Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν 100 μέλη του 2ου τάγματος του Yorkshire, που υπηρετεί στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, καθώς συμμετείχαν στην επιχείρηση (Operation Pitting) για εκκένωση περισσότερων από 12 χιλιάδων Βρετανών υπηκόων και Αφγανών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.


Σε ανακοίνωση τους, οι ΒΒ στην Κύπρο παραθέτουν δηλώσεις αξιωματικών και στρατιωτών από την όλη εμπειρία στην Καμπούλ, τον περασμένο μήνα, με τον Αντισυνταγματάρχη James Ashworth να δηλώνει ότι, «οι ενοχλητικές σκηνές με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι, δεν εμπόδισαν τους στρατιώτες από την εκτέλεση των εντολών τους».


Όπως είπε, τα μέλη του τάγματος ανέπτυξαν μια ομάδα στο  διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να ενισχύσει τις προσπάθειες της 16ης Ταξιαρχίας και «έκαναν τα πάντα, από τη διασφάλιση του ίδιου του αεροδρομίου, μέχρι την μετακίνηση ανθρώπων υπό φυγή, από τις άκρες του αεροδρομίου, τη διαδικασία για να επιβιβασθούν στο αεροσκάφος και ό,τι ενδιάμεσο, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης σε ιατρικά ζητήματα».


Ο Ανθυπασπιστής Ross Willis, από το τμήμα A-Company, περιέγραψε τη σκηνή καθώς έφτασε στο έδαφος, λέγοντας πως «υπήρχαν άνθρωποι στο έδαφος, γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, άνθρωποι σε φορεία, καλυμμένοι με επιδέσμους», σημειώνοντας ότι για τους νεαρούς στρατιώτες του τάγματος δεν ήταν κάτι που είχαν συνηθίσει, αφού δεν είχαν να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό αλλά απλούς ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια.


Εξάλλου, ο στρατιώτης Jake Howarth, ο οποίος ενώ ήταν στο αεροδρόμιο, ανέλαβε τη σίτιση ανθρώπων και μερικές φορές βρέθηκε να ψυχαγωγεί μικρά παιδιά, αναφέρει πως ήταν πολύ λυπηρό και δεν είχε ξαναδεί αυτή την πλευρά της ζωής. «Άνθρωποι να πηδούν πάνω από φράχτες επειδή ήταν απελπισμένοι να ξεφύγουν.  Βλέποντας τραυματισμένα παιδιά, φοβισμένα και χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει, ήταν πολύ λυπηρό να το βλέπω», προσθέτει.


Ο Λοχαγός Dave Kellet, ο οποίος είχε ξαναπάει στην Καμπούλ, είπε ότι αντιμετώπισε μια πολύ διαφορετική σκηνή από την περσινή του περιοδεία και επαίνεσε τους στρατιώτες του για την εξαιρετική εκτέλεση των καθηκόντων τους.
 

ΚΥΠΕ

 

Διαβάστηκε 126 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top