Μικρές Συμβουλές Συναισθηματικής Επιβίωσης.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΝΚΝΤΑΟΥΝ 
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ DOWN

Επιμελείται η Μαρία- Ιζαμπέλλα

 

Τη Γεωργία τη γνώρισα μέσα από την αγάπη της για τα παραμύθια ενώ προσπαθούσε να μυηθεί στην τέχνη της αφήγησης που έχει γίνει κομμάτι της ζωής της

Αυτό που ζούμε θυμίζει ένα παραμύθι με μάγισσες, δράκους, κακές βασίλισσες. Είναι;
Αυτό που ζούμε δεν είναι η αρχή κάποιου παραμυθιού. Εν η πραγματικότητα. Μέρες σκληρές, μέρες δύσκολες. Όχι μόνο για μένα, αλλά για όλο τον κόσμο, αλλά η πραγματικότητα έχει ως έχει...αυτό που είναι είναι. Δεν μπορεί κάποιος να ξεφύγει από αυτό το πράγμα. Από τις μέρες δίχως αγκαλιές, μέρες μιας άρρωστης ρουτίνας. Για μένα η αγκαλιά είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι στη ζωή ενός ανθρώπου. Είμαι άτομο της αφής. Οπότε μου στοιχίζει το να μην την εχω. Με πονάει το λοκντάουν και δεν θα το κρύψω.


Και που βρίσκεις καταφύγιο; 
Έχω καταφύγιο τον κόσμο των παραμυθιών πού από εκεί κυριολεκτικά ταξιδεύω παντού σε όλο τον κόσμο, χωρίς απαγορευτικά κυκλοφορίας. Σε όλες τις εποχές.

gewrgia8


Τι σε βοήθησε να βρεις τις ισορροπίες σου;
Εκείνο που έκανα ώστε να βρω τις ισορροπίες μου ήταν να αποδεχτώ την κατάσταση και να εκμεταλλευτώ τον χρόνο για να βρω τον εαυτό μου.
Όπως το να περπατήσω στη γειτονιά μου, να πάω στο πάρκο των παιδικών μου χρόνων, όπως θα πήγαινα παιδί, να μιλήσω με τους γείτονες, να βγω στη βεράντα μου. Να κάνω πράγματα που έκανα όταν ήμουν δέκα χρονών γιατί μπαίνοντας στην εφηβεία ήθελα να βγω από το σπίτι... να ζήσω τον κόσμο. Να τον γνωρίσω.
Οπότε το να έχω εξαναγκαστεί να μείνω σπίτι μού μου ξύπνησε αναμνήσεις όμορφες, βαθιά  θαμμένες. Άρχισα να βρίσκω εκείνο το παιδί... εκείνο που λένε οι ψυχολόγοι να μη χάσουμε ποτέ. Όταν βγήκαμε από το πρώτο λοκντάουν φρόντισα να κρατήσω ζωντανό αυτό το παιδί. Όχι, με το να βγαίνω σε εξόδους και καφέδες όπως παλιά, αλλά πηγαίνοντας εκδρομές στα βουνά στη θάλασσα, γνωρίζοντας τον τόπο μου. Ζώντας τη στιγμή. Ακόμη ήρθα πιο κοντά στην κόρη μου... έπαιζα πιο πολύ μαζί της αφού και εγώ είχα πλησιάσει στο παιδί μέσα μου.


Ως παραμυθού- αφηγήτρια πώς θα τελείωνε αυτό το παραμύθι; Με ποια  φράση;
Καθε λοής πόνο, δυσκολία, ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΜΝΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗΝ ΤΖΙΑΙ ΓΝΩΣΙΝ...

 

Υστερόγραφο από Μαρία-Ιζαμπέλλα:
Μετά από συζήτηση με ιατρικούς λειτουργούς ψυχικής υγείας μου επανέλαβαν πως μετά την πανδημία, αλλά και κατά τη διάρκειά της, αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κύμα ψυχικών διαταραχών, κάτι για το οποίο δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Σκοπός αυτής της στήλης είναι να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε, ανακαλύπτοντας μικρούς τρόπους απόδρασης, φυσικούς ή νοερούς, συμπολιτών μας και όχι μόνο. Πάνω από όλα... σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρειάζεται να εφευρίσκουμε τρόπους ώστε να ποιούμε ευτυχία.

 

gewrgia-fatta4

Μαρία-Ιζαμπέλλα

 

Διαβάστηκε 757 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top