Για διάφορα θέματα που αφορούν την κοινωνία μίλησε στη «Λ» ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Στο πλαίσιο της συνέντευξης του ρωτήθηκε για την θέση των Οικολόγων όσον αφορά την λειτουργία του 5G στο νησί μας, καθώς και την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

 

 Δεν έγινε καμία μελέτη για το 5G

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοπέμπτου, η έγνοια που έχουν τόσο οι ίδιοι στη Κύπρο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι ότι το 5G μπορεί να λειτουργήσει σε πολύ υψηλές συχνότητες και σε αυτές τις συχνότητες, όπως είπε, «δεν έχει γίνει ακόμη καμία μελέτη για να δούμε πώς επηρεάζεται ο κόσμος και υγεία του», σημειώνοντας ότι «την ώρα που θα κάνω μία μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών υπάρχει ένα πρότυπο με κανονισμούς από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

theopemptou-lemesostv

Αυτοί οι κανονισμοί λένε ότι για να γίνει μέτρηση, η κεραία πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και συχνότητες. Υπάρχει στην ουσία ένα διαδικαστικό για το πώς κάνεις μία μέτρηση. Για το 5G, παγκόσμια, δεν έχει βγει ακόμη αυτό το διαδικαστικό. Άρα όλες οι μετρήσεις δεν έχουν καθοριστεί», συμπλήρωσε.

 

Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

 

Αναφερόμενος στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μας εξήγησε για ποιο λόγο ως κίνημα τοποθετούνται εναντίον. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοπέμπτου υπογράμμισε ότι όταν άρχισαν να τοποθετούνται οι πρώτες κεραίες στην Κύπρο δεν ρυθμίστηκε η χωροθέτησή τους με νόμο, αλλά με διάταγμα.

 

«Το διάταγμα, το οποίο είναι πολύ καλογραμμένο, εξηγεί ότι η κεραία πρέπει να μπαίνει στο πιο ψηλό κτίριο, ότι δεν πρέπει να έχει απέναντι παράθυρα, ότι αν δεν υπάρχει ψηλό κτίριο πρέπει η εταιρεία να στήσει ένα πύργο κτλ. Αλλά είναι διάταγμα και όχι νόμος, άρα δεν υπάρχει ποινή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε γύρω στις 300 κεραίες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί άσχετα με τις προδιαγραφές του διατάγματος. Είπα πολλές φορές ότι για να σας στηρίξουμε πρέπει να περάσετε νομοθεσία για συγκεκριμένη χωροθέτηση κεραίας, ούτως ώστε αν κάποιος παραβιάζει, να υπάρχει ποινή», δήλωσε. 

 

Όχι στον «αυτοέλεγχο» από τις εταιρείες

 

Ακολούθως, εξέφρασε και την άποψή του για το θέμα του αυτοελέγχου στις μετρήσεις των κεραιών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν είναι ορθό να βάζεις τις ίδιες τις εταιρείες να κάνουν αυτοέλεγχο, τονίζοντας ότι για το θέμα έχει μιλήσει και με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος του απάντησε ότι θα εξεταστεί το θέμα.

 

Διαβάστηκε 396 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top