Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ενώνει τη φωνή του με όλο τον πολιτισμένο και ανεξίθρησκο κόσμο της οικουμένης για την κατάφωρη αδικία της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. 
 
«Ο θρησκευτικός φανατισμός επιφέρει πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανένας θρησκευτικός φανατισμός όμως δεν θα αλλάξει μέσα στη συνείδηση των ορθοδόξων ότι η Αγία Σοφία, το μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας κι ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO, αποτελεί και θα αποτελεί σύμβολο οικουμενικό, σύμβολο της Χριστιανικής ειρήνης και αγάπης μεταξύ όλων των ανθρώπων», αναφέρεται.


 
Προστίθεται ότι η καταδίκη για την προκλητική και ασεβή αυτή πράξη του Προέδρου της Τουρκίας να μετατραπεί σε τζαμί με επέμβαση μάλιστα στον ανεκτίμητης αξίας καλλιτεχνικό του διάκοσμο θίγει τις συνειδήσεις των απανταχού πολιτισμένων ανθρώπων. Υπενθυμίζεται παράλληλα η εξολοκλήρου καταστροφή των ιερών ναών της Βόρειας Κύπρου από την εισβολή των Τούρκων το 1974.
 
«Εκκλησίες και μοναστήρια έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα, σε στάβλους, σε ερείπια.  Έχουν συληθεί οι εικόνες, τα τέμπλα, οι αγιογραφίες, έχουν ξεπουληθεί καλλιτεχνικοί θησαυροί μοναδικής τέχνης και διαγραφεί από την ιστορία του τόπου.  Ας θυμηθεί ο πολιτισμένος κόσμος κι αυτό που ο θρησκευτικός φανατισμός των Τούρκων στην β(όρεια) Κύπρο έχει πραγματώσει», αναφέρεται.Παράλληλα σημειώνεται  ότι ο Γραμματέας του Συνδέσμου δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου υπό την ιδιότητά του του Προέδρου της Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Τουρκίας, στα πολιτικά κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατεχομένων, στον Υπουργό Εξωτερικών και στον Υπουργό Παιδείας, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στον Τουρκοκύπριο μεσολαβητή των διαπραγματεύσεων, στον Μουφτή της Κύπρου και στις Εθνικές Επιτροπές Βυζαντινών Σπουδών. 


 
ΚΥΠΕ

 

Διαβάστηκε 173 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top