Όλες τις απορίες που έχουν οι συμπολίτες μας και όχι μόνο, όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, προσπάθησε να λύσει μέσω του Lemesos Tv ο παγκύπριος συντονιστής εισαγωγών ασθενών covid- 19, Δρ. Χρίστος Κυπρή.

 

Είναι απάτη ο κορωνοϊός;

Αυτή την ερώτηση νομίζω δεν μπορούμε να τη θέτουμε μετά από ενάμιση χρόνο. Είδαν πάρα πολλά τα μάτια μας. Όλοι πιστεύω έχουμε κάποιον γνωστό μας ο οποίος έχει νοσήσει σοβαρά ή που έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή έχει καταλήξει από τον κορωνοϊό. Οπότε νομίζω ότι δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα μετά από ενάμιση χρόνο.

 

Ο κορωνοϊός είναι μια γρίπη;

Όχι. Ο κορωνοϊός είναι μία ιογενής λοίμωξη η οποία προκαλεί ιογενή πνευμονία με αναπνευστική ανεπάρκεια. Δεν είναι μια απλή γρίπη όπως την παρουσίαζαν. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντισώματα στην κοινότητα κι έχουμε μαζική ταυτόχρονη νόσηση, επομένως είναι αδύνατο να νοσηλευτούν όλοι οι ασθενείς ταυτόχρονα.

 

Γιατί έχουμε μεταλλάξεις;

Οι μεταλλάξεις είναι λανθασμένη αντιγραφή του ιού μέσα στον οργανισμό μας. Γίνεται αυτό το λάθος του ιού όταν πολλαπλασιάζεται και αν αυτό βοηθά τον ιό να επιβιώσει καλύτερα, τότε αυτό θα επικρατήσει.

 

Φταίνε οι εμβολιασμένοι για τις μεταλλάξεις;

Όχι. Οι μεταλλάξεις υπήρχαν από την αρχή και δεν έχουν καμία σχέση με τον εμβολιασμό.

 

Ήρθε η ινδική μετάλλαξη Δέλτα στην Κύπρο;

Βεβαίως και έχει έρθει. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προγνώσεις μέχρι το τέλος του Αυγούστου το 90% του sars cov 2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελείται από την ινδική μετάλλαξη.

 

Ο μικρότερος ασθενής πού νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή με κορωνοϊό πόσο ετών είναι;

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται ασθενής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού 16 ετών, με σοβαρή πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

 

Όσοι πέρασαν covid-19 πρέπει να εμβολιαστούν μετά τους έξι μήνες;

Οι οδηγίες του CDC και του ECDC είναι ότι 14 μέρες μετά από το θετικό τεστ, πρέπει οι ασθενείς να εμβολιαστούν. Το Safe pass που δίνεται στην Κύπρο για έξι μήνες δε σημαίνει ότι είναι πραγματικά προστατευμένοι από τη νόσο γι’ αυτό το διάστημα. Οι έρευνες που έχουν γίνει έχουν αποδείξει ότι η κάλυψη που έχουν μετά τη νόσηση, είναι για τρεις μήνες μόνο.

 

Γιατί δεν εγγυάται επίσημα η κυβέρνηση ότι αν βάλει κάποιος το εμβόλιο δε θα πάθει κάτι σοβαρό;

Αυτή η ερώτηση δεν ευσταθεί δια το λόγο ότι δεν μπορεί ο κάθε γιατρός με το οποιοδήποτε χάπι που συνταγογραφεί να εγγυάται και κάποια παρενέργεια. Εννοείται ότι υπάρχουν κάποιες παρενέργειες, το γνωρίζουμε και ζυγίζουμε πάντα τα υπέρ και τα κατά της κάθε θεραπείας, όπως και του εμβολίου.

 

Αφού ο κορωνοϊός είναι επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες και για τους ηλικιωμένους, γιατί εμβολιάζουμε τους νέους;

Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες που πάσχουν σοβαρά. Είδαμε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να είναι σοβαρός και σε πιο νεαρές ηλικίες. Στην Αμερική είχαμε 10.000 καταγεγραμμένους θανάτους από κορωνοϊό σε ηλικίες κάτω των 39 ετών. Συγκεκριμένα, από 0 - 17 ετών είχαμε 335 θανάτους. Άρα το ότι οι νεαρές ηλικίες μπορεί να πεθάνουν από τον covid- 19 πιο σπάνια ναι, δεκτό, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δε νοσούν σοβαρά. Επίσης, να αναφέρω ότι υπάρχουν και κάποια άτομα τα οποία είναι ανοσοκατασταλμένα για διάφορους λόγους.

 

Τι σημαίνει αυτό;

Έχουν κάποια αυτοάνοσα νοσήματα. Παίρνουν κάποια φάρμακα τα οποία το ανοσοποιητικό τους με τον εμβολιασμό δεν τους δίνει τη δυνατότητα να παράξουν αντισώματα. Άρα με τον εμβολιασμό των νέων σταματά η αλυσίδα μετάδοσης και προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να παρουσιάσουν αντισώματα με τον εμβολιασμό. Όπως και τα μικρά παιδιά που ακόμη δεν μπορούμε να τα εμβολιάσουμε.

 

Τι σημασία έχει αν κάποιος βάλει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου;

Έχει σημασία διότι η δεύτερη δόση είναι το «σπρώξιμο» που πρέπει να δώσεις στον οργανισμό για να αναπτύξει καλύτερα αντισώματα. Για να το κατανοήσει αυτό ο κόσμος, πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει εμβολιασμός. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει το οτιδήποτε το προσβάλλει, είτε είναι ένα βακτηρίδιο, είτε έναν ιό ή οποιοδήποτε μικρόβιο. Όμως αυτά τα «στρατιωτάκια» που το καταπολεμάνε δεν είναι ειδικά.

 

Τι κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Θυμάται ποιος ακριβώς ήταν ο εχθρός και κάνει μία ειδική ομάδα ας το πούμε, γι’ αυτό το συγκεκριμένο μικρόβιο. Την επόμενη φορά που θα έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, τότε θα είναι πολύ πιο δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Τι κάνουμε με τον εμβολιασμό; Υπάρχουν δύο είδη εμβολίων όπως ξέρετε, τα mRNA και τα viral vector. Τι κάνουμε με αυτά τεχνικά;

Παίρνουμε την ακίδα του ιού, δηλαδή αυτά τα αγκαθάκια που έχει ο κορωνοϊός απ’ έξω και τα μεταφέρουμε, δεν παίρνουμε τον ιό ολόκληρο. Παίρνουμε μόνο τα αγκαθάκια και τα βάζουμε στον οργανισμό μας ή με το mRNA ή με των αδενοϊό.

 

Τι κάνουμε με αυτό τον τρόπο;

Κοροϊδεύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ότι ήρθε σε επαφή με αυτό το μικρόβιο και αναπτύσσει τα αντισώματα, δηλαδή αυτά τα «στρατιωτάκια» τα εξειδικευμένα, για να μπορέσει να καταπολεμήσει τον ιό ή οποιοδήποτε μικρόβιο.

 

Είτε mRNA είτε τα συμβατικά εμβόλια είναι η ίδια διαδικασία;

Τα mRNA εμβόλια, δηλαδή το Pfizer και το Moderna έχουν νέα τεχνολογία. Το mRNA, δηλαδή το messenger RNA, κουβαλάει την ακίδα μέσα στον οργανισμό, ενώ με την παλιά μέθοδο, που έχει το Astrazeneca και το Johnson & Johnson, μπαίνει στον οργανισμό ο αδενοϊός ιός, που είναι ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και μας κουβαλάει αυτός μέσα στον οργανισμό μας αυτήν την ακίδα.

 

Τα εμβόλια mRNA, με την τεχνολογία αυτή που έχουν, επιδρούν στο DNA μας; Μπορούν να αλλάξουν το DNA μας;

Αυτά τα εμβόλια δεν μπαίνουν μέσα στον πυρήνα πού βρίσκεται το DNA μας. Άρα, δεν υπάρχει καμία, μα καμία περίπτωση να έρθει σε επαφή με το DNA μας.

 

Είναι εγκεκριμένα αυτά τα εμβόλια; Διότι υπάρχει η φήμη ότι είναι πειραματικά.

Η άδεια της έκτακτης ανάγκης που δόθηκε, είναι επειδή είχαμε την έκτακτη ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εμβόλια. Όμως αυτά τα εμβόλια δεν είναι πειραματικά. Πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος ότι είναι άλλο η άδεια που παραχωρήθηκε λόγω έκτακτης ανάγκης κι άλλο το πειραματικό εμβόλιο. Έχουν γίνει έρευνες, τα εμβόλια έχουν περάσει και τα τρία στάδια σε ανθρώπους και έχει ήδη εμβολιαστεί δισεκατομμύρια κόσμος. Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για πειραματικό εμβόλιο και είναι θέμα χρόνου να πάρουν και τη μόνιμη έγκριση.

 

Γιατί οι εμβολιασμένοι οι οποίοι κολλούν και μεταδίδουν τον ιό δεν επιβάλλεται να κάνουν rapid test;

Υπάρχει η άποψη ότι έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη μετάδοση του ιού. Εννοείται ότι δεν ισχύει αυτό, ότι δηλαδή φταίνε που κολλάει όλος ο κόσμος. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 40% χαμηλότερο ιικό φορτίο και 66% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανιχνεύσιμου ιού για περισσότερο από μία εβδομάδα. Επίσης, έχει εμφανιστεί μία νέα μελέτη που δείχνει ότι η πιθανότητα ενδοοικογενειακής μετάδοσης του ιού είναι περίπου 40% - 50% μικρότερη όπου ασθενής είναι εμβολιασμένος. Δηλαδή, αυτές οι έρευνες δείχνουν ότι ένας εμβολιασμένος, ακόμη και ασθενής να είναι, μεταδίδει κατά πολύ λιγότερο τον ιό. Τώρα, αν πρέπει ή όχι οι εμβολιασμένοι να κάνουν rapid test, δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος για να απαντήσω.

 

Είστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Όχι δεν είμαι υπέρ διότι πιστεύω ότι ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα και δε νομίζω να είναι δημοκρατικό να προσπαθείς έμμεσα ή άμεσα να υποχρεώσεις κάποιον να εμβολιαστεί. Πρέπει εμείς ως επιστημονική κοινότητα να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις και φοβίες του κόσμου που έχει. Δυστυχώς, διέρρευσαν πολλά fake news από τους αρνητές, με αποτέλεσμα να κάνουν τον κόσμο να φοβάται το εμβόλιο. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, έχουμε 0,44% θνητότητα. Αυτό σημαίνει ότι αν εμβολιάσαμε μέχρι στιγμής περίπου 430.000 άτομα και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, τότε αποτρέψαμε, αν αυτοί νοσούσαν, περίπου 1900 θανάτους

Διαβάστηκε 8439 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top