι και €2000 (χωρίς την ενοικίαση ή την αγορά του τάφου).

 


Συνομιλώντας με τον εκπρόσωπο των αδειούχων γραφείων κηδειών Σόλωνα Μελά, μας κάνει τον σχετικό … τιμοκατάλογο, ενώ αναφέρεται και στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Όπως επισημαίνει, οι τιμές για τα φέρετρα ξεκινούν από €500 με τα πιο ακριβά να αγγίζουν τα €1600 - €1700, ενώ ο ίδιος μας λέει ότι υπάρχουν πακέτα από τα οποία μπορεί να διαλέξει η οικογένεια του εκλιπόντος αυτό που επιθυμεί.

 

porsche-3

 


Συγκεκριμένα όπως είπε, στο κόστος μιας κηδείας, εκτός από την αγορά του φέρετρου, είναι  και η «παρηορκά», η μεταφο
ρά του νεκρού με τη νεκροφόρα, η ταρίχευσή του σε περίπτωση που η κηδεία του δε θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα (κατά συνέπεια αυξάνεται και το κόστος), τα σταυρολούλουδα, η ανακοίνωση σε εφημερίδες και άλλα.

 

 

Παράνομα γραφεία τελετών

Συνεχίζοντας, στη συνέντευξή του ο κ. Μελάς έκανε λόγο για τη «μάστιγά» του κλάδου τους, που δεν είναι άλλη, από τη λειτουργία των παράνομων γραφείων τελετών που εδράζουν στο νησί μας. 
Όπως μας ξεκαθάρισε, εάν ο ίδιος που δεν έχει γραφείο κηδειών σε άλλη πόλη κάνει γύρω στις 20 κηδείες, είναι φυσιολογικό. Εάν όμως ένα γραφείο τελέσει 120 κηδείες σε άλλη πόλη, τότε αυτό 
«μυρίζει» παρανομία. 

 


Ο κ. Μελάς σημείωσε πως κάποια αδειούχα γραφεία κηδειών δίνουν χαρτί σε παράνομα γραφεία για να παραλάβουν τον νεκρό, τον οποίο πάνε σε παράγκες μέχρι την ταφή του, με αποτέλεσμα να τίθεται και το θέμα της υγιεινής με τη σήψη του νεκρού, ενώ αναφύεται και το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Σύμφωνα με τον κ. Μελά, τα αδειούχα γραφεία λαμβάνουν το commission τους, ενώ τα παράνομα εισπράττουν τα €1000 – €1500 της κηδείας.

 


Σε ερώτησή μας εάν ο ίδιος ως εκπρόσωπος των αδειούχων γραφείων έχει προβεί σε καταγγελίες για το όλο θέμα, μας δήλωσε ότι ουκ ολίγες φορές έχει κάνει καταγγελίες στην Αστυνομία, που όπως είπε, «η απάντηση της είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

 


Συνέπεια των πιο πάνω και η φοροδιαφυγή, αφού δεν υποχρεούνται από το κράτος να διατηρούν αρχείο με όσους έχουν θάψει. Ο κ. Μελάς κάνει λόγο για «παραθυράκια» στη νομοθεσία, αφού προκύπτει και το θέμα των προσωπικών δεδομένων, ενώ αρκετά γραφεία κηδειών, όπως μας είπε, αντιδρούν στο να έχουν αρχείο. Παράλληλα, σημείωσε και το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν νόμιμες αποδείξεις και τιμολόγια. 

 

 

Καύση νεκρών

Ο εκπρόσωπος των αδειούχων γραφείων κηδειών ερωτηθείς για τη δημιουργία κρεματόριου στην Κύπρο, μας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει μείνει στάσιμο, καθ’ ότι όπως μας εξηγεί, «η νομοθεσία που έχει γραφτεί είναι παράλογη», ενώ το κόστος της δημιουργίας του αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια. 
Όπως δήλωσε, «πρώτα απ’ όλα για τη δημιουργία του θα χρειαστεί ένας χώρος 1.500 - 1.700 τ.μ. και είχα σκεφθεί τη βαριά βιομηχανική. Αυτό έγραψα στην Πολεοδομία και μου απάντησαν: 
«Όχι δε δικαιούμαστε σε αυτή τη περιοχή». Σε ερώτησή μας, πού πρέπει τότε να δημιουργηθεί, ο κ. Μελάς είπε πως ούτε η ίδια η Πολεοδομία δε γνωρίζει.

 


Σήμερα ο ίδιος σημειώνει πως εγγυημένα στέλνει σε κρεματόριο στην Αγγλία για καύση των νεκρών, ενώ ερωτηθείς για τη Βουλγαρία μας απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πάρεις πίσω τις στάχτες των νεκρών σου.
Όσον αφορά το κόστος για την καύση των νεκρών, αρχίζει από τις €5.000, σημείωσε.

 

 

Επαγγέλματα σε γραφεία κηδειών

Για το τι επαγγέλματα μπορεί να βρει κανείς σε ένα γραφείο τελετών, μας απάντησε η πρόεδρος των Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, Μάρω Μελά. Όπως δήλωσε, σ’ ένα γραφείο τελετών εργάζεται ο λειτουργός ή ταριχευτής ο οποίος περιποιείται τον νεκρό και τον ντύνει ή αν υπάρχει κάποιο κώλυμα στο να γίνει η κηδεία, θα κάνει την ταρίχευση για να μην αλλοιωθεί ο νεκρός. Επίσης, όπως μας εξήγησε, ο λειτουργός είναι αυτός ο οποίος θα εξηγηθεί με την οικογένεια του εκλιπόντος.

 

 

porsche-2

 

 

Όσον αφορά την ταφή παιδιών, ο κ. Μελάς μας συγκίνησε, αφού μας εξήγησε ότι δε θέλει να πλουτίσει από κηδείες παιδιών και στην ουσία, όλα σχεδόν τα έξοδα τα επωμίζεται ο ίδιος. 
Συγκινητικό ήταν και το μήνυμα που έστειλε στο γραφείο κηδειών «Αρχάγγελος» του κ. Μελά, η οικογένεια ενός μικρού παιδιού που πέθανε πριν λίγες εβδομάδες, ευχαριστώντας τον που ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας του παιδιού  τους. 

 

 

 

Διαβάστηκε 2386 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top