Αυτούσια διακήρυξη  ΚΚΚ-ΑΚΕΛ για τα 95χρονα του
 
Η συμπλήρωση 95 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου αποτελεί ορόσημο στην πορεία του τόπου και του λαού μας. Με την ευκαιρία της επετείου, το ΑΚΕΛ τιμά με σεβασμό τη μνήμη και την προσφορά όλων των πρωτοπόρων αγωνιστών και αγωνιστριών που ίδρυσαν, στέριωσαν και μεγάλωσαν το Κόμμα του Λαού. Απευθύνει στους χιλιάδες ΑΚΕΛιστές και ΑΚΕΛίστριες μήνυμα εγρήγορσης και αντεπίθεσης για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. αγώνες για την πατρίδα μας και τον λαό μας. Ταυτόχρονα, απευθύνουμε στον κόσμο της ευρύτερης Αριστεράς, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες του τόπου μας μήνυμα ενότητας και συστράτευσης για να χαράξουμε μαζί μια διαφορετική πορεία, μια πορεία προόδου για την Κύπρο του μέλλοντος.
 
Ο Δεκαπενταύγουστος του 1926 τέμνει την Ιστορία της Κύπρου γιατί γέννησε το Κόμμα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού της Κύπρου. Απέναντι στην αποικιοκρατία, τη ντόπια πλουτοκρατία και τους τοκογλύφους, το ΚΚΚ μίλησε και πάλεψε για όσα δεν είχε μιλήσει και παλέψει κανένας μέχρι τότε. Ήταν η πρώτη φορά στην Ιστορία του τόπου που μια φωνή μιλούσε για τον λαό και τη φτωχολογιά ως πρωταγωνιστή των αγώνων και της Ιστορίας. Η πρώτη φωνή που έσπειρε μέσα στην κυπριακή κοινωνία το επαναστατικό όραμα του σοσιαλισμού, τις κομμουνιστικές ιδέες, τα ιδανικά του διεθνισμού και της ειρήνης. Η πρώτη δύναμη στο νησί που πάλεψε για την συγκρότηση ενιαίου μετώπου Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου απέναντι στη βρετανική αποικιοκρατία. Ήταν ο ιδρυτής, ο νους και η ψυχή του εργατικού κινήματος που έστησε συντεχνίες σε όλο το νησί και οργάνωσε τους πρώτους εργατικούς αγώνες για τα μεροκάματα, το οκτάωρο, την κοινωνική ασφάλιση. Το ΚΚΚ πρόταξε επαναστατικά για την εποχή αιτήματα όπως η ισότητα των φύλων και η προστασία της μητρότητας, η απαγόρευση της παιδικής εργασίας και η δωρεάν παιδεία, η διανομή της εκκλησιαστικής και βακουφικής γης στους ακτήμονες, η διαγραφή των χρεών της ξεκληρισμένης αγροτιάς. Ένωσε τους προοδευτικούς διανοούμενους και καλλιτέχνες με την εργατιά στην οργανωμένη πάλη και ταυτόχρονα, ενέπνευσε ένα κίνημα πολιτισμού και μόρφωσης που συγκρούστηκε με την αμάθεια και τον θρησκευτικό σκοταδισμό της εποχής.
 
Σχεδόν ένα αιώνα τώρα, το Κόμμα μας, ως ΚΚΚ στην αρχή και ως ΑΚΕΛ στη συνέχεια, πέρασε από δοκιμασίες που όμοιες της δεν έχει συναντήσει καμιά άλλη δύναμη του τόπου. δολοφονίες, διώξεις, φυλακίσεις, δυο φορές στην παρανομία, οργανωμένη συκοφαντία, ήττες και πισωγυρίσματα. Κατάφερνε πάντα όμως να ξεπερνά κάθε φορά τις δοκιμασίες γιατί ήταν και είναι δεμένο με το λαό και μόνο σε αυτόν λογοδοτεί. Γιατί είχε και έχει τη δύναμη να αναγνωρίζει και να διορθώνει λάθη και αδυναμίες. Να μπαίνει μπροστά στους αγώνες της εποχής, στα σύγχρονα αιτήματα των εργαζομένων και της νέας γενιάς. Να απαντά με τόλμη και αισιοδοξία στις προκλήσεις της εποχής.
 
Αυτό θα πράξει και τώρα. Γιατί η Κύπρος χρειάζεται ένα ισχυρό ΑΚΕΛ, μια ισχυρή Αριστερά. Για να σώσουμε την πατρίδα μας από τον οριστικό διαμελισμό. Για να έχουν οι εργαζόμενοι μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης. Για να χαράξουμε την προοπτική της προοδευτικής αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου. Με την ευκαιρία της επετείου των 95χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, το Κόμμα διαβεβαιώνει ότι θα κάνει όσα χρειάζονται ώστε το βήμα πίσω, να γίνει άλμα μπροστά. Στους αγώνες. Στο μέλλον. Στην ελπίδα. Για την Κύπρο και τον κόσμο που ονειρευόμαστε.
 
13/08/2021

Διαβάστηκε 611 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top