Του Άγγελου Νικολάου / ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

   
Σε ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία και διαχείριση της θαλάσσιας περιοχής Ακρωτηρίου Λεμεσού, από το Κάβο Γάτα μέχρι το Κάβο Ζευγάρι, περιοχή η οποία φιλοξενεί αναπαραγωγικούς βιότοπους των θαλάσσιων χελωνών, caretta caretta και chelonia mydas, το ρινοδέλφινο Tursiops truncatus και ένα από τα τελευταία εναπομείναντα καταφύγια αναπαραγωγής της απειλούμενης μεσογειακής φώκιας Monachus monachus στην Κύπρο, προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για περιοχή η οποία υπάγεται διοικητικά στις βρετανικές Βάσεις και πλέον παρέχεται η δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να την κηρύξει θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, όπως επίσης και να λάβει μέτρα για τη διατήρηση και τη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων στην ίδια περιοχή. 

 

Τα πιο πάνω προκύπτουν μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να υιοθετήσει πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Γεωργίας με την οποία δίδεται η εξουσία στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) να λαμβάνει εθνικά μέτρα για τη διατήρηση και τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων εντός της θαλάσσιας περιοχής των βρετανικών Βάσεων. 

 

Συγκεκριμένα, το ΤΑΘΕ με επιστολή του προς τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε νομική γνωμάτευση για το καθεστώς των θαλάσσιων περιοχών που εφάπτονται των βρετανικών Βάσεων, καθώς, επίσης, για τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κηρύξει προστατευόμενη περιοχή εντός της θαλάσσιας περιοχής που είναι παρακείμενη των Βάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό καθεστώς που διέπει τις Βάσεις.
 

Πηγή: https://www.philenews.com

 

Διαβάστηκε 497 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top