Ο διακεκριμένος Καθηγητής  Εμβρυϊκής Ιατρικής Κύπρος Νικολαΐδης τιμήθηκε την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την ύψιστη τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.


 
Ο δρ. Νικολαΐδης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ «ως ελάχιστο», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος «δείγμα αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύτιμης επιστημονικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής προσφοράς του».
 
Η ύψιστη αυτή τιμή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, απονέμεται κατά κανόνα σε αρχηγούς κυβερνήσεων και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε διακεκριμένες προσωπικότητες με σημαντική προσφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ή την ανθρωπότητα.
 


«Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη την ανεκτίμητη προσφορά, του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη στην προαγωγή του τομέα της υγείας και ιδιαίτερα του πεδίου της εμβρυϊκής ιατρικής, αποφάσισα πως η μόνη επάξια τιμή προς τον ανά το παγκόσμιο γνωστό επιστήμονα ήταν η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Γ’», σημείωσε.
Μιλώντας για τον Κύπρο Νικολαΐδη, είπε ότι  αναγνωρίζοντας, πρωτίστως, ως υψηλό λειτούργημα την ιατρική επιστήμη, έταξε εαυτόν με αφοσίωση, πάθος και συνέπεια εις την υπηρεσία της.«Παραμένοντας ασυμβίβαστος με την ιδέα του θανάτου κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, αρνούμενος, δηλαδή, να αποδεχθεί να χάνονται ζωές στην προσπάθεια να χαριστεί ζωή, αφιέρωσε τη μακρά επιστημονική του διαδρομή, ενάντια στην περιγεννητική θνησιμότητα», είπε.
 


Όπως είπε, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό και κλινικό έργο, σχετικό με τον εντοπισμό σημαντικών προγεννητικών εμβρυικών ανωμαλιών και επιπλοκών της κύησης, καθιερώνοντας αναγνωρισμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους στην εμβρυομητρική ιατρική, συνδέοντας άρρηκτα το όνομά του, με την ενδοσκοπική απόφραξη της τραχείας και όλες τις μεθόδους πρόγνωσης του συνδρόμου down, με την αυχενική διαφάνεια να αναγνωρίζεται ως η κορυφαία ιατρική ανακάλυψη των τελευταίων 30 χρόνων.

 


Την ίδια στιγμή, είπε, σε συνδυασμό με τη συνδρομή του στην οργάνωση τμημάτων ιατρικών σχολών, τον μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και δημοσιεύσεων, τον συντονισμό σημαντικού αριθμού βιβλίων, οδήγησαν στην αλματώδη πρόοδο της προγεννητικής ιατρικής, διανοίγοντας έτσι τους ορίζοντες στον επαναστατικό τομέα της εμβρυικής χειρουργικής.«Η πολυδιάστατη εμβέλεια της προσωπικότητας του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη, πέραν από τις καινοτόμες ανακαλύψεις προεκτείνεται και σε ένα ακόμη άξονα: Στο όραμά του, το οποίο μετουσιώνει στην πράξη, να καταστήσει την εμβρυική ιατρική προσβάσιμη σε κάθε γυναίκα του πλανήτη», ανέφερε.


 
Όπως είπε, αντιλαμβανόμενος, ότι η επιτυχία των δικών του κατακτήσεων αποκτά ουσιαστική σημασία μόνο όταν αποδίδει πολλαπλασιαστικά οφέλη, έθεσε ως στόχο την επένδυση στην έρευνα, τη διάδοση της γνώσης και την εκπαίδευση των επόμενων γενεών ιατρών.
 


Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία του Δρ. Νικολαΐδια να δημιουργήσει το 1995, το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Εμβρυικής Ιατρικής, στο πλαίσιο της λειτουργίας του οποίου, μεταξύ άλλων επενδύονται ετησίως σημαντικά ποσά σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έχει διαθέσει πέραν των 45 εκατομμυρίων στερλινών προς τον σκοπό αυτό. Επίσης χορηγούνται υποτροφίες σε εκπαιδευόμενους ιατρούς από διάφορες χώρες, με στόχο την κατάρτισή τους στην εμβρυϊκή ιατρική και την εφαρμογή των γνώσεων τους ανά το παγκόσμιο, πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Συνέδριο στην Εμβρυική Ιατρική και προσφέρονται δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα σε επαγγελματίες υγείας και υποψηφίους γονείς.
 


Επιπλέον, είπε, αποσκοπώντας στην ποιοτική φροντίδα των εγκύων, συντέλεσε στη δημιουργία του σύγχρονου Κέντρου Εμβρυικής Ιατρικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southend.
 


Πρόσθεσε ότι το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εμβρυικής Ιατρικής του Καθηγητή, χρηματοδότησε τη δημιουργία του Fetal Medicine Research Institute στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του King’s College, το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλες τις γυναίκες της Αγγλίας μέσω του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας.


 
Αναλόγως σημαίνουσα, είπε, είναι και η εκστρατεία που ανέπτυξε για την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών σε υποανάπτυκτες χώρες, όπως η Ρουάντα και η Ζιμπάμπουε, που παρουσιάζουν υψηλή ενδομητρική και περιγεννητική θνησιμότητα, μεριμνώντας για την εκεί δημιουργία Κέντρων Εμβρυικής Ιατρικής.Όσον αφορά την προσφορά του Κύπρου Νικολαΐδη στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύπρο, ο Πρόεδρος τόνισε τη σημαίνουσα συνεργασία του Ιδρύματος Εμβρυικής Ιατρικής με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Μακάριου Νοσοκομείου.

 


«Στη βάση της συνεργασίας αυτής, η Κλινική, ως κέντρο παραπομπής και αναφοράς των περιστατικών που άπτονται της εμβρυικής ιατρικής στην πατρίδα μας, κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της και να ανταποκριθεί με επάρκεια σε περιπτώσεις κύησης υψηλού κινδύνου», είπε.

 


Σημείωσε επίσης ότι με δωρεά του Κύπρου Νικολαΐδη, ο εξοπλισμός του Τμήματος Υπερήχων και Εμβρυομητρικής Ιατρικής της κλινικής, ενισχύθηκε πρόσφατα με υπερσύγχρονο μηχάνημα υπερήχων.

Είναι με βάση αυτή τη σημαντική προσφορά, πρόσθεσε, και αναγνωρίζοντας την υψηλή συμβολή του Καθηγητή, που σε ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης για το έργο του, κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή της Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου Δρ. Χριστοφίδη Αγαθοκλή, το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ενέκριναν την ονοματοδοσία του Μαιευτηρίου Ι της κλινικής, σε πτέρυγα «Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης».
 


Παράλληλα σημείωσε ότι ο Καθηγητής είναι Διδάκτωρ σε κορυφαία πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ενώ εξέχουσα ανάμεσα στις διακρίσεις του, είναι η πρόσφατη εκλογή του, ως μέλους της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μια εκ των υψηλότερων τιμών διεθνώς στον τομέα της ιατρικής, το μέγεθος της οποίας καθίσταται μεγαλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μόλις δέκα κλινικούς ιατρούς, που εκλέγονται στην Ακαδημία οι οποίοι διατηρούν την έδρα τους στην Αμερική και δεν είναι Αμερικανοί πολίτες.

 


Πρόσθεσε ότι η επιτυχημένη διαδρομή του είναι συνυφασμένη με δεκάδες χιλιάδες περιστατικά, άμεσα συνδεδεμένα με το θαύμα της ζωής και καταφέρνοντας να γεφυρώσει τον θάνατο με τη ζωή συνεχίζει να αποτελεί την ελπίδα και την προσδοκία χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να γίνουν γονείς», είπε ο Πρόεδρος.
 


Είναι στο πλαίσιο αυτό που κέρδισε δικαίως, πρόσθεσε, τον τίτλο του θεμελιωτή και της παγκόσμιας αυθεντίας στον προγεννητικό έλεγχο και την ενδομήτρια ιατρική κερδίζοντας, παράλληλα, τον στοχευμένο χαρακτηρισμό του «miracle maker», δηλαδή του θαυματοποιού.
 


«Κύριε Νικολαΐδη, αγαπητέ μου Κύπρο, υπηρετώντας με χαρακτηριστικό πάθος την ανθρώπινη ύπαρξη πριν από τη γέννηση, η συνολική σταδιοδρομία και το έργο που πετύχατε, τιμά, πρωτίστως, εσάς τον ίδιο, την επιστήμη σας, αλλά και το εξίσου σημαντικό ή σημαντικότερο την ιδιαίτερη πατρίδα σας, την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 


«Διακρινόμενος από ήθος, ταπεινότητα αλλά και την περηφάνεια με την οποία επιλέγετε όσο ψηλά κι αν έχετε φτάσει να παραμένετε πάντα ο Κύπρος Νικολαΐδης από τον Άγιο Δημητριανό της Πάφου, αποτελείτε τον καλύτερο πρεσβευτή, ό,τι καλύτερο μπορεί να αποδώσει η μικρή μας πατρίδα, σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε.
 


«Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες, αλλά και την επιτυχία, με σεμνότητα και εντιμότητα, αποτελείτε πρότυπο, και έμπνευση για κάθε λειτουργό της ιατρικής επιστήμης», σημείωσε.
 


Συνεχάρη τον Δρ. Νικολαΐδη  για την τιμή και υπερηφάνεια που έδωσε και δίνει  μέσα από το έργο την προσφορά του στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας, αλλά και την περηφάνεια που ανέδειξε έναν τέτοιο επιστήμονα.

 


«Προσλαμβάνω τη μεγάλη τιμή ως ένδειξη αγάπης και υποστήριξης στους γιατρούς όλου του κόσμου που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία των γυναικών και των νεογέννητων παιδιών. Σε αυτούς που δεν συμβιβάζονται με την τραγική πραγματικότητα πως κάθε ένα λεπτό, μια γυναίκα κάπου στον κόσμο πεθαίνει ως αποτέλεσμα επιπλοκής της κύησης ή του τοκετού και ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των θανάτων μπορούν να αποφευχθούν. Στους γιατρούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για τη μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας, της πρόβλεψης και πρόληψης του προώρου τοκετού, συγγενών ανωμαλιών, πλακουντιακής ανεπάρκειας, προεκλαμψίας» ανέφερε στην αντιφώνησή του ο Δρ. Νικολαϊδης.

 


Πρόσθεσε ότι η σημερινή τιμή αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο να συνεχίσει το έργο του για την εκπαίδευση γιατρών σε όλο τον κόσμο και για την προώθηση της έρευνας στον τομέα της ιατρικής του εμβρύου.
 


Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανέφερε ότι παρόλο που ζει στην Αγγλία τα τελευταία 50 χρόνια, όσα χρόνια και αν περάσουν οι ρίζες του είναι στην Κύπρο και είναι περήφανος που είναι Έλληνας Κύπριος, μισός Παφίτης και μισός Βαρωσιώτης.
 


Ευχήθηκε στον Πρόεδρος και σε όλους τους πολιτικούς υγεία και δύναμη και τους ζήτησε να εργαστούν μαζί για τον κοινό αγώνα, ενάντια στον κορωνοϊό, στηρίζοντας την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου και τον Υπουργό Υγείας.

 


Τους ζήτησε επίσης να εργαστούν μαζί και για τη μισή του καταγωγή, την Αμμόχωστο, «να συνεργαστείτε και να αγωνιστείτε  μαζί για να αποφύγουμε τη μόνιμη διχοτόμηση της πατρίδας μας».
 
Τέλος εξέφρασε ευχαριστίες προς την πολιτεία αλλά και όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.
 
ΚΥΠΕ

Διαβάστηκε 404 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top