Αρκετά παράπονα συμπολιτών μας δέχθηκε η εφημερίδα «Λ» αναφορικά με τα στεγαστικά σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση για αναζωογόνηση της υπαίθρου. Οι ίδιοι μας εξέφρασαν τη μεγάλη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας αιτητής, αφού στην ουσία τα σχέδια έχουν τόσα πολλά κριτήρια, που στο τέλος καταντούν για μεγάλη μερίδα υποψήφιων αιτητών, απρόσιτα.

 

Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προκήρυξε δύο στεγαστικά σχέδια οικονομικής ενίσχυσης για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση, εντός οικιστικών ζωνών και περιοχών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου 2021.

 

Τα σχέδια είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι πολιτικές του ΥΠΕΣ είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και στοχεύουν στην αναζωογόνηση μειονεκτικών περιοχών, στην καταπολέμηση της αστυφιλίας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μας στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα όσων διαβιούν στα ορεινά. «Μέσα από αυτές και άλλες ανάλογες προσπάθειες θέλουμε να δημιουργήσουμε προοπτικές συγκράτησης του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και προσέλκυσης νέων κατοίκων», συμπληρώνει.

 

Ο υποψήφιος βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού Δρ. Ονησίφορος Ιορδάνου, τονίζει ότι στόχος των συγκεκριμένων σχεδίων δεν είναι άλλος από το να αντιμετωπιστεί η αστυφιλία και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο.


Ονησίφορος Ιορδάνου: Στόχος, δεν είναι άλλος από το να αντιμετωπιστεί η αστυφιλία

 

Αν και η Ένωση Κοινοτήτων Λεμεσού χαιρέτισε την προσπάθεια της κυβέρνησης για αναζωογόνηση της υπαίθρου, εντούτοις σημειώνει σημαντικά ζητήματα τα οποία εντοπίζει και καθιστούν τα σχέδια μη βιώσιμα. Πρώτον, η δυστοκία που παρουσιάζεται σε ενδιαφερόμενους για εξασφάλιση δανείων και δεύτερον, η έλλειψη υποδομών για να καταστεί βιώσιμη η κατοίκιση στα ορεινά.

 

Λευτέρης Περικλή: Παρουσιάζεται δυστοκία για εξασφάλιση στεγαστικών δανείων

 

Από πλευράς του ο βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού Αντρέας Καυκαλιάς, διαπιστώνει ότι τα σχέδια έχουν «παραθυράκια» που αφήνουν στην ουσία τον κόσμο εκτός, αφού δεν είναι εφικτά, στο να αξιοποιηθούν.

 


Ανδρέας Καυκαλιάς: Τα σχέδια στήριξης αποδεικνύεται ότι δεν είναι εφικτά να αξιοποιηθούν από τον κόσμο

stegastiko1a

 

«Για να είναι ουσιαστική η βοήθεια θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν οριστεί για την αξιολόγηση των αιτήσεων», επισημαίνει και ο υποψήφιος βουλευτής ΔΗΚΟ Λεμεσού Σώτος Σάββα, ενώ ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Λεμεσού Κυριάκος Μπαρρής, υπογραμμίζει ότι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.


Σώτος Σάββα: Για να είναι ουσιαστική η βοήθεια θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια

 

 

Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών

 

Το σχέδιο αφορά την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για κατοίκηση σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές / κοινότητες (258 συνολικά). Στις ακριτικές περιοχές περιλαμβάνονται δήμοι και κοινότητες που γειτνιάζουν µε τη γραμμή αντιπαράθεσης.

Κριτήρια επιλογής των περιοχών

- Υψόμετρο πέραν των 500 μ.
- Απόσταση πέραν των 40 χλμ. από αστικό κέντρο
- Πληθυσμός κάτω από 500 κατοίκους (απογραφή 2011) και σε απόσταση πέραν των 30 χλμ. από αστικό κέντρο
- Πληθυσμός κάτω από 500 κατοίκους (απογραφή 2011) με μείωση πληθυσμού 0% από 2011 σε σχέση με 2001, ή 20% σε σχέση 1992.

Capture

Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου

Σκοπός του σχεδίου είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε 128 συνολικά κοινότητες/περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών.

 

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας όπως φαίνεται πιο κάτω:

 

- Μονήρες άτομο και οικογένεια μέχρι 3 άτομα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €15.000
- Οικογένεια 4 ατόμων και άνω (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €20.000
- Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000

 

Κριτήρια για δικαιούχους

 

  • Το υπό ανάπτυξη ή εξέταση τεμάχιο πρέπει να είναι εντός οικιστικής ζώνης και να έχει εξασφαλιστεί άδεια οικοδομής. Αυτό, σύμφωνα με τα όσα μας έχουν λεχθεί, σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανηθούν αρκετά χρήματα για μελέτες και σχέδια, ενώ για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται αρκετό χρόνο. Επιπρόσθετα, όπως μας τόνισαν, το συγκεκριμένο κριτήριο αφήνει εκτός σχεδίου αρκετούς δικαιούχους, οι οποίοι έχουν γη σε αγροτική περιοχή και όχι σε οικιστική.
  • Το μέγιστο ωφέλιμο εμβαδόν μιας νέας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 τ.μ., ενώ για απόκτηση υφιστάμενης τα 250 τ.μ.
  • Αιτήσεις που περιλαμβάνουν κατασκευή πισίνας θα απορρίπτονται.
  • Απαιτείται τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων. Δηλαδή σε περίπτωση που θα συναφθεί δάνειο, πρέπει να προσκομιστεί προ-συμβατική συμφωνία με τράπεζα. Όπως μας ειπώθηκε, αυτό αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο εμπόδιο για να αξιοποιήσει ένα νεαρό ζευγάρι το στεγαστικό σχέδιο, καθώς η οικονομική κατάσταση αρκετών συμπολιτών μας λόγω της πανδημίας, δεν αφήνει πολλές ελπίδες εξασφάλισης δανείου.
  • Αιτητής που έχει πάρει προηγουμένως ενίσχυση από Κρατικό Στεγαστικό Σχέδιο ή Στεγαστικό Σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), δεν είναι δικαιούχος.
  • Η κατοικία για την οποία υποβάλλεται αίτηση θα πρέπει να παραμείνει ως η μόνιμη κατοικία της οικογένειας για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Διαβάστηκε 1245 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top