Η ακοή είναι μία από τις πέντε αισθήσεις και θεωρείται η πιο σημαντική, γιατί συμβάλλει στην αντίληψη του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αναπτύσσεται από την εμβρυική ηλικία και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, της επικοινωνίας και της μάθησης. 


Η παιδική βαρηκοΐα (απώλεια ακοής στα παιδιά) αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη γέννηση, καθώς επηρεάζει την επικοινωνία αλλά και τη γνωστική ανάπτυξή του παιδιού προκαλώντας διαταραχές συμπεριφοράς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερα από 32 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο που πάσχουν από βαρηκοΐα καθώς επίσης περίπου το 60% των περιπτώσεων παιδικής βαρηκοΐας θα μπορούσε να αποφευχθεί με προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με  έρευνες 3 στα 1000 βρέφη γεννιούνται με σοβαρού βαθμού απώλεια ακοής και άλλα τόσα εξελίσσουν βαρηκοΐα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.


Η έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων ακοής είναι ζωτικής σημασίας, γιατί τα  παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν με το να μιμούνται τους ήχους που ακούνε. Η πιο κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της ικανότητας λόγου και ομιλίας των παιδιών παρατηρείται κυρίως πριν από την ηλικία των 4 χρονών.  Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζονται εγκαίρως οποιαδήποτε σημάδια υποδηλώνουν απώλεια ακοής. 


Κάποιες χαρακτηριστικές συμπεριφορές ενός νεογέννητου κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών είναι:
• να ξαφνιάζεται ή να τινάζεται στο άκουσμα ενός ξαφνικού δυνατού θορύβου,
• στην ηλικία των 3 μηνών μπορεί να αναγνωρίζει τη φωνή των γονιών του,
• στην ηλικία των 6 μηνών συνήθως γυρίζει τα μάτια ή το κεφάλι προς την κατεύθυνση του ήχου και
• στην ηλικία των 12 μηνών συνήθως μιμείται κάποιους ήχους και προφέρει κάποιες λέξεις, όπως «Μαμά» ή «bye-bye».


Μία ενδεχόμενη απώλεια ακοής μπορεί να εντοπιστεί σε ένα νήπιο εάν παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα: 
• περιορισμένη ή πλήρη απουσία λόγου και ομιλίας,
• κάνει συχνές απροσεξίες,
• παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες,
• αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης,
• δεν ανταποκρίνεται σε μια συνομιλία ή δεν απαντά κατάλληλα σε μία ερώτηση.


Σε παιδιά προσχολικής ή μεγαλύτερης ηλικίας, οι πιο κάτω συμπεριφορές αποτελούν ενδείξεις για ενδεχόμενη απώλεια ακοής:
• αυξάνουν υπερβολικά την ένταση της τηλεόρασης, 
• απαντούν ακατάλληλα στα ερωτήματα που τους θέτουν,
• δεν ανταποκρίνονται εγκαίρως όταν κάποιος τα καλεί,
• δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι λένε άλλα άτομα,
• παρουσιάζουν προβλήματα άρθρωσης ή καθυστέρηση ομιλίας,
• παρουσιάζουν μαθησιακά προβλήματα
• παραπονιούνται για πόνο στα αυτιά ή θορύβους στο κεφάλι και
• δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι λένε άλλα άτομα 


Στα νεογέννητα βρέφη, η ακοή θα πρέπει να εξετάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη γέννησή τους. Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν έχει υποβληθεί σε τέτοια εξέταση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής για να προγραμματίσετε την εξέταση ακοής. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα προβλήματα ακοής σε παιδιά δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά αργότερα κατά την παιδική τους ηλικία, επομένως οι γονείς θα πρέπει να είναι παρατηρητικοί εάν διαπιστώσουν κάποια από τις πιο πάνω συμπεριφορές.


Η πρώιμη ανίχνευση, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι ζωτικής σημασίας, καθώς, η εκμάθηση του προφορικού και γραπτού λόγου δυσχεραίνεται, όταν καθυστερεί η διάγνωση της. Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι τα παιδιά με απώλεια ακοής που λαμβάνουν έγκαιρα την απαιτούμενη στήριξη, αναπτύσσουν καλύτερα τις γλωσσικές ικανότητες τους, σε σχέση με άλλα παιδιά που δεν τυγχάνουν της ανάλογης κατάλληλης στήριξης. 


Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για πιθανή απώλεια ακοής του παιδιού σας, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Δρ. Γιώργο Παναγιώτου, Κλινικό Ακουολόγο στο 99299091.


Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA Κλινικός Αουολόγος

Διαβάστηκε 236 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top